Cassini maakt fascinerende foto van de ringen

De Amerikaanse ruimtesonde Cassini, die sinds juli 2004 in een baan om de bekende gasplaneet Saturnus draait, heeft het meest gedetailleerde beeld van de fameuze ringen van de gasreus samengesteld. Dit maakte de ruimtevaartorganisatie NASA vanmiddag op een persconferentie bekend.

De afbeelding is tot stand gekomen door drie radiogolven van drie verschillende frequenties in de richting van de ringen uit te zenden, waarbij gebruik werd gemaakt van de antenne van Cassini die zich aan de linkerkant van de ruimtesonde bevindt. De krachtige signalen werden vervolgens op aarde ontvangen door het Deep Space Network van NASA. Daarna kon de precieze omvang van het ringenstelsel gemeten worden door wetenschappers.

Het is de eerste ringobservatie met behulp van radiogolven die Cassini in haar missie heeft uitgevoerd sinds haar aankomst bij planeet Saturnus. Aan het einde van dit jaar volgen nog zeven gelijke ringobservaties met behulp van radiogolven, uitgezonden door de ruimtesonde. Deze eerste observatie van de ringen heeft al veel onbekende details van de unieke en mysterieuze ringen prijsgegeven. De ringobservaties zullen meer inzicht gaan geven over de oorsprong van de het ringensysteem en sinds wanneer ze al bestaan.

De ringen bestaan voornamelijk uit elkaar getrokken stukken steen en ijs, waarvan de afkomst vrijwel onduidelijk is. De kleuren op de samengestelde afbeelding die werd gemaakt door Cassini representeren vele informatie over de omvang van de ringdeeltjes. De ringdeeltjes zijn gemeten met behulp van radiosignalen die de Amerikaanse ruimtesonde uitzond deze week. De afbeelding is gemaakt in het begin van de maand, op 3 mei, en werd gisteren uiteindelijk vrijgegeven op de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.


Ongetwijfeld één van de meest fascinerende foto’s gemaakt door Cassini

Bron: NASA