Mogelijk nieuw object in de Kuipergordel; 2005 FY9

Nadat er de laatste paar dagen veel speculaties over twee nieuwe planeten waren, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie gisteravond bekendgemaakt dat er mogelijk een nieuw object in de buitenste regionen van ons zonnestelsel is ontdekt. Het wetenschappelijke magazine New Scientist speculeert ook over nog een nieuw object, met de grote van onze planeet Aarde.

Het is echt iets van de laatste tijd. Astronomen hebben vrijdag eveneens bevestigd dat er een tiende planeet in ons zonnestelsel is; een in diameter 3300 kilometer grote planeet, bestaand uit rots en ijs, op een afstand van ruim 97 astronomische eenheden, die op dit moment nog door het leven gaat onder de naam ‘2003 UB313’. De planeet is dus groter dan de ijsdwerg Pluto, die een diameter van 2200 kilometer heeft. Een naam voor de nieuwe planeet ontbreekt nog, want deze zal pas over enkele dagen bekendgemaakt worden.

Het tweede object heeft de aanduiding 2003 EL61 en bevindt zich momenteel op een afstand van ruim 51 astronomische eenheden. Desondanks is zijn helderheid magnitude 17,6. Dat duidt erop dat hij forse afmetingen heeft. Maar omdat er ook een maan bij het object is waargenomen, kon zijn massa al nauwkeurig worden bepaald: deze is drie keer zo klein als die van Pluto, wat erop duidt dat zijn afmetingen een stuk kleiner zijn. De cirkelvormige baan om dit object heeft een grootte van 49.500 kilometer. De maan heeft ruim 2 maanden de tijd nodig om zijn baan te voltooien.

Maar object nummer drie, 2005 FY9 genaamd, zal hoogstwaarschijnlijk wel een planeet genoemd worden. De heeft dezelfde afmetingen als 2003 UB313 en is een stuk groter dan Pluto. Op een officiële bevestiging van de ruimtevaartorganisatie NASA, wachten we nog.

Het wetenschappelijke magazine New Scientist wil zelfs geloven dat er, in de uiterste hoeken van ons steeds groter wordende zonnestelsel, een grotere planeet bevind. Deze planeet zou de afmetingen van onze planeet, de aarde moeten hebben. Of het allemaal klopt, hopen zo snel mogelijk te weten te komen.

Bron: Hohmann Transfer