AstroVersum wenst u een gelukkig nieuwjaar!

AstroVersum wenst u bij deze een gelukkig nieuwjaar! 2006 bracht weer een heleboel interessant nieuws, zoals de lancering van de sonde New Horizons richting ijsdwerg Pluto, de ontdekking van de eerste Aardse exoplaneet ooit, de nieuwe definitie van het woord ‘planeet’ en de ontdekking van stromend water op onze buurplaneet, de rode planeet Mars. Hopelijk ziet u een fijn en gezond 2007 tegemoet!

(meer…)

Lees verderAstroVersum wenst u een gelukkig nieuwjaar!

Frankrijk publiceert archief met UFO-waarnemingen

Het Franse ruimtevaartagentschap CNES gaat zijn archief over vermeende waarnemingen van vliegende schotels publiceren op het internet. De database is waarschijnlijk vanaf januari of februari te raadplegen op de website van de organisatie. Dat heeft een woordvoerder vrijdag gezegd. Volgens de zegsman bevat de database rond de 6000 verslagen over circa 1600 incidenten in de afgelopen dertig jaar. De namen van de mensen die de waarnemingen hebben gemeld, worden niet gepubliceerd om te voorkomen dat zij het mikpunt worden van pesterijen.

(meer…)

Lees verderFrankrijk publiceert archief met UFO-waarnemingen

Gigantische ijsschots afgescheurd in Canada

Een gigantische ijsschots heeft zich 16 maanden geleden in de Arctische Eilanden in Canada, op 800 kilometer van de Noordpool, afgescheurd. De massa ijs, even groot als 11.000 voetbalvelden, dreef zo’n 50 kilometer verder en hechtte zich daar aan het bevroren zeewater. “Dit is dramatisch”, zegt Vincent Warwick van de universiteit van Laval. “Delen van Canada, die voor duizenden jaren intact zijn gebleven, gaan verloren door het warme weer. Dit is een signaal van de versnelde opwarming van de aarde.”

(meer…)

Lees verderGigantische ijsschots afgescheurd in Canada

KNMI: 2006 is het warmste jaar ooit

Dit jaar gaat de boeken in als het warmste ooit in Nederland gemeten. De gemiddelde jaartemperatuur komt ruim boven de elf graden uit, blijkt uit gegevens van het KNMI. Daarmee wordt het in 1990 gevestigde en in 1999 en 2000 geëvenaarde record van 10,9 graden overtroffen. De gemiddelde jaartemperatuur is 9,8 graden. Dit jaar is de tiende keer op rij dat de gemiddelde temperatuur boven de tien graden uitkomt.

(meer…)

Lees verderKNMI: 2006 is het warmste jaar ooit

KNMI: Ook na kerstdagen geen kans op sneeuw

Volgens het KNMI houdt het zachte weer ook na de Kerst nog aan. Vanaf aankomende donderdag wordt het weer wisselvalliger en loopt de temperatuur overdag op tot ongeveer tien graden, zo blijkt uit recente voorspellingen. Op oudejaarsdag is de kans op regen erg groot en een schaatsperiode ligt nog lang niet in het verschiet. In de wintersportgebieden ontbreekt het aan verse sneeuw en wintersporters moeten dit jaar genoegen nemen met enkele sneeuwkanonnen.

(meer…)

Lees verderKNMI: Ook na kerstdagen geen kans op sneeuw

Zonnevlek 930 groeit uit tot gigantische vlek op de zon

De zonnevlek 930 is op dit moment op de achterkant van de zon verder aan het groeien. De zonnevlek, die in midden december zorgde voor enkele spectaculaire uitbarstingen op de zon, heeft zich nu in tweeën gesplitst en is groter dan ooit tevoren. De zonnevlek produceerde een week geleden een X9, X6, X3 en X1 zonnevlam, wat er voor zorgde dat mensen in de noordelijk gelegen landen op aarde poollicht te zien kregen en verschillende satellieten werden beschadigd. Zal de zonnevlek ons de komende week ook in de problemen gaan brengen?

(meer…)

Lees verderZonnevlek 930 groeit uit tot gigantische vlek op de zon

In afwachting van een enorme supernova

Op dit moment van jaar schijnt het bijna traditioneel voor waarnemers te zijn om na te denken over de eeuwenoude kwestie van de oorsprong van de Ster van Bethlehem. De verschijning van de ‘ster’ 2000 jaar geleden is waarschijnlijk één van de bekendste gebeurtenissen die geregistreerd zijn aan de sterrenhemel. Maar zal er deze Kerst ook een heldere ‘ster’ zichtbaar zijn aan de hemel? Wie weet..

(meer…)

Lees verderIn afwachting van een enorme supernova

Compacte groep sterren dient als grote zwaartekrachtlens

Met de Canada-France-Hawaii-telescoop op de berg Mauna Kea is de werking van een zwaartekrachtlens ontdekt bij een groep sterrenstelsels. Een zwaartekrachtlens is een benaming voor het verschijnsel dat een zeer sterk zwaartekrachtsveld, zoals dat om een sterrenstelsel of een zwart gat kan heersen, het licht van een ver voorwerp kan afbuigen. Het licht buigt zich dan net zoals door een lens van glas.

(meer…)

Lees verderCompacte groep sterren dient als grote zwaartekrachtlens

Ruimtesonde Hinode (Solar-B) maakt eerste foto’s

De Japanse ruimtesonde Hinode (Solar-B) heeft zijn eerste foto’s gemaakt van de zon. Het betreft enkele veelbelovende röntgen- en ultravioletfoto’s. Solar-B, een internationale missie om de zon te bestuderen, is op 22 september jongstleden vanuit Japan gelanceerd. In de ruimte kreeg Solar-B een nieuwe koosnaam: Hinode, dat zonsopkomst betekent.

(meer…)

Lees verderRuimtesonde Hinode (Solar-B) maakt eerste foto’s

Tsjechië vanaf januari volwaardig lid van ESO

Tsjechië is met ingang van 1 januari 2007 volwaardig lid van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO). Tsjechië wordt alweer de dertiende lidstaat van de ESO (European Southern Observatory). Tsjechië is het eerste niet-West-Europese land dat lid is van de ESO. De overeenkomst werd gisteren, op 22 december, in Praag ondertekend door directeur-generaal Catherine Cesarsky van de ESO en onderwijsminister Miroslava Kopicová van Tsjechië.

(meer…)

Lees verderTsjechië vanaf januari volwaardig lid van ESO

Astronaute Sunita Williams knipt haar af voor goede doel

De 41-jarige Sunita Williams, astronaute van missie STS-116, doneert haar paardenstaart nu aan een organisatie die pruiken maakt voor kinderen die hun haar hebben verloren door chemotherapie of andere medische problemen. Williams heeft haar haar speciaal maandenlang laten groeien, vertelde haar moeder in de krant USA Today van vrijdag.

(meer…)

Lees verderAstronaute Sunita Williams knipt haar af voor goede doel

Very Large Telescope fotografeert bekende Tarantulanevel

De Very Large Telescope van ESO heeft een fantastische foto gemaakt van de bekende Tarantulanevel. De foto is een mozaïek van vier foto’s, ieder afzonderlijk gemaakt met een 64-megapixel camera. Het uiteindelijke mozaïek bestaat uit 256 miljoen pixels! Aan zijn spinachtige uiterlijk dankt het gebied zijn populaire naam, de Tarantulanevel, zij het dat deze vogelspin een afmeting van ongeveer 1000 lichtjaar heeft en zich op een afstand van 180.000 lichtjaar in de richting van het zuidelijke sterrenbeeld Dorado (Goud- of Zwaardvis) bevindt.

(meer…)

Lees verderVery Large Telescope fotografeert bekende Tarantulanevel

Adverteren op AstroVersum? Dat kan!

Wil je adverteren op één van de grootste en actueelste websites over astronomie en ruimtevaart: AstroVersum? Dat kan! Je banner komt dan onder de horizontale menubalk op elke pagina, dus ook op ons forum! Dagelijks bezoeken vele mensen AstroVersum, dus je advertentie is het zeker waard. Voor de mogelijkheden en tarieven (vast bedrag, dus niet per klik), gelieve ons te mailen via de pagina ‘Contact’.

(meer…)

Lees verderAdverteren op AstroVersum? Dat kan!

Stofschijf rondom witte dwerg laat einde zonnestelsel zien

De astronoom Boris Gänsicke van de Universiteit in Warwick heeft onlangs een stofschijf ontdekt rondom een witte dwerg die aan het eind van haar leven is gekomen. Volgens wetenschappers is de stofschijf waarschijnlijk ontstaan door het verdampen van een asteroïde. Met gaat er vanuit dat zoiets over 4,5 miljard jaar ook zal gebeuren, wanneer de zon explodeert. Wetenschappers zijn erg benieuwd of dit over een paar miljard jaar ook met onze planeet gaat gebeuren.

(meer…)

Lees verderStofschijf rondom witte dwerg laat einde zonnestelsel zien

Astronomen observeren helderste supernova ooit

Volgens astronomen is de supernova, die in september dit jaar is waargenomen in het object NGC 1260, de helderste is die ooit is waargenomen in de geschiedenis. Tevens blijkt dat de ster vroeger (voordat hij stierf) zeer massief was, wat in contrast staat met het feit dat de meeste massieve sterren een supernova van type I kunnen veroorzaken. Op grond van lichtkromme en spectrum onderscheidt men twee type supernovae: type I en type II.

(meer…)

Lees verderAstronomen observeren helderste supernova ooit

Sterrenhopen overleven in dubbelsystemen

Sterrenhopen blijken veel langer in een dubbelsysteem te kunnen bestaan dan tot nu toe werd verondersteld. Meer dan 400 sterrenhopen in de Grote Magelhaense Wolk, een satellietstelsel van onze melkweg, zijn tegen de verwachting in stabiel en draaien in paren om elkaar heen in een dubbelsysteem. Dat blijkt uit simulaties die zijn uitgevoerd door Simon Portegies Zwart van de Universiteit van Amsterdam en Stephanie Rusli van de Universiteit Leiden. Hun bevindingen worden begin volgend jaar gepubliceerd in ‘Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’.

(meer…)

Lees verderSterrenhopen overleven in dubbelsystemen

Landing Space Shuttle Discovery vanavond

Het ruimteveer Discovery zal vandaag, vrijdag, landen. Dat heeft NASA beslist. Alleen is nog steeds niet duidelijk waar dit moet gebeuren. De astronauten van de Discovery zijn op de terugweg van het Internationaal Ruimtestation ISS, waar ze zich van een uiterst complexe en bewogen assemblagetaak heeft plaatsgevonden. Ze moesten op hun missie een extra ruimtewandeling maken om de problemen met één van de zonnepanelen op te lossen. Omdat de missie met een dag werd verlengd kan de Shuttle – indien de weersomstandigheden zouden tegenvallen – een dag minder rond de aarde wentelen.

(meer…)

Lees verderLanding Space Shuttle Discovery vanavond

De aarde botste vierduizend jaar geleden met een asteroïde

Vierduizend jaar geleden is een asteroïde of komeet met een diameter van een kilometer ingeslagen in de Noordelijke IJszee. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van een Franse geologe. “De impact heeft destijds miljoenen fragmenten van de aardkorst in de atmosfeer gekatapulteerd”, zegt geologe Marie-Agnès Courty. “Die zijn over de hele aarde neergedaald als een meteorietenregen.”

(meer…)

Lees verderDe aarde botste vierduizend jaar geleden met een asteroïde

Excursie ruimtewandelen in Space Expo

Ruimte-instructeurs van Space Expo in Noordwijk geven tijdens de kerstvakantie twee keer per dag speciaal voor kinderen uitleg over wandelen in gewichtloosheid. Tijdens de informatieve doe-presentatie wordt met de hulp van de aanwezige kinderen de ruimte verklaard en ervaren ze hoe het is om in een ruimtepak te werken. Als exemplarisch voorbeeld wordt de Hubble Space Telescope gebruikt. De presentaties zijn niet alleen geschikt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar maar ook voor volwassenen interessant en fascinerend.

(meer…)

Lees verderExcursie ruimtewandelen in Space Expo

Nieuwe verklaring gammaflitsen houdt astronomen bezig

De natuur heeft de astronomen weer eens bij de neus genomen. Net toen ze meenden te weten wat verantwoordelijk is voor gammaflitsen, de energierijkste verschijnselen in de kosmos, blijkt er een nieuwe verklaring te zijn. Volgens ESO zou een en ander terug te voeren zijn op een nieuw ontstaan zwart gat dat het merendeel van de materie van zijn tot verdwijnen gedoemde moederster opslokt.

(meer…)

Lees verderNieuwe verklaring gammaflitsen houdt astronomen bezig

Uitbarsting zon alleen lastig voor satellieten

Een uitbarsting op de zon, waarbij op 13 december grote hoeveelheden geladen deeltjes naar de Aarde zijn gestuurd, heeft enkele satellieten van ESA last bezorgd, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau zelf meegedeeld. De krachtige geomagnetische storm bereikte onze planeet op 14 december. Technici op de grond kregen te kampen met anomalieën bij verschillende satellieten.

(meer…)

Lees verderUitbarsting zon alleen lastig voor satellieten

Derde ruimtewandeling gedeeltelijk een succes

De astronauten van het ruimteveer Discovery zijn er tijdens hun derde ruimtewandeling niet in geslaagd om een zonnepaneel van het Internationale Ruimtestation ISS volledig in te klappen. Mogelijk komt er een vierde ruimtewandeling. “De astronauten maakten vorderingen waardoor de oude zonnepanelen al 65 % zijn ingeklapt, maar een nieuwe ruimtewandeling om ze volledig in te klappen, blijft mogelijk”, aldus een woordvoerder van het ruimtevaartorganisatie NASA.

(meer…)

Lees verderDerde ruimtewandeling gedeeltelijk een succes

Geomagnetische storm op weg naar de aarde

Op dit moment is er een sterke geomagnetische storm op weg naar de aarde. Dat wil zeggen dat de kans groot is dat er in de komende uren verschillende satellieten en elektriciteitsnetwerken zullen uitvallen of blijvend beschadigd zullen worden. De storm (die kleine geladen deeltjes bevat) is afkomstig van de zonnevlek 230, die gisteren voor de derde keer is uitgebarsten in een week tijd.

(meer…)

Lees verderGeomagnetische storm op weg naar de aarde

Eerste ruimtewandeling geslaagd

De eerste ruimtewandeling van twee astronauten van het ruimteveer Discovery is succesvol verlopen. Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA woensdag bekend. De ervaren Amerikaan Robert Curbeam en de Zweed Christer Fuglesang, die als astronaut van het Europese ruimtevaartbureau ESA zijn eerste ruimtetrip maakt, startten hun uitje om 21.31 uur Nederlandse tijd vanuit het Amerikaanse luchtsas Quest.

(meer…)

Lees verderEerste ruimtewandeling geslaagd

Wetenschappers vinden een ander Mars onder het Marsoppervlak

Onder het oppervlak van Mars ligt een ouder, verweerder gezicht van de planeet begraven. Dat tonen de resultaten van de MARSIS radar van Mars Express. Volgens de hoofdonderzoeker van MARSIS, Giovanni Picardi van de Universiteit van Rome ‘La Sapienza’, geeft dit ongekende nieuwe aanwijzingen over de nog steeds raadselachtige geologische geschiedenis van Mars.

(meer…)

Lees verderWetenschappers vinden een ander Mars onder het Marsoppervlak

TU-kristallen gaan naar Mars

In Delft ontwikkelde detectiekristallen gaan naar verwachting in 2009 op weg naar de Mars-maan Phobos. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bevestigd tegen dr. Pieter Dorenbos van de afdeling radiation, radionuclides and reactors. De Russen zouden de Delftse vinding willen gebruiken in stralingsdetectoren voor hun Phobos-Grunt-missie, bedoeld om bodemmonsters van Phobos terug te halen. Phobos is de grootste van de twee satellieten van Mars. De missie heeft 25 experimenten aan boord en geldt als de belangrijkste Russische planetaire onderzoeksmissie van het decennium.

(meer…)

Lees verderTU-kristallen gaan naar Mars

Zware Ariane-raket gelanceerd

Vanuit de basis Kourou in Frans-Guyana heeft een zware Ariane-5 draagraket vrijdagavond met succes twee Amerikaanse telecomsatellieten gelanceerd, dit was rechtstreeks op het internet te volgen. Het was de dertigste lancering van een Ariane-5 en de vijfde, ook laatste van dit jaar, met applaus in het vluchtleidingscentrum en volgens het boekje afgesloten.

(meer…)

Lees verderZware Ariane-raket gelanceerd

ASTRON en IBM werken aan grootste radiotelescoop ooit

ASTRON, een van de toonaangevende onderzoeksorganisatie op het gebied van astronomie ter wereld, ondertekende een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met IBM, gericht op het ontwerp, de engineering en de productie van specifieke, high-performance verwerkingschips, voor zowel analoge als digitale signalen. De krachtige, weinig energie verbruikende, specifieke chips worden gebruikt in duizenden antennes als onderdeel van ASTRON’s project om een nieuw prototype radiotelescoop met de naam SKADS/EMBRACE te bouwen.

(meer…)

Lees verderASTRON en IBM werken aan grootste radiotelescoop ooit

Lancering COROT nu op 27 december

De nieuwe missie om exoplaneten te zoeken, COROT, is nu één week verplaatst naar 27 december. De eerdere geplande datum was 21 december. De COROT wordt gelanceerd vanaf lanceerbasis Baikonoer cosmodrome in Kazachstan. Na de lancering zal de COROT in een polaire baan om de aarde draaien. Het eerste doel van CORAT wordt Orion en daarna richt de satelliet zich op het centrum van ons melkwegstelsel.

(meer…)

Lees verderLancering COROT nu op 27 december

Activiteit zon stijgt; spectaculaire uitbarstingen waargenomen

Twee dagen geleden ontstond er een X9-zonnevlam op het zonneoppervlak, maar ook gisteren vond er een uitbarsting plaats van de zonnevlek 930. De zonnevlam van gisteren betrof een X6-flare zonnevlam. Verwacht wordt dat er in de komende dagen nog meer zware uitbarstingen zullen plaatsvinden. Dit betekent dat er misschien poollicht te zien is in het noorden van Europa.

(meer…)

Lees verderActiviteit zon stijgt; spectaculaire uitbarstingen waargenomen

Problemen brengen lancering Discovery in gevaar

Op Cape Canaveral tikt de aftelklok voor het vrijdagmorgen vroeg lanceren van het ruimteveer Discovery naar het Internationaal Ruimtestation ISS. Maar het is nog niet zeker of Discovery dan wel zal kunnen vertrekken. Het ruimteveer moet vrijdag om 03.36 uur Nederlandse tijd, met een speling van tien minuten, vertrekken voor een uiterst complexe assemblagemissie naar het ISS.

(meer…)

Lees verderProblemen brengen lancering Discovery in gevaar

Stromend water gezien op planeet Mars

Er stroomt nog steeds water op Mars. In twee kraters op de rode planeet zijn stromingspatronen gevonden die er een paar jaar geleden nog niet waren. Dat maakte de Amerikaanse planeetonderzoeker Michael Malin woensdagavond bekend op een NASA-persconferentie. De nieuwe geulen, met afmetingen van enkele honderden meters, zijn gefotografeerd door de planeetverkenner Mars Global Surveyor.

(meer…)

Lees verderStromend water gezien op planeet Mars

Potentieel gevaar: meer meteorietinslagen op de maan

Er zijn meer potentiële gevaarlijke meteorieten die op de maan inslaan dan gedacht, zo blijkt uit een onderzoek. “We hebben nu elf of twaalf inslagkraters ontdekt sinds we een jaar geleden het onderzoek zijn gestart”, aldus Bill Cooke, hoofd van NASA’s Meteoroid Environment Office. “Dat is ruim vier keer zo veel als verschillende computermodellen vooraf berekenden.”

(meer…)

Lees verderPotentieel gevaar: meer meteorietinslagen op de maan

COROT is begin van nieuw tijdperk in astronomie

Voor astronomen die op zoek zijn naar planeten buiten ons zonnestelsel wordt 21 december een belangrijke dag. CNES en ESA lanceren dan COROT, de eerste ruimtemissie die volledig is gewijd aan het onderzoek naar exoplaneten. COROT moet tijdens zijn twee jaar durende missie het aantal gevonden exoplaneten drastisch vergroten. En bovendien de eerste rotsachtige planeten waarnemen, misschien wel met slechts een paar keer de massa van onze aarde.

(meer…)

Lees verderCOROT is begin van nieuw tijdperk in astronomie

Nieuwe foto’s MRO tonen airbags Marsrover in Eagle krater

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft nieuwe foto’s vrijgegeven van de Mars Reconnaissance Orbiter – met inbegrip van een foto die de airbags van Marsrover Opportunity toont in de bekende Eagle krater. De airbags zorgde er voor dat de rover na de landing stuiterde over een lengte van ongeveer een kilometer op het oppervlak totdat hij stil lag.

(meer…)

Lees verderNieuwe foto’s MRO tonen airbags Marsrover in Eagle krater

Stuur een boodschap naar de maan

Iedereen die dat wil, kan met de Japanse Maansonde Selene een boodschap naar de maan sturen, zo heeft het Japanse ruimtevaartbureau JAXA bekendgemaakt. Een Japanse H-IIA draagraket moet in de zomer van volgend jaar de Selene naar de maan slingeren om er meer te weten te komen over haar oorsprong en evolutie. Daarom heeft het JAXA beslist een ‘Maanwensencampagne’ op te zetten.

(meer…)

Lees verderStuur een boodschap naar de maan

Europa gaat aardes zoeken

Met het project COROT luidt Europa een nieuw tijdperk in bij de zoektocht naar planeten in andere zonnestelsels. Voor het eerst zal vanuit een baan om de aarde gezocht worden naar andere planeten die er als de aarde uitzien. De mens vraagt het zich al heel lang af: bestaan er andere planeten zoals de aarde in de onmetelijke kosmos? In 1995 werd voor het eerst een planeet rond een andere ster ontdekt. Nu, elf jaar later, zijn al 210 van dergelijke exoplaneten ontdekt in 180 andere zonnestelsels.

(meer…)

Lees verderEuropa gaat aardes zoeken

Planeet Mercurius nu te zien aan de ochtendhemel

Vele mensen hebben met hun eigen ogen nog nooit planeet Mercurius mogen aanschouwen aan de sterrenhemel, omdat de planeet zich dicht bij de zon bevindt. In dezer dagen is Mercurius rond zeven uur ’s morgens te zien aan de hemel, komt voor de opkomst van de zon. De planeet staat ruim 35 graden onder de heldere ster Arcturus en 20 graden linksonder de ster Spica. Grijp dus nu je kans!

(meer…)

Lees verderPlaneet Mercurius nu te zien aan de ochtendhemel

NASA’s ruimtesonde ‘Vesper’ reist in 2014 richting Venus

Terwijl planeet Venus even groot is als onze planeet, komt er geen leven voor op de planeet. Waarom kreeg Venus miljarden jaren geleden een zeer dik wolkendek en is daarom de kans op leven op de planeet uitgesloten? Op die vragen moet de nieuwe ruimtesonde Vesper van de ruimtevaartorganisatie NASA een antwoord zien te vinden door de bodem en atmosfeer van Venus te onderzoeken. Naar verwachting cirkelt de sonde vanaf maart 2015 in een baan om de planeet.

(meer…)

Lees verderNASA’s ruimtesonde ‘Vesper’ reist in 2014 richting Venus

Einde missie Mars Global Surveyor komt in zicht

De Amerikaanse sonde Mars Global Surveyor, die al negen jaar rond de rode planeet cirkelt en in die tijd 240.000 foto’s naar onze planeet heeft doorgestuurd, lijkt aan het eind van zijn missie aan te zijn gekomen. NASA krijgt sinds 2 november geen contact meer met de sonde, zo luidt het dinsdag vanuit het controlecentrum in Pasadena, Californië. Naar verluidt werkt één van de zonnepanelen niet meer, waardoor er geen gegevens meer naar de aarde kunnen worden verstuurd.

(meer…)

Lees verderEinde missie Mars Global Surveyor komt in zicht

Raket met GPS-satelliet gelanceerd

Van op Cape Canaveral heeft een Delta-raket vrijdag met succes een nieuwe GPS-satelliet gelanceerd, zo was rechtstreeks op het internet te volgen. Om 20.12 uur Nederlandse tijd vertrok de 125ste Delta-2 raket sinds 1989. 68 minuten na de start kwam uit de nok van de twaalf verdiepingen hoge drietrapsraket van Boeing de GPS 2R-16 navigatiesatelliet van de Amerikaanse Luchtmacht vrij. Het betreft een nieuwe telg in de GPS-constellatie die in wezen militair is, maar die naar goeddunken van het Amerikaanse leger ook in meerdere of mindere mate ten dienste van burgers staat.

(meer…)

Lees verderRaket met GPS-satelliet gelanceerd

Asteroïde K4 geen gevaar voor onze planeet

De (binaire) asteroïde KW4 vormt geen bedreiging voor de aarde. Dit heeft de Cornell Universiteit donderdag bekendgemaakt, vooruitlopend op een publicatie in het vakblad Science. KW4 werd in 1999 ontdekt. Pas in mei 2003 zagen wetenschappers dat het in werkelijkheid om twee poreuze clusters van steengruis gaat die om elkaar wentelen. Zij draaien een baan van een punt dat dichter bij de zon staat naar buiten toe en passeren af en toe dicht de aarde.

(meer…)

Lees verderAsteroïde K4 geen gevaar voor onze planeet

Grote zonnevlek nu zonder telescoop te zien

Zonnevlek 923, die nog steeds groeit, is nu zonder telescoop te aanschouwen (uiteraard wel met een filter). De zonnevlek was enkele weken al gezien door de ruimtesonde SOHO op de achterkant van de zon, maar de zonnevlek bevindt zich sinds enkele dagen aan de kant van onze ster die naar de aarde gericht is. Pak nu je telescoop en zonnefilter en bekijk de zonnevlek!

(meer…)

Lees verderGrote zonnevlek nu zonder telescoop te zien

ESA en Google Earth brengen aarde in beeld

Hoe ziet een vulkaanuitbarsting, stofstorm of een veranderende gletsjer eruit vanuit de ruimte? De Europese ruimtevaartorganisatie ESA geeft antwoord met een speciale informatielaag voor Google Earth. Vanaf nu beschikt het programma over 130 nieuwe satellietbeelden van natuurverschijnselen en historische monumenten. De beelden zijn eenvoudig op te roepen door in de zijbalk van Google Earth op ‘Featured Content’ te klikken, en daarna op het ESA-pictogram.

(meer…)

Lees verderESA en Google Earth brengen aarde in beeld

Warmterecord gevestigd in Nederland met 16,4 graden

Het zachte herfstweer heeft donderdag een warmterecord opgeleverd. Nog nooit was het zo laat in het jaar nog zo warm in De Bilt, meldt het KNMI. De temperatuur liep op tot 16,5 graden, net iets warmer dan het record van 13 november 1938. Toen werd het 16,4 graden. Het absolute warmterecord voor november staat in De Bilt op 18,7 graden. Die temperatuur werd echter veel eerder in de maand gemeten, op 3 november vorig jaar.

(meer…)

Lees verderWarmterecord gevestigd in Nederland met 16,4 graden

Astronomen ontdekken twintig nieuwe zonnestelsels

Astronomen hebben, dicht in de buurt van ons zonnestelsel, twintig lokale zonnestelsels ontdekt, met inbegrip van twee sterren die erg dicht bij onze zon zijn geïdentificeerd. Wanneer dit aantal zonnestelsels toegevoegd aan de veertien eerder ontdekte stelsels, is de bekende bevolking van de melkweg binnen 33 lichtjaren van de zon met 16 procent gegroeid in de afgelopen zes jaar.

(meer…)

Lees verderAstronomen ontdekken twintig nieuwe zonnestelsels

Help mee en word journalist van AstroVersum!

Weet jij veel van astronomie en ruimtevaart en vind je het leuk om artikelen en nieuwsberichten over het heelal te schrijven? Word dan journalist bij AstroVersum, één van de grootste en actuele websites van Nederland over astronomie en ruimtevaart! Tevens zal je kennis over de Engelse en Nederlandse taal flink verbeteren. Lees snel verder voor meer informatie.

(meer…)

Lees verderHelp mee en word journalist van AstroVersum!

Eerste resultaten Mercuriusovergang stromen binnen

Op 8 november heeft er in onder andere de westkust van Noord-Amerika (inclusief het centrale en zuidelijke deel van Alaska), Hawaii, Nieuw Zeeland en de oostkust van Australië een Mercuriusovergang plaatsgevonden. In Australië en Nieuw Zeeland was de overgang in de morgen van 9 november te zien. Via de populaire wetenschappelijke site Spaceweather stromen de eerste resultaten van amateur-astronomen binnen. Lees snel verder voor de mooiste foto’s.

(meer…)

Lees verderEerste resultaten Mercuriusovergang stromen binnen

SOHO satelliet ziet inslag komeet op de zon

De satelliet SOHO heeft afgelopen vrijdag de inslag van een komeet op de zon gefotografeerd. SOHO of het Solar and Heliospheric Observatory is een samenwerking tussen ESA en NASA en is nu aan zijn tiende operationele jaar in de ruimte bezig. Het ruimtetuig zorgde voor een ware revolutie in onze kennis van de zon, de ster die het dichtst bij ons staat en die zo belangrijk is voor al het leven op onze planeet.

(meer…)

Lees verderSOHO satelliet ziet inslag komeet op de zon

NASA-medewerkers doen dutje tijdens diensturen

Drie medewerkers van het NASA-ruimtecentrum in Huntsville, Alabama, zijn betrapt toen ze een schoonheidsslaapje hielden tijdens hun diensturen. Een vierde man werd gefilmd terwijl hij op zijn computer een kaartspel aan het spelen was. De foto’s van de flagrante slaapsessies werden op de waakhondsite NASA Watch geplaatst. De mannen werkten voor een onderaannemer op de afdeling ‘wetenschappelijke operaties’ van het Internationale Ruimtestation.

(meer…)

Lees verderNASA-medewerkers doen dutje tijdens diensturen

Lancering Discovery in december mogelijk uitgesteld

De Space Shuttle Discovery moet tijdens de jaarwisseling aan de grond staan. De boordcomputers hanteren een andere kalender dan de computers aan de grond. Het is de bedoeling dat de Discovery op 7 december vertrekt voor een vlucht van 12 dagen tijdens welke verder gewerkt wordt aan het half afgebouwde International Space Station (ISS) dat in een baan om de aarde draait.

(meer…)

Lees verderLancering Discovery in december mogelijk uitgesteld

Lange ruimtevluchten beschadigen genmateriaal astronauten

Tengevolge van kosmische straling beschadigen langdurige ruimtevluchten het genetisch erfgoed van astronauten. Tot deze bevinding kwam de Duitse geneticus Christian Johannes. De wetenschapper van de Universiteit van Essen-Duisburg onderzocht bloedstalen van twaalf ruimtevaarders, afgenomen voor en na hun vlucht. Hij ontdekte dat zelfs in relatief lage banen, op 500 kilometer hoogte, rondom de aarde kosmische straling de chromosomen beschadigd.

(meer…)

Lees verderLange ruimtevluchten beschadigen genmateriaal astronauten

Originele banden landing Apollo 11 nog steeds zoek?

De originele banden van de landing van Apollo 11 zijn teruggevonden door Australische studenten. De banden waren bijna in de prullenbak gegooid, maar gelukkig werden ze in het op tijd onder het stof gehaald. De beelden van de bemanning van de Apollo 11 die in 1969 op de maan landde waren al een jaar kwijt, zo maakte een woordvoerder eerder bekend.

(meer…)

Lees verderOriginele banden landing Apollo 11 nog steeds zoek?

ESA’s Envisat fotografeert rookpluimen bosbranden Californië

Op 27 oktober jongstleden heeft ESA’s satelliet Envisat de rookpluimen van de bosbranden die momenteel woeden in Californië gefotografeerd. Honderden mensen hebben hun huis moeten verlaten wegens brandgevaar. De brand begon in de plaats Cabazon, circa 145 kilometer ten oosten van Los Angeles en verspreidde zich snel.

(meer…)

Lees verderESA’s Envisat fotografeert rookpluimen bosbranden Californië

Minder lichtvervuiling door licht van kassen te beperken

Om de lichtvervuiling uit kassen verder te beperken gaan tuinders vanaf 2014 de verlichting ’s avonds zes uur lang helemaal afschermen. Dat hebben stichting Natuur en Milieu en landbouworganisatie LTO donderdag bekendgemaakt. Het Platform Lichthinder becijferde eerder dat de helft van het licht dat ’s nachts brandt afkomstig is van de glastuinbouw. Natuur en Milieu wijst erop dat onnatuurlijk licht het dag-en-nachtritme van mens en natuur verstoort.

(meer…)

Lees verderMinder lichtvervuiling door licht van kassen te beperken

Kans op mogelijke inslag asteroïde in 2029 van de baan

De kans dat een grote asteroïde in 2029 op de aarde terechtkomt is nihil, aldus de Russische astronoom Boris Shustov. De asteroïde Apophis had eind 2004 nog een raakkans van 1 op 37, maar na enkele dagen daalde de inslagkans al snel. Nu blijkt dat er geen kans meer bestaat dat de asteroïde over ruim 20 jaar inslaat op onze planeet.

(meer…)

Lees verderKans op mogelijke inslag asteroïde in 2029 van de baan

Bekijk de weersvooruitzichten op AstroVersum

Vanaf vandaag zijn de actueelste weersvooruitzichten op AstroVersum te vinden. Is het de moeite waard om vanavond je telescoop of verrekijker te pakken en verschillende hemellichamen waar te nemen? Krijgen we nog een paar ‘warme’ dagen of kunnen we volgende week al wat sneeuw verwachten? Bekijk snel de pagina via het bovenstaande menu of lees snel verder.

(meer…)

Lees verderBekijk de weersvooruitzichten op AstroVersum

Versie 4 van RegiStax gelanceerd in Middelburg

Gisteren is de nieuwste versie van het populaire programma RegiStax gelanceerd op de Volksterrenwacht Philippus Lansbergen te Middelburg. Dit programma is ontwikkeld door Cor Berrevoets uit Arnemuiden en kan gebruikt worden voor het bewerken van filmmateriaal van hemellichamen. De lancering was live vanuit Middelburg in Norfolk (Engeland) door gebruikers te volgen.

(meer…)

Lees verderVersie 4 van RegiStax gelanceerd in Middelburg

Klok vannacht uur teruggegaan; wintertijd begonnen

In de nacht van zaterdag op zondag is de klok om 03.00 uur een uur teruggegaan. Daardoor is het ’s avonds een uur eerder donker en ’s ochtends een uur eerder licht. De overheid voerde de zomertijd in 1977 in om energie en geld te besparen. Door het verlengen van de dag in de lente is minder energie nodig voor bijvoorbeeld verlichting. Wintertijd bestaat feitelijk niet, omdat dit de oorspronkelijke tijd is.

(meer…)

Lees verderKlok vannacht uur teruggegaan; wintertijd begonnen

Onbemand ruimteschip vastgekoppeld aan ISS

Een onbemand Russisch vrachtruimteschip heeft zich donderdag met succes aan het Internationaal Ruimtestation ISS vastgeklonken, zo was rechtstreeks op NASA TV te volgen. Van op de basis Bajkonoer in Kazachstan slingerde een Sojoez-draagraket maandagavond de Progress M-58 (Russische classificatie, 23P Amerikaanse classificatie) naar het ISS. Die koppelde donderdag om 16.29 uur Nederlandse tijd automatisch aan de Russische Zvezdamodule van het complex.

(meer…)

Lees verderOnbemand ruimteschip vastgekoppeld aan ISS

Komeet SWAN met blote oog te zien aan sterrenhemel

De pasontdekte komeet SWAN is helder genoeg geworden, dat hij vanavond met het blote oog te zien is. De komeet is reeds een favoriet doel aan het worden voor fotografen van de noordelijke hemel. Komeet SWAN, toonde afgelopen week een helder blauw-groene coma en een indrukwekkende staart. Met een verrekijker is de komeet al duidelijk zichtbaar. Grijp dus nu je kans en lees snel verder voor een kaartje met de positie van de komeet op dit moment!

(meer…)

Lees verderKomeet SWAN met blote oog te zien aan sterrenhemel

ESA maakt spectaculaire 3D-animatie van ‘Face on Mars’

De Mars Express van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA kwam onlangs met een aantal fraaie beelden van het beroemde ‘Face on Mars’. De hoge resolutiebeelden die in stereo zijn genomen leverde de meest spectaculaire beelden op die ooit van de rode planeet zijn genomen. Deze beelden zijn nu door de ESA verweven in een spectaculaire 3D-animatie.

(meer…)

Lees verderESA maakt spectaculaire 3D-animatie van ‘Face on Mars’

ESA’s Proba satelliet viert vijfjarig bestaan in de ruimte

Op 22 oktober 2001 werd Proba gelanceerd met als doel technologieën uit te proberen voor ESA’s General Support Technology Programme. Eenmaal in omloop maakte de proefsatelliet duidelijk dat hij met zijn unieke mogelijkheden en resultaten van grote wetenschappelijke betekenis kon zijn. Daarom werd zijn nominale levensduur verlengd en kreeg hij er een aardobservatiemissie bij.

(meer…)

Lees verderESA’s Proba satelliet viert vijfjarig bestaan in de ruimte

Studenten onderzoeken planeetvorming in vallend vliegtuig

Studenten van de Universiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Groningen onderzoeken deze week het ontstaan van planeten. Ze doen dat in gewichtloze omstandigheden, tijdens ESA’s wetenschappelijke paraboolvluchtencampagne boven de Golf van Biskaje. Het experiment is een samenwerking tussen de twee Nederlandse universiteiten en die van Glasgow en Braunsweig.

(meer…)

Lees verderStudenten onderzoeken planeetvorming in vallend vliegtuig

Europa’s nieuwe MetOp weersatelliet bereikt polaire baan

Europa werkt al 28 jaar met de beroemde Meteosat weersatellieten in een geostationaire baan. Nu is daar de eerste van een gloednieuwe generatie meteorologische satellieten bijgekomen. MetOp is ontworpen om de atmosfeer vanuit een lage baan rond de aarde beter te kunnen bekijken en zo data te leveren voor nauwkeuriger weersverwachtingen en meer inzicht in de klimaatsverandering.

(meer…)

Lees verderEuropa’s nieuwe MetOp weersatelliet bereikt polaire baan

Tuinhuisje in brand door inslag meteoriet Duitsland

De nachtrust van een 77-jarige Duitser werd ruw verstoord toen zijn tuinhuisje in vuur en vlam kwam te staan door een meteorietinslag. Het tuinhuisje, in Troisdorf bij Bonn, vloog in brand toen een steen insloeg. De man lag in het huisje bij de volkstuin te slapen. Hij liep brandwonden op aan zijn handen en gezicht en moest in het ziekenhuis worden behandeld.

(meer…)

Lees verderTuinhuisje in brand door inslag meteoriet Duitsland

Aardbeving Mauna Kea; lichte schade aan Keck observatorium

Op Hawaï heeft zich op zondag 15 oktober een aardbeving voorgedaan met een momentmagnitude van 6.5, op het eiland waar enkele belangrijke observatoriums zijn gevestigd. De 8-meter telescopen in het Gemini Observatory en het Subaru Observatory zijn niet beschadigd, maar het Keck observatorium op Mauna Kea zijn wel licht beschadigd.

(meer…)

Lees verderAardbeving Mauna Kea; lichte schade aan Keck observatorium

Botsing tussen M31 en M32 zorgde voor ontstaan stofring

Uit recente observaties van de Spitzer Space Telescope blijkt dat het Andromedastelsel, de grote broer van ons melkwegstelsel, ongeveer tweehonderd miljoen jaar geleden in botsing is gekomen met het satellietstelsel M32. In het centrum van M31 was op beelden van Spitzer een enorme stofring, die samen met een al eerder ontdekte stofring aan de buitenkant van het sterrenstelsel het bewijs voor een botsing van de twee stelsels.

(meer…)

Lees verderBotsing tussen M31 en M32 zorgde voor ontstaan stofring

Verschillende lanceringen Space Shuttle uitgesteld

Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA worden drie lanceringen in 2007 van de Space Shuttle uitgesteld. NASA is genoodzaakt om de lanceringen uit te stellen, omdat er dan meerdere aangepaste externe tanken geleverd kunnen worden. Toch heeft de ruimtevaartorganisatie het vertrouwen de bouw aan het ISS binnen vijf jaar voltooid kan worden.

(meer…)

Lees verderVerschillende lanceringen Space Shuttle uitgesteld

Spectaculaire foto MRO toont Terra Sirenum op Mars

Op een nieuwe, adembenemende kleurenfoto van het Martiaans oppervlak is de regio van Terra Sirenum te zien. De kleurenfoto toont geulen in een onbekende krater in de Terra Sirenum regio op Mars. Het beeld is een ‘crop’ van een grotere foto die werd gemaakt door de High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) camera van NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter op 3 oktober 2006.

(meer…)

Lees verderSpectaculaire foto MRO toont Terra Sirenum op Mars

Hubble maakt meest gedetailleerde foto van Antennestelsels

De Hubble Space Telescope heeft de meest gedetailleerde foto van twee botsende sterrenstelsels gemaakt. Op de afbeelding is de versmelting van de twee Antennestelsels in het sterrenbeeld Raaf te zien. Over ruim zes miljard jaar staat ons melkwegstelsel eveneens een versmelting met een sterrenstelsel te wachten; het Andromedastelsel (M31).

(meer…)

Lees verderHubble maakt meest gedetailleerde foto van Antennestelsels

Exoplaneet Upsilon Andromeda B is wereld van vuur en ijs

Recent observaties van de Spitzer Space Telescope tonen aan dat op de exoplaneet Upsilon Andromeda B aan één kant altijd heet lava stroomt en aan de andere kant het oppervlak bedekt is met een dikke laag ijs. De exoplaneet draait om de ster Upsilon Andromeda in het sterrenbeeld Andromeda. De afstand tussen Upsilon Andromeda en de aarde bedraagt 40 lichtjaar.

(meer…)

Lees verderExoplaneet Upsilon Andromeda B is wereld van vuur en ijs

Saturnus-ring recentelijk getroffen door een komeet?

Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben een bijzondere eigenschap in de binnenste ring van gasplaneet Saturnus aangetroffen. Uit de ontdekking kunnen wetenschappers concluderen dat Saturnus’ D-ring recentelijk is getroffen door een komeet. Op beelden van de Cassini sonde zijn heldere ringbogen te zien met een onderlinge afstand van ruim 30 kilometer.

(meer…)

Lees verderSaturnus-ring recentelijk getroffen door een komeet?

Enorm sterrenstelsel slokt kleinere sterrenstelsels op

Een team sterrenkundigen onder leiding van de Leidse astronoom prof. George Miley heeft met de NASA/ESA Hubble ruimtetelescoop een van de grootste sterrenstelsels in beeld gebracht. De nieuwe Hubble-opnamen laten zien hoe dit sterrenstelsel tientallen kleinere sterrenstelsels opslokt. De bevindingen worden op 10 oktober gepubliceerd in ‘Astrophysical Journal Letters’.

(meer…)

Lees verderEnorm sterrenstelsel slokt kleinere sterrenstelsels op

Opportunity maakt schitterende panorama’s van krater

De Amerikaanse Marsrover Opportunity heeft adembenemende panorama’s gemaakt van de Victoriakrater. Op 28 september jongstleden, toen de 952e sol (Martiaanse dag) begon. De Victoriakrater heeft een doorsnede van ruim 850 meter en is circa 60 meter diep. De krater wordt door wetenschappers op aarde ook wel ‘de Grand Canyon van Mars’ genoemd.

(meer…)

Lees verderOpportunity maakt schitterende panorama’s van krater

Technici ontdekken klein gaatje in deur vrachtruimte Atlantis

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft bekendgemaakt dat een onbekend object een klein gat geslagen heeft in de radiator van een deur in de vrachtruimte van Space Shuttle Atlantis. Tijdens een grote inspectie aan het ruimteveer die deze week werd uitgevoerd in de hangar, ontdekte technici een klein gaatje met een diameter van 2,5 mm in Atlantis.

(meer…)

Lees verderTechnici ontdekken klein gaatje in deur vrachtruimte Atlantis

Volle maan vanavond 12 procent groter dan normaal

Wanneer je vanavond een blik op het zuidoosten werpt is de kans groot dat je de volle maan ziet schijnen (behalve als het weer niet meewerkt). Misschien valt het je op dat de maan groter is dan normaal. Dat klopt, want de maan staat vandaag in het perigeum, het punt in een baan rond de aarde dat het dichtst van het zwaartepunt van onze planeet is.

(meer…)

Lees verderVolle maan vanavond 12 procent groter dan normaal

Oude sterren domineerden grote sterrenstelsels

Een team van astronomen van de Universiteit van Yale in de VS en van de Universiteit van Leiden heeft ontdekt dat ‘oude sterren’ in de jonge jaren van het universum talrijke grote sterrenstelsels domineerden. Dit laat de vraag rijzen waarom deze sterrenstelsels zo vroeg in de geschiedenis van het universum ‘volwassen’ zijn geworden, aldus een artikel in het blad Astrophysical Journal.

(meer…)

Lees verderOude sterren domineerden grote sterrenstelsels

Richard Branson onthult nieuw ruimtevaartuig

De inmiddels bekende Amerikaan Richard Branson van het bedrijf Virgin Galactic heeft zijn ontwerpen voor het nieuwe vaartuig, dat in 2008 hoogstwaarschijnlijk een ruimtevlucht zal maken bekendgemaakt. Het bedrijf van Branson wil in de toekomst de commerciële exploitatie van het ruimtevaartuig gaat verzorgen. Passagiers betalen ongeveer 170.000 dollar (150.000 euro) voor een ruimtevlucht.

(meer…)

Lees verderRichard Branson onthult nieuw ruimtevaartuig

Krachtigste telescoop op aarde in Australië of Zuid-Afrika

De krachtigste telescoop ter wereld komt mogelijk in Australië of Zuid-Afrika te staan. Dat maakte projectleider Richard Schilizzi donderdag bekend in het Nederlandse Dwingeloo. De plaatsing van de telescoop, die ruim 787 miljoen euro kost, is een project van zeventien landen. Het apparaat wordt naar verwachting vijftig keer gevoeliger dan de krachtigste radiotelescopen die nu beschikbaar zijn.

(meer…)

Lees verderKrachtigste telescoop op aarde in Australië of Zuid-Afrika

Delta-raket lanceert succesvol GPS-satelliet

Van op de basis Cape Canaveral in Florida heeft een Delta-draagraket succesvol een nieuwe satelliet voor het GPS-navigatiesysteem gelanceerd, zo hebben gezaghebbende websites op gezag van raketbouwer Boeing gemeld. De lancering past in een modernisering van de GPS-vloot. Op lanceerplatform SLC-17A vertrok om 20.50 uur Nederlandse tijd een Delta-2 van Boeing. Zowat 68 minuten later kwam uit de nok van de klassieke drietrapsraket de door Lockheed Martin gebouwde GPS 2R-15 satelliet vrij. Het duurde enige tijd vooraleer telemetrie aangaf dat de lancering geslaagd lijkt.

(meer…)

Lees verderDelta-raket lanceert succesvol GPS-satelliet

Drie miljoen jaar geleden dat het nog zo warm was op aarde

De temperatuur op aarde is in geen duizenden jaren zo hoog geweest en de door mensen veroorzaakte opwarming begint haar stempel te drukken op de dieren- en plantenwereld. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers in een rapport dat dinsdag in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences is gepubliceerd. De leider van het onderzoeksteam, James Hansen van het Goddard-instituut van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA, waarschuwt al jaren voor klimaatveranderingen door zogenoemde broeikasgassen.

(meer…)

Lees verderDrie miljoen jaar geleden dat het nog zo warm was op aarde

Nieuw bewijsmateriaal oudste geregistreerde supernova

Recente observaties hebben bewijsmateriaal aan het licht gebracht dat helpt om de identificatie van de overblijfselen van één van de vroegste stellaire explosies te bevestigen die door mensen ooit werd geregistreerd. Een nieuwe studie toont aan dat de supernova RCW 86 veel jonger is dan eerder gedacht. De waarnemingen werden uitgevoerd door het Chandra X-ray Observatory.

(meer…)

Lees verderNieuw bewijsmateriaal oudste geregistreerde supernova

Astronaut van missie STS-115 opgenomen in ziekenhuis

Astronaut Heidemarie Stefanyshyn-Piper van STS-115 (de missie die afgelopen week ten einde liep) is tijdens een ceremonie vandaag tweemaal ineengezakt. Na 12 dagen lang in de ruimte geleefd te hebben heeft Stefanyshyn-Piper nog fysieke problemen. Ze werd na de ineenzakkingen direct naar het ziekenhuis gebracht en haar toestand is stabiel.

(meer…)

Lees verderAstronaut van missie STS-115 opgenomen in ziekenhuis

Honderden ver verwijderde sterrenstelsels ontdekt

Een internationaal team van sterrenkundigen heeft honderden sterrenstelsels ontdekt. Foto’s, gemaakt met de Hubble Ruimtetelescoop (HST), tonen meer dan vijfhonderd stelsels uit de periode minder dan een miljard jaar na het ontstaan van het heelal. De onderzoekers beschrijven hun bevindingen in het volgende nummer van het vakblad Astrophysical Journal, maar het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft ze donderdag al bekend gemaakt.

(meer…)

Lees verderHonderden ver verwijderde sterrenstelsels ontdekt

Space Shuttle Atlantis klaar voor terugkeer op aarde

Het Amerikaanse ruimteveer Atlantis landt morgen op het Kennedy Space Center in Florida, zo heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA woensdag officieel meegedeeld na alle extra-inspectie van de buitenwand van de Space Shuttle. De eerste landingsmogelijkheid morgen is om 12.21 uur Nederlandse tijd, de tweede is om 13.57 uur Nederlandse tijd.

(meer…)

Lees verderSpace Shuttle Atlantis klaar voor terugkeer op aarde

Ruimteveer Atlantis succesvol geland in Cape Canaveral

Het ruimteveer Atlantis is na een bewogen en cruciale twaalfdaagse missie veilig geland op het Kennedy Space Center (KSC) in Florida, zo was rechtstreeks te volgen op NASA TV. De wielen van het ruimteveer stonden op de 4.500 meter lange en in 1975 aangelegde landingspiste 33 stil om 12.22 uur Nederlandse tijd, na een missie van elf dagen en ongeveer achttien uur.

(meer…)

Lees verderRuimteveer Atlantis succesvol geland in Cape Canaveral

Eclips Saturnus; spectaculaire beelden en een nieuwe ring

Het ruimtevaartuig Cassini heeft een paar dagen geleden de kans gekregen om het gehele ringenstelsel van planeet Saturnus te onderzoeken en te fotograferen. Saturnus bedekte op 17 september jongstleden enkele uren lang de zon, waardoor de ringen te zien waren als nooit tevoren. De zonsverduistering heeft enkele spectaculaire beelden opgeleverd van de ringen. Tevens werd een nieuwe, diffuse ring ontdekt door de sonde, tussen de manen Janus en Epimetheus.

(meer…)

Lees verderEclips Saturnus; spectaculaire beelden en een nieuwe ring

Ruimtetoeriste mag dagje langer blijven

De eerste ruimtetoeriste zal een dag langer in de ruimte kunnen blijven, zo heeft de Russische vluchtleider Vladimir Solovyov bekendgemaakt. De Amerikaanse Anousheh Ansari vertrok maandagmorgen vroeg van op Baikonoer, in gezelschap van de Rus Mikhail Tjoerin en de Amerikaan Michael Lopez-Alegria, met de Sojoez TMA-9 naar de Internationale spacemeccano, om er morgen/woensdag om 07.24 uur Nederlandse tijd aan te meren.

(meer…)

Lees verderRuimtetoeriste mag dagje langer blijven

Mysterieus object oorzaak uitstel landing Atlantis

Er is vannacht een onverklaarbaar object gezien langs het ruimteveer, die met dezelfde snelheid als Atlantis door de ruimte vloog en ook in dezelfde richting. Het object heeft mogelijk ook negatieve invloed gehad op enkele instrumenten in Atlantis. Een camera aan boord van het ruimteveer heeft een video gemaakt van het object. De landing van woensdag is uitgesteld door de verschijning van het object.

(meer…)

Lees verderMysterieus object oorzaak uitstel landing Atlantis

Zonsverduistering helpt Cassini’s onderzoek naar ringenstelsel

Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben al jaren gewacht op een grote gebeurtenis in ons zonnestelsel. Het ruimtevaartuig Cassini krijgt binnenkort de grootste kans in zijn gehele missie om het ringenstelsel van planeet Saturnus te onderzoeken en te fotograferen. Saturnus bedekt binnenkort enkele uren lang de zon, waardoor de ringen te zien zullen zijn als nooit tevoren.

(meer…)

Lees verderZonsverduistering helpt Cassini’s onderzoek naar ringenstelsel

Atlantis losgekoppeld van ISS; terugreis naar aarde begonnen

Na een reis van meer dan een week in de ruimte is het Amerikaanse ruimteveer Atlantis met zes astronauten aan boord zondagmiddag op de terugweg naar de aarde gegaan. Als alles volgens plan verloopt, landt het ruimteveer woensdag op de basis Cape Canaveral in Florida. Nadat Atlantis was losgekoppeld van het ISS, werden er nog enkele film- en foto-opnamen gemaakt.

(meer…)

Lees verderAtlantis losgekoppeld van ISS; terugreis naar aarde begonnen

Bemanning missie STS-115 maakt derde ruimtewandeling

Twee astronauten van het ruimteveer Atlantis zijn vrijdag aan de laatste van drie ruimtewandelingen van deze missie begonnen, zo was rechtstreeks op NASA TV te volgen. Joe Tanner en Heide Piper startten om 12.01 uur Nederlandse tijd aan hun uitje dat vooral dient om de geslaagde installatie op het Internationaal Ruimtestation ISS en ontplooiing van twee gigantische zonnepanelen (P3/P4) af te ronden.

(meer…)

Lees verderBemanning missie STS-115 maakt derde ruimtewandeling

Astronomen ontdekken twee bijzondere exoplaneten

Astronomen van het Harvard-Smithsonian Center (HSC) zullen vanmiddag een persconferentie houden op het Smithsonian Kasteel om 16.00 uur Nederlandse tijd, om twee bijzondere ontdekkingen van exoplaneten bekend te maken. Exoplaneten zijn planeten die zich buiten ons zonnestelsel bevinden. Het bestaan van deze planeten is voornamelijk afgeleid van metingen en berekeningen.

(meer…)

Lees verderAstronomen ontdekken twee bijzondere exoplaneten

Nieuwe zonnepanelen ISS ontvouwen zich langzaam

De nieuwe zonnepanelen van het ISS zich bezig om zich te ontvouwen. De uitvoering van deze mijlpaal voor de uitbreiding van het ISS is live te volgen via NASA TV (klik hier). Eerder deze week hebben twee Amerikaanse astronauten tijdens een ruimtewandeling (dinsdag) het onderdeel van de energievoorziening van het International Space Station (ISS) aangesloten.

(meer…)

Lees verderNieuwe zonnepanelen ISS ontvouwen zich langzaam

Nieuwe maanmeteoriet gevonden

Op Antarctica is eind vorig jaar een stukje maan gevonden. De maanmeteoriet, die lang geleden bij een inslag op de maan moet zijn weggeschoten, is iets groter dan een golfbal en weegt 142 gram. De samenstelling van het exemplaar komt overeen met die van de basaltlava’s waarmee de maanzeeën gevuld zijn, maar bevat ook zeer grote kristallen, wat op een langzame afkoeling duidt.

(meer…)

Lees verderNieuwe maanmeteoriet gevonden

Mars Reconnaissance Orbiter in baan om planeet Mars

Vanaf nu kan je hoog gedetailleerde foto’s verwachten van NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter, een nieuwe sonde die in augustus 2005 gelanceerd werd richting planeet Mars. MRO heeft enkele dagen geleden na enkele maanden zijn permanente baan om de planeet succesvol gevestigd. De sonde zal het oppervlak van Mars bestuderen om landingsplaatsen te vinden voor toekomstige missies van de NASA, zowel bemande als onbemande missies.

(meer…)

Lees verderMars Reconnaissance Orbiter in baan om planeet Mars

Atlantis succesvol gekoppeld aan International Space Station

De Space Shuttle Atlantis heeft zich maandag aan het International Space Station (ISS) vastgekoppeld, dit was rechtstreeks te volgen op NASA TV. Het zaterdag op Cape Canaveral gelanceerde ruimteveer koppelde om 12.48 uur Nederlandse tijd aan de Amerikaanse laboratoriummodule Destiny. Dit gebeurde op 335 kilometer hoogte boven de Stille Oceaan, ten westen van Chili.

(meer…)

Lees verderAtlantis succesvol gekoppeld aan International Space Station

Lancering Space Shuttle Atlantis succesvol! [video]

Na 6 uitgestelde lanceerpogingen is de Space Shuttle Atlantis om 17.15 uur Nederlandse tijd vandaag succesvol gelanceerd vanop het Kennedy Space Center! De missie STS-115 staat in het teken van het bevoorraden van het International Space Station (ISS) en het vervangen van enkele instrumenten. Lees snel verder en bekijk foto’s en updates van de voorbereidingen en de lancering!

(meer…)

Lees verderLancering Space Shuttle Atlantis succesvol! [video]

Astronomen ontdekken wederom Jupiter-achtige planeet

Een internationaal team van astronomen heeft een Jupiter-achtige exoplaneet ontdekt rondom een ster op een afstand van 500 lichtjaren van de aarde in het bekende sterrenbeeld Draco (Draak). Er zijn inmiddels al meer dan 200 exoplaneten ontdekt, hemellichamen die zich buiten ons zonnestelsel bevinden en om een andere ster dan onze zon draaien.

(meer…)

Lees verderAstronomen ontdekken wederom Jupiter-achtige planeet

Geslaagde maansverduistering 7 september 2006

Op 7 september vond er een gedeeltelijke maansverduistering plaats in Europa. In Nederland was de maan tijdens het maximum voor 18 procent in de schaduw van de aarde gedompeld. In Nederland was het op verschillende plaatsen slecht weer, maar op sommige plaatsen was het ook erg helder. Lees snel verder en bekijk foto’s van verschillende bezoekers van AstroVersum!

(meer…)

Lees verderGeslaagde maansverduistering 7 september 2006

Thee zetten in de ruimte?

Maleisië wil zijn eerste astronaut thee laten zetten in de ruimte. Dat vertelde Haniff Omar, hoofd van het Maleisische selectieprogramma dat twee kandidaat-astronauten naar voren heeft geschoven, aan persbureau Reuters. Volgend jaar zal de eerste Maleisische astronaut de ruimte betreden, een uitvloeisel van een deal tussen Rusland en Maleisië die drie jaar geleden werd afgesloten.

(meer…)

Lees verderThee zetten in de ruimte?

Gedeeltelijke maansverduistering op 7 september a.s.

Op donderdag 7 september 2006 vindt er een gedeeltelijke maansverduistering plaats in Europa. In Nederland zal de maan tijdens het maximum voor 18 procent in de schaduw van de aarde gedompeld zijn. Omdat de maan pas om 20.15 uur boven de horizon verschijnt, zal vanuit onze streken alleen het maximum en het tweede deel van de eclips te zien zijn. Tijdens het maximum om 20.51 uur staat de maan slechts 4 graden boven de horizon.

(meer…)

Lees verderGedeeltelijke maansverduistering op 7 september a.s.

SMART-1 stort neer op maanoppervlak

Europa’s eerste ruimtevaartmissie naar de maan eindigde zondag zijn drie jaar durende reis. Het ruimtevaartuig stortte onder luid applaus van de missieleiding in Duitsland neer op een vulkanische vlakte op de maan om 7:42 uur Nederlandse tijd. SMART-1 werd op 27 september 2003 gelanceerd als een testplatform voor nieuwe ruimtevaarttechnologie. De satelliet gebruikte voor het eerst een elektrisch aangedreven ionenmotor.

(meer…)

Lees verderSMART-1 stort neer op maanoppervlak

Astronomen ontdekken twee nieuwe exoplaneten

Een Europese groep heeft bekendgemaakt dat ze een systeem rond een andere type ster hebben gevonden waar vier planeten rond draaien. De vier planeten cirkelen rond Mu Arae (HD 160691), een ster die zich 350 lichtjaren van de Aarde bevindt. Het was al bekend dat er twee planeten om de ster cirkelden, maar nieuwe observaties toonden aan dat er nog twee planeten om Mu Arae cirkelen.

(meer…)

Lees verderAstronomen ontdekken twee nieuwe exoplaneten

Er draait een planeet rondom ster Pollux

Tot nu toe hebben astronomen meer dan 200 exoplaneten ontdekt in het universum, bijna allemaal planeten die cirkelen rond een duistere, onbekende ster met een vaak onuitspreekbare naam. Maar onlangs hebben astronomen een planeet rond een heldere ster gevonden, een van de meeste bekende sterren onder amateurastronomen in de wereld: Pollux. De ster is een van de helderste sterren aan de hemel en staat in het sterrenbeeld Tweeling.

(meer…)

Lees verderEr draait een planeet rondom ster Pollux

Lancering Space Shuttle Atlantis voor derde keer uitgesteld

De Space Shuttle Atlantis gaat deze week niet meer de ruimte in. Ruimtevaartorganisatie NASA maakte maandag 28 augustus bekend de Space Shuttle weg te halen van zijn lanceerplek in verband met de nadering van de tropische storm Ernesto. De bemanning van de Atlantis moet tijdens de geplande vierdaagse missie verder bouwen aan het International Space Station (ISS).

(meer…)

Lees verderLancering Space Shuttle Atlantis voor derde keer uitgesteld

Mogelijke downtime AstroVersum verwacht

Aankomende dinsdag en misschien woensdag, 29 en 30 augustus, wordt er een downtime verwacht op AstroVersum. De downtime zal hopelijk niet al te lang duren, maar enkele uren. Onze hosting zal dan de zijn gehele infrastructuur van de provider verhuizen naar een andere datacenter. 30 augustus is een uitloopdag, mocht de verhuizing op 29 augustus nog niet helemaal voltooid zijn.

(meer…)

Lees verderMogelijke downtime AstroVersum verwacht

Ruimtesonde Mariner 4 vloog door staart van komeet

Op 14 juli 1965 zorgde de Mariner 4 voor de eerste close-up foto’s van Mars. Het ruimteschip passeerde Mars, nadat het 228 dagen onderweg was geweest, op een afstand van 9846 kilometer. De sonde nam 22 foto’s (1% van het Marsoppervlak). Op de foto’s stond een groot niemandsland, met een zandtapijt en overal kraters. Nu, na ruim 40 jaar, blijkt dat de sonde aan het einde van zijn missie geteisterd is door een hevige meteorenstorm, die enkele instrumenten blijvend beschadigden, aldus Paul Weigert.

(meer…)

Lees verderRuimtesonde Mariner 4 vloog door staart van komeet

Het geheim van het poollicht

Het poollicht verschijnt uiteraard bij de polen van de Aarde. Dit gebeurd wanneer deeltjes van de zon in aanraking komen met het magnetische veld van de Aarde. ESA’s Cluster ruimteschip heeft geholpen met het exact bepalen van hoe de energetische deeltjes die het poollicht veroorzaken ontstaan. Cluster heeft bevestigd dat de interactie met het magnetisch veld van de aarde tot gevolg heeft dat een stroom van gas die aan meer dan 300 km/seconde voortsnelt, op onze atmosfeer terecht komt en het licht doet ontstaan.

(meer…)

Lees verderHet geheim van het poollicht

Aftellen lancering Atlantis begonnen

Op Cape Canaveral in Florida is donderdag de klok beginnen tikken voor de lancering van het ruimteveer Atlantis zaterdag, zo heeft de NASA bekendgemaakt. Het gaat om de 116de Shuttlemissie. De aftelklok stak om 18.00 uur van wal op minus 43 uur voor lancering, voorzien voor zondag 22.30 uur Nederlandse tijd. Er is voor en na de lancering een speling van vijf minuten. Binnen de 43 uur dat de klok tikt, zijn traditionele stops voorzien.

(meer…)

Lees verderAftellen lancering Atlantis begonnen

Toch leven op Mars?

Aan de binnenkant van een Marsiaanse meteoriet zijn misschien tekenen van leven gevonden. Wetenschappers hebben kleine tunneltjes ontdekt, die er misschien zijn ingeboord door micro-organismen. Maar de onderzoekers zijn voorzichtig, het is al vaker voorgekomen dat er van daken werd afgeschreeuwd dat er leven op Mars was gevonden. Na verder onderzoek moesten de wetenschappers dan schoorvoetend op deze bekendmaking terugkomen.

(meer…)

Lees verderToch leven op Mars?

Crew Exploration Vehicle (CEV) krijgt naam: Orion

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de opvolger van de Space Shuttle de naam Orion gegeven. Het bemande ruimtevaartuig is het stadium van de tekentafel nog niet ontgroeid. Het zal volgens planning uiterlijk 2014 voor het eerst astronauten naar het internationaal ruimtestation (ISS) brengen. Zes jaar later moet de eerste maanlanding een feit zijn.

(meer…)

Lees verderCrew Exploration Vehicle (CEV) krijgt naam: Orion

Lancering Sojoez afhankelijk van Atlantis

De lancering van de Sojoez kan worden verdaagd indien de Space Shuttle Atlantis zondagavond (Nederlandse tijd) niet naar het ISS zou kunnen vertrekken. Dit heeft voorzitter Nikolai Sevastjanov van de Russische raketbouwer Energija woensdag gezegd. De Atlantis moet normaal vanaf zondag omstreeks 22.30 uur de jacht op het ruimtestation inzetten voor een cruciale constructiemissie.

(meer…)

Lees verderLancering Sojoez afhankelijk van Atlantis

Gedeeltelijke maansverduistering op 7 september a.s.

Op donderdag 7 september 2006 vindt er een gedeeltelijke maansverduistering plaats in Europa. In Nederland zal de maan tijdens het maximum voor 18 procent in de schaduw van de aarde gedompeld zijn. Omdat de maan pas om 20.15 uur boven de horizon verschijnt, zal vanuit onze streken alleen het maximum en het tweede deel van de eclips te zien zijn. Tijdens het maximum om 20.51 uur staat de maan slechts 4 graden boven de horizon.

(meer…)

Lees verderGedeeltelijke maansverduistering op 7 september a.s.

Zuid-Koreaanse satelliet succesvol gelanceerd

In het kader van het gedurfde Sea Launch project is dinsdag succesvol een Zuid-Koreaanse satelliet gelanceerd, zo was rechtstreeks op het internet te volgen. Het was al de 22ste lancering van het internationale Sea Launch. Volgens woordvoerder Hwang Dae-Woon is men er 75 minuten na de lancering reeds in geslaagd contact te leggen met de kunstmaan die eveneens met de naam Mugunghwa-5 door het kosmische leven gaat. De satelliet moet Seoel meer in staat stellen zijn communistische noorderbuur in de gaten te houden.

(meer…)

Lees verderZuid-Koreaanse satelliet succesvol gelanceerd

Belgisch-Chinese samenwerking in de ruimte… tot aan de maan

De wetenschappelijke vergadering van het Committee on Space Research (COSPAR) van de Verenigde Naties in juli in Beijing was een gelegenheid om de basis te leggen voor een akkoord tussen de Chinese Academie van Wetenschappen enerzijds en het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) en het Centre Spatial de Liege (CSL) anderzijds.

(meer…)

Lees verderBelgisch-Chinese samenwerking in de ruimte… tot aan de maan

11-jarige zonnecyclus

Astronomen melden dat de zon in een volgende periode zit van haar 11-jarige cyclus van zonnevlekken en zonneflitsen. Maar dat er weinig zonnevlekken ontstaan en zonneflitsen zijn, is zeldzaam, maar op juli 31 verscheen een klein zonnevlekje en verdween weer na een paar uur. Dit is een normaal verschijnsel, behalve dat bij dit het zonnevlekje magnetisch omgekeerd was. “We hebben op dit gewacht”, zei David Hathaway, een zonnefysicus aan het Marshall Space Flight in Huntsville, Alabama. “Een omgekeerde zonnevlek is het teken dat de volgende zonnecyclus is begonnen.”

(meer…)

Lees verder11-jarige zonnecyclus

Geen leven op Mars, wel stofduivels

Het ambitieuze NASA-project uit de zeventiger jaren waarbij men op zoek ging naar leven op de planeet Mars, heeft een staartje gekregen. De antwoorden die de wetenschappers destijds kregen na het onderzoek zorgden eigenlijk voor alleen maar meer hoofdbrekens. Men dacht een teken van leven te hebben gevonden, experimenten lieten sporen van chemische activiteiten zien. Bijna een teken dat er sprake moest zijn van organische materie. Maar vervolgstudies toonden aan dat dit laatste onmogelijk waar kon zijn.

(meer…)

Lees verderGeen leven op Mars, wel stofduivels

De maan wordt in toekomst mogelijk planeet

Als astronomen het eens worden over de onlangs voorgestelde definitie van een planeet, zal zoals eerder bekend werd gemaakt Ceres als planeet erkend worden en zullen Pluto en Charon een dubbelplaneet vormen. Maar over miljoenen jaren kan onze natuurlijke satelliet de maan ook als planeet erkend worden, wanneer het zwaartepunt in de ruimte gesitueerd is en niet meer in de aarde.

(meer…)

Lees verderDe maan wordt in toekomst mogelijk planeet

Astronomen verwachten meteorenstorm in september 2007

Volgens twee astronomen mogen we volgend jaar een extreme meteorenstorm verwachten. Volgens Esko Lyytinen en Peter Jenniskens zullen veel meteoren van de zwerm ‘Aurigiden’ op 1 september 2007 te zien zijn aan de hemel. Het radiant van de storm ligt in het sterrenbeeld Voerman (Auriga). De laatste keer dat de Aurigiden aan de hemel verschenen, was in 1935, 1986 en 1994.

(meer…)

Lees verderAstronomen verwachten meteorenstorm in september 2007

Telt het zonnestelsel voortaan 12 planeten?

Op het congres van de Internationale Astronomische Unie (IAU) is gisteren bekendgemaakt dat het zonnestelsel vanaf nu twaalf planeten telt. Het zonnestelsel zal uit acht klassieke planeten bestaan die het systeem overheersen (Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus) en drie Pluto-achtige planeten, Ceres, Pluto en maan Charon en het onlangs ontdekte object 2003 UB313.

(meer…)

Lees verderTelt het zonnestelsel voortaan 12 planeten?

Hubble fotografeert stervormingsgebied in Magelhaense wolk

Op het congres van de Internationale Astronomische Unie (IAU) in de Tsjechische hoofdstad Praag is een nieuwe foto van de Hubble Space Telescope verschenen. De foto laat een gebied zien in de Grote Magelhaense wolk, waar sterren worden gevormd. Op de foto zijn zowel jonge als oudere sterren te zien (te herkennen aan de verschillende kleuren).

(meer…)

Lees verderHubble fotografeert stervormingsgebied in Magelhaense wolk

Verjaardag Deimos gevierd met nieuwe foto

Ter gelegenheid van de verjaardag van de Martiaanse maan Deimos heeft de ruimtesonde Mars Global Surveyor een foto genomen van de maan. Deimos werd 129 jaar geleden ontdekt op 11 augustus 1877 door de astronoom Asaph Hall. De afstand tussen de sonde en de maan bedroeg op het moment dat de foto werd gemaakt ruim 23.000 kilometer. Op de foto zijn twee kraters zichtbaar: Swift en Voltaire.

(meer…)

Lees verderVerjaardag Deimos gevierd met nieuwe foto

Meer kleine ijsdwergen dan verwacht in zonnestelsel

Uit observaties met verschillende telescopen op aarde en in de ruimte blijkt dat er meer ijsdwergen zijn in de buitenste oorden van ons zonnestelsel dan verwacht. De objecten, tussen 20 en 100 meter in grootte, maken deel uit van een klasse die trans-neptuniaanse objecten (TNO’s) worden genoemd, die voorbij de baan van planeet Neptunus verblijven.

(meer…)

Lees verderMeer kleine ijsdwergen dan verwacht in zonnestelsel

De Hubble constante

Bijna elke astronomische meting hangt af van de Hubble constante. Dit is een cijfer dat de expansie van het heelal berekent. NASA’s Chandra X-Ray Observatory heeft dit getal berekend en kwam uit op 77 km per seconde per megaparsec (3.26 miljoen lichtjaar) met een foutmarge van maximaal 15%. Dit is bewijs dat het heelal tussen 12 en 14 miljard jaar oud is.

(meer…)

Lees verderDe Hubble constante

Cassini fotografeert bedekking Rigel door Saturnus

De Amerikaanse ruimtesonde Cassini heeft een bijzondere foto gemaakt van een bedekking door planeet Saturnus van ster Rigel. Voor de amateurastronomen onder ons is Rigel bekend als één van de helderste sterren van het bekende sterrenbeeld Orion. Cassini maakte deze foto op 30 juni 2004, toen de afstand tussen de planeet en de ruimtesonde 446.000 kilometer bedroeg.

(meer…)

Lees verderCassini fotografeert bedekking Rigel door Saturnus

Enceladus bedekt maan Rhea

De Amerikaanse ruimtesonde Cassini heeft opnieuw een prachtige foto gemaakt. Op de pas vrijgegeven foto die op 4 juli jongstleden werd gemaakt is te zien dat Saturnus’ maan Enceladus de maan Rhea bedekt. Rhea is een ruim drie keer grotere maan dan Enceladus, de diameter van Enceladus’ telt 505 kilometer en dat van Rhea telt ruim 1500 kilometer.

(meer…)

Lees verderEnceladus bedekt maan Rhea

NASA test instrument GLAST satelliet succesvol

Wetenschappers en de ingenieurs van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben een laatste, definitieve test van de GLAST Burst Monitor, een instrument voor het bestuderen van gammaflitsen in het heelal voltooid. Een gammaflits of gammaburst is een heftige uitbarsting van hoog energetische gammastraling en duurt van enkele milliseconden tot enkele minuten.

(meer…)

Lees verderNASA test instrument GLAST satelliet succesvol

Stofdeeltjes ontdekt rondom dode ster

Ongeveer 160.000 jaar geleden ontplofte een ruim 20 keer massievere ster in de Grote Magelhaense Wolk. In 1987 bereikte het licht van deze supernova de aarde en de overblijfselen van de ster werden aan het zuidelijk halfrond duidelijk zichtbaar aan de nachthemel. Bijna twee decennia na de uitbarsting van de ster, zijn er stofdeeltjes in de gaswolken ontdekt die wetenschappers duidelijk maken hoe het proces tijdens de vorming van planeten en sterren in elkaar zit.

(meer…)

Lees verderStofdeeltjes ontdekt rondom dode ster

Dark Energy Telescope moet bron donkere energie aan het licht brengen

NASA heeft gisteren besloten een nieuwe telescoop na 2010 te lanceren: de ‘Dark Energy Telescope’. Deze telescoop moet de bron van donkere energie in het heelal aan het licht brengen, want deze kracht versnelt de uitdijing van het heelal. Volgens de ruimtevaartorganisatie kan de nieuwe telescoop per jaar ruim 1500 supernova’s traceren.

(meer…)

Lees verderDark Energy Telescope moet bron donkere energie aan het licht brengen

Wetenschappers denken dat heelal ouder is

Wetenschappers van de Ohio State University de precieze afstand bepaald tot het sterrenstelsel M33 en M31, ofwel het Driehoekstelsel en het Andromedastelsel. De sterrenstelsel zijn allebei een naaste buur van ons melkwegstelsel en bevinden zich respectievelijk op 3 miljoen en 3,5 miljoen lichtjaar van de aarde af, ruim 15 procent verder dan de oorspronkelijke afstand van 2,6 miljoen en 2,9 miljoen lichtjaar.

(meer…)

Lees verderWetenschappers denken dat heelal ouder is

Astronomen ontdekken zwakste ster aan de hemel

Astronomen hebben een bruine dwerg onder de naam ‘DEN 0255-477’ ontdekt dat momenteel het zwakste object is dat ooit werd waargenomen in het universum, want de kleine ster straalt ruim 100 keer minder licht dan onze ster: de zon. De afstand tussen de aarde en de bruine dwerg bedraagt ‘slechts’ 16,2 miljoen lichtjaar, en dat maakte het waarnemen van het object erg makkelijk.

(meer…)

Lees verderAstronomen ontdekken zwakste ster aan de hemel

Word lid van AstroVersum en geniet van de vele opties!

Wanneer je als bezoeker gratis lid wordt van AstroVersum heb je voortaan vele extra opties tot je beschikking. Als lid kan je onder andere gebruik maken van het forum (waar gediscussieerd kan worden over verschillende sterrenkundige onderwerpen), een fotoalbum (waar eigen foto’s van objecten in het heelal kunnen worden gepost) en nog veel meer!

(meer…)

Lees verderWord lid van AstroVersum en geniet van de vele opties!

AstroPlaza.nl en AstroVersum.nl presenteren nieuwe site

Vanaf vandaag werken de sites AstroPlaza.nl en AstroVersum.nl samen. In de afgelopen maanden werden er al plannen gemaakt om de sites samen te voegen en zoals je ziet is het resultaat deze prachtige, grote site geworden onder de naam AstroVersum. Naast de lay-out heeft de nieuwe site veel nieuwe functies gekregen, zoals een vernieuwd forum en nieuwe artikelen.

(meer…)

Lees verderAstroPlaza.nl en AstroVersum.nl presenteren nieuwe site

SMART-1 gaat ‘zelfmoord’ plegen

Na zestien maandjes rondjes om de maan te hebben doorgebracht, bereidt ESA haar onbemande satelliet SMART-1 voor op het einde van zijn wetenschappelijke missie. Op 19 juni begon de sonde aan een serie manoeuvres die 17 dagen in beslag zullen nemen. Tijdens de ‘zelfmoord’ kan de SMART-1 nog steeds wetenschappelijke gegevens doorsturen. De crash is gepland op 3 september op het maanoppervlak.

(meer…)

Lees verderSMART-1 gaat ‘zelfmoord’ plegen

Nog een paar dagen tot de lancering van Space Shuttle!

Wanneer er geen problemen meer opduiken voor de Space Shuttle, dan zal de Discovery op 1 juli om 21.49 uur Nederlandse tijd gelanceerd worden. Zoals eerder in een persbericht werd gezegd, zijn de terugkerende isolatie- en sensorproblemen geen reden voor het NASA-management om de vlucht uit te stellen. De missie STS-121, onder het bevel van Steven Lindsey, heeft het doel om de Shuttle verder te testen van veiligheidsprocedures en het bevoorraden van het ISS. Ook zal er weer een ESA-astronaut meegaan, Thomas Reiter.

(meer…)

Lees verderNog een paar dagen tot de lancering van Space Shuttle!

Computermodel voorspelt corona

Gedetailleerde computermodellen zijn erin geslaagd het uiterlijk van de corona van de zon tijdens de eclips van 29 maart te voorspellen. Een corona is een extreem hete en ijle gasomhulsel van de zon dat alleen zichtbaar is tijdens een totale zonsverduistering, wanneer het heldere oppervlak van de zon door de maan wordt afgedekt. Een corona heeft de vorm als uitwaaierende ‘streamers’ en lussen. Dit wordt bepaald door het magnetische veld.

(meer…)

Lees verderComputermodel voorspelt corona

Onbekend voorwerp bedreigt het ISS

Een onbekend object is in de buurt van het Internationaal Ruimtestation ISS geraakt, zo heeft een medewerker van de Russische vluchtleiding dinsdag bekendgemaakt. Het voorwerp is tot op 2,8 km genaderd, en baart de vluchtleiding zorgen. Indien het nog dichterbij komt, dient de tweekoppige bemanning over te stappen in de Sojoez die aan het ISS hangt en die als reddingssloep fungeert.

(meer…)

Lees verderOnbekend voorwerp bedreigt het ISS

Belangrijkste instrument Hubble defect

Volgens medewerkers van het Space Telescope Science Institute in Baltimore is de belangrijkste camera van de Hubble Space Telescope, de Advanced Camera for Surveys (ACS), defect. De twee andere camera’s van Hubble werken momenteel wel naar behoren. Technici op aarde proberen het probleem te verhelpen, maar het einde van de bekende telescoop komt steeds dichterbij.

(meer…)

Lees verderBelangrijkste instrument Hubble defect

Meteorietinslag Noorwegen was 700 ton TNT zwaar

De vuurbal die op 7 juni werd gesignaleerd in Noorwegen is volgens professor Peter Brown van de University of Western Ontario gelijk aan 700 ton TNT. Brown’s student, Wayne Edwards, kwam tot dit resultaat met behulp van seismologische gegevens. Eerdere gegevens zeiden dat de inslag even zwaar was als de atoombom die op Hiroshima viel (12000+ ton TNT).

(meer…)

Lees verderMeteorietinslag Noorwegen was 700 ton TNT zwaar

ISS dit weekeinde goed zichtbaar boven Nederland

Dit weekeinde zijn de omstandigheden ideaal om het Internationale ruimtestation ISS te zien overvliegen. Soms zelfs vier keer per nacht. Het internationale ruimtestation draait vierhonderd kilometer hoog in een baan rond de aarde en vliegt met een snelheid van 7,7 kilometer per seconde. Toch is het niet moeilijk om het te zien. Als je tenminste weet waar je moet kijken.

(meer…)

Lees verderISS dit weekeinde goed zichtbaar boven Nederland

Meteoriet slaat in op de maan

Op 2 mei jongstleden is in de Mare Nubium (‘Zee van wolken’) op de maan een meteoriet met grote snelheid, ruim 137.000 km per uur ingeslagen. De krachtige inslag veroorzaakte een krater van 3,5 meter diep en 14 meter in doorsnede. Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben de inslag van de meteoriet op video vastgelegd.

(meer…)

Lees verderMeteoriet slaat in op de maan

Ariane-5 brak met geslaagde lancering eigen record

Een Ariane-draagraket heeft in de nacht van zaterdag op zondag met succes twee telecomsatellieten in de ruimte gebracht, zo heeft het lanceerbedrijf Arianespace bekendgemaakt. Bij de tweede missie van dit jaar heeft de Ariane-5 zijn eigen record aan nuttige lading scherper gesteld. Op de basis Kourou in Frans-Guyana vertrok om 23.09 uur Nederlandse tijd een opgewaardeerde Ariane-5.

(meer…)

Lees verderAriane-5 brak met geslaagde lancering eigen record

Vooralsnog geen inslag van komeetfragmenten

Eric Julien, een wetenschapper die beweert dat fragmenten van de komeet 73P/Schwassmann-Wachmann inslaan op de aarde, schrijft op zijn website (savelivesinmay.com) dat niet exact op 25 mei de inslag van de fragmenten plaats had moeten vinden. Volgens Julien vindt de inslag van komeetfragmenten in de komende 48 uur pas plaats, in de buurt van de eilandengroep “de Azoren” in de Atlantische Oceaan.

(meer…)

Lees verderVooralsnog geen inslag van komeetfragmenten

Astronomen ontdekken drie Neptuniaanse exoplaneten

Astronomen hebben drie exoplaneten rondom een zonachtige ster ontdekt, die veel gelijkenissen tonen met de gasplaneet Neptunus. Het trio exoplaneten bevindt zich op een afstand van 41 lichtjaren bij de aarde vandaan in het sterrenbeeld Achtersteven. Eén van de drie planeten ligt in een leefbare zone en daarom kan niet worden uitgesloten dat er vloeibaar water op de exoplaneet voorkomt.

(meer…)

Lees verderAstronomen ontdekken drie Neptuniaanse exoplaneten

Neutronenster blijkt draaitol

Neutronensterren zijn minder stabiel dan tot nu toe werd aangenomen. Een internationaal team van ruimteonderzoekers vond een neutronenster waarvan de as elke zeven jaar één keer rondtolt. Vier Nederlanders werkten mee aan de ontdekking, die werd gedaan met behulp van de ESA-röntgensatelliet XMM-Newton. De resultaten verschijnen binnenkort in het toonaangevende tijdschrift Astronomy & Astrophysics.

(meer…)

Lees verderNeutronenster blijkt draaitol

Onverwacht veel details in eerste beelden Venus Express

ESA’s Venus Express heeft de eerste beelden van Venus naar de aarde gestuurd. De opnames van de Zuidpool zijn genomen op 12 april tijdens de eerste omloop om de planeet. Hoewel gemaakt vanaf een grote afstand (206.452 km) laten de beelden zeer duidelijke wolkenstructuren zien, met verassende details. In de komende tijd zullen de camera’s opnames van veel dichterbij maken, met een resolutie die naar verwachting ongeveer 100x hoger zal zijn.

(meer…)

Lees verderOnverwacht veel details in eerste beelden Venus Express

Asteroïdeninslag verspreidde aards materiaal in zonnestelsel

Volgens een onderzoek aan de sterrenkundige universiteit van British Columbia in Vancouver heeft de inslag van een asteroïde van 65 miljoen jaar geleden ervoor gezorgd dat er aards materiaal en aardse levensvormen naar andere hemellichamen binnen ons zonnestelsel zijn verspreid. Het onderzoek werd vandaag gepresenteerd op Lunar and Planetary Science Conference in Texas, Verenigde Staten.

(meer…)

Lees verderAsteroïdeninslag verspreidde aards materiaal in zonnestelsel

Astronomen ontdekken extreem warme exoplaneet

Op een afstand van 63 lichtjaren is een bijzonder warme exoplaneet ontdekt uit observaties van de Amerikaanse Spitzer Space Telescoop. De planeet heeft een grootte die te vergelijken is met 1,26 keer de diameter van gasreus Jupiter, en staat op een relatief kleine afstand van zijn moederster. De pas ontdekte exoplaneet, HD-189733b genaamd, is een erg bijzondere exoplaneet, want de temperatuur van de planeet bedraagt maarliefst 844 graden Celsius.

(meer…)

Lees verderAstronomen ontdekken extreem warme exoplaneet

Hoofdmotor Venus Express succesvol ontstoken

Precies honderd nadat de ruimtesonde Venus Express gelanceerd werd richting planeet Venus, heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA succesvol haar hoofdmotor ontstoken. De hoofdmotor zorgt ervoor dat de ruimtesonde, als hij de planeet nadert, wordt afgeremd en de sonde in een baan om Venus wordt gebracht. Venus Express bevindt zich momenteel maarliefst 47 miljoen kilometer van onze planeet.

(meer…)

Lees verderHoofdmotor Venus Express succesvol ontstoken

André Kuipers traint voor lang verblijf in ruimtestation

Het is nog geen twee jaar geleden dat ESA-astronaut André Kuipers het internationale ruimtestation ISS bezocht tijdens missie DELTA. Toch droomt hij nu al van een nieuwe missie, het liefst een lange mét een ruimtewandeling. Omdat je in de ruimtevaart niet vroeg genoeg kunt beginnen met voorbereiden, is de training al in volle gang.

(meer…)

Lees verderAndré Kuipers traint voor lang verblijf in ruimtestation

Deskundigen bekijken komeetstof die Stardust verzamelde

In het Johnson Space Center van de NASA is de capsule geopend die het allereerste naar de Aarde gebrachte stof van een komeet bevat, zo heeft de Amerikaanse publieke zender NPR woensdag gemeld. Zondag landde de onbemande sonde Stardust in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah na een reis van 4,5 miljard km doorheen ons zonnestelsel.

(meer…)

Lees verderDeskundigen bekijken komeetstof die Stardust verzamelde

Veroorzaakt New Horizons een nucleaire ramp?

Over enkele dagen is het zover, de ruimtesonde New Horizons zal vanuit Cape Canaveral in Florida gelanceerd worden naar de koude, buitenste regionen van ons zonnestelsel. NASA verwacht dat de lancering van de sonde goed zal verlopen, maar er bestaat een gevaar dat de lancering uitloopt op een nucleaire ramp, waardoor al het nucleaire materiaal van New Horizons in de atmosfeer terecht komt.

(meer…)

Lees verderVeroorzaakt New Horizons een nucleaire ramp?

Mars Exploration Rover Spirit 2 jaar op planeet Mars

De Mars Exploration Rover Spirit bevindt zich vandaag precies twee jaar op buurplaneet Mars. Eerder werd aangenomen dat Spirit en zijn ‘broertje’ Opportunity drie maanden zouden functioneren na de aankomst van de twee op 3 en 25 januari in de Martiaanse krater Gusev en het in het verleden met heetwaterbronnen bezaaide gebied Terra Meridiani. Over iets minder dan drie weken bevindt Opportunity zich eveneens twee jaar op het Martiaanse oppervlak.

(meer…)

Lees verderMars Exploration Rover Spirit 2 jaar op planeet Mars

Einde van de inhoud

Geen pagina's meer om te laden