Neutronenster blijkt draaitol

Neutronensterren zijn minder stabiel dan tot nu toe werd aangenomen. Een internationaal team van ruimteonderzoekers vond een neutronenster waarvan de as elke zeven jaar één keer rondtolt. Vier Nederlanders werkten mee aan de ontdekking, die werd gedaan met behulp van de ESA-röntgensatelliet XMM-Newton. De resultaten verschijnen binnenkort in het toonaangevende tijdschrift Astronomy & Astrophysics.

(meer…)

Lees verder Neutronenster blijkt draaitol

Brokstukken komeet slaan op 25 mei in

Eric Julien, een voormalig luchtverkeersleider van het Franse leger, heeft een studie met betrekking tot de komeet 73P Schwassmann-Wachmann afgerond. Uit de studie is gebleken dat er diverse brokstukken van de komeet op 25 mei 2006 gaan inslaan op aarde, waarvan sommige stukken even groot zijn als een personenauto.

(meer…)

Lees verder Brokstukken komeet slaan op 25 mei in

Onverwacht veel details in eerste beelden Venus Express

ESA’s Venus Express heeft de eerste beelden van Venus naar de aarde gestuurd. De opnames van de Zuidpool zijn genomen op 12 april tijdens de eerste omloop om de planeet. Hoewel gemaakt vanaf een grote afstand (206.452 km) laten de beelden zeer duidelijke wolkenstructuren zien, met verassende details. In de komende tijd zullen de camera’s opnames van veel dichterbij maken, met een resolutie die naar verwachting ongeveer 100x hoger zal zijn.

(meer…)

Lees verder Onverwacht veel details in eerste beelden Venus Express

Venus Express in baan om Venus

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft een ruimtesonde, de Venus Express, met succes in een baan om de planeet Venus gebracht. De Venus Express zal de komende 500 dagen de atmosfeer van Venus onderzoeken.

(meer…)

Lees verder Venus Express in baan om Venus

ESA’s Venus Express nadert eindbestemming

Vorig jaar op 9 november vertrok ESA’s Venus Express aan boord van een Sojoez-Fregat-raket vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan. Op 11 april, na ongeveer vijf maanden en 400 miljoen kilometer, zal de satelliet aankomen op zijn eindbestemming, de planeet Venus.

(meer…)

Lees verder ESA’s Venus Express nadert eindbestemming

Instrumenten New Horizons werken naar behoren

Uit de eerste resultaten blijkt dat de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons naar behoren werkt. De sensoren van het ruimtevaartuig blijken in prima staat en instrumenten zoals de zonnewindmeter en een instrument voor onderzoek naar interplanetair stof is in gereedheid.

(meer…)

Lees verder Instrumenten New Horizons werken naar behoren

Komeetfragmenten naderen de Aarde

Binnenkort zullen 3 fragmenten van de komeet 73P/Schwassmann-Wachmann onze planeet Aarde naderen op slechts enkele miljoenen kilometers. In 1995 viel de komeet op 250 miljoen kilometer van de Aarde in meer dan 3 stukken uiteen. In mei naderen de 3 fragmenten de Aarde en kunnen amateur-astronomen dit verschijnsel waarnemen vanuit heel de wereld.

(meer…)

Lees verder Komeetfragmenten naderen de Aarde

End of content

No more pages to load