Japanse satellieten wisselen gegevens via optische link uit

Twee Europese en Japanse telecommunicatiesatellieten hebben in de vroege morgen van vrijdag 9 december voor de eerste keer enkele gegevens via een optische link uitgewisseld, zo meldde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op haar officiële website. Het betreft een laserexperiment van de aardobservatiesatellieten Artemis en Kiraria. De twee satellieten draaien in een geostationaire baan om onze planeet op 36.000 kilometer en slechts 600 kilometer hoogte.

Met het bekende instrument Silex kan een satelliet via verschillende laserstralen informatie uitwisselen met andere satellieten. Het instrument werd in begin november 2001 voor het eerst gebruikt. Toen maakte de satelliet Artemis opnieuw een goede verbinding, dit keer met de en de aardobservatiesatelliet Spot-4. In 230 uur konden te satellieten destijds ruim 1100 succesvolle verbindingen in de ruimte maken.

Om 03.04 uur Nederlandse tijd werd er ook een verbinding geconstateerd tussen de satelliet Artemis en de telecommunicatiesatelliet Kirari. Volgens de ruimtevaartorganisatie ESA kwam er een zeer goede verbinding tussen de twee satellieten tot stand. Verwacht word dat er komend jaar bij andere wetenschappelijke satelliet meer optische verbindingen zullen plaatsvinden. De signalen werden opgevangen door het vluchtleidingscentrum Ardense Redu.

Bron: ESA