Discovery succesvol geland in Californië!

Het ruimteveer Discovery is veilig geland op de luchtmachtbasis Edwards, in de Amerikaanse staat Californië. De doortocht van de atmosfeer is zonder problemen verlopen.

Om 14.12 uur zette de Discovery zijn wielen aan de grond. “Jongens, welkom terug op Aarde”, klonk het meteen. Tijdens de missie was er bezorgdheid gerezen over het hitteschild van Discovery. Dat zou beschadigd zijn bij de lancering.

In 2003 was de Columbia door een soortgelijke schade verongelukt. Dat ruimteveer brandde toen op in de dampkring bij zijn terugkeer naar de Aarde. De tegels aan de onderkant van ruimteveer Discovery hebben standgehouden. Die moesten de hitte tegenhouden bij de terugkeer in de dampkring, maar werden licht beschadigd bij de lancering.

Het ruimteveer dook in een hoek van 40 graden met zijn staart eerst de atmosfeer binnen. Door de wrijving ontstond een hitte die opliep tot 1.600 graden Celsius.

Twee voegen tussen hittetegels waren bij de lancering losgekomen. NASA vreesde voor een herhaling van de ramp met de Columbia in 2003. Daarom hadden astronauten in de ruimte herstellingen gedaan.

De Discovery is geland op de luchtmachtbasis Edwards in Californië. Dat was eigenlijk plan B. Normaal gezien moest de Space Shuttle immers landen op het Kennedy Space Center in Florida.

Maar net als maandag was het slecht weer in Florida. Maandag werd de landing een dag uitgesteld, maar dat was nu uitgesloten. Daarom week de NASA uit naar de reservebasis in Californië.

De NASA moet nu de Discovery overbrengen naar Florida. De Space Shuttle wordt daarvoor bovenop een Boeing 747 vastgemaakt en teruggevlogen. Deze reis gaat NASA ruim een miljoen euro kosten.

AstroPlaza heeft de landing ook opgenomen. U kunt het filmpje hier bekijken!


De Discovery crew zijn weer gelukkig op Aarde

Bron: NASA TV