Lancering eerste Galileo-satelliet uitgesteld

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft besloten om de lancering van de eerste Galileo-satelliet, Giove, uit te stellen met 2 dagen. Technici ontdekten enkele dagen geleden een probleem in de grondinfrastructuur, waardoor de lancering van Giove niet op 26 december maar op 28 december plaats zal vinden.

Het Galileo-systeem is een satellietnavigatiesysteem dat op dit moment gebouwd wordt door de Europese Unie. Het systeem moet in 2008 in werking treden. De totale kosten voor het systeem zijn € 3 miljard euro. Naast alle Europese lidstaten zijn China, Israël, India, Canada, Brazilië en Australië ook betrokken bij dit grootschalige project.

Het systeem telt 27 operationele satellieten en 3 reserve. De satellieten zullen in 3 verschillende banen om onze planeet cirkelen op een afstand van niet meer dan 23.600 kilometer.

Op 28 december 2005 moet een Soyuz-FG raket van de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan de eerste satelliet van het Galileo-systeem in de ruimte brengen. De satelliet Giove-A is de eerste satelliet van het satellietnavigatiesysteem. ESA en de Europese Unie zullen over 3 jaar de strijd aangaan met het Amerikaanse GPS en het Russische Glonass.

Een woordvoerder van het Russische ruimtebureau Roskosmos, Vjatsjeslav Davidenko, verklaarde op een persconferentie afgelopen maandag, dat het oplossen van de problemen 2 dagen in beslag gaat nemen.

Naast het navigatie-systeem kan Galileo ook voor andere doeleinden gebruikt worden in de toekomst. Het Europese Galileo navigatiesysteem zal onder andere bij het optreden van een tsunami alarm slaan. Enkele satelliet die gelanceerd wordt in de komende 3 jaar, zal bij een zeebeving binnen enkele seconden zeer nauwkeurige gegevens verzenden naar Galileo Controle Centrums in de wereld. Zo kan iedereen aan land snel geëvacueerd worden bij het ontstaan van een tsunami.

’’In de toekomst kunnen wetenschappers op Aarde de navigatiesatellieten gebruiken als radar. Elke Galileo-satelliet kan op ieder moment contact maken met controlecentrums op Aarde. Met de gegevens die worden verzonden voor een Galileo-satelliet, kan er op elk moment een uiterst snelle computerberekening gemaakt worden van de hoogte van het wateroppervlak. Hierdoor bestaat er maar een kleine kans dat er een loos alarm wordt gegeven’’, aldus ESA-wetenschapper Christopher Buck.

Bronnen: ESA Press Release, ESA Navigation