Astronauten begonnen aan eerste ruimtewandeling

Twee astronauten van de bemanning van Space Shuttle Discovery, Soichi Noguchi en Steve Robinson, zijn zojuist begonnen aan de eerste ruimtewandeling van de missie STS-114. Het is inmiddels dag vijf. De GPS-antenne van het International Space Station zal vervangen worden en de twee astronauten zullen het hittewerende systeem testen. Ook is er een geavanceerde container waarin goederen worden vervoerd aangekomen in het station.

Tijdens de tweede ruimtewandeling op dag 7 wordt een nieuwe gyroscoop geplaatst in het ruimtestation ISS. De derde en laatste ruimtewandeling staat gepland voor de negende dag van de STS-114 missie. Er wordt dan een camera aan de buitenkant van het ISS geplaatst en er zullen twee experimenten buiten het ruimtestation worden uitgevoerd.

Ook wordt er een robotarm ingezet om een vervoerplatform te verplaatsen van de Discovery naar de ISS, zodat de rest van de vracht gemakkelijker kan worden overgezet. Op dag 11 nemen de ISS-bemanning en de Discovery-crew afscheid van elkaar en vertrekt het ruimteveer. Op dag 13 moet de Discovery weer landen op Kennedy Space Center. Hopelijk zal de landing net zo succesvol verlopen als de lancering.

De bemanning staat een drukke tijd te wachten. Ze zullen veel tijd kwijt zijn met het verschepen van goederen van de Discovery naar het ISS, aan het installeren van onderdelen, en aan het uitvoeren van tests en experimenten. Ieder bemanningslid heeft zijn of haar eigen taak of specialisatie, en samenwerking is belangrijk om de missie tot een goed einde te brengen.

Bron: NASA TV