Reis rond onze naaste buur voor 100 miljoen dollar

Een privévluchtbedrijf uit de Verenigde Staten wil met een ruimtevaartuig een reis naar de maan plannen. Space Adventures in de Amerikaanse staat Arlington vraagt ruim 100 miljoen dollar aan de persoon die binnen 10 jaar een reis naar onze naaste buur wil maken, aldus de Oost-Amerikaanse krant New York Times.

Voor dit mogelijk zal zijn moet het privébedrijf Space Adventures een contract afsluiten met een Russische ruimtevaartorganisatie. Het zou hier gaan om ruim 2 tot 3 weken lange missie waarbij twee passagiers in tien tot eenentwintig dagen een rondje om de maan te laten maken. Het is nog niet besloten of deze twee passagiers ook na de reis om onze naaste buur een bezoek brengen aan het International Space Station.

De missie zal geleid worden door een Russische piloot. Het zal geen moeilijke missie zijn, want het ruimtevaartuig zal met de bemanning niet landen op het maanoppervlak. De toeristen maken een rondje om het hemellichaam en keren daarna terug naar de Aarde. Volgens Eric Anderson van het bedrijf, hebben enkele potentiële klanten zich al aangemeld voor een reis in 2008.

De enige twee mensen die op dit moment al als toerist in de ruimte zijn geweest, de Amerikaan Dennis Tito en de Zuid-Afrikaan Mark Shuttleworth, hebben volgens Anderson al enthousiast op het plan gereageerd. Toch denken ze niet dat ze zichzelf weer kandidaat willen en zullen stellen voor deze missie. Voor hun bijzondere, vorige reis betaalde ze beiden een slordige 20 miljoen dollar.

Tito is inmiddels 65 jaar oud. Hij vierde zijn ruimtevakantie in 2001, waarbij hij het eerste mens op Aarde was die een rondreis rond onze planeet maakte. Hij verklaarde in New York Times dinsdag dat hij best nog zo’n reis wilde maken, maar dat hij daarvoor wel veel jonger moest zijn en het geld ervoor had moeten hebben. De tweede ruimtetoerist ooit, beter bekend als Mark ‘Shuttleworth’, twijfelt er ook nog aan of hij het vele geld ervoor over heeft. ”Ik heb inmiddels al twee ruimtevluchten gemaakt, in 2001 tijdens een privévlucht en in 2002 met een Soyoez-raket, dus het is voor mij voorlopig geen optie.”

Bron: New York Times