Cassini registreert stofdeeltjes rond Enceladus

NASA’s Cassini ruimtesonde heeft in de omgeving van de Saturnusmaan Enceladus kleine stofdeeltjes ontdekt. De herkomst van deze stofdeeltjes is vooralsnog onduidelijk bij wetenschappers op aarde. Mogelijk zijn de deeltjes afkomstig van de maan Enceladus zelf, of juist uit de uiterst ijle E-ring van planeet Saturnus.

De laatste mogelijkheid is de meest voor de hand liggende, want er wordt ook al gespeculeerd dat ál het stof in de E-ring uiteindelijk afkomstig is van Saturnusmaan Enceladus. De ruim 500 kilometer grote maan vertoont sporen van onder anders ijsvulkanisme. Ook kunnen onder andere bij dat proces, het ijsvulkanisme, ijskristallen en stofdeeltjes de ruimte in geblazen zijn.

De afkomst van de stofdeeltjes is dus nog vrijwel onduidelijk. Voor 14 juli staat een fly-by van Cassini bij Enceladus gepland. Oorspronkelijk was een passageafstand van 1000 kilometer gepland, maar er wordt nu bekeken of die scheervlucht op een hoogte van slechts 175 kilometer kan plaatsvinden. Hoe dan ook, de Cassini sonde kan weer een groot raadsel oplossen; hoe komen de stofdeeltjes in de omgeving van de Saturnusmaan Enceladus terecht?


Saturnusmaan Enceladus gefotografeerd door de Cassini sonde tijdens een fly-by op 9 maart jongstleden

Bron: NASA