Ariane-5 raket lanceert zwaarste satelliet ooit

Vanuit de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana is donderdagmorgen succesvol een Europese Ariane-5 draagraket gelanceerd. De draagraket lanceerde de Thaise satelliet Thaicom 4 of iPSTAR, de zwaarste commerciële telecomsatelliet die ooit naar een geostationaire baan rond de Aarde is gebracht.

Om 10.20 uur Nederlandse tijd steeg vanuit het lanceerplatform in Frans-Guyana de Europese Ariane-5 draagraket op met de relatief zware telecomsatelliet. Bij de opening van het lanceervenster om 08.39 uur werd de start vijftien seconden voor ontsteking afgeblazen vanwege een probleem met de installatie.

Nadat Thaicom 4 of iPSTAR ruim 28 minuten na de lancering succesvol in een geostationaire baan rond onze planeet werd gebracht, brak er een hevig applaus uit in het vluchtleidingscentrum. De 6,5 ton zware satelliet is de zwaarste telecomsatelliet ooit die in een geostationaire baan moest belanden. De Ariane-5, zelfs in zijn standaardversie, is momenteel de enige draagraket ter wereld die een dergelijk gevaarte kan lanceren.

De Thaicom 4 is gebouwd door het Californische Space Systems voor de Thaise operator Shin Satellite. Met 20 antwoordzenders in de Ka-band en niet minder dan 51 in de Ku-band moet het ruimtevaartuig tenminste twaalf jaar instaan voor multimedia- en internetdiensten in het gehele continent Azië.

Het is al de vierde satelliet van Shin Satellite die door een Ariane werd meegenomen. De vroegere lanceringen gebeurden in 1993, 1994 en 1997. De operator heette vroeger Shinawatra Satellite. In het orderboekje van Arianespace staan nog een veertigtal satellieten.

Bron: Spaceflight Now