Hubble fotografeert ster die massa’s gas uitbraakt

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Geen categorie

De Hubble Space Telescoop heeft een serie foto’s gemaakt van een jonge ster die massa’s gas uitbraakt. Sterrenkundigen uit Noord- en Zuid-Amerika maakten na 5 jaar observeren een animatie van schokgolven en botsingen door de gasstroom. De interstellaire wolken rond de jonge ster HH 47 in het sterrenbeeld Vela (Zeilen) werd enkele jaren door de telescoop geobserveerd.

Interstellaire wolken bestaan voornamelijk uit ijs en waterstofgas, en krimpen na enige tijd ineen, waardoor een enorme draaiende schijf ontstaat rond een protoster. In deze grote, draaiende schijf ontstaan na verloop van tijd, door botsingen van objecten, planeten. Het overige materiaal valt voornamelijk in de spiraalbanen naar de protoster. De protoster lanceert vervolgens de gasstromen de interstellaire ruimte in. Nadat dit gebeurd is valt er steeds weer materiaal terug op de ster, waardoor er maar een gering aantal hoeveelheid materiaal overblijft voor de vorming van planeten en andere hemellichamen.

Sterrenkundigen weten voor het grootste deel al hoe sterren ontstaan uit dit soort interstellaire wolken, maar de belangrijkste gegevens ontbreken nog. Op dit moment worden de resultaten en de beelden nog onderzocht door sterrenkundigen aan de Amerikaanse Rice University. Volgens Co-auteur van Astrofysicus Patrick Hartigan van de Amerikaanse Rice University zijn de resultaten van groot belang voor de toekomstige onderzoeken naar het ontstaan van sterren en hemellichamen in deze barre omstandigheden.

Bron: Rice University