Computermodel voorspelt orkaanactiviteit

Britse wetenschappers hebben een computermodel ontwikkeld waarmee nauwkeurig de orkaanactiviteit tijdens het Amerikaanse orkaanseizoen kan worden voorspeld. Volgens de onderzoekers heeft het nieuwe computermodel zijn accuratesse al bewezen tijdens het sterk afwijkende orkaanseizoen van 2004, toen Florida en enkele andere zuidelijke staten door vijf zware orkanen werden geteisterd, Alex, Charley, Frances, Ivan en Jeanne.

Het computermodel, ontwikkeld door wetenschappers van de University College Londen, is gebaseerd op een aantal metingen in de maand juli. Dat betreft afwijkingen van het gangbare windpatroon tussen een hoogte van 750 tot 7500 meter boven Noord-Amerika, de noordelijke Atlantische Oceaan en de tropische, oostelijke Pacific en de temperatuur van het zeewater.

Met die gegevens kan het computermodel nauwgezet aangeven of het een druk orkaanseizoen zal worden of niet en of de orkanen op zee zullen blijven of het land zullen bereiken. Zo kan de omvang voorspeld worden van de schade tijdens het orkaanseizoen. Het model is niet geschikt om te bepalen waar en wanneer een orkaan zal plaatsvinden.

"Het belangrijkste voordeel is dat het model het financieel risico en de onzekerheden van bedrijven en de regering reduceert”, stelt onderzoeker Mark Saunders. Vorig jaar waren de orkanen in de Verenigde Staten zeer hevig. De schade door de orkanen en tropische stormen bedroeg vele miljarden dollars.

Om hun methode in de praktijk te testen, pasten Saunders en zijn collega en Adam Lea het computermodel toe op meteorologische data tussen 1950 en 2003. Het computermodel voorspelde met een juistheid van 74 procent of het aantal orkanen dat het vasteland zou bereiken hoger of lager was dan normaal, aldus de onderzoekers.

Uit de analyse bleek ook dat 86 procent van de orkanen, en 96 procent van de hevigste orkanen, ná 1 augustus plaatsvond. Het orkaanseizoen voor de oostkust van de Verenigde Staten loopt van 1 juni tot en met 30 november.

Bron: Nature