Mars Reconaissance Orbiter wordt morgen gelanceerd

Vanmiddag om 14.45 uur werd de lancering van de Mars Reconaissance Orbiter opnieuw uitgesteld. Er werden rond die tijd problemen ontdekt bij de sensoren van de vloeibare waterstof van de Lockheed Martin Rocket waarmee ruimtesonde om 14.50 uur gelanceerd zou moeten worden.

De lancering is voor tenminste 24 uur uitgesteld, zo maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekend. De lancering vanaf Kennedy Space Center in Florida werd pas vijf minuten voor tijd wegens technische problemen afgeblazen. Verder werden er geen problemen geconstateerd, want ook de weersomstandigheden in Cape Canavaral waren uitstekend. Woensdag werd de lancering eveneens 24 uur uitgesteld om veiligheidsredenen. Eén van de stuwraketten zou niet helemaal naar behoren hebben gewerkt gisteren.

Het lanceervenster gaat morgenmiddag open om 13.50 uur Nederlandse tijd en gaat weer dicht om 15.35 uur Nederlandse tijd. De nieuwe ruimtesonde moet onze buurplaneet zeer gedetailleerd in kaart brengen en op die manier toekomstige missies voorbereiden.

Met de nieuwe Mars Reconnaissance Orbiter zullen we in de toekomst gebieden op Mars enorm gedetailleerd kunnen waarnemen, die te gevaarlijk zijn voor een mens of robot. Maar het grootste doel van NASA is nog altijd om meer te weten te komen over Mars, om later nog uitgebreidere missies naar Mars te sturen.

Bron: NASA