Inslag van de asteroïde Apophis in 2036?

Astronomen maken zich zorgen dat asteroïde 2004 MN4 met bijnaam Apophis in 2036 inslaat op de Aarde. In de eerste instantie zou deze in 2029 inslaan, maar dit is bijgesteld tot een near-miss. Deze near-miss kan echter andere gevolgen hebben. December vorig jaar ontstond er grote opschudding toen berekend werd dat de 390 meter grote asteroïde een kans van 1 op 36 had om de Aarde te raken.

Met data uit archieven werd deze kans echter bijgesteld tot 0. Echter de dichte nadering van onze planeet Aarde, dichterbij dan de satellieten bij de Aarde staan, kan de baan van de steenklomp doen veranderen, en deze in 2036 alsnog doen inslaan, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Woensdag zijn wetenschappers van NASA bijeengekomen op het Jet Propulsion Laboratory om de kwestie te bespreken. Rond de Aarde bevinden zich namelijk zwaartekracht-‘sleutelgaten’ van zo’n 600 meter in doorsnede. Als de asteroïde zo’n sleutelgat passeert zal volgens berekeningen de nieuwe baan een inslag in 2036 veroorzaken.


De Asteroide Apophis

De NASA overweegt de asteroïde voor 2013 van een radiozender te voorzien. De asteroïde moet voor 2029 achthonderd meter uit zijn koers worden gebracht, iets wat nog binnen onze technologische mogelijkheden ligt. Echter na 2029 moet de asteroïde over een afstand zo groot als de diameter van de Aarde worden verplaatst. Dat zou onze mogelijkheden op de proef stellen.

Bron: USA Today