Reparatie Discovery tijdens ruimtewandeling geslaagd

Astronaut Stephen Robinson heeft tijdens een unieke ruimtewandeling de reparaties aan het hitteschild van Spaec Shuttle Discovery voltooid. Twee voegen tussen de hittetegels zijn door de Amerikaan verwijderd. Door middel van een robotarm werd de ervaren astronaut naar het defecte hitteschild gebracht. Daar heeft hij twee stukjes voegsel van 2.8 centimeter verwijderd.

De klus was eigenlijk zo geklaard. Een speciaal tangetje en zaagje waren niet nodig, want Stephen Robinson haalde de twee keramische strips er met gemak van af. Met de voegen tussen de hittetegels doen zich wel vaker problemen voor bij vluchten van de Space Shuttle, maar ze leken nu ernstiger dan werd gedacht. Als de tegels loslaten ontstaat er meer wrijving bij de terugkeer in de atmosfeer, met alle gevaren van dien. Er mag namelijk volgende week maandag niets fout gaan tijdens de landing van Discovery. “We moesten een afweging maken tussen het onbekende en het bekende. Het was geen moeilijke beslissing”, aldus shuttle-manager Wayne Hale.

Volgens ingenieurs van NASA is er een potentiële dreiging voor de bemanning, die door beschadigd isolatiemateriaal bij het cockpitvenster van piloot Eilleen Collins wordt gevormd. Mogelijk is dat het gevolg van stukken isolatieschuim van de externe tank die loskwamen bij de lancering. “Ingenieurs zullen zo snel mogelijk beslissen of ook dit defect gerepareerd zal moeten worden”, aldus Hale.

“De beschadiging kan een potentiële dreiging zijn voor de bemanning van de Spae Shuttle Discovery, tijdens de terugkeer op maandag 8 augustus.” Hou AstroPlaza goed in de gaten voor de laatste ontwikkelingen van de reparatie van het hitteschild van de Discovery.


Een keramische strip word tussen de Space Shuttle uitgehaald

Bron: Florida Today