Maandagmorgen werd de zon gedeeltelijk verduisterd in ons land. Dankzij het heldere weer was de verduistering goed waar te nemen.
Om 9.51 uur raakte de linkerzijde van de maanschijf de rechterzijde van het schijfje van de zon. De verduistering was op haar maximum om 11.05 uur. De zonneschijf was dan voor meer dan 61% bedekt door de schijf van de maan. Rond 12.23 uur was de verduistering voorbij. Voor het eerst in meer dan 20 jaar viel de eclips tijdens de schooluren, wat heel wat scholen de kans bood om aan dit natuurfenomeen aandacht te besteden.
Totale zonsverduistering zeldzaam
Totale zonsverduisteringen zijn relatief zeldzaam omdat ze telkens slechts zichtbaar zijn vanuit een smalle band op Aarde. Tijdens een zonsverduistering staan maan en zon bijna perfect op één lijn, vanuit die welbepaalde plaats op Aarde bekeken. Het is een groot toeval dat de schijven van zon en maan bijna even groot lijken aan de hemel. Daardoor slaagt de maan erin om de zon zo goed als helemaal te verbergen. In werkelijkheid is de zon 400 keer groter dan de maan, maar ze staat ook 400 keer verder.
Gedeeltelijke zonsverduistering niet zeldzaam
Buiten die smalle band waar een totale verduistering te zien is, is er echter steeds een veel breder gebied waar een gedeeltelijke eclips te zien is: daar schuift de maan niet exact voor de zon. Vanuit een bepaalde plaats bekeken zijn gedeeltelijke zonsverduisteringen daarom relatief veel te zien – om de paar jaar is er wel eentje te zien. Een gedeeltelijke eclips is wel niet zo spectaculair als een totale eclips. Tijdens een gedeeltelijke verduistering wordt het helemaal niet donker. Pas wanneer de zon voor zo’n 95 procent afgedekt wordt, wordt het een beetje schemerig.