Voorspelt de chromosfeer de snelheid van zonnewind?

De snelheid van de zonnewind, ofwel de bekende stroom van elektrisch geladen deeltjes die door de zon de ruimte in wordt geblazen bij een uitbarsting van een zonnevlek, waarbij een protuberans ontstaat, kan voorspeld worden door onderzoek te doen aan de structuur van de chromosfeer van de zon. De chromosfeer bestaat uit een laag heet gas diep in de dampkring, vlak boven het lichtgevende oppervlak van onze ster.

Wetenschappers van het Southwest Research Institute in Boulder, Colorado, maakte deze ontdekking eergisteren op een persconferentie bekend. Het is een onverwachte ontdekking omdat de zonnewind geproduceerd wordt op veel grotere hoogte in de dampkring van onze zon. De zonnewind wordt namelijk geproduceerd in de extreem hete en ijle corona van de ster.

De zonnewindsnelheid en chromosfeerstructuur kunnen in de toekomst mogelijk gebruikt worden om nauwkeurigere voorspellingen te doen van ‘het weer in de ruimte’. Ook de eigenschappen, elektrische en magnetische, van de interplanetaire ruimte, die onder andere van invloed zijn op aardse satellieten, kunnen worden onderzocht door wetenschappers op aarde en mogelijke nieuwe ruimtesondes en satellieten in de ruimte.

De zonnewind is een stroom van geladen deeltjes die ontsnappen van het oppervlak van de zon. Door de grote hitte van een miljoen Kelvin in de corona krijgen protonen en elektronen een gemiddelde snelheid van 145 kilometer per seconde. Een aantal van die deeltjes heeft een snelheid hoog genoeg om de ontsnappingssnelheid van 618 kilometer per seconde te overschrijden. De zon heeft op die manier in de 4,6 miljard jaar van haar bestaan ongeveer 0,1 procent van haar massa verloren.

Bron: Universe Today