Opportunity muurvast in zand

NASA heeft het oppervlak van Mars nagebouwd om te kijken hoe ze de Marsrover Opportunity weer in beweging kunnen krijgen. De Opportunity liep ruim twee weken geleden vast in het fijne zand van een zandduintje van ruim dertig centimeter hoog op planeet Mars. Door wetenschappers van NASA’s Jet Propulsion Laboratory werden de afgelopen week simulaties uitgevoerd om te onderzoeken hoe de Marsrover uit zijn lijden verlost kan worden.

Met behulp van een simpel nagebouwde Marsrover en een hoopje zand proberen NASA-wetenschappers een oplossing te vinden voor Opportunity. De wielen op de hoeken van de Marsverkenner zijn namelijk individueel bestuurbaar. De commando’s bestaan uit een serie ‘mini-drives’ die het testmodel in het laboratorium inderdaad weer in gang zette en hopelijk ook Opportunity weer laat rijden. De NASA heeft afgelopen woensdag dezelfde commando’s naar de echte Marsrover verstuurd, waardoor de Opportunity hopelijk weer kan bewegen.

De tweelingbroer van Opportunity, de Marsrover Spirit, had in juni 2004 ook al een voortdrijvingsprobleem door een wiel dat weigerde te bewegen. NASA bedacht al snel een goede oplossing, want na enkele dagen reed de Marsrover weer over het oppervlak van de planeet Mars. Het wiel kon zichzelf rechttrekken, nadat de andere 5 niet defecte wielen achteruit waren gereden. Het zal in ieder geval nog enkele dagen of zelfs weken duren voordat de bekende Mars Exploration rover Opportunity weer kan bewegen.

Bron: Space.com