Nieuwe ringen en manen ontdekt bij Uranus

Het komt als een verassing voor astronomen, NASA’s Hubble ruimtetelescoop heeft twee nieuwe ringen om Uranus ontdekt. De grootste is tweemaal de diameter van de huidige ringen om de planeet. De nieuwe ringen zijn zo ver van Uranus dat astronomen hem een ‘tweede ringen systeem’ noemen.

De Hubble heeft ook twee kleine satellieten gevonden, een gedeeld met de baan van de nieuw ontdekte ringen. Ook is verassend dat na precieze analyse van de bekendmaakte gegevens dat de banen van Uranus’ familie enkele belangrijke innerlijke veranderingen hebben gedaan in de laatste decennium. De gezamenlijk nieuwe ontdekkingen beweren dat Uranus een dichte samengeperste, snelle verandering, en mogelijk wisselend dynamische systeem van hemellichamen heeft. De nieuwe manen heten ‘Mab’ en ‘Cupid’.


De nieuwe ontdekte ringen met o.a Mab

De foto’s waarop de ringen zijn ontdekt, zijn gemaakt in augustus 2004. De Hubble maakte toen 80 opnames van Uranus, iedere foto werd vier minuten belicht. Op de foto’s werden ringen gezien, die ook al in oktober zijn waargenomen, maar nog niet ontdekt. De Hubble maakte in september 2005 ook weer opnames, maar toen waren de ringen duidelijker te herkennen.

De voortdurende meteorietinslagen op het oppervlak van Mab zorgen voor stof dat zicht verspreid in de ringen van Uranus. (Veel kleine manen zitten meestel in de ringen, zoals Amalthea van Jupter, Pan van Saturnus en Galatea van Neptunus.) Mab’s ring ontvangt verse stofdeeltjes van elk inslag. De resultaten van de inslagen in de kleine hemellichamen waren dramatisch gedemonstreerd op 4 juli 2005, toen de Deep Impact sonde op de komeet Temple 1 crashte.


De banen van de nieuwe ontdekte ringen en manen

Bron: Spaceflight Now