André Kuipers traint voor lang verblijf in ruimtestation

Het is nog geen twee jaar geleden dat ESA-astronaut André Kuipers het internationale ruimtestation ISS bezocht tijdens missie DELTA. Toch droomt hij nu al van een nieuwe missie, het liefst een lange mét een ruimtewandeling. Omdat je in de ruimtevaart niet vroeg genoeg kunt beginnen met voorbereiden, is de training al in volle gang.

(meer…)

Lees verder André Kuipers traint voor lang verblijf in ruimtestation

Wetenschappers vinden eerste aardeachtige exoplaneet

Een internationaal team van astronomen heeft de eerste planeet rond een andere ster ontdekt die veel weg heeft van de Aarde. De ontdekking is een doorbraak in het onderzoek naar planeten die mogelijk leven herbergen. Het onderzoeksresultaat verschijnt vandaag in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature.

(meer…)

Lees verder Wetenschappers vinden eerste aardeachtige exoplaneet

New Horizons succesvol gelanceerd!

Vandaag is de New Horizons met succes gelanceerd vanaf Cape Canaveral. De lancering is wel vele malen uitgesteld, maar om 20.00 uur ging die toch de ruimte in. Hieronder een samenvatting wat er allemaal vanmiddag gebeurde.

(meer…)

Lees verder New Horizons succesvol gelanceerd!

Deskundigen bekijken komeetstof die Stardust verzamelde

In het Johnson Space Center van de NASA is de capsule geopend die het allereerste naar de Aarde gebrachte stof van een komeet bevat, zo heeft de Amerikaanse publieke zender NPR woensdag gemeld. Zondag landde de onbemande sonde Stardust in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah na een reis van 4,5 miljard km doorheen ons zonnestelsel.

(meer…)

Lees verder Deskundigen bekijken komeetstof die Stardust verzamelde

Lancering New Horizons uitgesteld

Vanavond stond de lancering van New Horizons op het programma, maar is helaas niet doorgegaan. Deze ruimtesonde zal voor het eerst naar de planeet Pluto gaan. Hieronder een verslag wat er eerder vandaag gebeurd is.

(meer…)

Lees verder Lancering New Horizons uitgesteld

Stardust landt veilig op Aarde

De onbemande NASA-ruimtesonde is teruggekeerd op Aarde, na 7 jaar, in Utah. Het ruimtevaarttuig, dat in 1999 werd gelanceerd heeft stofdeeltjes van een komeet verzameld. Dat is nog nooit eerder gebeurt. De stofdeeltjes zijn twee jaar geleden opgevangen van de komeet Wild 2.

(meer…)

Lees verder Stardust landt veilig op Aarde

Stardust arriveert Aarde

Wanneer alles volgens plan gaat, komt morgen de Stardust – een ruimtesonde die stof van een komeet heeft opgevangen – in de atmosfeer terecht, en zal met parachutes landen in de staat Utah, Verenigde Staten.

(meer…)

Lees verder Stardust arriveert Aarde

Veroorzaakt New Horizons een nucleaire ramp?

Over enkele dagen is het zover, de ruimtesonde New Horizons zal vanuit Cape Canaveral in Florida gelanceerd worden naar de koude, buitenste regionen van ons zonnestelsel. NASA verwacht dat de lancering van de sonde goed zal verlopen, maar er bestaat een gevaar dat de lancering uitloopt op een nucleaire ramp, waardoor al het nucleaire materiaal van New Horizons in de atmosfeer terecht komt.

(meer…)

Lees verder Veroorzaakt New Horizons een nucleaire ramp?

Mars Exploration Rover Spirit 2 jaar op planeet Mars

De Mars Exploration Rover Spirit bevindt zich vandaag precies twee jaar op buurplaneet Mars. Eerder werd aangenomen dat Spirit en zijn ‘broertje’ Opportunity drie maanden zouden functioneren na de aankomst van de twee op 3 en 25 januari in de Martiaanse krater Gusev en het in het verleden met heetwaterbronnen bezaaide gebied Terra Meridiani. Over iets minder dan drie weken bevindt Opportunity zich eveneens twee jaar op het Martiaanse oppervlak.

(meer…)

Lees verder Mars Exploration Rover Spirit 2 jaar op planeet Mars

End of content

No more pages to load