Hayabusa definitief niet terug naar de Aarde

De Japanse ruimtesonde Hayabusa keert niet terug naar onze planeet, althans, niet in de komende maanden. Doordat het niet mogelijk is om de terugkeerprocedures op te starten, kan de sonde niet terugkeren naar zijn thuisbasis. Het is op dit moment onduidelijk wat er zal gebeuren met Hayabusa, want over 3 jaar bevind de sonde zich pas weer in een geschikte positie om terug te keren naar de Aarde.

Enkele weken geleden maakte JAXA bekendgemaakte dat er anomalie ontdekt was op één van de motoren die moet zorgen voor de standbepaling van de ruimtesonde. Daardoor kan het ruimtevaartuig op dit moment zijn antenne niet naar de Aarde richten en is het niet mogelijk om de terugkeerprocedures op te starten.

Volgens het Japanse ruimtevaartbureau JAXA kunnen de batterijen van Hayabusa het geen jaren meer uithouden. Als er binnen enkele maanden geen oplossing voor dit probleem gevonden wordt, is een terugkeer naar de Aarde onmogelijk. Daarmee hangt een schaduw over de 100 miljoen dollar kostende missie.

Bron: HLN