Space Shuttle mag eventueel landen in de Provence

Washington en Parijs hebben een akkoord ondertekend waardoor de Space Shuttle eventueel een noodlanding mag maken in de Provence (Zuid-Frankrijk), indien het gevaarte door problemen niet in de ruimte kan zijn geraken.

Volgens de NASA ondertekenden administrateur- generaal Michael Griffin van de ruimtevaartorganisatie NASA en de Franse ambassadeur in de VS, Jean-David Levite, een akkoord waardoor de Space Shuttle bij noodgevallen mag landen op de Franse luchtmachtbasis Istres. Meer bepaald zou de Space Shuttle er zijn toevlucht kunnen vinden als hij op weg naar het Internationale Ruimtestation ISS binnen de atmosfeer in moeilijkheden raakt en niet meer naar het Kennedy Space Center in Florida kan terugkeren.

Personeel en uitrusting voor elke lancering naar Istres
Voor elke lancering gaat het personeel van NASA een uitrusting naar Istres brengen. De Franse basis ligt op het traject dat de ruimteveren volgen en heeft met vijf kilometer een van de langste landingsbanen ter wereld.

De NASA beschikt nog over twee noodlandingsplaatsen, één in Spanje en één in Marokko. Voordat de ruimteveer van Cape Canaveral vertrekt, dient het weer op de plaatsen positief te zijn.

Na het dodelijk ongeval met de Space Shuttle Columbia op 1 februari 2003 zijn geen Space Shuttle’s gelanceerd. Het Shuttleprogramma zal tussen 13 en 31 juli weer opnieuw hervat worden, met een missie van Discovery naar het ISS.

Bron: SpaceDaily