Astronomen ontdekken extreem warme exoplaneet

Op een afstand van 63 lichtjaren is een bijzonder warme exoplaneet ontdekt uit observaties van de Amerikaanse Spitzer Space Telescoop. De planeet heeft een grootte die te vergelijken is met 1,26 keer de diameter van gasreus Jupiter, en staat op een relatief kleine afstand van zijn moederster. De pas ontdekte exoplaneet, HD-189733b genaamd, is een erg bijzondere exoplaneet, want de temperatuur van de planeet bedraagt maarliefst 844 graden Celsius.

(meer…)

Lees verder Astronomen ontdekken extreem warme exoplaneet

Hoofdmotor Venus Express succesvol ontstoken

Precies honderd nadat de ruimtesonde Venus Express gelanceerd werd richting planeet Venus, heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA succesvol haar hoofdmotor ontstoken. De hoofdmotor zorgt ervoor dat de ruimtesonde, als hij de planeet nadert, wordt afgeremd en de sonde in een baan om Venus wordt gebracht. Venus Express bevindt zich momenteel maarliefst 47 miljoen kilometer van onze planeet.

(meer…)

Lees verder Hoofdmotor Venus Express succesvol ontstoken

Nieuwe zonnevlek aan achterkant van de zon

Na enige tijd is er weer een zonnevlek verschenen aan de achterkant van de zon. De Amerikaanse en Europese ruimtesonde SOHO heeft een helioseismische holografie gemaakt van de achterkant onze ster. Op dat beeld is de ‘nieuwe’ zonnevlek goed en duidelijk te zien. Op dit moment is de kant van de zon die naar onze planeet is gericht, nog helemaal blank.

(meer…)

Lees verder Nieuwe zonnevlek aan achterkant van de zon

End of content

No more pages to load