Tweede uitbarsting op de zon deze week

Voor de tweede keer in een week tijd is een zonnevlek uitgebarsten op het zonneoppervlak. De laatste week was de zon actief door zonnevlek 758, die uiteindelijk uitbarstte op 10 mei en veel poollicht veroorzaakte in verschillende delen wereld. Maar de onschuldig lijkende zonnevlek 759 is ditmaal de oorzaak van een andere zeer krachtige M8 zonnevlam.

Waarschijnlijk is er nog meer poollicht te zien op 14, 15 en 16 mei dan een paar dagen geleden. Dat komt doordat zonnevlek 759 zich in het midden van de zonneschijf bevindt, en doordat de Coronale Massa Ejectie van de zonnevlek recht naar de aarde wordt gespuwd waardoor de kans op poollicht de komende dagen sterk zal verhogen, ook in Nederland en omstreken. De kans op het zien van poollicht wordt dus alsmaar verhoogd.

Maar, het weer speelt ook een beperkende rol. Het KNMI voorspelt voor de komende 3 nachten, waarin het poollicht hopelijk te zien is, lichte sluierbewolking voor in het noordelijke gedeelte van Nederland, maar een wat dikkere bewolking in het zuiden van het land, met enkele buien in de vroege avond. Alleen vannacht zijn de weersomstandigheden het beste. Misschien is er wat dikke bewolking in het zuiden, maar in de rest van het land is het minder bewolkt.

Gisteren, aan het einde van de dag, barstte zonnevlek 759 uit. Om precies te zijn gebeurde dat om 17.22, waarna het Solar and Heliospheric Observatory, beter bekend als de ruimtesonde SOHO, foto’s maakte van deze prachtige uitbarsting, richting de planeet aarde.


De uitbarsting van de zonnevlek 759