Meteosat-9 succesvol gelanceerd

ESA’s nieuwste weersateliet Meteosat-9 is vandaag gelanceerd vanaf Europa’s lanceerbasis in Kourou, Frans Guyana. Deze tweede satelliet in de MSG-serie (Meteosat Second Generation) werd in een baan om de Aarde gebracht met een Ariane 5 raket.

Sinds 1977 gebruiken meteorologen satellietinformatie om het weer te voorspellen. Sindsdien is de behoefte aan satellietinformatie en -beelden sterk toegenomen, maar ook veranderd. Daarom heeft EUMETSAT in samenwerking met ESA een tweede generatie satellietsystemen ontwikkeld die aanzienlijk betere diensten leveren dan de huidige Meteosat-vloot.

Tot 2018 gaan vier satellieten continu voor weersinformatie zorgen. Sinds de lancering van de eerste MSG-satelliet in 2002 worden er nu elk kwartier weerbeelden doorgezonden in twaalf spectrale kanalen. Bij de eerste generatie Meteosats is dat elk half uur in drie kanalen. Daarnaast levert hij belangrijke gegevens voor uiteenlopende toepassingen in weersvoorspellingen en klimaat- en milieubewaking. ESA blijft namens EUMETSAT optreden als leverancier voor alle vier de satellieten.

De MSG-serie wordt door ESA aan EUMETSAT geleverd. De tweede passagier aan boord van de Ariane 5 was de multifunctionele satelliet Insat4A (telecom, omroep en meteorologie), van de Indiase organisatie voor ruimteonderzoek ISRO.

Bron: ESA