Nederlandse radiotelescoop LOFAR naar de Maan

De algemeen directeur van de Nederlandse radiotelescoop LOFAR heeft woensdagmiddag op een persconferentie bekendgemaakt dat er in de toekomst een filiaal wordt gebouwd om onze naaste buur, de Maan. LOFAR is de grootste radiotelescoop ter wereld en bestaat uit 25.000 relatief kleine antennes die zich bevinden in het noorden van Nederland.

Een ruimtevaartbedrijf uit Duitsland wil in de toekomst een nieuw netwerk transporteren naar onze natuurlijke satelliet, als test voor de vestiging van een dergelijk netwerk op buurplaneet Mars. Astron, eigenaar van LOFAR, heeft inmiddels de plannen goedgekeurd en ziet veel voordelen in het vestigen van een netwerk van meer dan duizend antennes op een ander hemellichaam.

LOFAR bestaat uit uiterst kleine antennes, waardoor het makkelijk is om het materiaal naar het oppervlak van de Maan onbemand te transporteren. Volgens directeur E.J. de Geus kan over ongeveer 20 jaar het eerste transport plaatsvinden. Op de Maan kunnen atmosferische en menselijke storingen vermeden worden tijdens het zoeken andere planeten in ons zonnestelsel.

Een groot deel van de antennes van LOFAR bevind zich in Exloo in Drenthe. Ook zullen er kleine gebieden met antennes gecreëerd worden in vrijwel alle oostelijke provincies van Nederland en op ongeveer 10 locaties in Duitsland. Het grootschalige project kost in totaal 153 miljoen euro.

Bron: ANP