Spitzer fotografeert Sombrero sterrenstelsel

De Amerikaanse Spitzer Space Telescope heeft een fascinerende foto gemaakt van het Sombrero sterrenstelsel, ofwel M104. De afbeelding is een combinatie van een in visueel licht genomen foto van het sterrenstelsel, door de Hubble Space Telescope in juni 2003, en een infrarood beeld van de Spitzer Space Telescope.

In infrarood licht is een duidelijke rode band te zien aan de randen van het Sombrero sterrenstelsel. Het laat M104 van een andere kant zien, in rood licht. Bij de foto in visueel licht is dat anders. Daar zien we Sombrero als een saai, wit sterrenstelsel met een toch prachtige ‘bruine’ ring eromheen. Dat betekent niet dat het Sombrero sterrenstelsel geen bijzonder object is.

Maar niet alleen in Nederland was deze visueel licht foto populair. Ook op de Amerikaanse website Space.com werd deze foto verkozen tot ‘beste opname van Hubble ooit’. In januari dit jaar nam de Spitzer Space Telescope uiteindelijk ook het sterrenstelsel Sombrero onder de loep. Dat resulteerde in deze prachtige combinatie van een visueel licht foto en een foto in infrarood.

Het Sombrero sterrenstelsel ligt op een afstand van ongeveer 28 miljoen lichtjaar van de aarde. Het sterrenstelsel heeft een diameter van 50 duizend lichtjaar. Sombrero, ofwel Messier 104, is te vinden aan de zuidelijke rand van de bekende Virgo Cluster.

Bron: Universe Today