Wubbo Ockels in ernstige toestand in ziekenhuis

Prof. dr. Wubbo Ockels is dinsdagmiddag met spoed opgenomen in een ziekenhuis nadat hij in de kantine van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek onwel was geworden.

Volgens welingelichte bronnen rond het ziekenhuis was Ockels’ toestand woensdagochtend ernstig maar stabiel. De hoogleraar ligt aan de hartbewaking, en zou niet bij kennis zijn. De universiteit en de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek doen geen enkele mededeling over de situatie. “Wij kunnen niet ingaan op de gezondheidstoestand van onze medewerkers”, aldus een woordvoerster van de TU.

Ockels werd dinsdag rond half twee bij het verlaten van de faculteitskantine onwel. De hoogleraar duurzaamheid moest ter plekke worden gereanimeerd, eerst door faculteitsmedewerkers, daarna door ambulancepersoneel. Zelfstandig ademend maar buiten bewustzijn werd Ockels per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Afgelopen zaterdag was Ockels nog te gast op het Lowlands-popfestival in Biddinghuizen. Voor een enthousiast, ruim duizendkoppig publiek hield Ockels daar een voordracht over de noodzaak van duurzame energie. De hoogleraar was uitgenodigd door Mojo Concerts en de stichting Coolpolitics om op te treden in het nieuwe programmaonderdeel ‘Lowlands University’. Behalve Ockels spraken daar onder meer Ruud Lubbers en moleculair bioloog Ronald Plasterk.

De ex-astronaut greep de gelegenheid aan om een aantal TU-projecten te presenteren, zoals het vliegerlab, de superbus en de zonneauto Nuna. Ockels was gekomen met een duidelijke boodschap: er moet meer onderzoek komen naar vernieuwende manieren om gebruik te maken van zonne- en windenergie . en jongeren moeten daarbij het voortouw nemen. “Jullie moeten de mogelijkheden en de technologie krijgen om de toekomst mogelijk te maken.” Een recensie in de plaatselijke festivalkrant prees Ockels vanwege het feit dat hij in drie kwartier tijd niet éénmaal het woord ‘milieu’ had laten vallen.

Bron: TU Delft