Nieuwe dreiging voor bemanning Discovery?

Het zal je maar gebeuren. Nog voordat de reparatie van het ene probleem is opgelost, wordt er bekendgemaakt dat er opnieuw schade is. Dat is nu het geval bij de Space Shuttle Discovery. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft namelijk schade geconstateerd bij een cockpitraam aan de buitenkant van de Discovery.

De Amerikaanse astronaut Steve Robinson slaagde er de afgelopen in om twee keramische strips te verwijderen die tussen de hittewerende tegels uitstaken. Daarmee is een potentieel gevaar uit de weg geruimd. Maar aan de vooravond van deze historische gebeurtenis had NASA al een gedeelte met meer schade ontdekt op nieuwe foto’s.

Het gaat om een beschadigd stuk isolerend materiaal onder het raam van de cockpitruimte, waar gezagvoerder Eileen Collins zal zitten tijdens de terugreis naar de Aarde, komende maandag. De schade aan de buitenkant bij het cockpitraam is mogelijk wel het gevolg van de stukken isolatieschuim die tijdens de lancering van de shuttle af waren gebroken, aldus vice-shuttle-manager Wayne Hale van de NASA.

Technici van de ruimtevaartorganisatie reageerden enigszins verbaasd. Eerder werd namelijk naar buiten gebracht dat er door dit isolatieschuim geen beschadigingen waren veroorzaakt, maar nou net, nadat het grootste probleem is opgelost, dient zich weer een nieuwe beschadiging aan.

Het is nog maar de vraag of de Discovery zo terug kan keren op Aarde, komende maandag. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie sluit niet uit dat er opnieuw een astronaut naar buiten moet om een reparatie uit te voeren. Oorspronkelijk was de ruimtewandeling van woensdag de laatste die gepland was, maar als er opnieuw een reparatie uitgevoerd moet worden, zal dat dus betekenen dat er nog een ruimtewandeling voorbereid moet worden en dat de Space Shuttle pas volgende dinsdag op Aarde land.

Het ergste dat bij deze ‘nieuwe’ beschadiging zou kunnen gebeuren, is volgens de deskundigen dat het stuk isolatieschuim van 52 centimeter los schiet en een deel van de staart beschadigt, waardoor Discovery bij de terugkeer in de dampkring door de wrijving in brand zal vliegen. Maar een dergelijke fout wat een ramp zou betekenen, kan de NASA zich echt niet veroorloven

Bron: Spaceflight now