Vandaag zou de ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter gelanceerd worden vanuit Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. Maar door een technisch probleem aan de Lockheed Martin Rocket is de lancering uitgesteld tot morgenmiddag, zo heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vanmorgen op een persconferentie bekendgemaakt.
Vandaag, om 14.50 uur, zou de Mars Reconnaissance Orbiter met een Atlas-5 draagraket vanuit Cape Canaveral gelanceerd worden voor een spectaculaire missie naar de rode planeet Mars. Maar vanmorgen werd al snel duidelijk bij NASA dat de lancering niet door kon gaan; er is een probleem met de raket van Lockheed Martin opgedoken.
De lancering is nu voor komende donderdag gepland. Het lanceervenster gaat morgenmiddag open om 13.50 uur Nederlandse tijd en gaat weer dicht om 15.35 uur Nederlandse tijd. De nieuwe ruimtesonde moet onze buurplaneet zeer gedetailleerd in kaart brengen en op die manier toekomstige missies voorbereiden.
Om de 26 maanden is de afstand tussen onze planeet en de buurplaneet Mars kleiner. NASA krijgt de komende maanden een ideale kans om een ruimtesonde naar Mars te sturen. In 2001 lanceerde NASA de sonde Mars Odyssey om het klimaat van Mars te bestuderen. Twee jaar later begonnen de twee marsrovers Spirit en Opportunity aan hun verkenningstocht op het oppervlak van Mars, en ontdekten verschillende nieuwe dingen op de oppervlakte van de rode planeet.
De sonde zal in een speciale baan om Mars cirkelen zodat de sonde het oppervlak nog gedetailleerder dan ooit tevoren kan fotograferen en bestuderen. Maar dat is niet het enige gunstige, want de sonde zorgt ook voor betere communicatie tussen de Marsrovers Spirit en Opportunity die zich op dit moment al op Mars bevinden.
Met de nieuwe Mars Reconnaissance Orbiter zullen we in de toekomst gebieden op Mars enorm gedetailleerd kunnen waarnemen, die te gevaarlijk zijn voor een mens of robot. Maar het grootste doel van de NASA is nog altijd om meer te weten te komen over Mars, om later nog uitgebreidere missies naar Mars te sturen.
Bron: NASA