Lancering Mars Reconnaissance Orbiter succesvol

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Geen categorie

De lancering van de ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter is succesvol verlopen. Om 14.43 uur vanmiddag werd de sonde gelanceerd met Lockheed Martin Rocket vanaf Cape Canavaral. In maart 2006 zal de ruimtesonde zijn reis voltooien en in een speciale baan om de rode planeet gaan cirkelen zodat de sonde het oppervlak nog gedetailleerder dan ooit tevoren kan fotograferen en bestuderen.

De lancering werd tweemaal 24 uur uitgesteld. De lancering vanaf Kennedy Space Center in Florida werd gisteren pas vijf minuten voor tijd wegens technische problemen afgeblazen. Verder werden er meer problemen geconstateerd, want er was een grote kans op blikseminslag aanwezig. Woensdag werd de lancering eveneens 24 uur uitgesteld om veiligheidsredenen. Eén van de stuwraketten zou niet helemaal naar behoren hebben gewerkt.

NASA heeft wel met een aantal dingen rekening gehouden na enkele mislukte landingen op Mars, en zal deze kennis gebruiken voor de Mars Reconnaissance Orbiter. De missie gaat het landschap van de rode planeet grondig onderzoeken om zo toekomstige landingsplaatsen te zoeken voor zowel bemande als onbemande ruimtemissies.

Met enkele nieuw ontwikkelde wetenschappelijke instrumenten aan boord zal de Mars Reconnaissance Orbiter hopelijk een heleboel vragen over Mars beantwoorden. NASA wil namelijk meer duidelijkheid over het klimaat, de geologische geschiedenis van Mars en over de mogelijke aanwezigheid van leven op Mars. Twee instrumenten die zich bevinden op de sonde, de ‘Mars Climate Sounder’ en de ‘Mars Color Imager’ zullen ons niet alleen meer over de dunne dampkring en het weer van de rode planeet leren, maar ook over hoe het klimaat verandert van seizoen tot seizoen.

De ‘Context Camera’ zal breedbeeldfoto’s maken van de gebieden die de ‘High Resolution Imaging Camera’ zal nemen. Dit is nodig omdat de hoge resolutiecamera van de Mars Reconnaissance Orbiter details kan zien zo ‘groot’ als een ‘koffietafeltje’, en het anders onmogelijk zou zijn om een deel van de oppervlakte te gaan onderzoeken.

Met de nieuwe Mars Reconnaissance Orbiter zullen we in de toekomst gebieden op Mars enorm gedetailleerd kunnen waarnemen, die te gevaarlijk zijn voor een mens of robot. Maar het grootste doel van de NASA is nog altijd om meer te weten te komen over Mars, om later nog uitgebreidere missies naar Mars te sturen.

AstroPlaza heeft ook de lancering opgenomen. Je kunt het filmpje hier bekijken.

Bron: NASA