Doorzoek 2006

AstroVersum wenst u een gelukkig nieuwjaar!

AstroVersum wenst u bij deze een gelukkig nieuwjaar! 2006 bracht weer een heleboel interessant nieuws, zoals de lancering van de sonde New Horizons richting ijsdwerg Pluto, de ontdekking van de eerste Aardse exoplaneet ooit, de nieuwe definitie van het woord ‘planeet’ en de ontdekking van stromend water op onze buurplaneet, de rode planeet Mars. Hopelijk ziet u een fijn en gezond 2007 tegemoet!

Helft van de Duitsers geloven in aliens

Bijna de helft van de Duitsers gelooft in buitenaardse wezens. Van onze oosterburen denkt 40 procent dat we niet alleen zijn in het heelal. Vrijwel hetzelfde percentage Duitsers vermoedt dat aliens al een bezoek brachten aan de aarde. Dat blijkt uit een onderzoek, waarvan Duitse media donderdag de resultaten presenteerden.

Gigantische ijsschots afgescheurd in Canada

Een gigantische ijsschots heeft zich 16 maanden geleden in de Arctische Eilanden in Canada, op 800 kilometer van de Noordpool, afgescheurd. De massa ijs, even groot als 11.000 voetbalvelden, dreef zo’n 50 kilometer verder en hechtte zich daar aan het bevroren zeewater. “Dit is dramatisch”, zegt Vincent Warwick van de universiteit van Laval. “Delen van Canada, die voor duizenden jaren intact zijn gebleven, gaan verloren door het warme weer. Dit is een signaal van de versnelde opwarming van de aarde.”

Frankrijk publiceert archief met UFO-waarnemingen

Het Franse ruimtevaartagentschap CNES gaat zijn archief over vermeende waarnemingen van vliegende schotels publiceren op het internet. De database is waarschijnlijk vanaf januari of februari te raadplegen op de website van de organisatie. Dat heeft een woordvoerder vrijdag gezegd. Volgens de zegsman bevat de database rond de 6000 verslagen over circa 1600 incidenten in de afgelopen dertig jaar. De namen van de mensen die de waarnemingen hebben gemeld, worden niet gepubliceerd om te voorkomen dat zij het mikpunt worden van pesterijen.

KNMI: 2006 is het warmste jaar ooit

Dit jaar gaat de boeken in als het warmste ooit in Nederland gemeten. De gemiddelde jaartemperatuur komt ruim boven de elf graden uit, blijkt uit gegevens van het KNMI. Daarmee wordt het in 1990 gevestigde en in 1999 en 2000 geëvenaarde record van 10,9 graden overtroffen. De gemiddelde jaartemperatuur is 9,8 graden. Dit jaar is de tiende keer op rij dat de gemiddelde temperatuur boven de tien graden uitkomt.

COROT gelanceerd met Sojoezraket

Op de basis Baikonoer in Kazachstan is woensdag een Sojoez draagraket met de Franse satelliet COROT gelanceerd, dit was rechtstreeks op het internet te volgen. De kunstmaan moet in het bijzonder op zoek gaan naar planeten buiten ons zonnestelsel.

KNMI: Ook na kerstdagen geen kans op sneeuw

Volgens het KNMI houdt het zachte weer ook na de Kerst nog aan. Vanaf aankomende donderdag wordt het weer wisselvalliger en loopt de temperatuur overdag op tot ongeveer tien graden, zo blijkt uit recente voorspellingen. Op oudejaarsdag is de kans op regen erg groot en een schaatsperiode ligt nog lang niet in het verschiet. In de wintersportgebieden ontbreekt het aan verse sneeuw en wintersporters moeten dit jaar genoegen nemen met enkele sneeuwkanonnen.

COROT wordt morgenmiddag gelanceerd

Woensdag gaat de zoektocht naar aardse planeten een stap verder. Met de lancering van de COROT wordt het voor wetenschappers mogelijk om buiten ons eigen zonnestelsel te speuren naar soortgelijke planeten die slechts een paar keer groter zijn dan de aarde.

Zonnevlek 930 groeit uit tot gigantische vlek op de zon

De zonnevlek 930 is op dit moment op de achterkant van de zon verder aan het groeien. De zonnevlek, die in midden december zorgde voor enkele spectaculaire uitbarstingen op de zon, heeft zich nu in tweeën gesplitst en is groter dan ooit tevoren. De zonnevlek produceerde een week geleden een X9, X6, X3 en X1 zonnevlam, wat er voor zorgde dat mensen in de noordelijk gelegen landen op aarde poollicht te zien kregen en verschillende satellieten werden beschadigd. Zal de zonnevlek ons de komende week ook in de problemen gaan brengen?

België reikt ruimtevaartprijs Odissea uit

Afgelopen dinsdag reikte Senaatsvoorzitter Anne-Marie Lizin de ruimtevaartprijs Odissea uit, genoemd naar de gelijknamige ruimtemissie van Frank de Winne. De prijs wordt uitgereikt aan een laatstejaarsstudent van een universiteit of hogeschool, die een thesis of studie heeft gemaakt rond ruimtevaart in de breedste betekenis van het woord.

Adverteren op AstroVersum? Dat kan!

Wil je adverteren op één van de grootste en actueelste websites over astronomie en ruimtevaart: AstroVersum? Dat kan! Je banner komt dan onder de horizontale menubalk op elke pagina, dus ook op ons forum! Dagelijks bezoeken vele mensen AstroVersum, dus je advertentie is het zeker waard. Voor de mogelijkheden en tarieven (vast bedrag, dus niet per klik), gelieve ons te mailen via de pagina ‘Contact’.

Very Large Telescope fotografeert bekende Tarantulanevel

De Very Large Telescope van ESO heeft een fantastische foto gemaakt van de bekende Tarantulanevel. De foto is een mozaïek van vier foto’s, ieder afzonderlijk gemaakt met een 64-megapixel camera. Het uiteindelijke mozaïek bestaat uit 256 miljoen pixels! Aan zijn spinachtige uiterlijk dankt het gebied zijn populaire naam, de Tarantulanevel, zij het dat deze vogelspin een afmeting van ongeveer 1000 lichtjaar heeft en zich op een afstand van 180.000 lichtjaar in de richting van het zuidelijke sterrenbeeld Dorado (Goud- of Zwaardvis) bevindt.

Astronaute Sunita Williams knipt haar af voor goede doel

De 41-jarige Sunita Williams, astronaute van missie STS-116, doneert haar paardenstaart nu aan een organisatie die pruiken maakt voor kinderen die hun haar hebben verloren door chemotherapie of andere medische problemen. Williams heeft haar haar speciaal maandenlang laten groeien, vertelde haar moeder in de krant USA Today van vrijdag.

Tsjechië vanaf januari volwaardig lid van ESO

Tsjechië is met ingang van 1 januari 2007 volwaardig lid van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO). Tsjechië wordt alweer de dertiende lidstaat van de ESO (European Southern Observatory). Tsjechië is het eerste niet-West-Europese land dat lid is van de ESO. De overeenkomst werd gisteren, op 22 december, in Praag ondertekend door directeur-generaal Catherine Cesarsky van de ESO en onderwijsminister Miroslava Kopicová van Tsjechië.

Ruimtesonde Hinode (Solar-B) maakt eerste foto’s

De Japanse ruimtesonde Hinode (Solar-B) heeft zijn eerste foto’s gemaakt van de zon. Het betreft enkele veelbelovende röntgen- en ultravioletfoto’s. Solar-B, een internationale missie om de zon te bestuderen, is op 22 september jongstleden vanuit Japan gelanceerd. In de ruimte kreeg Solar-B een nieuwe koosnaam: Hinode, dat zonsopkomst betekent.

Compacte groep sterren dient als grote zwaartekrachtlens

Met de Canada-France-Hawaii-telescoop op de berg Mauna Kea is de werking van een zwaartekrachtlens ontdekt bij een groep sterrenstelsels. Een zwaartekrachtlens is een benaming voor het verschijnsel dat een zeer sterk zwaartekrachtsveld, zoals dat om een sterrenstelsel of een zwart gat kan heersen, het licht van een ver voorwerp kan afbuigen. Het licht buigt zich dan net zoals door een lens van glas.

In afwachting van een enorme supernova

Op dit moment van jaar schijnt het bijna traditioneel voor waarnemers te zijn om na te denken over de eeuwenoude kwestie van de oorsprong van de Ster van Bethlehem. De verschijning van de ‘ster’ 2000 jaar geleden is waarschijnlijk één van de bekendste gebeurtenissen die geregistreerd zijn aan de sterrenhemel. Maar zal er deze Kerst ook een heldere ‘ster’ zichtbaar zijn aan de hemel? Wie weet..

Sterrenhopen overleven in dubbelsystemen

Sterrenhopen blijken veel langer in een dubbelsysteem te kunnen bestaan dan tot nu toe werd verondersteld. Meer dan 400 sterrenhopen in de Grote Magelhaense Wolk, een satellietstelsel van onze melkweg, zijn tegen de verwachting in stabiel en draaien in paren om elkaar heen in een dubbelsysteem. Dat blijkt uit simulaties die zijn uitgevoerd door Simon Portegies Zwart van de Universiteit van Amsterdam en Stephanie Rusli van de Universiteit Leiden. Hun bevindingen worden begin volgend jaar gepubliceerd in ‘Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’.

Astronomen observeren helderste supernova ooit

Volgens astronomen is de supernova, die in september dit jaar is waargenomen in het object NGC 1260, de helderste is die ooit is waargenomen in de geschiedenis. Tevens blijkt dat de ster vroeger (voordat hij stierf) zeer massief was, wat in contrast staat met het feit dat de meeste massieve sterren een supernova van type I kunnen veroorzaken. Op grond van lichtkromme en spectrum onderscheidt men twee type supernovae: type I en type II.

Stofschijf rondom witte dwerg laat einde zonnestelsel zien

De astronoom Boris Gänsicke van de Universiteit in Warwick heeft onlangs een stofschijf ontdekt rondom een witte dwerg die aan het eind van haar leven is gekomen. Volgens wetenschappers is de stofschijf waarschijnlijk ontstaan door het verdampen van een asteroïde. Met gaat er vanuit dat zoiets over 4,5 miljard jaar ook zal gebeuren, wanneer de zon explodeert. Wetenschappers zijn erg benieuwd of dit over een paar miljard jaar ook met onze planeet gaat gebeuren.

Space Shuttle Discovery veilig geland in Florida

Het Amerikaanse ruimteveer Discovery is vrijdag om 23.32 uur Nederlandse tijd veilig geland op het terrein van het Kennedy Space Center in Florida. Gezagvoerder Mark Polansky van de Discovery zei na de landing dat hij zeer trots was op het hele team van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Jacht geopend op aardachtige planeten

Bestaan ze eigenlijk in de rest van het heelal, planeten die net als de aarde uit rots bestaan? Vermoedelijk wel, maar geen mens heeft ze ooit gevonden. De Europese satelliet COROT, die 27 december wordt gelanceerd, moet de komende jaren starend naar de sterren antwoorden geven.

Landing Space Shuttle Discovery vanavond

Het ruimteveer Discovery zal vandaag, vrijdag, landen. Dat heeft NASA beslist. Alleen is nog steeds niet duidelijk waar dit moet gebeuren. De astronauten van de Discovery zijn op de terugweg van het Internationaal Ruimtestation ISS, waar ze zich van een uiterst complexe en bewogen assemblagetaak heeft plaatsgevonden. Ze moesten op hun missie een extra ruimtewandeling maken om de problemen met één van de zonnepanelen op te lossen. Omdat de missie met een dag werd verlengd kan de Shuttle – indien de weersomstandigheden zouden tegenvallen – een dag minder rond de aarde wentelen.

Excursie ruimtewandelen in Space Expo

Ruimte-instructeurs van Space Expo in Noordwijk geven tijdens de kerstvakantie twee keer per dag speciaal voor kinderen uitleg over wandelen in gewichtloosheid. Tijdens de informatieve doe-presentatie wordt met de hulp van de aanwezige kinderen de ruimte verklaard en ervaren ze hoe het is om in een ruimtepak te werken. Als exemplarisch voorbeeld wordt de Hubble Space Telescope gebruikt. De presentaties zijn niet alleen geschikt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar maar ook voor volwassenen interessant en fascinerend.

De aarde botste vierduizend jaar geleden met een asteroïde

Vierduizend jaar geleden is een asteroïde of komeet met een diameter van een kilometer ingeslagen in de Noordelijke IJszee. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van een Franse geologe. “De impact heeft destijds miljoenen fragmenten van de aardkorst in de atmosfeer gekatapulteerd”, zegt geologe Marie-Agnès Courty. “Die zijn over de hele aarde neergedaald als een meteorietenregen.”

Hitteschild Discovery kreeg laatste inspectie

De astronauten van het Amerikaanse Space Shuttle Discovery hebben woensdag de laatste inspectie gedaan van het hitteschild van de Shuttle. De Discovery nam gisteren afscheid van het Internationaal Ruimtestation ISS na een complexe en bewogen maar geslaagde assemblagemissie.

Space Shuttle Discovery losgekoppeld en op weg naar huis

Het ruimteveer Discovery heeft na een bewogen maar geslaagde missie afscheid genomen van het Internationaal Ruimtestation ISS. De Shuttle meerde om 23.10 uur Nederlandse tijd af, voor de terugreis naar het Kennedy Space Center in Florida die in principe vrijdag dient afgerond.

Scholieren gaan ‘satelliet’ bouwen in frisdrankblikje

De TU Delft daagt middelbare scholieren uit om een satelliet te bouwen in een frisdrankblikje. De zogenoemde CanSats worden in mei 2007 gelanceerd naar een hoogte van een kilometer. Aan boord van de satellieten vinden twee experimenten plaats, een atmosfeermeting en een eigen proef. De competitie gaat donderdag van start.

Nieuwe verklaring gammaflitsen houdt astronomen bezig

De natuur heeft de astronomen weer eens bij de neus genomen. Net toen ze meenden te weten wat verantwoordelijk is voor gammaflitsen, de energierijkste verschijnselen in de kosmos, blijkt er een nieuwe verklaring te zijn. Volgens ESO zou een en ander terug te voeren zijn op een nieuw ontstaan zwart gat dat het merendeel van de materie van zijn tot verdwijnen gedoemde moederster opslokt.

Uitbarsting zon alleen lastig voor satellieten

Een uitbarsting op de zon, waarbij op 13 december grote hoeveelheden geladen deeltjes naar de Aarde zijn gestuurd, heeft enkele satellieten van ESA last bezorgd, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau zelf meegedeeld. De krachtige geomagnetische storm bereikte onze planeet op 14 december. Technici op de grond kregen te kampen met anomalieën bij verschillende satellieten.

Google en NASA gaan met elkaar samenwerken

De NASA gaat nauw samenwerken met Google. Het eerste van verschillende gezamenlijke projecten concentreert zich op het online plaatsen van data die NASA verzamelt. Het Amerikaanse ruimteagentschap, dat regelmatig moet strijden voor het behoud van zijn budget, hoopt via de samenwerking het grote publiek warm te krijgen voor zijn activiteiten.

Japan lanceert grootste telecomsatelliet

Japan heeft maandag met een H-2A draagraket succesvol een van de grootste telecomsatelieten ooit in de ruimte gebracht. Na twee dagen uitstel vanwege slecht weer steeg de H-2A om 07.32 uur Nederlandse tijd op vanuit de basis Tanegashima. Zowat een half uur later kwam de 5,8 ton wegende en (eenmaal alles uitgeklapt) 40 op 40 meter metende Kiku-8 vrij.

Venus, avondster na zonsondergang

Op 27 oktober stond de planeet Venus in conjunctie met de zon. Sindsdien stond de tweede planeet van ons zonnestelsel te dicht bij de zon om waargenomen worden. Niettemin, Venus is op dit moment naar het oostelijke deel van de hemel op weg en zal in de komende week langzaam maar zeker ontsnappen uit het felle zonlicht, die Venus een maand lang overstraalde.

Derde ruimtewandeling gedeeltelijk een succes

De astronauten van het ruimteveer Discovery zijn er tijdens hun derde ruimtewandeling niet in geslaagd om een zonnepaneel van het Internationale Ruimtestation ISS volledig in te klappen. Mogelijk komt er een vierde ruimtewandeling. “De astronauten maakten vorderingen waardoor de oude zonnepanelen al 65 % zijn ingeklapt, maar een nieuwe ruimtewandeling om ze volledig in te klappen, blijft mogelijk”, aldus een woordvoerder van het ruimtevaartorganisatie NASA.

Tweede ruimtewandeling geslaagd

De tweede ruimtewandeling van de astronauten Robert Curbeam en Christer Fuglesang van het ruimteveer Discovery is succesvol verlopen, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vrijdag.

VS-spionagesatelliet succesvol gelanceerd

Van op de basis Vandenberg in Californië heeft een Deltaraket van Boeing donderdag een geheime Amerikaanse spionagesatelliet gelanceerd, zo was live op het internet te volgen. Het was de eerste lancering van de nieuwe joint venture United Launch Alliance, die de raketbouwers Boeing en Lockheed Martin bijeenbrengt.

Geomagnetische storm op weg naar de aarde

Op dit moment is er een sterke geomagnetische storm op weg naar de aarde. Dat wil zeggen dat de kans groot is dat er in de komende uren verschillende satellieten en elektriciteitsnetwerken zullen uitvallen of blijvend beschadigd zullen worden. De storm (die kleine geladen deeltjes bevat) is afkomstig van de zonnevlek 230, die gisteren voor de derde keer is uitgebarsten in een week tijd.

NASA plant extra ruimtewandeling voor zonnepaneel

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft beslist een extra ruimtewandeling in te lassen tijdens de lopende missie van het ruimteveer Discovery. De bemanning en het personeel op de grond zijn er niet in geslaagd een zonnepaneel van het International Space Station (ISS) weer in te klappen.

Wetenschappers vinden een ander Mars onder het Marsoppervlak

Onder het oppervlak van Mars ligt een ouder, verweerder gezicht van de planeet begraven. Dat tonen de resultaten van de MARSIS radar van Mars Express. Volgens de hoofdonderzoeker van MARSIS, Giovanni Picardi van de Universiteit van Rome ‘La Sapienza’, geeft dit ongekende nieuwe aanwijzingen over de nog steeds raadselachtige geologische geschiedenis van Mars.

Eerste ruimtewandeling geslaagd

De eerste ruimtewandeling van twee astronauten van het ruimteveer Discovery is succesvol verlopen. Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA woensdag bekend. De ervaren Amerikaan Robert Curbeam en de Zweed Christer Fuglesang, die als astronaut van het Europese ruimtevaartbureau ESA zijn eerste ruimtetrip maakt, startten hun uitje om 21.31 uur Nederlandse tijd vanuit het Amerikaanse luchtsas Quest.

Mogelijk geen ijs meer op Noordpool in 2040

De kans bestaat dat de Noordpool in de zomer van 2040 ijsvrij zal zijn. Die waarschuwing lieten Amerikaanse wetenschappers maandag horen op een bijeenkomst van de Amerikaanse Vereniging van Geofysici in San Francisco, aldus de BBC.

Discovery mogelijk geraakt door object

De linkervleugel van het ruimteveer Discovery is maandagmorgen mogelijk met een object in botsing gekomen, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Tijdens een visuele inspectie van de linkervleugel van het Amerikaanse ruimteveer Discovery werden echter geen sporen van een inslag gevonden.

Succesvolle loskoppeling Discovery van ISS

Het ruimteveer Discovery heeft zich maandagavond succesvol gekoppeld aan het internationale ruimtestation ISS. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA meegedeeld. De Discovery was zaterdag vertrokken vanaf de basis in Florida.

Hitteschild Discovery onbeschadigd

De missie van het zondagmorgen naar het Internationaal Ruimtestation ISS gelanceerde ruimteveer Discovery loopt als gepland. Volgens de NASA is bij de lancering zondagochtend het hitteschild van de Shuttle niet beschadigd.

EADS vraagt geld om Ariane krachtiger te maken

De Europese luchtvaart-, ruimtevaart- en defensiegroep EADS wil meer geld om de Ariane-5 draagraket krachtiger te maken. Dat vertelde het hoofd van ruimtevaartdochter Astrium ST, Alain Charmeau, aan de Franse zakenkrant La Tribune gezegd. Het geld zou moeten komen van het Europese Ruimtevaartbureau EAS en van de Franse zusterorganisatie CNES.

TU-kristallen gaan naar Mars

In Delft ontwikkelde detectiekristallen gaan naar verwachting in 2009 op weg naar de Mars-maan Phobos. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bevestigd tegen dr. Pieter Dorenbos van de afdeling radiation, radionuclides and reactors. De Russen zouden de Delftse vinding willen gebruiken in stralingsdetectoren voor hun Phobos-Grunt-missie, bedoeld om bodemmonsters van Phobos terug te halen. Phobos is de grootste van de twee satellieten van Mars. De missie heeft 25 experimenten aan boord en geldt als de belangrijkste Russische planetaire onderzoeksmissie van het decennium.

ASTRON en IBM werken aan grootste radiotelescoop ooit

ASTRON, een van de toonaangevende onderzoeksorganisatie op het gebied van astronomie ter wereld, ondertekende een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met IBM, gericht op het ontwerp, de engineering en de productie van specifieke, high-performance verwerkingschips, voor zowel analoge als digitale signalen. De krachtige, weinig energie verbruikende, specifieke chips worden gebruikt in duizenden antennes als onderdeel van ASTRON’s project om een nieuw prototype radiotelescoop met de naam SKADS/EMBRACE te bouwen.

Zware Ariane-raket gelanceerd

Vanuit de basis Kourou in Frans-Guyana heeft een zware Ariane-5 draagraket vrijdagavond met succes twee Amerikaanse telecomsatellieten gelanceerd, dit was rechtstreeks op het internet te volgen. Het was de dertigste lancering van een Ariane-5 en de vijfde, ook laatste van dit jaar, met applaus in het vluchtleidingscentrum en volgens het boekje afgesloten.

Lancering COROT nu op 27 december

De nieuwe missie om exoplaneten te zoeken, COROT, is nu één week verplaatst naar 27 december. De eerdere geplande datum was 21 december. De COROT wordt gelanceerd vanaf lanceerbasis Baikonoer cosmodrome in Kazachstan. Na de lancering zal de COROT in een polaire baan om de aarde draaien. Het eerste doel van CORAT wordt Orion en daarna richt de satelliet zich op het centrum van ons melkwegstelsel.

Brandstoftank Discovery is klaar met vullen

Ondanks vrij ongunstige weersvoorspellingen had de NASA het licht op groen gezet voor het vullen van de brandstoftank van het ruimteveer Discovery. De Discovery moet, met een speling van tien minuten, vrijdag om 03.36 uur Nederlandse tijd vertrekken naar het Internationaal Ruimtestation voor de meest complexe assemblagemissie ooit.

NASA adviseert bemanning ISS binnen te blijven

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA moeten de bemanningsleden van het International Space Station (ISS) binnen blijven uit voorzorg voor de grote hoeveelheid radioactieve straling die is vrijgekomen bij een uitbarsting van de zonnevlek 230. Het NOAA zegt ook dat de kans groot is dat satellieten zullen uitvallen de komende uren.

Activiteit zon stijgt; spectaculaire uitbarstingen waargenomen

Twee dagen geleden ontstond er een X9-zonnevlam op het zonneoppervlak, maar ook gisteren vond er een uitbarsting plaats van de zonnevlek 930. De zonnevlam van gisteren betrof een X6-flare zonnevlam. Verwacht wordt dat er in de komende dagen nog meer zware uitbarstingen zullen plaatsvinden. Dit betekent dat er misschien poollicht te zien is in het noorden van Europa.

Stromend water gezien op planeet Mars

Er stroomt nog steeds water op Mars. In twee kraters op de rode planeet zijn stromingspatronen gevonden die er een paar jaar geleden nog niet waren. Dat maakte de Amerikaanse planeetonderzoeker Michael Malin woensdagavond bekend op een NASA-persconferentie. De nieuwe geulen, met afmetingen van enkele honderden meters, zijn gefotografeerd door de planeetverkenner Mars Global Surveyor.

Problemen brengen lancering Discovery in gevaar

Op Cape Canaveral tikt de aftelklok voor het vrijdagmorgen vroeg lanceren van het ruimteveer Discovery naar het Internationaal Ruimtestation ISS. Maar het is nog niet zeker of Discovery dan wel zal kunnen vertrekken. Het ruimteveer moet vrijdag om 03.36 uur Nederlandse tijd, met een speling van tien minuten, vertrekken voor een uiterst complexe assemblagemissie naar het ISS.

NASA wil permanente basis op maan

Vanaf 2024, vier jaar na de eerste bemande maanmissie in de 21e eeuw, dient dit internationale station permanent gerund te worden door astronauten, zo maakte de ruimtevaartorganisatie NASA maandag bekend.

Koerscorrectie ruimtestation ISS geslaagd

Drie dagen voor de geplande lancering van het Amerikaanse ruimteveer Discovery is het Internationale Ruimtestation ISS met succes in een andere baan gebracht. Door de koerscorrectie kan de Space Shuttle straks gemakkelijker aankoppelen. Dat hebben de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en het Russische controlecentrum in Moskou maandag laten weten.

Potentieel gevaar: meer meteorietinslagen op de maan

Er zijn meer potentiële gevaarlijke meteorieten die op de maan inslaan dan gedacht, zo blijkt uit een onderzoek. “We hebben nu elf of twaalf inslagkraters ontdekt sinds we een jaar geleden het onderzoek zijn gestart”, aldus Bill Cooke, hoofd van NASA’s Meteoroid Environment Office. “Dat is ruim vier keer zo veel als verschillende computermodellen vooraf berekenden.”

Poging om baan ruimtestation te wijzigen mislukt

Pogingen om het Internationale Ruimtestation ISS in een hogere baan om de aarde te brengen, zijn donderdag gedeeltelijk mislukt. Russische en Amerikaanse experts overleggen of dit gevolgen heeft voor de lancering van het ruimteveer Discovery, die voor volgende week vrijdag gepland staat.

Oude meteorieten waren mogelijk de basis van het leven

Wetenschappers hebben in een zeer oude meteoriet een soort organische oermaterie gevonden. De materie bevindt zich in holtes die te vergelijken zijn met celwanden van cellen in het menselijk lichaam. De vondst is uiterst interessant, omdat het zeer nuttige informatie over het ontstaan van het leven op aarde kan geven.

COROT is begin van nieuw tijdperk in astronomie

Voor astronomen die op zoek zijn naar planeten buiten ons zonnestelsel wordt 21 december een belangrijke dag. CNES en ESA lanceren dan COROT, de eerste ruimtemissie die volledig is gewijd aan het onderzoek naar exoplaneten. COROT moet tijdens zijn twee jaar durende missie het aantal gevonden exoplaneten drastisch vergroten. En bovendien de eerste rotsachtige planeten waarnemen, misschien wel met slechts een paar keer de massa van onze aarde.

Welkom op de vernieuwde website!

Welkom op de vernieuwde website van AstroVersum, één van de grootste en actueelste websites over astronomie en ruimtevaart in Nederland. Zoals je ziet heeft de website een geheel nieuwe lay-out gekregen met een aantal nieuwe functies. Naar onze mening is de lay-out flink verbeterd en veel overzichtelijker.

Stuur een boodschap naar de maan

Iedereen die dat wil, kan met de Japanse Maansonde Selene een boodschap naar de maan sturen, zo heeft het Japanse ruimtevaartbureau JAXA bekendgemaakt. Een Japanse H-IIA draagraket moet in de zomer van volgend jaar de Selene naar de maan slingeren om er meer te weten te komen over haar oorsprong en evolutie. Daarom heeft het JAXA beslist een ‘Maanwensencampagne’ op te zetten.

‘Mens moet andere planeten koloniseren’

De mens zal andere planeten in andere planetenstelsels moeten koloniseren, anders zal hij uitsterven. Dat heeft de wereldberoemde Britse wetenschapper Stephen Hawking donderdag gezegd. Volgens Hawking moet het in theorie mogelijk worden zulke kolonies te realiseren naarmate de snelheid van de ruimtevaart door technologische ontwikkelingen toeneemt.

Groen licht voor lancering Discovery op 7 december

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft het licht op groen gezet om het ruimteveer Discovery in de vroege ochtend van 8 december naar het Internationaal Ruimtestation ISS te slingeren, zo heeft vicehoofd Bill Gerstenmaier op Cape Canaveral bekendgemaakt.

Nieuwe foto’s MRO tonen airbags Marsrover in Eagle krater

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft nieuwe foto’s vrijgegeven van de Mars Reconnaissance Orbiter – met inbegrip van een foto die de airbags van Marsrover Opportunity toont in de bekende Eagle krater. De airbags zorgde er voor dat de rover na de landing stuiterde over een lengte van ongeveer een kilometer op het oppervlak totdat hij stil lag.

Europa gaat aardes zoeken

Met het project COROT luidt Europa een nieuw tijdperk in bij de zoektocht naar planeten in andere zonnestelsels. Voor het eerst zal vanuit een baan om de aarde gezocht worden naar andere planeten die er als de aarde uitzien. De mens vraagt het zich al heel lang af: bestaan er andere planeten zoals de aarde in de onmetelijke kosmos? In 1995 werd voor het eerst een planeet rond een andere ster ontdekt. Nu, elf jaar later, zijn al 210 van dergelijke exoplaneten ontdekt in 180 andere zonnestelsels.

Chinese satelliet werkt niet

Een Chinese satelliet die minder dan een maand geleden in de ruimte werd gebracht, blijkt niet te werken. Dat maakte het Chinese bedrijf Sino Satellite Communications dinsdag bekend. De communicatiesatelliet werd op 29 oktober gelanceerd, maar de zonnepanelen en communicatieantenne blijken niet te werken.

KNMI aan de slag met eerste gegevens MetOp-A

Het KNMI is enthousiast over de eerste resultaten van de nieuwe Europese polaire weersatelliet MetOp-A. De weerorganisatie verwerkte gegevens van de Advanced Scatterometer (ASCAT) tot een windrichtingenkaart. De gebruikte gegevens moeten nog gecontroleerd worden, maar de kaart beantwoordt nu al aan de hoge verwachtingen.

Planeet Mercurius nu te zien aan de ochtendhemel

Vele mensen hebben met hun eigen ogen nog nooit planeet Mercurius mogen aanschouwen aan de sterrenhemel, omdat de planeet zich dicht bij de zon bevindt. In dezer dagen is Mercurius rond zeven uur ’s morgens te zien aan de hemel, komt voor de opkomst van de zon. De planeet staat ruim 35 graden onder de heldere ster Arcturus en 20 graden linksonder de ster Spica. Grijp dus nu je kans!

Mars Global Surveyor is spoorloos verdwenen

NASA’s oude Mars-satelliet Mars Global Surveyor laat al twee weken niets meer van zich horen. Een geblokkeerd zonnepaneel zou energieproblemen hebben veroorzaakt. Een poging om MGS met de pas aangekomen Mars Reconnaissance Orbiter op te sporen is nu mislukt. NASA probeert nog één keer MGS aan de lijn te krijgen.

Ruimtegolf niet voor beginners

Golfen in de ruimte is geen spelletje voor beginners. Dat ondervond de Russische cosmonaut Michail Tsjoerin donderdag op het internationale ruimtestation ISS. De Rus had moeite de bal met een hand weg te slaan.

NASA’s ruimtesonde ‘Vesper’ reist in 2014 richting Venus

Terwijl planeet Venus even groot is als onze planeet, komt er geen leven voor op de planeet. Waarom kreeg Venus miljarden jaren geleden een zeer dik wolkendek en is daarom de kans op leven op de planeet uitgesloten? Op die vragen moet de nieuwe ruimtesonde Vesper van de ruimtevaartorganisatie NASA een antwoord zien te vinden door de bodem en atmosfeer van Venus te onderzoeken. Naar verwachting cirkelt de sonde vanaf maart 2015 in een baan om de planeet.

Einde missie Mars Global Surveyor komt in zicht

De Amerikaanse sonde Mars Global Surveyor, die al negen jaar rond de rode planeet cirkelt en in die tijd 240.000 foto’s naar onze planeet heeft doorgestuurd, lijkt aan het eind van zijn missie aan te zijn gekomen. NASA krijgt sinds 2 november geen contact meer met de sonde, zo luidt het dinsdag vanuit het controlecentrum in Pasadena, Californië. Naar verluidt werkt één van de zonnepanelen niet meer, waardoor er geen gegevens meer naar de aarde kunnen worden verstuurd.

Leoniden door bewolking niet te zien in Nederland

De meteorenregen Leoniden, het stofspoor dat zondagochtend rond zes uur de aarde passeerde, is in Nederland niet of nauwelijks te zien geweest. De toenemende bewolking in de nacht van zaterdag op zondag heeft roet in het eten gegooid, aldus Hans Molema van de Vereniging van Landelijk Samenwerkende Publiekssterrenwachten (VLSP).

Volgende week recordpoging golfen

Het Russische ruimtevaartagentschap doet volgende week in de ruimte een recordpoging, waarmee tevens reclame voor een fabrikant van golfspullen wordt gemaakt. De boordingenieur van het Internationaal Ruimtestation (ISS), de Rus Michail Tjoerin, slaat volgende week een golfballetje, dat twee à drie dagen rond de aarde moet vliegen voordat het in de dampkring verbrandt.

Waarschijnlijk te bewolkt om meteorenzwerm te zien

Het KNMI verwacht dat het zondagochtend te bewolkt is om vallende sterren te zien. Om ongeveer zes uur komt de aarde in aanvaring met de meteorenzwerm Leoniden. De zwerm is een stofspoor dat in 1932 door een komeet is achtergelaten. In een tijdspanne van twee uur is de aarde door de zwerm heen. Dat heeft het KNMI vrijdag laten weten.

Raket met GPS-satelliet gelanceerd

Van op Cape Canaveral heeft een Delta-raket vrijdag met succes een nieuwe GPS-satelliet gelanceerd, zo was rechtstreeks op het internet te volgen. Om 20.12 uur Nederlandse tijd vertrok de 125ste Delta-2 raket sinds 1989. 68 minuten na de start kwam uit de nok van de twaalf verdiepingen hoge drietrapsraket van Boeing de GPS 2R-16 navigatiesatelliet van de Amerikaanse Luchtmacht vrij. Het betreft een nieuwe telg in de GPS-constellatie die in wezen militair is, maar die naar goeddunken van het Amerikaanse leger ook in meerdere of mindere mate ten dienste van burgers staat.

Asteroïde K4 geen gevaar voor onze planeet

De (binaire) asteroïde KW4 vormt geen bedreiging voor de aarde. Dit heeft de Cornell Universiteit donderdag bekendgemaakt, vooruitlopend op een publicatie in het vakblad Science. KW4 werd in 1999 ontdekt. Pas in mei 2003 zagen wetenschappers dat het in werkelijkheid om twee poreuze clusters van steengruis gaat die om elkaar wentelen. Zij draaien een baan van een punt dat dichter bij de zon staat naar buiten toe en passeren af en toe dicht de aarde.

Warmterecord gevestigd in Nederland met 16,4 graden

Het zachte herfstweer heeft donderdag een warmterecord opgeleverd. Nog nooit was het zo laat in het jaar nog zo warm in De Bilt, meldt het KNMI. De temperatuur liep op tot 16,5 graden, net iets warmer dan het record van 13 november 1938. Toen werd het 16,4 graden. Het absolute warmterecord voor november staat in De Bilt op 18,7 graden. Die temperatuur werd echter veel eerder in de maand gemeten, op 3 november vorig jaar.

ESA en Google Earth brengen aarde in beeld

Hoe ziet een vulkaanuitbarsting, stofstorm of een veranderende gletsjer eruit vanuit de ruimte? De Europese ruimtevaartorganisatie ESA geeft antwoord met een speciale informatielaag voor Google Earth. Vanaf nu beschikt het programma over 130 nieuwe satellietbeelden van natuurverschijnselen en historische monumenten. De beelden zijn eenvoudig op te roepen door in de zijbalk van Google Earth op ‘Featured Content’ te klikken, en daarna op het ESA-pictogram.

Grote zonnevlek nu zonder telescoop te zien

Zonnevlek 923, die nog steeds groeit, is nu zonder telescoop te aanschouwen (uiteraard wel met een filter). De zonnevlek was enkele weken al gezien door de ruimtesonde SOHO op de achterkant van de zon, maar de zonnevlek bevindt zich sinds enkele dagen aan de kant van onze ster die naar de aarde gericht is. Pak nu je telescoop en zonnefilter en bekijk de zonnevlek!

Help mee en word journalist van AstroVersum!

Weet jij veel van astronomie en ruimtevaart en vind je het leuk om artikelen en nieuwsberichten over het heelal te schrijven? Word dan journalist bij AstroVersum, één van de grootste en actuele websites van Nederland over astronomie en ruimtevaart! Tevens zal je kennis over de Engelse en Nederlandse taal flink verbeteren. Lees snel verder voor meer informatie.

Astronomen ontdekken twintig nieuwe zonnestelsels

Astronomen hebben, dicht in de buurt van ons zonnestelsel, twintig lokale zonnestelsels ontdekt, met inbegrip van twee sterren die erg dicht bij onze zon zijn geïdentificeerd. Wanneer dit aantal zonnestelsels toegevoegd aan de veertien eerder ontdekte stelsels, is de bekende bevolking van de melkweg binnen 33 lichtjaren van de zon met 16 procent gegroeid in de afgelopen zes jaar.

Problemen voor VS-sonde Mars Global Surveyor

De Amerikaanse sonde Mars Global Surveyor (MGS), de oudste nog werkzame verkenner van de Rode Planeet, kent problemen, zo heeft de NASA meegedeeld. De MGS werd op 7 november 1996 gelanceerd, voor een missie die aanvankelijk zowat twee aardse jaren zou duren.

Reusachtige storm raast over Zuidpool Saturnus

Een orkaanachtige storm die ongeveer even groot is als tweederde van de aarde, raast momenteel over de Zuidpool van Saturnus. Dit maakte NASA vrijdag bekend. De storm heeft een diameter van meer dan 8000 kilometer en is de eerste orkaan die ooit op een andere planeet is waargenomen.

Eerste resultaten Mercuriusovergang stromen binnen

Op 8 november heeft er in onder andere de westkust van Noord-Amerika (inclusief het centrale en zuidelijke deel van Alaska), Hawaii, Nieuw Zeeland en de oostkust van Australië een Mercuriusovergang plaatsgevonden. In Australië en Nieuw Zeeland was de overgang in de morgen van 9 november te zien. Via de populaire wetenschappelijke site Spaceweather stromen de eerste resultaten van amateur-astronomen binnen. Lees snel verder voor de mooiste foto’s.

SOHO satelliet ziet inslag komeet op de zon

De satelliet SOHO heeft afgelopen vrijdag de inslag van een komeet op de zon gefotografeerd. SOHO of het Solar and Heliospheric Observatory is een samenwerking tussen ESA en NASA en is nu aan zijn tiende operationele jaar in de ruimte bezig. Het ruimtetuig zorgde voor een ware revolutie in onze kennis van de zon, de ster die het dichtst bij ons staat en die zo belangrijk is voor al het leven op onze planeet.

NASA’s Swift satelliet ziet dodelijke zonnevlam op ster

Wetenschappers hebben met NASA’s Swift satelliet een extreme dodelijk zonnevlam op de ster II Pegasi ontdekt. De zonnevlam werd in december 2005 gezien op de ster en was ruim honderd miljoen keer energieker dan een normale uitbarsting op onze eigen zon. II Pegasi bevindt zich op een afstand ongeveer 135 lichtjaren.

Lancering Discovery in december mogelijk uitgesteld

De Space Shuttle Discovery moet tijdens de jaarwisseling aan de grond staan. De boordcomputers hanteren een andere kalender dan de computers aan de grond. Het is de bedoeling dat de Discovery op 7 december vertrekt voor een vlucht van 12 dagen tijdens welke verder gewerkt wordt aan het half afgebouwde International Space Station (ISS) dat in een baan om de aarde draait.

NASA-medewerkers doen dutje tijdens diensturen

Drie medewerkers van het NASA-ruimtecentrum in Huntsville, Alabama, zijn betrapt toen ze een schoonheidsslaapje hielden tijdens hun diensturen. Een vierde man werd gefilmd terwijl hij op zijn computer een kaartspel aan het spelen was. De foto’s van de flagrante slaapsessies werden op de waakhondsite NASA Watch geplaatst. De mannen werkten voor een onderaannemer op de afdeling ‘wetenschappelijke operaties’ van het Internationale Ruimtestation.

Lange ruimtevluchten beschadigen genmateriaal astronauten

Tengevolge van kosmische straling beschadigen langdurige ruimtevluchten het genetisch erfgoed van astronauten. Tot deze bevinding kwam de Duitse geneticus Christian Johannes. De wetenschapper van de Universiteit van Essen-Duisburg onderzocht bloedstalen van twaalf ruimtevaarders, afgenomen voor en na hun vlucht. Hij ontdekte dat zelfs in relatief lage banen, op 500 kilometer hoogte, rondom de aarde kosmische straling de chromosomen beschadigd.

49 jaar geleden: Laika in de ruimte

Gisteren was het precies 49 jaar geleden dat de ruimtehond Laika gelanceerd werd. ’s Werelds tweede ruimtesatelliet, Spoetnik II, werd op 3 november 1957 vanaf vanaf het Baikonur Cosmodrome in Kazachtstan gelanceerd, met aan boord Laika. Het Russische hondje Laika was het eerste wezen dat levend rond de aarde cirkelde.

Originele banden landing Apollo 11 nog steeds zoek?

De originele banden van de landing van Apollo 11 zijn teruggevonden door Australische studenten. De banden waren bijna in de prullenbak gegooid, maar gelukkig werden ze in het op tijd onder het stof gehaald. De beelden van de bemanning van de Apollo 11 die in 1969 op de maan landde waren al een jaar kwijt, zo maakte een woordvoerder eerder bekend.

Kans op mogelijke inslag asteroïde in 2029 van de baan

De kans dat een grote asteroïde in 2029 op de aarde terechtkomt is nihil, aldus de Russische astronoom Boris Shustov. De asteroïde Apophis had eind 2004 nog een raakkans van 1 op 37, maar na enkele dagen daalde de inslagkans al snel. Nu blijkt dat er geen kans meer bestaat dat de asteroïde over ruim 20 jaar inslaat op onze planeet.

Minder lichtvervuiling door licht van kassen te beperken

Om de lichtvervuiling uit kassen verder te beperken gaan tuinders vanaf 2014 de verlichting ’s avonds zes uur lang helemaal afschermen. Dat hebben stichting Natuur en Milieu en landbouworganisatie LTO donderdag bekendgemaakt. Het Platform Lichthinder becijferde eerder dat de helft van het licht dat ’s nachts brandt afkomstig is van de glastuinbouw. Natuur en Milieu wijst erop dat onnatuurlijk licht het dag-en-nachtritme van mens en natuur verstoort.

Bekijk de weersvooruitzichten op AstroVersum

Vanaf vandaag zijn de actueelste weersvooruitzichten op AstroVersum te vinden. Is het de moeite waard om vanavond je telescoop of verrekijker te pakken en verschillende hemellichamen waar te nemen? Krijgen we nog een paar ‘warme’ dagen of kunnen we volgende week al wat sneeuw verwachten? Bekijk snel de pagina via het bovenstaande menu of lees snel verder.

Deep Impact sonde gaat op reis naar komeet Boethin

De Deep Impact sonde gaat op reis naar een nieuwe komeet, genaamd Boethin. De sonde bezocht in juli 2005 de komeet Tempel in en hoopt in december 2008 aan te komen bij komeet Boethin. De nieuwe missie heet DIXI (Deep Impact eXtended Investigation). DIXI zal gebruik maken van een spectrometer en twee kleurencamera’s.

Hubble Space Telescope gered van ondergang

De Hubble Space Telescope krijgt nog een laatste en vierde opknapbeurt, zo maakte Michael Griffin van NASA vanmiddag bekend op een persconferentie die rechtstreeks op NASA TV was te volgen. Na maandenlang wikken en wegen gaf Griffin dan toch groen licht voor een servicemissie die in mei 2008 waarschijnlijk zal plaatsvinden.

Toch nog een onderhoudsmissie naar de Hubble?

Ruimtevaartorganisatie NASA beslist dinsdag 31 oktober of het een speciale onderhoudsmissie op de Hubble uitvoert. De ruimtetelescoop is dringend toe aan een beurt. Onder meer de gyroscopen en batterijen moeten worden gewisseld.

Versie 4 van RegiStax gelanceerd in Middelburg

Gisteren is de nieuwste versie van het populaire programma RegiStax gelanceerd op de Volksterrenwacht Philippus Lansbergen te Middelburg. Dit programma is ontwikkeld door Cor Berrevoets uit Arnemuiden en kan gebruikt worden voor het bewerken van filmmateriaal van hemellichamen. De lancering was live vanuit Middelburg in Norfolk (Engeland) door gebruikers te volgen.

Klok vannacht uur teruggegaan; wintertijd begonnen

In de nacht van zaterdag op zondag is de klok om 03.00 uur een uur teruggegaan. Daardoor is het ’s avonds een uur eerder donker en ’s ochtends een uur eerder licht. De overheid voerde de zomertijd in 1977 in om energie en geld te besparen. Door het verlengen van de dag in de lente is minder energie nodig voor bijvoorbeeld verlichting. Wintertijd bestaat feitelijk niet, omdat dit de oorspronkelijke tijd is.

Opwarming van de aarde kan 5,5 triljoen euro kosten

De opwarming van de aarde kan de wereldeconomie tot 5,5 triljoen euro kosten als regeringen wereldwijd de komende tien jaar geen radicale maatregelen nemen, zo waarschuwt een voormalig bestuurder van de Wereldbank. Dat meldt weekblad The Observer, dat zondag een deel van de resultaten publiceert.

Onbemand ruimteschip vastgekoppeld aan ISS

Een onbemand Russisch vrachtruimteschip heeft zich donderdag met succes aan het Internationaal Ruimtestation ISS vastgeklonken, zo was rechtstreeks op NASA TV te volgen. Van op de basis Bajkonoer in Kazachstan slingerde een Sojoez-draagraket maandagavond de Progress M-58 (Russische classificatie, 23P Amerikaanse classificatie) naar het ISS. Die koppelde donderdag om 16.29 uur Nederlandse tijd automatisch aan de Russische Zvezdamodule van het complex.

Hubble fotografeert V838 Monocerotis tweemaal

Er zijn door de Hubble Space Telescope twee nieuwe foto’s gemaakt van het bekende object V838 Monocerotis. De foto’s tonen de lichtecho van de ster V838 Monocerotis, die plotseling meer dan 600.000 keer zo helder dan onze zon is geworden. Het object staat naar schatting op een afstand van ruim 20.000 lichtjaren van de aarde.

Delta-raket lanceert sondes STEREO missie succesvol

Van op Cape Canaveral in Florida zijn vanochtend vroeg de twee sondes succesvol gelanceerd om de zon van twee kanten te bekijken. Op die manier proberen onderzoekers iets meer te weten te komen van de zogeheten coronal mass ejections, explosies aan het zonneoppervlak waarbij straling vrijkomt en geladen deeltjes worden gelanceerd.

Komeet SWAN met blote oog te zien aan sterrenhemel

De pasontdekte komeet SWAN is helder genoeg geworden, dat hij vanavond met het blote oog te zien is. De komeet is reeds een favoriet doel aan het worden voor fotografen van de noordelijke hemel. Komeet SWAN, toonde afgelopen week een helder blauw-groene coma en een indrukwekkende staart. Met een verrekijker is de komeet al duidelijk zichtbaar. Grijp dus nu je kans en lees snel verder voor een kaartje met de positie van de komeet op dit moment!

ESA maakt spectaculaire 3D-animatie van ‘Face on Mars’

De Mars Express van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA kwam onlangs met een aantal fraaie beelden van het beroemde ‘Face on Mars’. De hoge resolutiebeelden die in stereo zijn genomen leverde de meest spectaculaire beelden op die ooit van de rode planeet zijn genomen. Deze beelden zijn nu door de ESA verweven in een spectaculaire 3D-animatie.

MESSENGER sonde vliegt langs planeet Venus

NASA’s MESSENGER ruimtesonde scheerde op 24 oktober langs planeet Venus. De afstand tussen de buurplaneet van de aarde en MESSENGER bedroeg op dat moment 2.990 kilometer. De ruimtesonde gebruikte de zwaartekracht van Venus om zijn snelheid te verhogen. De sonde is een lange tijd onderweg geweest om de fly-by uit te voeren.

WNF luidt noodklok over toekomst

Als de wereldbevolking doorgaat met consumeren zoals ze nu doet, zijn in 2050 twee aardbollen nodig om die consumptie bij te houden. Dat meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF) dinsdag vanuit de Chinese hoofdstad Peking, waar het zijn Living Planet Rapport presenteert.

NASA Stereo mikt op driedimensionaal beeld zon

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA stuurt woensdag twee sondes de ruimte in om de zon van twee kanten te bekijken. Op die manier proberen onderzoekers iets meer te weten te komen van de zogeheten coronal mass ejections, explosies aan het zonneoppervlak waarbij straling vrijkomt en geladen deeltjes worden gelanceerd.

Studenten onderzoeken planeetvorming in vallend vliegtuig

Studenten van de Universiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Groningen onderzoeken deze week het ontstaan van planeten. Ze doen dat in gewichtloze omstandigheden, tijdens ESA’s wetenschappelijke paraboolvluchtencampagne boven de Golf van Biskaje. Het experiment is een samenwerking tussen de twee Nederlandse universiteiten en die van Glasgow en Braunsweig.

ESA’s Proba satelliet viert vijfjarig bestaan in de ruimte

Op 22 oktober 2001 werd Proba gelanceerd met als doel technologieën uit te proberen voor ESA’s General Support Technology Programme. Eenmaal in omloop maakte de proefsatelliet duidelijk dat hij met zijn unieke mogelijkheden en resultaten van grote wetenschappelijke betekenis kon zijn. Daarom werd zijn nominale levensduur verlengd en kreeg hij er een aardobservatiemissie bij.

Europa’s nieuwe MetOp weersatelliet bereikt polaire baan

Europa werkt al 28 jaar met de beroemde Meteosat weersatellieten in een geostationaire baan. Nu is daar de eerste van een gloednieuwe generatie meteorologische satellieten bijgekomen. MetOp is ontworpen om de atmosfeer vanuit een lage baan rond de aarde beter te kunnen bekijken en zo data te leveren voor nauwkeuriger weersverwachtingen en meer inzicht in de klimaatsverandering.

Tuinhuisje in brand door inslag meteoriet Duitsland

De nachtrust van een 77-jarige Duitser werd ruw verstoord toen zijn tuinhuisje in vuur en vlam kwam te staan door een meteorietinslag. Het tuinhuisje, in Troisdorf bij Bonn, vloog in brand toen een steen insloeg. De man lag in het huisje bij de volkstuin te slapen. Hij liep brandwonden op aan zijn handen en gezicht en moest in het ziekenhuis worden behandeld.

MetOp weersatelliet succesvol gelanceerd

ESA’s nieuwe weersatelliet MetOp is vanop het lanceerplatform in Baikonur succesvol gelanceerd. De MetOp missies zijn een aanvulling op Europa’s succesvolle Meteosat satellieten, die op 36.000 kilometer boven de aarde draaien in een geostationaire baan. De lancering stond gepland voor donderdag 17 oktober om 18:28 uur Nederlandse tijd.

Botsing tussen M31 en M32 zorgde voor ontstaan stofring

Uit recente observaties van de Spitzer Space Telescope blijkt dat het Andromedastelsel, de grote broer van ons melkwegstelsel, ongeveer tweehonderd miljoen jaar geleden in botsing is gekomen met het satellietstelsel M32. In het centrum van M31 was op beelden van Spitzer een enorme stofring, die samen met een al eerder ontdekte stofring aan de buitenkant van het sterrenstelsel het bewijs voor een botsing van de twee stelsels.

Aardbeving Mauna Kea; lichte schade aan Keck observatorium

Op Hawaï heeft zich op zondag 15 oktober een aardbeving voorgedaan met een momentmagnitude van 6.5, op het eiland waar enkele belangrijke observatoriums zijn gevestigd. De 8-meter telescopen in het Gemini Observatory en het Subaru Observatory zijn niet beschadigd, maar het Keck observatorium op Mauna Kea zijn wel licht beschadigd.

Verschillende lanceringen Space Shuttle uitgesteld

Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA worden drie lanceringen in 2007 van de Space Shuttle uitgesteld. NASA is genoodzaakt om de lanceringen uit te stellen, omdat er dan meerdere aangepaste externe tanken geleverd kunnen worden. Toch heeft de ruimtevaartorganisatie het vertrouwen de bouw aan het ISS binnen vijf jaar voltooid kan worden.

Hubble maakt meest gedetailleerde foto van Antennestelsels

De Hubble Space Telescope heeft de meest gedetailleerde foto van twee botsende sterrenstelsels gemaakt. Op de afbeelding is de versmelting van de twee Antennestelsels in het sterrenbeeld Raaf te zien. Over ruim zes miljard jaar staat ons melkwegstelsel eveneens een versmelting met een sterrenstelsel te wachten; het Andromedastelsel (M31).

Spectaculaire foto MRO toont Terra Sirenum op Mars

Op een nieuwe, adembenemende kleurenfoto van het Martiaans oppervlak is de regio van Terra Sirenum te zien. De kleurenfoto toont geulen in een onbekende krater in de Terra Sirenum regio op Mars. Het beeld is een ‘crop’ van een grotere foto die werd gemaakt door de High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) camera van NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter op 3 oktober 2006.

Steven Hawking speelt in film over ontstaan universum

De Britse natuurkundige en wiskundige Stephen Hawking zal verschijnen in een driedimensionale film over het ontstaan van het universum. Dit meldde zondag het Britse blad The Sunday Times. Het is nog niet duidelijk wanneer de 3D-film gaat uitkomen, waar Hawking een belangrijke rol in zal gaan spelen.

Weersatelliet MetOp op schema voor lancering

ESA’s nieuwe weersatelliet MetOp ondergaat op de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan de laatste voorbereidingen. Een belangrijke nog te nemen stap is het transport van de raket – met bovenop de satelliet – naar het lanceerplatform. Dit transport staat gepland voor zaterdag, de lancering voor dinsdag 17 oktober om 18:28 uur Nederlandse tijd.

Exoplaneet Upsilon Andromeda B is wereld van vuur en ijs

Recent observaties van de Spitzer Space Telescope tonen aan dat op de exoplaneet Upsilon Andromeda B aan één kant altijd heet lava stroomt en aan de andere kant het oppervlak bedekt is met een dikke laag ijs. De exoplaneet draait om de ster Upsilon Andromeda in het sterrenbeeld Andromeda. De afstand tussen Upsilon Andromeda en de aarde bedraagt 40 lichtjaar.

Saturnus-ring recentelijk getroffen door een komeet?

Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben een bijzondere eigenschap in de binnenste ring van gasplaneet Saturnus aangetroffen. Uit de ontdekking kunnen wetenschappers concluderen dat Saturnus’ D-ring recentelijk is getroffen door een komeet. Op beelden van de Cassini sonde zijn heldere ringbogen te zien met een onderlinge afstand van ruim 30 kilometer.

Storm op gasplaneet Jupiter groeit sterk

Uit waarnemingen van Hubble Space Telescope blijkt dat de ‘Kleine rode vlek’ op gasplaneet Jupiter sterk aan het groeien is. Op foto’s die werden genomen met de Advanced Camera for Surveys van Hubble zijn afzonderlijke wolkstructuren in de storm te zien, waardoor het mogelijk is om de snelheid van de wind in de Kleine rode vlek te bepalen.

Asteroïde naar Harry Mulisch vernoemd

Harry Mulisch heeft nu definitief en voor eeuwig de sterrenstatus bereikt. De asteroïde die sinds zijn ontdekking in 1971 bekend stond als nummer 10251, is nu vernoemd naar de auteur van onder meer ‘De ontdekking van de hemel’. Dat heeft zijn uitgeverij ‘De Bezige Bij’ laten weten.

8 november: Mercuriusovergang buiten Europa

Op 8 november aanstaande zal in onder andere de westkust van Noord-Amerika (inclusief het centrale en zuidelijke deel van Alaska), Hawaï, Nieuw Zeeland en de oostkust van Australië een Mercuriusovergang te zien zijn. In Australië en Nieuw Zeeland is de overgang in de morgen van 9 november te zien.

Waarom heeft planeet Venus geen maan?

In de jaren ‘70 werd voor het eerst beweerd dat de maan is ontstaan uit een botsing tussen de aarde en een object te grootte van planeet Mars. De aarde werd verbrijzeld, en uit de brokstukken die overbleven vormde zich in de miljoenen jaren na de inslag de maan. Nu denken wetenschappers te weten waarom er geen maan om planeet Venus cirkelt.

Enorm sterrenstelsel slokt kleinere sterrenstelsels op

Een team sterrenkundigen onder leiding van de Leidse astronoom prof. George Miley heeft met de NASA/ESA Hubble ruimtetelescoop een van de grootste sterrenstelsels in beeld gebracht. De nieuwe Hubble-opnamen laten zien hoe dit sterrenstelsel tientallen kleinere sterrenstelsels opslokt. De bevindingen worden op 10 oktober gepubliceerd in ‘Astrophysical Journal Letters’.

Reviews telescopen en artikel maansverduistering

Nieuw op AstroVersum zijn drie reviews van telescopen (TS 102mm achromaat, Skywatcher 200mm Dobson en Celestron C80ED) en een artikel over de totale maansverduistering die op 3 maart 2007 in Europa en andere continenten op de wereld zal plaatsvinden. Lees snel verder voor meer informatie.

Opportunity maakt schitterende panorama’s van krater

De Amerikaanse Marsrover Opportunity heeft adembenemende panorama’s gemaakt van de Victoriakrater. Op 28 september jongstleden, toen de 952e sol (Martiaanse dag) begon. De Victoriakrater heeft een doorsnede van ruim 850 meter en is circa 60 meter diep. De krater wordt door wetenschappers op aarde ook wel ‘de Grand Canyon van Mars’ genoemd.

Volle maan vanavond 12 procent groter dan normaal

Wanneer je vanavond een blik op het zuidoosten werpt is de kans groot dat je de volle maan ziet schijnen (behalve als het weer niet meewerkt). Misschien valt het je op dat de maan groter is dan normaal. Dat klopt, want de maan staat vandaag in het perigeum, het punt in een baan rond de aarde dat het dichtst van het zwaartepunt van onze planeet is.

MRO maakt spectaculaire eerste kleurenfoto Marskrater

De Amerikaanse sonde Mars Reconnaissance Orbiter heeft de eerste kleurenfoto gemaakt van het Martiaans oppervlak. De Victoriakrater, waar de Marsrover Opportunity op dit moment verblijft, werd door de sonde gisteren onder de loep genomen en dat resulteerde in een enorm gedetailleerd beeld waarop zelfs Opportunity duidelijk te zien is.

Technici ontdekken klein gaatje in deur vrachtruimte Atlantis

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft bekendgemaakt dat een onbekend object een klein gat geslagen heeft in de radiator van een deur in de vrachtruimte van Space Shuttle Atlantis. Tijdens een grote inspectie aan het ruimteveer die deze week werd uitgevoerd in de hangar, ontdekte technici een klein gaatje met een diameter van 2,5 mm in Atlantis.

Oude sterren domineerden grote sterrenstelsels

Een team van astronomen van de Universiteit van Yale in de VS en van de Universiteit van Leiden heeft ontdekt dat ‘oude sterren’ in de jonge jaren van het universum talrijke grote sterrenstelsels domineerden. Dit laat de vraag rijzen waarom deze sterrenstelsels zo vroeg in de geschiedenis van het universum ‘volwassen’ zijn geworden, aldus een artikel in het blad Astrophysical Journal.

Hubble Space Telescope ziet donkere vlek op Uranus

De Hubble Space Telescope heeft op Uranus onlangs een donkere vlek waargenomen. In het verleden waren er al onbevestigde waarnemingen van donkere vlekken op Uranus, zoals met de Voyager-sonde in 1986, maar op 23 en 24 augustus werd met de ACS-camera van Hubble de eerste onmiskenbare foto gemaakt van de vlek.

Sterrenkundigen ontdekken extreem snelle planeten

Sterrenkundigen hebben in het centrum van de Melkweg een aantal nieuwe planeten ontdekt die zich anders gedragen dan alle tot dusver bekende planeten. Dat berichtte het Britse wetenschapsblad Nature woensdag. De hemellichamen draaien zo snel om hun ster dat hun omlooptijd korter is dan een dag. Die van de aarde bedraagt een jaar.

Richard Branson onthult nieuw ruimtevaartuig

De inmiddels bekende Amerikaan Richard Branson van het bedrijf Virgin Galactic heeft zijn ontwerpen voor het nieuwe vaartuig, dat in 2008 hoogstwaarschijnlijk een ruimtevlucht zal maken bekendgemaakt. Het bedrijf van Branson wil in de toekomst de commerciële exploitatie van het ruimtevaartuig gaat verzorgen. Passagiers betalen ongeveer 170.000 dollar (150.000 euro) voor een ruimtevlucht.

Anousheh Ansari landt veilig met Soyuz op aarde

De eerste vrouwelijke ruimtetoerist Anousheh Ansari is vrijdagochtend veilig geland op aarde met een Russische Soyuz-capsule. Dat deelde het vluchtleidingscentrum in Moskou mee. De kleine capsule, die donderdagavond was losgekoppeld van het ruimtestation ISS, landde vrijdagochtend in het noorden van Kazachstan.

Krachtigste telescoop op aarde in Australië of Zuid-Afrika

De krachtigste telescoop ter wereld komt mogelijk in Australië of Zuid-Afrika te staan. Dat maakte projectleider Richard Schilizzi donderdag bekend in het Nederlandse Dwingeloo. De plaatsing van de telescoop, die ruim 787 miljoen euro kost, is een project van zeventien landen. Het apparaat wordt naar verwachting vijftig keer gevoeliger dan de krachtigste radiotelescopen die nu beschikbaar zijn.

Twee exoplaneten ontdekt

Een Brits-Frans-Zwitsers team heeft twee nieuwe planeten buiten ons zonnestelsel of exoplaneten ontdekt, zo heeft het Instituut voor Astrofysica van Parijs (IAP) dinsdag bekendgemaakt.

Drie miljoen jaar geleden dat het nog zo warm was op aarde

De temperatuur op aarde is in geen duizenden jaren zo hoog geweest en de door mensen veroorzaakte opwarming begint haar stempel te drukken op de dieren- en plantenwereld. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers in een rapport dat dinsdag in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences is gepubliceerd. De leider van het onderzoeksteam, James Hansen van het Goddard-instituut van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA, waarschuwt al jaren voor klimaatveranderingen door zogenoemde broeikasgassen.

Delta-raket lanceert succesvol GPS-satelliet

Van op de basis Cape Canaveral in Florida heeft een Delta-draagraket succesvol een nieuwe satelliet voor het GPS-navigatiesysteem gelanceerd, zo hebben gezaghebbende websites op gezag van raketbouwer Boeing gemeld. De lancering past in een modernisering van de GPS-vloot. Op lanceerplatform SLC-17A vertrok om 20.50 uur Nederlandse tijd een Delta-2 van Boeing. Zowat 68 minuten later kwam uit de nok van de klassieke drietrapsraket de door Lockheed Martin gebouwde GPS 2R-15 satelliet vrij. Het duurde enige tijd vooraleer telemetrie aangaf dat de lancering geslaagd lijkt.

Missie van NASA Marsjeeps verlengd

De NASA heeft de missie van de twee robotjeeps op Mars en van twee onbemande sondes rond de Rode Planeet verlengd, zo heeft het vluchtleidingscentrum, het Jet Propulsion Laboratory, woensdag bekendgemaakt.

Vierde trap Vega-raket met succes getest op ESTEC

De vierde trap van ESA’s nieuwe, kleine lanceerraket Vega heeft zijn vibratietests op ESTEC met vlag en wimpel doorstaan. Vega’s onderdelen worden op verschillende plaatsen in Europa gebouwd en getest. De eerste lancering vindt eind 2007 plaats vanaf Kourou, Frans Guyana.

Lockheed stapt in ruimtevaart

Het Amerikaanse luchtvaart-, ruimtevaart- en defensieconcern Lockheed Martin is met Bigelow Aerospace overeengekomen te onderzoeken in hoeverre zijn krachtige Atlas-V draagraket mensen naar een privaat ruimtestation kan brengen, zo heeft de gezaghebbende ruimtevaartsite spacedaily maandag gemeld.

Nieuw bewijsmateriaal oudste geregistreerde supernova

Recente observaties hebben bewijsmateriaal aan het licht gebracht dat helpt om de identificatie van de overblijfselen van één van de vroegste stellaire explosies te bevestigen die door mensen ooit werd geregistreerd. Een nieuwe studie toont aan dat de supernova RCW 86 veel jonger is dan eerder gedacht. De waarnemingen werden uitgevoerd door het Chandra X-ray Observatory.

Astronomische herfst begonnen

De herfst is officieel begonnen en met een maximumtemperatuur van 27 graden en flink wat zon wordt het zaterdag zelfs zomers weer. Dat meldt het KNMI zaterdag. De zomerse weersomstandigheden nemen na het weekeinde al weer af en de kans is groot dat de eerste herfstbuien over ons land trekken.

Astronaut van missie STS-115 opgenomen in ziekenhuis

Astronaut Heidemarie Stefanyshyn-Piper van STS-115 (de missie die afgelopen week ten einde liep) is tijdens een ceremonie vandaag tweemaal ineengezakt. Na 12 dagen lang in de ruimte geleefd te hebben heeft Stefanyshyn-Piper nog fysieke problemen. Ze werd na de ineenzakkingen direct naar het ziekenhuis gebracht en haar toestand is stabiel.

NASA overweegt reparatievlucht voor Hubble

Door de veilige terugkeer van de Shuttle Atlantis donderdag na een geslaagde missie en twee andere succesvolle missies na het ongeluk met de Columbia, groeit de kans dat de NASA inderdaad nog een ruimteveer naar de Hubble Ruimtetelescoop stuurt voor herstellingen en opwaardering, zo hebben functionarissen van de NASA gezegd.

Grote opening in ijskap Noordpool door dooi en stormen

Door een warme zomer en stormen in de afgelopen maanden is er voor het eerst een fikse opening in de gewoonlijk bevroren ijskap in het Noordpool-gebied geweest. Dat blijkt uit satellietbeelden die eind vorig maand zijn genomen, meldde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA woensdag op zijn website.

Ruimteveer Atlantis succesvol geland in Cape Canaveral

Het ruimteveer Atlantis is na een bewogen en cruciale twaalfdaagse missie veilig geland op het Kennedy Space Center (KSC) in Florida, zo was rechtstreeks te volgen op NASA TV. De wielen van het ruimteveer stonden op de 4.500 meter lange en in 1975 aangelegde landingspiste 33 stil om 12.22 uur Nederlandse tijd, na een missie van elf dagen en ongeveer achttien uur.

ISS en Space Shuttle Atlantis voor de zon

Wanneer je direct in de zon kijkt, kun je een oogbeschadiging oplopen. Toch heeft het heldere zonlicht een prachtige foto kunnen bezorgen van het ISS en de Space Shuttle Atlantis. De afstand tussen het ISS en de Space Shuttle is 200 meter.

Space Shuttle Atlantis klaar voor terugkeer op aarde

Het Amerikaanse ruimteveer Atlantis landt morgen op het Kennedy Space Center in Florida, zo heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA woensdag officieel meegedeeld na alle extra-inspectie van de buitenwand van de Space Shuttle. De eerste landingsmogelijkheid morgen is om 12.21 uur Nederlandse tijd, de tweede is om 13.57 uur Nederlandse tijd.

Honderden ver verwijderde sterrenstelsels ontdekt

Een internationaal team van sterrenkundigen heeft honderden sterrenstelsels ontdekt. Foto’s, gemaakt met de Hubble Ruimtetelescoop (HST), tonen meer dan vijfhonderd stelsels uit de periode minder dan een miljard jaar na het ontstaan van het heelal. De onderzoekers beschrijven hun bevindingen in het volgende nummer van het vakblad Astrophysical Journal, maar het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft ze donderdag al bekend gemaakt.

Eclips Saturnus; spectaculaire beelden en een nieuwe ring

Het ruimtevaartuig Cassini heeft een paar dagen geleden de kans gekregen om het gehele ringenstelsel van planeet Saturnus te onderzoeken en te fotograferen. Saturnus bedekte op 17 september jongstleden enkele uren lang de zon, waardoor de ringen te zien waren als nooit tevoren. De zonsverduistering heeft enkele spectaculaire beelden opgeleverd van de ringen. Tevens werd een nieuwe, diffuse ring ontdekt door de sonde, tussen de manen Janus en Epimetheus.

Mysterieus object oorzaak uitstel landing Atlantis

Er is vannacht een onverklaarbaar object gezien langs het ruimteveer, die met dezelfde snelheid als Atlantis door de ruimte vloog en ook in dezelfde richting. Het object heeft mogelijk ook negatieve invloed gehad op enkele instrumenten in Atlantis. Een camera aan boord van het ruimteveer heeft een video gemaakt van het object. De landing van woensdag is uitgesteld door de verschijning van het object.

Ruimtetoeriste mag dagje langer blijven

De eerste ruimtetoeriste zal een dag langer in de ruimte kunnen blijven, zo heeft de Russische vluchtleider Vladimir Solovyov bekendgemaakt. De Amerikaanse Anousheh Ansari vertrok maandagmorgen vroeg van op Baikonoer, in gezelschap van de Rus Mikhail Tjoerin en de Amerikaan Michael Lopez-Alegria, met de Sojoez TMA-9 naar de Internationale spacemeccano, om er morgen/woensdag om 07.24 uur Nederlandse tijd aan te meren.

Zonsverduistering helpt Cassini’s onderzoek naar ringenstelsel

Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben al jaren gewacht op een grote gebeurtenis in ons zonnestelsel. Het ruimtevaartuig Cassini krijgt binnenkort de grootste kans in zijn gehele missie om het ringenstelsel van planeet Saturnus te onderzoeken en te fotograferen. Saturnus bedekt binnenkort enkele uren lang de zon, waardoor de ringen te zien zullen zijn als nooit tevoren.

Eerste ruimtetoeriste de ruimte in

Het zal de conservatief religieuze elite in Teheran niet meevallen, maar de eerste Iraniër in de ruimte is een vrouw. De 40-jarige Iraans-Amerikaanse zakenvrouw Anousheh Ansari is maandagochtend vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan aan boord van een Sojoez-raket vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS.

Atlantis losgekoppeld van ISS; terugreis naar aarde begonnen

Na een reis van meer dan een week in de ruimte is het Amerikaanse ruimteveer Atlantis met zes astronauten aan boord zondagmiddag op de terugweg naar de aarde gegaan. Als alles volgens plan verloopt, landt het ruimteveer woensdag op de basis Cape Canaveral in Florida. Nadat Atlantis was losgekoppeld van het ISS, werden er nog enkele film- en foto-opnamen gemaakt.

Ruimtebezoeker Ansari doet ESA-experimenten aan boord ISS

De Iraans-Amerikaanse ondernemer Anousheh Ansari vertrekt op maandag 18 september voor tien dagen naar het Internationale Ruimtestation ISS. Tijdens haar missie voert ze vier ESA-experimenten uit. Twee daarvan deed de Nederlandse ESA-astronaut André Kuipers eerder tijdens missie DELTA in 2004.

Bemanning missie STS-115 maakt derde ruimtewandeling

Twee astronauten van het ruimteveer Atlantis zijn vrijdag aan de laatste van drie ruimtewandelingen van deze missie begonnen, zo was rechtstreeks op NASA TV te volgen. Joe Tanner en Heide Piper startten om 12.01 uur Nederlandse tijd aan hun uitje dat vooral dient om de geslaagde installatie op het Internationaal Ruimtestation ISS en ontplooiing van twee gigantische zonnepanelen (P3/P4) af te ronden.

Hoe leven vinden op andere planeten?

Het is slechts een kwestie van tijd alvorens astronomen een aardse planeet vinden die om een verafgelegen ster draait. Wanneer ze dit doen, zal de eerste vraag die men stelt zijn: "Is het bewoonbaar? Nog belangrijker, is er reeds leven op aanwezig?”. Voor aanwijzingen die tot de antwoorden leiden kijken wetenschappers eerst naar hun thuisplaneet, de Aarde.

Nieuwe maanmeteoriet gevonden

Op Antarctica is eind vorig jaar een stukje maan gevonden. De maanmeteoriet, die lang geleden bij een inslag op de maan moet zijn weggeschoten, is iets groter dan een golfbal en weegt 142 gram. De samenstelling van het exemplaar komt overeen met die van de basaltlava’s waarmee de maanzeeën gevuld zijn, maar bevat ook zeer grote kristallen, wat op een langzame afkoeling duidt.

Nieuwe exoplaneet heeft de dichtheid van kurk

Amerikaanse sterrenkundigen hebben met behulp van een klein netwerk van geautomatiseerde telescopen (HAT geheten) een bijzondere planeet ontdekt. Met een middellijn die 1,38 keer zo groot is als die van de planeet Jupiter is ‘HAT-P-1’ de grootste planeet die we kennen.

Nieuwe zonnepanelen ISS ontvouwen zich langzaam

De nieuwe zonnepanelen van het ISS zich bezig om zich te ontvouwen. De uitvoering van deze mijlpaal voor de uitbreiding van het ISS is live te volgen via NASA TV (klik hier). Eerder deze week hebben twee Amerikaanse astronauten tijdens een ruimtewandeling (dinsdag) het onderdeel van de energievoorziening van het International Space Station (ISS) aangesloten.

Astronomen ontdekken twee bijzondere exoplaneten

Astronomen van het Harvard-Smithsonian Center (HSC) zullen vanmiddag een persconferentie houden op het Smithsonian Kasteel om 16.00 uur Nederlandse tijd, om twee bijzondere ontdekkingen van exoplaneten bekend te maken. Exoplaneten zijn planeten die zich buiten ons zonnestelsel bevinden. Het bestaan van deze planeten is voornamelijk afgeleid van metingen en berekeningen.

Smeltende ijskap smelt ook in de winter

Het ijs op de Noordpool smelt in de winter veel sneller dan voorheen. Dat maakte de NASA woensdag bekend. Volgens onderzoekers van de ruimtevaartorganisatie is de temperatuurstijging een duidelijk gevolg van het broeikaseffect. “Het is alarmerend. Voor het eerst krimpt het ijs ook in de winter”, aldus een NASA-wetenschapper.

Astronauten klaar met tweede ruimtewandeling

Twee astronauten van het ruimteveer Atlantis hebben een ruimtewandeling gemaakt die zeven uur en elf minuten duurde. In die tijd hebben ze enkele zonnepanelen op het internationaal ruimtestation ISS verder gebruiksklaar gemaakt. De twee astronauten, Dan Burbank en Steve MacLean, slaagden om 18.16 uur in hun opdracht om de zonnepanelen te installeren.

Pluto officieel gedegradeerd tot 134340

Eens de kleinste en meest verafgelegen planeet van het zonnestelsel is Pluto nu officieel gedegradeerd tot de status van een bankrekeningnummer. Het Kleine Planetencentrum van de Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft de voormalige planeet de officiële naam 134340 Pluto gegeven.

Mars Reconnaissance Orbiter in baan om planeet Mars

Vanaf nu kan je hoog gedetailleerde foto’s verwachten van NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter, een nieuwe sonde die in augustus 2005 gelanceerd werd richting planeet Mars. MRO heeft enkele dagen geleden na enkele maanden zijn permanente baan om de planeet succesvol gevestigd. De sonde zal het oppervlak van Mars bestuderen om landingsplaatsen te vinden voor toekomstige missies van de NASA, zowel bemande als onbemande missies.

ISS heeft nieuwe zonnepanelen gekregen

Twee Amerikaanse astronauten hebben dinsdag tijdens een ruimtewandeling een onderdeel van de energievoorziening van het Internationale Ruimtestation (ISS) aangesloten. Het duo was maandag samen met vier andere astronauten met het ruimteveer Atlantis bij het ISS aangekomen.

Over 5 jaar donkere sterrenhemel in Nederland

Nederlandse gemeenten moeten in de komende vijf jaar een miljoen lantaarnpalen verwijderen of dimmen. De verlichting op de buitenwegen voegt weinig toe aan de verkeersveiligheid. Bovendien ondervinden mens en natuur veel hinder door het teveel aan verlichting.

Lancering proefsatelliet Galileo uitgesteld

De lancering van de tweede proefsatelliet in het kader van het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo, Giove-B, is naar de lente van 2007 verschoven, meldt een woordvoerder van Galileo Industries. De eerste proefsatelliet Giove-A ging in december succesvol de ruimte in.

Japan lanceert spionagesatelliet voor Noord-Korea

Japan heeft maandag een raket gelanceerd die een satelliet in een baan om de aarde heeft gebracht waarmee Noord-Korea in de gaten kan worden gehouden. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo. De raket H-2A werd de ruimte ingeschoten vanaf het ruimtevaartcentrum Tanegashima in de zuidelijke prefectuur Kagoshima.

Atlantis succesvol gekoppeld aan International Space Station

De Space Shuttle Atlantis heeft zich maandag aan het International Space Station (ISS) vastgekoppeld, dit was rechtstreeks te volgen op NASA TV. Het zaterdag op Cape Canaveral gelanceerde ruimteveer koppelde om 12.48 uur Nederlandse tijd aan de Amerikaanse laboratoriummodule Destiny. Dit gebeurde op 335 kilometer hoogte boven de Stille Oceaan, ten westen van Chili.

Isolatiemateriaal raakt opnieuw los van externe tank

De lancering van gister leek perfect te gaan, maar er zijn al weer problemen gevonden. Opnieuw blijkt dat er isolatieschuim van de externe brandstoftank van de Shuttle zijn losgekomen. Een dergelijk probleem leidde drie jaar geleden een dramatische ongeluk met de Columbia tijdens de terugreis.

Astronomen ontdekken wederom Jupiter-achtige planeet

Een internationaal team van astronomen heeft een Jupiter-achtige exoplaneet ontdekt rondom een ster op een afstand van 500 lichtjaren van de aarde in het bekende sterrenbeeld Draco (Draak). Er zijn inmiddels al meer dan 200 exoplaneten ontdekt, hemellichamen die zich buiten ons zonnestelsel bevinden en om een andere ster dan onze zon draaien.

Lancering Space Shuttle Atlantis succesvol! [video]

Na 6 uitgestelde lanceerpogingen is de Space Shuttle Atlantis om 17.15 uur Nederlandse tijd vandaag succesvol gelanceerd vanop het Kennedy Space Center! De missie STS-115 staat in het teken van het bevoorraden van het International Space Station (ISS) en het vervangen van enkele instrumenten. Lees snel verder en bekijk foto’s en updates van de voorbereidingen en de lancering!

Word journalist bij AstroVersum!

AstroVersum is een site met nieuws en artikelen met betrekking tot astronomie en ruimtevaart. Er is momenteel een klein groepje die nieuws plaatst. Wil jij meehelpen om AstroVersum nog actueler te maken, meld je dan nu aan als journalist!

Lancering Atlantis onmogelijk door falen sensor

Het is ongelofelijk maar waar: de lancering van Space Shuttle Atlantis is opnieuw uitgesteld. Door het uitvallen van een sensor die zich in de vloeibare brandstoftank bevindt kan de lanceerpoging van vandaag niet voortgezet worden. Het is inmiddels de zesde keer dat de lancering uitgesteld wordt door het weer of een technisch probleem.

Genesis sonde stortte twee jaar geleden neer in Utah

Precies twee jaar geleden, op 8 september 2004, stortte de ruimtesonde Genesis van NASA neer in de woestijn in Utah door een falende parachute. Genesis is de eerste ruimtesonde die probeert zonnewind op te vangen. Na verder onderzoek blijkt dat er toch enkele stalen gebruikt kunnen worden voor verder onderzoek.

Geslaagde maansverduistering 7 september 2006

Op 7 september vond er een gedeeltelijke maansverduistering plaats in Europa. In Nederland was de maan tijdens het maximum voor 18 procent in de schaduw van de aarde gedompeld. In Nederland was het op verschillende plaatsen slecht weer, maar op sommige plaatsen was het ook erg helder. Lees snel verder en bekijk foto’s van verschillende bezoekers van AstroVersum!

Thee zetten in de ruimte?

Maleisië wil zijn eerste astronaut thee laten zetten in de ruimte. Dat vertelde Haniff Omar, hoofd van het Maleisische selectieprogramma dat twee kandidaat-astronauten naar voren heeft geschoven, aan persbureau Reuters. Volgend jaar zal de eerste Maleisische astronaut de ruimte betreden, een uitvloeisel van een deal tussen Rusland en Maleisië die drie jaar geleden werd afgesloten.

Lancering Space Shuttle uitgesteld

De NASA heeft de voor vandaag voorziene lancering van het ruimteveer Atlantis wegens een technisch mankement met zeker 24 uur uitgesteld. Het betreft een niet makkelijk op te lossen probleem met een brandstofcel.

Cassini fotografeert sterrenhoop Pleiaden

Op een nieuwe foto van de Cassini ruimtesonde die op 1 augustus jongstleden werd gemaakt is een open sterrenhoop te zien, genaamd M45. De Pleiaden, Zevengesternte (M45), is een open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier (Taurus). De sterrenhoop bevindt zich op ongeveer 440 lichtjaren van de aarde.

Cassini fotografeert maan Dione

De Cassini ruimtesonde heeft een nieuwe foto gemaakt waarop Saturnus’ maan Dione te zien is. De foto werd op 24 juli 2006 gemaakt door de sonde op een afstand van 263.000 kilometer. De schaal van de afbeelding is 2 kilometer per pixel. De maan is in 1684 ontdekt door Giovanni Cassini en bestaat voornamelijk uit ijs.

Gedeeltelijke maansverduistering op 7 september a.s.

Op donderdag 7 september 2006 vindt er een gedeeltelijke maansverduistering plaats in Europa. In Nederland zal de maan tijdens het maximum voor 18 procent in de schaduw van de aarde gedompeld zijn. Omdat de maan pas om 20.15 uur boven de horizon verschijnt, zal vanuit onze streken alleen het maximum en het tweede deel van de eclips te zien zijn. Tijdens het maximum om 20.51 uur staat de maan slechts 4 graden boven de horizon.

SMART-1 stort neer op maanoppervlak

Europa’s eerste ruimtevaartmissie naar de maan eindigde zondag zijn drie jaar durende reis. Het ruimtevaartuig stortte onder luid applaus van de missieleiding in Duitsland neer op een vulkanische vlakte op de maan om 7:42 uur Nederlandse tijd. SMART-1 werd op 27 september 2003 gelanceerd als een testplatform voor nieuwe ruimtevaarttechnologie. De satelliet gebruikte voor het eerst een elektrisch aangedreven ionenmotor.

‘First light’ voor camera New Horizons: Messier 7

De Amerikaanse ruimtesonde New Horizons heeft de camera ‘Long Range Reconnaissance Imager (LORRI)’ de eerste foto gemaakt tijdens zijn missie. De foto toont Messier 7, een open sterrenhoop in ons Melkwegstelsel. New Horizons zal verschillende ijsdwergen in ons zonnestelsel onder de loep nemen vanaf 2015.

SMART-1 eindigt morgen met een crash

De missie van de maansonde SMART-1 eindigt zondag met een harde klap op de maan. De gecontroleerde crash van het Europese ruimtevaartuig wordt het laatste kunstje van de SMART-1, die de maan de afgelopen zestien maanden vanuit een polaire omloopbaan heeft onderzocht.

Lockheed Martin bouwt nieuw NASA-ruimteveer

Een kwart eeuw nadat de eerste Space Shuttle van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn eerste vlucht maakte, heeft de NASA Lockheed Martin het contract gegund voor het ontwerp en de bouw van de opvolger.

Atlantis krijgt tijd tot 8 september

In overleg met Moskou heeft de NASA het lanceervenster voor het ruimteveer Atlantis met een dag verlengd tot 8 september. De shuttle diende vorige zondag te vertrekken naar het Internationaal Ruimtestation ISS, maar een blikseminslag en de tropische storm Ernesto zorgden voor herhaaldelijk uitstel.

Er draait een planeet rondom ster Pollux

Tot nu toe hebben astronomen meer dan 200 exoplaneten ontdekt in het universum, bijna allemaal planeten die cirkelen rond een duistere, onbekende ster met een vaak onuitspreekbare naam. Maar onlangs hebben astronomen een planeet rond een heldere ster gevonden, een van de meeste bekende sterren onder amateurastronomen in de wereld: Pollux. De ster is een van de helderste sterren aan de hemel en staat in het sterrenbeeld Tweeling.

Astronomen ontdekken twee nieuwe exoplaneten

Een Europese groep heeft bekendgemaakt dat ze een systeem rond een andere type ster hebben gevonden waar vier planeten rond draaien. De vier planeten cirkelen rond Mu Arae (HD 160691), een ster die zich 350 lichtjaren van de Aarde bevindt. Het was al bekend dat er twee planeten om de ster cirkelden, maar nieuwe observaties toonden aan dat er nog twee planeten om Mu Arae cirkelen.

Hoogste wolken boven Mars ontdekt

Wetenschappers hebben met de sonde Mars Express de hoogste wolken boven het oppervlak van een planeet gevonden. Dat heeft het Europese ruimtevaartbureau ESA bekendgemaakt. Het is een nieuw stuk in de puzzel die de werking van de Martiaanse atmosfeer is.

Lancering Space Shuttle Atlantis voor derde keer uitgesteld

De Space Shuttle Atlantis gaat deze week niet meer de ruimte in. Ruimtevaartorganisatie NASA maakte maandag 28 augustus bekend de Space Shuttle weg te halen van zijn lanceerplek in verband met de nadering van de tropische storm Ernesto. De bemanning van de Atlantis moet tijdens de geplande vierdaagse missie verder bouwen aan het International Space Station (ISS).

Ruimtesonde Mariner 4 vloog door staart van komeet

Op 14 juli 1965 zorgde de Mariner 4 voor de eerste close-up foto’s van Mars. Het ruimteschip passeerde Mars, nadat het 228 dagen onderweg was geweest, op een afstand van 9846 kilometer. De sonde nam 22 foto’s (1% van het Marsoppervlak). Op de foto’s stond een groot niemandsland, met een zandtapijt en overal kraters. Nu, na ruim 40 jaar, blijkt dat de sonde aan het einde van zijn missie geteisterd is door een hevige meteorenstorm, die enkele instrumenten blijvend beschadigden, aldus Paul Weigert.

Lancering Space Shuttle Atlantis op dinsdag

Het Amerikaanse ruimteveer Atlantis wordt pas dinsdag gelanceerd. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie NASA zondag laten weten. Tot het verdere uitstel is besloten om technici de tijd te geven voor een uitvoerige controle op eventuele schade door de blikseminslag van vrijdag in het lanceerplatform.

Mogelijke downtime AstroVersum verwacht

Aankomende dinsdag en misschien woensdag, 29 en 30 augustus, wordt er een downtime verwacht op AstroVersum. De downtime zal hopelijk niet al te lang duren, maar enkele uren. Onze hosting zal dan de zijn gehele infrastructuur van de provider verhuizen naar een andere datacenter. 30 augustus is een uitloopdag, mocht de verhuizing op 29 augustus nog niet helemaal voltooid zijn.

Lancering Space Shuttle Atlantis voor dag uitgesteld

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft besloten om de lancering van Space Shuttle Atlantis 1 dag uit te stellen. Door onweer op het Kennedy Space Center in Florida kan de Shuttle morgen niet de ruimte in. De NASA schatte eerder de kans dat het vertrek moet worden uitgesteld op 60 procent.

Het geheim van het poollicht

Het poollicht verschijnt uiteraard bij de polen van de Aarde. Dit gebeurd wanneer deeltjes van de zon in aanraking komen met het magnetische veld van de Aarde. ESA’s Cluster ruimteschip heeft geholpen met het exact bepalen van hoe de energetische deeltjes die het poollicht veroorzaken ontstaan. Cluster heeft bevestigd dat de interactie met het magnetisch veld van de aarde tot gevolg heeft dat een stroom van gas die aan meer dan 300 km/seconde voortsnelt, op onze atmosfeer terecht komt en het licht doet ontstaan.

Slecht weer bedreigt lancering Space Shuttle

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zaterdag de laatste voorbereidingen getroffen voor de lancering zondag van het ruimteveer Atlantis. Onweersbuien rondom de lanceerbasis in Florida dreigen echter roet in het eten te gooien.

Toch leven op Mars?

Aan de binnenkant van een Marsiaanse meteoriet zijn misschien tekenen van leven gevonden. Wetenschappers hebben kleine tunneltjes ontdekt, die er misschien zijn ingeboord door micro-organismen. Maar de onderzoekers zijn voorzichtig, het is al vaker voorgekomen dat er van daken werd afgeschreeuwd dat er leven op Mars was gevonden. Na verder onderzoek moesten de wetenschappers dan schoorvoetend op deze bekendmaking terugkomen.

Aftellen lancering Atlantis begonnen

Op Cape Canaveral in Florida is donderdag de klok beginnen tikken voor de lancering van het ruimteveer Atlantis zaterdag, zo heeft de NASA bekendgemaakt. Het gaat om de 116de Shuttlemissie. De aftelklok stak om 18.00 uur van wal op minus 43 uur voor lancering, voorzien voor zondag 22.30 uur Nederlandse tijd. Er is voor en na de lancering een speling van vijf minuten. Binnen de 43 uur dat de klok tikt, zijn traditionele stops voorzien.

Ons zonnestelsel telt nog maar acht planeten

Wetenschappers van de Internationale Astronomische Unie (IAU) degradeerden Pluto donderdag in de Tsjechische hoofdstad Praag tot een “dwergplaneet”, een nieuwe categorie. De sterrenkundigen stemden over een nieuwe definitie voor het woord ‘planeet’. Pluto valt niet langer onder die definitie.

Astronomen beslissen over lot Pluto

Wetenschappers van de Internationale Astronomische Unie (IAU) beslissen donderdag in de Tsjechische hoofdstad Praag over het lot van Pluto, nu nog de kleinste planeet in ons zonnestelsel. Als de sterrenkundigen het eens worden over een nieuwe definitie voor het woord ‘planeet’, kan Pluto echter worden gedegradeerd tot een flinke rots die om de zon draait.

Gedeeltelijke maansverduistering op 7 september a.s.

Op donderdag 7 september 2006 vindt er een gedeeltelijke maansverduistering plaats in Europa. In Nederland zal de maan tijdens het maximum voor 18 procent in de schaduw van de aarde gedompeld zijn. Omdat de maan pas om 20.15 uur boven de horizon verschijnt, zal vanuit onze streken alleen het maximum en het tweede deel van de eclips te zien zijn. Tijdens het maximum om 20.51 uur staat de maan slechts 4 graden boven de horizon.

China en Rusland samen naar Mars

China en Rusland gaan samenwerken in een ruimtevaartmissie naar Mars. Volgens de Chinese krant People’s Daily zal in 2009 een Russisch ruimtevaartuig naar Mars gaan om bodemmonsters te nemen. Ook zal worden geland op een van de kleine manen van die planeet. De Chinezen leveren voor de missie belangrijke technologie voor bodemonderzoek.

Eerste vrouwelijke ruimtetoerist komt uit Iran

Anousheh Ansari, een Amerikaanse vrouw van Iraanse afkomst, mag in september als toerist naar het Internationaal Ruimtestation vliegen, zo heeft een woordvoerder van het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos bekendgemaakt. De Japanner Daisuke Enomoto, die eerder voor de trip in aanmerking kwam, is om medische redenen uit de boot gevallen.

Lancering Sojoez afhankelijk van Atlantis

De lancering van de Sojoez kan worden verdaagd indien de Space Shuttle Atlantis zondagavond (Nederlandse tijd) niet naar het ISS zou kunnen vertrekken. Dit heeft voorzitter Nikolai Sevastjanov van de Russische raketbouwer Energija woensdag gezegd. De Atlantis moet normaal vanaf zondag omstreeks 22.30 uur de jacht op het ruimtestation inzetten voor een cruciale constructiemissie.

Crew Exploration Vehicle (CEV) krijgt naam: Orion

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de opvolger van de Space Shuttle de naam Orion gegeven. Het bemande ruimtevaartuig is het stadium van de tekentafel nog niet ontgroeid. Het zal volgens planning uiterlijk 2014 voor het eerst astronauten naar het internationaal ruimtestation (ISS) brengen. Zes jaar later moet de eerste maanlanding een feit zijn.

Lancering van NASA’s STEREO-missie uitgesteld

De NASA gaat niet op 31 augustus maar pas ten vroegste op 18 september met een Delta-raket de twee sondes van de Stereomissie lanceren, zo heeft een gezaghebbende ruimtevaartsite gemeld. De sondes moeten meer leren over uitbarstingen op de zon en de gevolgen daarvan voor de Aarde.

Zuid-Koreaanse satelliet succesvol gelanceerd

In het kader van het gedurfde Sea Launch project is dinsdag succesvol een Zuid-Koreaanse satelliet gelanceerd, zo was rechtstreeks op het internet te volgen. Het was al de 22ste lancering van het internationale Sea Launch. Volgens woordvoerder Hwang Dae-Woon is men er 75 minuten na de lancering reeds in geslaagd contact te leggen met de kunstmaan die eveneens met de naam Mugunghwa-5 door het kosmische leven gaat. De satelliet moet Seoel meer in staat stellen zijn communistische noorderbuur in de gaten te houden.

Europa ontdekt de maan opnieuw met SMART-1

Europa kan nu ook zeggen dat het naar de maan is geweest. SMART-1, ESA’s eerste missie naar de maan, eindigt op 3 september ’s ochtends vroeg (naar schatting rond 7:40 uur Nederlandse tijd) met een kleine inslag op het maanoppervlak.

Belgisch-Chinese samenwerking in de ruimte… tot aan de maan

De wetenschappelijke vergadering van het Committee on Space Research (COSPAR) van de Verenigde Naties in juli in Beijing was een gelegenheid om de basis te leggen voor een akkoord tussen de Chinese Academie van Wetenschappen enerzijds en het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) en het Centre Spatial de Liege (CSL) anderzijds.

11-jarige zonnecyclus

Astronomen melden dat de zon in een volgende periode zit van haar 11-jarige cyclus van zonnevlekken en zonneflitsen. Maar dat er weinig zonnevlekken ontstaan en zonneflitsen zijn, is zeldzaam, maar op juli 31 verscheen een klein zonnevlekje en verdween weer na een paar uur. Dit is een normaal verschijnsel, behalve dat bij dit het zonnevlekje magnetisch omgekeerd was. “We hebben op dit gewacht”, zei David Hathaway, een zonnefysicus aan het Marshall Space Flight in Huntsville, Alabama. “Een omgekeerde zonnevlek is het teken dat de volgende zonnecyclus is begonnen.”

Delfste studensatelliet volgend jaar de ruimte in

De satelliet Delfi-C3, ontwikkeld door studenten van de TU Delft, gaat op 30 juni volgend jaar vanuit India de ruimte in. De TU heeft hierover deze week een overeenkomst gesloten met de universiteit in Toronto, die fungeert als ‘lanceringsmakelaar’ en de Indian Space Research Organisation.

Herstel ozongaat gaat langer duren

Het herstel van de ozonlaag, aangetast door chemicaliën in de vorige eeuw, gaat langer duren. Volgens het milieuprogramma van de Verenigde Naties (Unep) en de meteorologische organisatie van de VN zal volledig herstel zeker vijftien jaar langer op zich laten wachten dan gedacht, tot zeker 2065.

Geen leven op Mars, wel stofduivels

Het ambitieuze NASA-project uit de zeventiger jaren waarbij men op zoek ging naar leven op de planeet Mars, heeft een staartje gekregen. De antwoorden die de wetenschappers destijds kregen na het onderzoek zorgden eigenlijk voor alleen maar meer hoofdbrekens. Men dacht een teken van leven te hebben gevonden, experimenten lieten sporen van chemische activiteiten zien. Bijna een teken dat er sprake moest zijn van organische materie. Maar vervolgstudies toonden aan dat dit laatste onmogelijk waar kon zijn.

STEREO-missie klaar voor lancering

De Amerikaanse ruimteorganisatie NASA is van plan om op 31 augustus twee sondes van de missie ‘STEREO’ te lanceren. De Solar TErrestrial RElations Observatory (STEREO), zal met een Delta 2 raket gelanceerd worden. De sondes moeten onderzoek doen over uitbarstingen van de zon en de gevolgen voor aarde.

Microben kunnen zich in de ruimte vermenigvuldigen

Russische wetenschappers hebben microben ontdekt die lange tijd in de ruimte kan overleven. Dit zijn de eerste resultaten van het ‘Biorisk’-project. Vorig jaar zijn drie containers met sporen van verschillende schimmels en sommige bacillen aan de buitenkant van het ruimtestation ISS geplaatst.

Astronomen verwachten meteorenstorm in september 2007

Volgens twee astronomen mogen we volgend jaar een extreme meteorenstorm verwachten. Volgens Esko Lyytinen en Peter Jenniskens zullen veel meteoren van de zwerm ‘Aurigiden’ op 1 september 2007 te zien zijn aan de hemel. Het radiant van de storm ligt in het sterrenbeeld Voerman (Auriga). De laatste keer dat de Aurigiden aan de hemel verschenen, was in 1935, 1986 en 1994.

Bemanning Discovery bezoekt het JPL

De bemanning van het ruimteveer Discovery, dat vorige maand de lucht inging, hebben donderdag een stop gemaakt bij het JPL om te discussiëren over hun recente missie met wetenschappers, ingenieurs en toekomstige astronauten.

De maan wordt in toekomst mogelijk planeet

Als astronomen het eens worden over de onlangs voorgestelde definitie van een planeet, zal zoals eerder bekend werd gemaakt Ceres als planeet erkend worden en zullen Pluto en Charon een dubbelplaneet vormen. Maar over miljoenen jaren kan onze natuurlijke satelliet de maan ook als planeet erkend worden, wanneer het zwaartepunt in de ruimte gesitueerd is en niet meer in de aarde.

Hubble neemt zwakste sterren bolvormige sterrenhoop waar

Met de Hubble ruimtetelescoop is een inventarisatie gemaakt van de allerzwakste sterren in de bolvormige sterrenhoop NGC 6397. Hierbij zijn de zwakste sterren ooit in een bolhoop waargenomen. Bolvormige sterrenhopen, die uit vele honderdduizenden sterren bestaan, behoren tot een van de oudste objecten uit het heelal.

Atlantis is klaar voor de lancering op 27 augustus

De Space Shuttle Atlantis is er klaar voor om op 27 augustus gelanceerd te worden. De Atlantis zal de constructie van het Internationale Ruimtestation ISS hervatten, dat sinds het Columbia ongeluk in 2003 vrijwel stilligt. Dit meldde de NASA woensdag.

NASA’s nieuwe maanproject krijgt een logo

Van NASA’s nieuwe Crew Exploration Vehicle (CEV) en maanlandingsprogramma wordt verwacht dat ze het Moniker Orion (Engels) project samenvoegen met het hunne. Het ruimteagentschap heeft nog geen naam voor het project aangekondigd, maar een logo en titel is gezien in een NASA document dat is goedgekeurd.

Telt het zonnestelsel voortaan 12 planeten?

Op het congres van de Internationale Astronomische Unie (IAU) is gisteren bekendgemaakt dat het zonnestelsel vanaf nu twaalf planeten telt. Het zonnestelsel zal uit acht klassieke planeten bestaan die het systeem overheersen (Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus) en drie Pluto-achtige planeten, Ceres, Pluto en maan Charon en het onlangs ontdekte object 2003 UB313.

De platte planeet Saturnus

De Cassini sonde heeft weer een prachtige foto van Saturnus gemaakt. Op de foto ziet Saturnus eruit als een platte maan. De platte vorm van Saturnus komt door de lage dichtheid met de combinatie van snelle rotaties. De ringen verdwijnen in het midden waar de schaduw van de planeet het donkerst is.

Voyager 1 op een afstand van 100 AE

Voyager 1, het verste mensgemaakte object in de ruimte, heeft een afstand van 100 AE (astronomische eenheden = ~ 150 miljoen kilometer) tegenover de zon bereikt op dinsdag 15 augustus omstreeks 14.13 uur. Dit betekend dat het ruimtetuig, dat bijna 30 jaar geleden gelanceerd is, 100 keer zo ver van de zon verwijderd is dan de aarde.

Spitzer brengt jonge sterbevolking Orionnevel in kaart

Met behulp van de infraroodsatelliet Spitzer hebben sterrenkundige de stellaire bevolkingsopbouw van de bekende Orionnevel en zijn omgeving onderzocht. Bij deze onderzoek is vooral gekeken naar jonge sterren die omringd zijn door een zogenaamde protoplanetaire schijf; een planetenstelsel in geboortestatus.

Hubble fotografeert stervormingsgebied in Magelhaense wolk

Op het congres van de Internationale Astronomische Unie (IAU) in de Tsjechische hoofdstad Praag is een nieuwe foto van de Hubble Space Telescope verschenen. De foto laat een gebied zien in de Grote Magelhaense wolk, waar sterren worden gevormd. Op de foto zijn zowel jonge als oudere sterren te zien (te herkennen aan de verschillende kleuren).

Originele opnamen eerste maanlanding zoek

De originele beeldopnamen van de eerste maanlanding zijn zoek. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA probeert de tapes van 20 juli 1969 al ruim een jaar te vinden, maar zonder succes. Dat liet een NASA-woordvoerder maandag weten.

Hyperion, één van de manen van Saturnus

In tegenstelling tot de meeste doffe grijze maantjes in ons zonnestelsel heeft Hyperion, één maan van Saturnus, een roze tint. Hyperion is een maan van Saturnus, ontdekt door Bond en Lassell in 1848. Hyperion is het grootste onregelmatig gevormde (niet-bolvormige) object in het zonnestelsel.

Verjaardag Deimos gevierd met nieuwe foto

Ter gelegenheid van de verjaardag van de Martiaanse maan Deimos heeft de ruimtesonde Mars Global Surveyor een foto genomen van de maan. Deimos werd 129 jaar geleden ontdekt op 11 augustus 1877 door de astronoom Asaph Hall. De afstand tussen de sonde en de maan bedroeg op het moment dat de foto werd gemaakt ruim 23.000 kilometer. Op de foto zijn twee kraters zichtbaar: Swift en Voltaire.

Winter voor de Spirit en Opportunity

NASA’s door de zon aangedreven voertuigen op Mars hebben de donkerste tijd van het Marsjaar bereikt op dinsdag met de aankomst van de winterzonnewende* op het zuidelijke halfrond. De voertuigen hebben wel verouderde apparatuur, maar ze blijven nieuwe dingen ontdekken over Mars.

Meer kleine ijsdwergen dan verwacht in zonnestelsel

Uit observaties met verschillende telescopen op aarde en in de ruimte blijkt dat er meer ijsdwergen zijn in de buitenste oorden van ons zonnestelsel dan verwacht. De objecten, tussen 20 en 100 meter in grootte, maken deel uit van een klasse die trans-neptuniaanse objecten (TNO’s) worden genoemd, die voorbij de baan van planeet Neptunus verblijven.

Duizendste Kreutz-komeet ontdekt op beelden SOHO

Onlangs heeft de Pool Arkadiusz Kubczak (amateur-kometenjager) voor de derde keer een komeet op beelden ontdekt op beelden van de ruimtesonde SOHO, die onderzoek doet naar de zon. Later bleek dat het om een bijzondere ontdekking ging, het betrof namelijk de duizendste Kreutz-komeet die op beelden van SOHO gezien is.

Cassini fotografeert Rhea en F-ring Saturnus

Op een nieuwe foto van de ruimtesonde Cassini is de maan Rhea te zien achter de F-ring van ringplaneet Saturnus. Rhea is een 1528 kilometer grote maan, na Titan de grootste maan van die in een baan om de gasplaneet draait. De kleurenfoto werd op 1 juli jongstleden gemaakt door Cassini.

Spelers F.C. Barcelona in contact met ISS

De spelers van de Spaanse voetbalclub F.C. Barcelona hebben enkele dagen geleden het vluchtleidingscentrum in NASA’s Johnson Space Center in Houston bezocht. Nadat de selectie en de drie bemanningsleden van Expeditie 13 contact legde, daagde coach Frank Rijkaard astronaut Thomas Reiter uit om zijn voetbalkunsten in de ruimte te vertonen.

Cassini fotografeert bedekking Rigel door Saturnus

De Amerikaanse ruimtesonde Cassini heeft een bijzondere foto gemaakt van een bedekking door planeet Saturnus van ster Rigel. Voor de amateurastronomen onder ons is Rigel bekend als één van de helderste sterren van het bekende sterrenbeeld Orion. Cassini maakte deze foto op 30 juni 2004, toen de afstand tussen de planeet en de ruimtesonde 446.000 kilometer bedroeg.

De Hubble constante

Bijna elke astronomische meting hangt af van de Hubble constante. Dit is een cijfer dat de expansie van het heelal berekent. NASA’s Chandra X-Ray Observatory heeft dit getal berekend en kwam uit op 77 km per seconde per megaparsec (3.26 miljoen lichtjaar) met een foutmarge van maximaal 15%. Dit is bewijs dat het heelal tussen 12 en 14 miljard jaar oud is.

Lancering opvolger Genesis in 2007

Vanaf januari 2007 zal een tweede ruimtehotel in een baan rond onze planeet draaien: Genesis 2. Genesis 2 zal veel lijken op zijn ‘broeder’ Genesis 1, een opblaasbaar ruimtehotel dat sinds enkele weken haar baantjes om de aarde voltooid. Een Russiche Dnepr-raket zal het ruimtehotel lanceren.

Hubble Space Telescope ontdekt exoplaneet

De Hubble Space Telescope heeft in een verre planeet buiten ons zonnestelsel waargenomen, zo maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekend. Bij de waarnemingen werd gebruik gemaakt van microlensing, dat betekent dat de zwaartekracht van de exoplaneet gebruikt wordt als lens. Met microlensing-methode is al twee keer eerder een exoplaneet gevonden.

Spiegels Planck reageren goed op extreme kou

De twee spiegels van ESA’s Planck ruimtetelescoop zijn na een grondige tweeweekse test op -223 graden Celsius afgelopen maandag uit de grote ruimtesimulator op ESTEC gekomen. De test is een belangrijke stap op weg naar de lancering begin 2008.

NASA test instrument GLAST satelliet succesvol

Wetenschappers en de ingenieurs van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben een laatste, definitieve test van de GLAST Burst Monitor, een instrument voor het bestuderen van gammaflitsen in het heelal voltooid. Een gammaflits of gammaburst is een heftige uitbarsting van hoog energetische gammastraling en duurt van enkele milliseconden tot enkele minuten.

Wordt journalist bij AstroVersum!

AstroVersum is een site met nieuws en artikelen met betrekking tot astronomie en ruimtevaart. Er is momenteel een klein groepje die nieuws plaatst. Wil jij meehelpen om AstroVersum nog actueler te maken, meld je dan nu aan als journalist!

Enceladus bedekt maan Rhea

De Amerikaanse ruimtesonde Cassini heeft opnieuw een prachtige foto gemaakt. Op de pas vrijgegeven foto die op 4 juli jongstleden werd gemaakt is te zien dat Saturnus’ maan Enceladus de maan Rhea bedekt. Rhea is een ruim drie keer grotere maan dan Enceladus, de diameter van Enceladus’ telt 505 kilometer en dat van Rhea telt ruim 1500 kilometer.

MetOp wordt gelanceerd in oktober

De lancering van de MetOp, de eerste van Europa’s nieuwe serie weersatellieten, is nu gepland op 7 oktober 2006. De nieuwe datum is vorige week besloten bij een bijeenkomst van ESA, EUMETSAT, CNES, NOAA en Starsem, het lanceringbedrijf.

Kometen vormen het begin van het leven

Het bewijsmateriaal van atoomstikstof in interstellaire gaswolken verklaart dat er op kometen moleculen in een vroeg stadium leven, dat leidt tot de vorming van het leven, aldus onderzoekers van de Universiteit van Michigan en het Harvard-Smithsonian Centrum. De verklaring verandert ook het begrip van chemie in de ruimte.

Stofdeeltjes ontdekt rondom dode ster

Ongeveer 160.000 jaar geleden ontplofte een ruim 20 keer massievere ster in de Grote Magelhaense Wolk. In 1987 bereikte het licht van deze supernova de aarde en de overblijfselen van de ster werden aan het zuidelijk halfrond duidelijk zichtbaar aan de nachthemel. Bijna twee decennia na de uitbarsting van de ster, zijn er stofdeeltjes in de gaswolken ontdekt die wetenschappers duidelijk maken hoe het proces tijdens de vorming van planeten en sterren in elkaar zit.

Astronomen ontdekken zwakste ster aan de hemel

Astronomen hebben een bruine dwerg onder de naam ‘DEN 0255-477’ ontdekt dat momenteel het zwakste object is dat ooit werd waargenomen in het universum, want de kleine ster straalt ruim 100 keer minder licht dan onze ster: de zon. De afstand tussen de aarde en de bruine dwerg bedraagt ‘slechts’ 16,2 miljoen lichtjaar, en dat maakte het waarnemen van het object erg makkelijk.

Wetenschappers denken dat heelal ouder is

Wetenschappers van de Ohio State University de precieze afstand bepaald tot het sterrenstelsel M33 en M31, ofwel het Driehoekstelsel en het Andromedastelsel. De sterrenstelsel zijn allebei een naaste buur van ons melkwegstelsel en bevinden zich respectievelijk op 3 miljoen en 3,5 miljoen lichtjaar van de aarde af, ruim 15 procent verder dan de oorspronkelijke afstand van 2,6 miljoen en 2,9 miljoen lichtjaar.

Isolatieschuim vormt geen gevaar voor maanraket

Volgens ingenieurs van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die momenteel een raket ontwerpen voor een toekomstige reis naar de maan, zal hetzelfde soort isolatieschuim als bij de Shuttlemissies gebruikt worden voor de externe de brandstoftank van het ruimteveer. NASA denk dat dit geen probleem zal veroorzaken.

AstroPlaza.nl en AstroVersum.nl presenteren nieuwe site

Vanaf vandaag werken de sites AstroPlaza.nl en AstroVersum.nl samen. In de afgelopen maanden werden er al plannen gemaakt om de sites samen te voegen en zoals je ziet is het resultaat deze prachtige, grote site geworden onder de naam AstroVersum. Naast de lay-out heeft de nieuwe site veel nieuwe functies gekregen, zoals een vernieuwd forum en nieuwe artikelen.

Wetenschap blijft handen vol hebben met Titan

Toen de Europese sonde Huygens landde op de Saturnusmaan Titan op 14 januari 2005 keken en luisterden een hele batterij telescopen in de wereld mee. Ondertussen heeft het moederschip Cassini, in een baan om Saturnus, op Titan sporen van meren gevonden.

Ruimtewandeling astronauten ISS geslaagd

Op 3 augustus om 15.55 uur verliet ESA-astronaut Thomas Reiter het internationale ruimtestation ISS voor een 6,5 uur durende ruimtewandeling (EVA). Samen met NASA-collega Jeff Williams heeft hij het nodige installatiewerk succesvol verricht om de verdere opbouw van het ISS in de toekomst mogelijk te maken.

Astronomen ontdekken planeten zonder ster

Een team astronomen heeft een bizarre ontdekking gedaan. Op vierhonderd lichtjaren van onze planeet zijn twee hemellichamen ontdekt die om elkaar heen draaien in plaats van om een moederster. In de afgelopen jaren zijn er zijn er verschillende soortgelijke ontdekkingen gedaan, maar bij deze ontdekking ging het nooit om twee planeten bij elkaar.

Word lid van AstroVersum en geniet van de vele opties!

Wanneer je als bezoeker gratis lid wordt van AstroVersum heb je voortaan vele extra opties tot je beschikking. Als lid kan je onder andere gebruik maken van het forum (waar gediscussieerd kan worden over verschillende sterrenkundige onderwerpen), een fotoalbum (waar eigen foto’s van objecten in het heelal kunnen worden gepost) en nog veel meer!

Komende tijd veel meteoren aan de hemel

Van vrijdag 11 tot en met zondag 13 augustus 2006 mogen we weer veel meteoren verwachten. De meeste daarvan zullen behoren tot de meteorenzwerm de Perseïden, dus schijnbaar komend uit het bekende sterrenbeeld Perseus. Het maximum van de zwerm valt dit jaar op zaterdag 12 augustus om 22.00 uur.

Discovery op weg naar huis

Het ruimteveer Discovery is weer op weg naar de aarde. Het veer heeft zich losgekoppeld van het Internationale Ruimtestation ISS. Daar blijft wel een Duitse astronaut achter, Thomas Reiter.

Nieuwe generatie weersatellieten

Europa’s nieuwste generatie weersatellieten heet MetOp. Drie exemplaren gaan de atmosfeer de komende jaren bestuderen vanuit een lage baan rond de aardse polen. De eerste MetOp wordt maandag om 18:28 uur gelanceerd vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan.

Geen problemen met de Shuttle Discovery

De space shuttle Discovery heeft bij de lancering nauwelijks enige schade opgelopen. Dat hebben de astronauten met behulp van camera’s vastgesteld. Ze hebben het hitteschild geïnspecteerd en alleen wat krassen en vogelpoep gezien.

Isolatieschuim valt van externe tank

Tijdens de lancering van de Discovery zijn stukken van de externe tank gevallen. Bij de brokstukken gaat het mogelijk om isolatieschuim. Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdagavond bekend.

Space Shuttle Discovery succesvol gelanceerd!

Het Amerikaanse ruimteveer Discovery is dinsdagavond voor een beslissende testvlucht vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS. De spaceshuttle steeg op de nationale Onafhankelijkheidsdag met donderend geraas op van platform 39b van de basis Cape Canaveral in Florida.

Lancering Space Shuttle Discovery

Vandaag zal er weer na een jaar een lancering zijn van een Space Shuttle. De laatste Shuttle ging vorig jaar juli de ruimte in. Wanneer er geen problemen meer opduiken voor de Space Shuttle, dan zal de Discovery op 1 juli om 20.38 uur Nederlandse tijd gelanceerd worden.

Lancering Space Shuttle gaat toch door

Medewerkers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben maandag een scheur ontdekt in het isolatieschuim rond de externe brandstoftank van het ruimteveer Discovery. Dat heeft de NASA meegedeeld. De voor dinsdagavond Nederlandse tijd voorgenomen lancering is volgens de website van de NASA vooralsnog niet in het geding.

Saturnus heeft negen nieuwe maantjes

Met de Japanse 8,2-meter Subaru-telescoop op Mauna Kea, Hawaii, zijn negen nieuwe kleine Saturnusmaantjes ontdekt. De maantjes draaien in wijde, teruglopende banen rond de planeet, met omlooptijden tussen 862 en 1300 dagen.

Lancering Space Shuttle Discovery uitgesteld

Vandaag zou er weer na een jaar een lancering zijn van een Space Shuttle. De laatste Shuttle ging vorig jaar juli de ruimte in. Wanneer er geen problemen meer opdoken voor de Space Shuttle, dan werd de Discovery op 1 juli om 21.48.41 uur Nederlandse tijd gelanceerd worden. Helaas gooide het weer op het laatste moment roet in het eten.

SMART-1 gaat ‘zelfmoord’ plegen

Na zestien maandjes rondjes om de maan te hebben doorgebracht, bereidt ESA haar onbemande satelliet SMART-1 voor op het einde van zijn wetenschappelijke missie. Op 19 juni begon de sonde aan een serie manoeuvres die 17 dagen in beslag zullen nemen. Tijdens de ‘zelfmoord’ kan de SMART-1 nog steeds wetenschappelijke gegevens doorsturen. De crash is gepland op 3 september op het maanoppervlak.

Asteroïde scheert maandag langs de aarde

Een asteroïde met een geschatte doorsnee van tussen de 400 en ruim 900 meter scheert maandag rakelings langs de aarde. Het object vliegt langs op een afstand van slechts 400.000 kilometer, een bijna-botsing in ruimtevaart begrippen, meldde de Britse krant The Times woensdag.

Nog een paar dagen tot de lancering van Space Shuttle!

Wanneer er geen problemen meer opduiken voor de Space Shuttle, dan zal de Discovery op 1 juli om 21.49 uur Nederlandse tijd gelanceerd worden. Zoals eerder in een persbericht werd gezegd, zijn de terugkerende isolatie- en sensorproblemen geen reden voor het NASA-management om de vlucht uit te stellen. De missie STS-121, onder het bevel van Steven Lindsey, heeft het doel om de Shuttle verder te testen van veiligheidsprocedures en het bevoorraden van het ISS. Ook zal er weer een ESA-astronaut meegaan, Thomas Reiter.

Onbekend voorwerp bedreigt het ISS

Een onbekend object is in de buurt van het Internationaal Ruimtestation ISS geraakt, zo heeft een medewerker van de Russische vluchtleiding dinsdag bekendgemaakt. Het voorwerp is tot op 2,8 km genaderd, en baart de vluchtleiding zorgen. Indien het nog dichterbij komt, dient de tweekoppige bemanning over te stappen in de Sojoez die aan het ISS hangt en die als reddingssloep fungeert.

Computermodel voorspelt corona

Gedetailleerde computermodellen zijn erin geslaagd het uiterlijk van de corona van de zon tijdens de eclips van 29 maart te voorspellen. Een corona is een extreem hete en ijle gasomhulsel van de zon dat alleen zichtbaar is tijdens een totale zonsverduistering, wanneer het heldere oppervlak van de zon door de maan wordt afgedekt. Een corona heeft de vorm als uitwaaierende ‘streamers’ en lussen. Dit wordt bepaald door het magnetische veld.

ESA gaat nieuwe weersatelliet lanceren

Het Europese ruimtevaartbureau ESA en de Europese operator van weersatellieten Eumetsat hebben het licht op groen gezet om effectief op 17 juli van op Bajkonoer met een Sojoez-draagraket de eerste Europese polaire weersatelliet, Metop-1, te lanceren.

Belangrijkste instrument Hubble defect

Volgens medewerkers van het Space Telescope Science Institute in Baltimore is de belangrijkste camera van de Hubble Space Telescope, de Advanced Camera for Surveys (ACS), defect. De twee andere camera’s van Hubble werken momenteel wel naar behoren. Technici op aarde proberen het probleem te verhelpen, maar het einde van de bekende telescoop komt steeds dichterbij.

Nieuwe maantjes Pluto krijgen namen

De nieuwe, pas ontdekte manen van planeet Pluto hebben gisteren hum officiële namen gekregen. De manen zullen voortaan door het leven gaan als Nix en Hydra. Nix en Hydra werden in mei 2005 ontdekt door de Hubble Space Telescope uit verschillende observaties gedurende het hele jaar. De maantjes gingen voorheen nog door het leven als S/2005 P1 en S/2005 P2.

Drie nieuwe Trojanen bij Neptunus ontdekt

In Chili zijn met de 6,5 meter Magellan-Baade-telescoop drie nieuwe planetoïden ontdekt die dezelfde baan volgen als de planeet Neptunus. De planetoïden bevinden zich in een van de stabiele libratiepunten, die op 60 graden aan weezijden van de planeet liggen.

Meteorietinslag Noorwegen was 700 ton TNT zwaar

De vuurbal die op 7 juni werd gesignaleerd in Noorwegen is volgens professor Peter Brown van de University of Western Ontario gelijk aan 700 ton TNT. Brown’s student, Wayne Edwards, kwam tot dit resultaat met behulp van seismologische gegevens. Eerdere gegevens zeiden dat de inslag even zwaar was als de atoombom die op Hiroshima viel (12000+ ton TNT).

Kazachse satelliet gelanceerd in Baikonour

Vanaf de Russische basis Baikonour in Kazachstan is zondagmorgen de eerste Kazachse satelliet gelanceerd. De Russische president Vladimir Poetin en zijn Kazachse collega Noersoeltan Nazarbajev waren bij de lancering aanwezig.

Lancering Space Shuttle Discovery 1 juli

NASA heeft besloten dat de lancering van de Space Shuttle Discovery op 1 juli plaatsvindt. Dit is de eerste keer dit jaar en de tweede testvlucht van de Space Shuttle Discovery sinds het ongeluk met de Columbia in februari 2003.

ISS dit weekeinde goed zichtbaar boven Nederland

Dit weekeinde zijn de omstandigheden ideaal om het Internationale ruimtestation ISS te zien overvliegen. Soms zelfs vier keer per nacht. Het internationale ruimtestation draait vierhonderd kilometer hoog in een baan rond de aarde en vliegt met een snelheid van 7,7 kilometer per seconde. Toch is het niet moeilijk om het te zien. Als je tenminste weet waar je moet kijken.

Binnen 20 jaar op de maan en 40 jaar op Mars

De eerste mensen zullen zich binnen twintig jaar op de maan vestigen. Rond 2046 zullen zij een kolonie op de planeet Mars stichten. Dat voorspelde de vermaarde Britse natuurkundige Stephen Hawking volgens het radiostation RTHK dinsdag tijdens een bezoek aan Hongkong.

IJzeren meteoriet gevonden op Mars

De Mars Rover Spirit heeft een ijzeren meteoriet gevonden op Mars. Dit is de eerste keer dat zulke meteorieten zijn gevonden op Mars. Vorig jaar had de Opportunity ook al een gelijkwaardige meteoriet gevonden.

Meteoriet slaat in op de maan

Op 2 mei jongstleden is in de Mare Nubium (‘Zee van wolken’) op de maan een meteoriet met grote snelheid, ruim 137.000 km per uur ingeslagen. De krachtige inslag veroorzaakte een krater van 3,5 meter diep en 14 meter in doorsnede. Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben de inslag van de meteoriet op video vastgelegd.

Nederlandse meteorieten in tentoonstelling Sonnenborgh

Meteorieten spelen een sleutelrol in het onderzoek naar ons zonnestelsel. Tegelijkertijd zijn ze een bedreiging voor de mens en al het leven op aarde. Hoe dat precies zit, vertelt Museum en Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht met de tentoonstelling ‘Dreiging uit de ruimte’.

Inslag meteoriet Noorwegen gefotografeerd

De plaats waar de inslag in Noorwegen afgelopen week heeft plaatsgevonden, is gisteren gefotografeerd. Volgens enkele Noorse wetenschappers had de meteoriet tijdens de inslag een snelheid van honderden kilometers per uur en woog het restant ruim twaalf kilo.

Aarde verliest ‘maantje’

In 1999 kreeg de aarde tijdelijk gezelschap van planetoïde 2003 YN107. Dit is slechts een twintig meter grote object en bewoog met een bijzondere baan om de aarde mee om de zon.

Ariane-5 brak met geslaagde lancering eigen record

Een Ariane-draagraket heeft in de nacht van zaterdag op zondag met succes twee telecomsatellieten in de ruimte gebracht, zo heeft het lanceerbedrijf Arianespace bekendgemaakt. Bij de tweede missie van dit jaar heeft de Ariane-5 zijn eigen record aan nuttige lading scherper gesteld. Op de basis Kourou in Frans-Guyana vertrok om 23.09 uur Nederlandse tijd een opgewaardeerde Ariane-5.

Missie SOHO verlengd met tweeënhalf jaar

Mede dankzij een aanvullende subsidie van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is de missie van het Solar and Heliospheric Observatory (kortweg SOHO) met tweeënhalf jaar verlengd. SOHO werd vanaf Cape Canaveral op 2 december 1995 gelanceerd en observeert sinds eind 1996 de zon. SOHO is een samenwerkingsproject van de ruimtevaartorganisaties ESA en NASA.

Vooralsnog geen inslag van komeetfragmenten

Eric Julien, een wetenschapper die beweert dat fragmenten van de komeet 73P/Schwassmann-Wachmann inslaan op de aarde, schrijft op zijn website (savelivesinmay.com) dat niet exact op 25 mei de inslag van de fragmenten plaats had moeten vinden. Volgens Julien vindt de inslag van komeetfragmenten in de komende 48 uur pas plaats, in de buurt van de eilandengroep “de Azoren” in de Atlantische Oceaan.

Astronomen ontdekken drie Neptuniaanse exoplaneten

Astronomen hebben drie exoplaneten rondom een zonachtige ster ontdekt, die veel gelijkenissen tonen met de gasplaneet Neptunus. Het trio exoplaneten bevindt zich op een afstand van 41 lichtjaren bij de aarde vandaan in het sterrenbeeld Achtersteven. Eén van de drie planeten ligt in een leefbare zone en daarom kan niet worden uitgesloten dat er vloeibaar water op de exoplaneet voorkomt.

Instrument Venus Express mogelijk defect

Een instrument aan boord van de ruimtesonde Venus Express is defect, zo hebben wetenschappers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bekendgemaakt. De ruimtesonde kan de spiegel van de Planetary Fourier Spectrometer niet 90º draaien, maar slechts 30º.

Komeetbrokken slaan niet op aarde in!

Op het internet zijn berichten dat komeetfragmenten van 73P/Schwassmann-Wachmann de aarde op 25 mei zullen treffen. Toch zal de komeetkern en 40 fragmenten de aarde passeren op veilige afstand.

Neutronenster blijkt draaitol

Neutronensterren zijn minder stabiel dan tot nu toe werd aangenomen. Een internationaal team van ruimteonderzoekers vond een neutronenster waarvan de as elke zeven jaar één keer rondtolt. Vier Nederlanders werkten mee aan de ontdekking, die werd gedaan met behulp van de ESA-röntgensatelliet XMM-Newton. De resultaten verschijnen binnenkort in het toonaangevende tijdschrift Astronomy & Astrophysics.

Brokstukken komeet slaan op 25 mei in

Eric Julien, een voormalig luchtverkeersleider van het Franse leger, heeft een studie met betrekking tot de komeet 73P Schwassmann-Wachmann afgerond. Uit de studie is gebleken dat er diverse brokstukken van de komeet op 25 mei 2006 gaan inslaan op aarde, waarvan sommige stukken even groot zijn als een personenauto.

Onverwacht veel details in eerste beelden Venus Express

ESA’s Venus Express heeft de eerste beelden van Venus naar de aarde gestuurd. De opnames van de Zuidpool zijn genomen op 12 april tijdens de eerste omloop om de planeet. Hoewel gemaakt vanaf een grote afstand (206.452 km) laten de beelden zeer duidelijke wolkenstructuren zien, met verassende details. In de komende tijd zullen de camera’s opnames van veel dichterbij maken, met een resolutie die naar verwachting ongeveer 100x hoger zal zijn.

NASA: over twee jaar naar de maan

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil over twee jaar weer op de maan staan. Een onbemand ruimteveer moet een goede landingsplaats proberen te vinden voor toekomstige reizen.

Venus Express in baan om Venus

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft een ruimtesonde, de Venus Express, met succes in een baan om de planeet Venus gebracht. De Venus Express zal de komende 500 dagen de atmosfeer van Venus onderzoeken.

ESA’s Venus Express nadert eindbestemming

Vorig jaar op 9 november vertrok ESA’s Venus Express aan boord van een Sojoez-Fregat-raket vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan. Op 11 april, na ongeveer vijf maanden en 400 miljoen kilometer, zal de satelliet aankomen op zijn eindbestemming, de planeet Venus.

Instrumenten New Horizons werken naar behoren

Uit de eerste resultaten blijkt dat de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons naar behoren werkt. De sensoren van het ruimtevaartuig blijken in prima staat en instrumenten zoals de zonnewindmeter en een instrument voor onderzoek naar interplanetair stof is in gereedheid.

Komeetfragmenten naderen de Aarde

Binnenkort zullen 3 fragmenten van de komeet 73P/Schwassmann-Wachmann onze planeet Aarde naderen op slechts enkele miljoenen kilometers. In 1995 viel de komeet op 250 miljoen kilometer van de Aarde in meer dan 3 stukken uiteen. In mei naderen de 3 fragmenten de Aarde en kunnen amateur-astronomen dit verschijnsel waarnemen vanuit heel de wereld.

Sojoez vastgekoppeld aan ISS

De Sojoez-capsule die donderdag gelanceerd werd op de basis Baikoneur in Kazachstan, heeft zich zaterdag vastgekoppeld aan het internationaal ruimtestation ISS.

Eerste Braziliaan de ruimte in

Vanuit de basis Bajkonoer in Kazachstan is voor het eerst een Braziliaanse astronaut naar de ruimte vertrokken. Samen met een Amerikaan en een Rus is hij in een Sojoez-raket op weg naar het Internationaal Ruimtestation ISS.

Zonsverduistering in Nederland

Op onbewolkte plaatsen in Nederland was rond half één een gedeeltelijke verduistering van de zon te zien. De maan schoof precies tussen de aarde en de zon door,waardoor de schaduw van de maan op de aarde viel. Het zag eruit of er een hap uit de zon was genomen.

Asteroïdeninslag verspreidde aards materiaal in zonnestelsel

Volgens een onderzoek aan de sterrenkundige universiteit van British Columbia in Vancouver heeft de inslag van een asteroïde van 65 miljoen jaar geleden ervoor gezorgd dat er aards materiaal en aardse levensvormen naar andere hemellichamen binnen ons zonnestelsel zijn verspreid. Het onderzoek werd vandaag gepresenteerd op Lunar and Planetary Science Conference in Texas, Verenigde Staten.

Lancering Space Shuttle juli

NASA heeft aangekondigd dat tussen 1 en 19 juli 2006 weer een nieuwe lancering van de Space Shuttle Discovery (STS-121) is gepland. De NASA heeft de lancering tussen deze periode gepland zodat er nog werk en analyses kunnen worden verricht voor een veilige lancering.

Mars Reconnaissance Orbiter in baan om Mars

Opnieuw heeft een onbemande ruimtesonde van de NASA de Rode Planeet Mars bereikt. Het contact met de Mars Reconnaissance werd een half uur verbroken doordat de sonde zich achter Mars bevond, maar tot opluchting van NASA bleek de sonde in een goede baan om Mars te vliegen.

Mogelijk vloeibaar water op Enceladus

Op een maan van de planeet Saturnus is mogelijk vloeibaar water ontdekt. Uit foto’s van het Amerikaanse ruimtevaartuig Cassini is af te leiden dat water spuit uit een geiser op de Zuidpool van de maan Enceladus. Ook zou stoom te zien zijn.

Astronomen ontdekken extreem warme exoplaneet

Op een afstand van 63 lichtjaren is een bijzonder warme exoplaneet ontdekt uit observaties van de Amerikaanse Spitzer Space Telescoop. De planeet heeft een grootte die te vergelijken is met 1,26 keer de diameter van gasreus Jupiter, en staat op een relatief kleine afstand van zijn moederster. De pas ontdekte exoplaneet, HD-189733b genaamd, is een erg bijzondere exoplaneet, want de temperatuur van de planeet bedraagt maarliefst 844 graden Celsius.

Hoofdmotor Venus Express succesvol ontstoken

Precies honderd nadat de ruimtesonde Venus Express gelanceerd werd richting planeet Venus, heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA succesvol haar hoofdmotor ontstoken. De hoofdmotor zorgt ervoor dat de ruimtesonde, als hij de planeet nadert, wordt afgeremd en de sonde in een baan om Venus wordt gebracht. Venus Express bevindt zich momenteel maarliefst 47 miljoen kilometer van onze planeet.

Nieuwe zonnevlek aan achterkant van de zon

Na enige tijd is er weer een zonnevlek verschenen aan de achterkant van de zon. De Amerikaanse en Europese ruimtesonde SOHO heeft een helioseismische holografie gemaakt van de achterkant onze ster. Op dat beeld is de ‘nieuwe’ zonnevlek goed en duidelijk te zien. Op dit moment is de kant van de zon die naar onze planeet is gericht, nog helemaal blank.

20 Jaar geleden eerste Space-Shuttle ongeluk

Precies 20 jaar geleden kwamen zeven Amerikaanse astronauten om toen hun ruimteveer Challenger ontplofte 73 seconde na de lancering. Een steekvlam kwam toen uit een van de kleinere stuwraketten en deed de grote brandstoftank exploderen.

André Kuipers traint voor lang verblijf in ruimtestation

Het is nog geen twee jaar geleden dat ESA-astronaut André Kuipers het internationale ruimtestation ISS bezocht tijdens missie DELTA. Toch droomt hij nu al van een nieuwe missie, het liefst een lange mét een ruimtewandeling. Omdat je in de ruimtevaart niet vroeg genoeg kunt beginnen met voorbereiden, is de training al in volle gang.

Wetenschappers vinden eerste aardeachtige exoplaneet

Een internationaal team van astronomen heeft de eerste planeet rond een andere ster ontdekt die veel weg heeft van de Aarde. De ontdekking is een doorbraak in het onderzoek naar planeten die mogelijk leven herbergen. Het onderzoeksresultaat verschijnt vandaag in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Marsoppervlak té extreem voor extremofiele bacteriën

Marsonderzoekers zouden sporen van leven op de rode planeet eerder onder de grond moeten zoeken dan aan het oppervlak. Dit concludeert de Leidse astrobiologe Inge Loes ten Kate op basis van het onderzoek waarop zij aanstaande donderdag promoveert aan de Universiteit Leiden.

New Horizons succesvol gelanceerd!

Vandaag is de New Horizons met succes gelanceerd vanaf Cape Canaveral. De lancering is wel vele malen uitgesteld, maar om 20.00 uur ging die toch de ruimte in. Hieronder een samenvatting wat er allemaal vanmiddag gebeurde.

Deskundigen bekijken komeetstof die Stardust verzamelde

In het Johnson Space Center van de NASA is de capsule geopend die het allereerste naar de Aarde gebrachte stof van een komeet bevat, zo heeft de Amerikaanse publieke zender NPR woensdag gemeld. Zondag landde de onbemande sonde Stardust in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah na een reis van 4,5 miljard km doorheen ons zonnestelsel.

Lancering New Horizons uitgesteld

Vanavond stond de lancering van New Horizons op het programma, maar is helaas niet doorgegaan. Deze ruimtesonde zal voor het eerst naar de planeet Pluto gaan. Hieronder een verslag wat er eerder vandaag gebeurd is.

Stardust landt veilig op Aarde

De onbemande NASA-ruimtesonde is teruggekeerd op Aarde, na 7 jaar, in Utah. Het ruimtevaarttuig, dat in 1999 werd gelanceerd heeft stofdeeltjes van een komeet verzameld. Dat is nog nooit eerder gebeurt. De stofdeeltjes zijn twee jaar geleden opgevangen van de komeet Wild 2.

Stardust arriveert Aarde

Wanneer alles volgens plan gaat, komt morgen de Stardust – een ruimtesonde die stof van een komeet heeft opgevangen – in de atmosfeer terecht, en zal met parachutes landen in de staat Utah, Verenigde Staten.

Veroorzaakt New Horizons een nucleaire ramp?

Over enkele dagen is het zover, de ruimtesonde New Horizons zal vanuit Cape Canaveral in Florida gelanceerd worden naar de koude, buitenste regionen van ons zonnestelsel. NASA verwacht dat de lancering van de sonde goed zal verlopen, maar er bestaat een gevaar dat de lancering uitloopt op een nucleaire ramp, waardoor al het nucleaire materiaal van New Horizons in de atmosfeer terecht komt.

Mars Exploration Rover Spirit 2 jaar op planeet Mars

De Mars Exploration Rover Spirit bevindt zich vandaag precies twee jaar op buurplaneet Mars. Eerder werd aangenomen dat Spirit en zijn ‘broertje’ Opportunity drie maanden zouden functioneren na de aankomst van de twee op 3 en 25 januari in de Martiaanse krater Gusev en het in het verleden met heetwaterbronnen bezaaide gebied Terra Meridiani. Over iets minder dan drie weken bevindt Opportunity zich eveneens twee jaar op het Martiaanse oppervlak.