Lancering Indiase PSLV-draagraket succesvol

Een Indiase PSLV-draagraket heeft donderdag met succes twee satellieten gelanceerd. Het was de eerste keer in de geschiedenis van de Indiase ruimtevaart dat een PSLV-draagraket gelanceerd werd. Op een nieuw lanceerplatform op de bekende lanceerbasis Satish Dhawan werd de draagraket om 06.44 uur Nederlandse tijd gelanceerd met twee satellieten aan boord.

De PSLV-draagraket, de Polar Space Launch Vehicle heeft als doel twee kleine satellieten in een lage polaire baan te brengen. De 1,56 ton wegende Cartosat-1 en het 42,5 kilo wegende microsatellietje Hamsat werden bij deze voor India cruciale lancering succesvol in de ruimte gebracht. De Cartosat-1 kwam na 18 minuten vrij in de voorziene zonsynchrone baan op ruim 618 kilometer boven het oppervlak van de aarde. De satelliet Hamsat reisde mee met deze satelliet.

De Cartosat-1 wordt gebruikt voor onder andere cartografie, stadsplanning, ruimtelijke ordening, waterhuishouding, hulpverlening en milieuobservatie. De geavanceerde aardobservatiesatelliet gaat minstens vijf jaar lang driedimensionale foto’s van het oppervlak van onze planeet, de aarde maken.

De satelliet vliegt om de 5 dagen over dezelfde plek. De camera van Cartosat-1 heeft een resolutie van 2,5 meter en verkoopt de beelden via het Amerikaanse bedrijf Space Imaging en het Indiase Antrix. Het kunstmaantje Hamsat beschikt over twee antwoordzenders, waarvan één door een Nederlandse student is gemaakt.

De lancering van donderdag was voor het Indiase ruimtevaartbureau ISRO een nieuwe stap in het ambitieuze programma dat onder meer het sturen rond het jaar 2008 van de onbemande sonde Chandrayaan-1 naar de maan omvat. De lancering hiervan zal met dezelfde soort raket gebeuren, een Polar Space Launch Vehicle draagraket. Het voor het eerst gebruikte lanceerplatform zal ook dienen voor de krachtigere GSLV-draagraketten. Deze raketten worden nog ontwikkeld.


De Indiase PSLV-draagraket enkele minuten voor de lancering

Bron: Spaceflight Now