Space Shuttle aangekomen bij ISS

De Space Shuttle Discovery heeft zich zoals gepland donderdagmiddag om 13.18 uur vastgemaakt aan het internationale ruimtestation ISS. De Shuttle brengt nieuwe voorraden en neemt afval weer mee terug naar de Aarde.

Vlak voor de vastkoppeling aan het ISS voerde de Space Shuttle een bijzondere manoeuvre uit. De Shuttle ging op zijn kop, zodat de astronauten van het ISS foto’s konden maken van het hitteschild. Die foto’s moeten aantonen of er ernstige beschadigingen zijn. Bij de lancering dinsdag vloog er een stuk van het isolatiemateriaal van de Space Shuttle. De NASA besloot daarom de Shuttles aan de grond te houden, totdat de problemen zijn verholpen.

Het is sinds 2002 dat er nog een Space Shuttle koppelde aan het ISS. De Discovery heeft dan ook tonnen vracht bij: voedsel, lucht en wisselstukken.

Als alles volgens plan verloopt, zullen twee astronauten drie ruimtewandelingen maken om onder andere een nieuw stabiliseringsysteem te installeren en om te kijken of het hitteschild is beschadigd.

[Update 21.45 uur]


De neus gezien vanaf het ISS tijdens de manoeuvre


De onderkant gefotografeerd door de crew van het ISS

Ook heeft de NASA een filmpje uitgebracht van deze manoeuvre. Klik hier voor het filmpje!

Bron: SpaceFlight Now