Zeer heldere meteoor in het westen van Australië

Bewoners van een deelstaat in het westen van Australië werden afgelopen zaterdag opgeschrikt door een indrukwekkend hemelverschijnsel, een meteoriet ter grootte van een basketbal. De Australische krant The Sunday Times spreekt over vele getuigen die melding maakten van een vuurbal met een lange staart, die de nachtelijke sterrenhemel enkele seconden verlichtte.

Volgens Australische astronomen is de meteoriet 300 kilometer ten zuidoosten van de in het westen gelegen stad Perth de atmosfeer binnengedrongen. Uit een ruwe schatting blijkt dat de vuurbal 20 kilometer boven het oppervlak van de Aarde is verbrand en een gedeelte in de Indische Oceaan is beland.

“Zoiets heb ik nog nooit gezien. Ik schrok enorm toen de vuurbal de hemel verlichtte,” aldus Geoff West, één van de vele getuigen van de meteoriet.

Volgens een andere getuige, Christine Tyson, was het gevaarte meer dan 14 seconden te zien aan de sterrenhemel. ”Ik dacht werkelijk dat de Aarde zou vergaan, het was namelijk zo indrukwekkend om te zien dat ik er bang van werd. Een halve minuut na het verschijnsel werd ik opgeschrikt door een luide knal die leek op het inslaan van de bliksem.”

Volgens de astronoom Greg Lowe van het observatorium in Perth was de meteoriet was ook te horen omdat het op dat moment een hogere snelheid dan het geluid had. “De mensen die ik, na het verschijnen van deze vuurbal, gesproken heb, spraken over een oorverdovende knal.”

Klik hier voor een filmpje van de meteoor.

Bron: The Sunday Times