Ariane-5 brak met geslaagde lancering eigen record

Een Ariane-draagraket heeft in de nacht van zaterdag op zondag met succes twee telecomsatellieten in de ruimte gebracht, zo heeft het lanceerbedrijf Arianespace bekendgemaakt. Bij de tweede missie van dit jaar heeft de Ariane-5 zijn eigen record aan nuttige lading scherper gesteld. Op de basis Kourou in Frans-Guyana vertrok om 23.09 uur Nederlandse tijd een opgewaardeerde Ariane-5.

(meer…)

Lees verder Ariane-5 brak met geslaagde lancering eigen record

Missie SOHO verlengd met tweeënhalf jaar

Mede dankzij een aanvullende subsidie van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is de missie van het Solar and Heliospheric Observatory (kortweg SOHO) met tweeënhalf jaar verlengd. SOHO werd vanaf Cape Canaveral op 2 december 1995 gelanceerd en observeert sinds eind 1996 de zon. SOHO is een samenwerkingsproject van de ruimtevaartorganisaties ESA en NASA.

(meer…)

Lees verder Missie SOHO verlengd met tweeënhalf jaar

Vooralsnog geen inslag van komeetfragmenten

Eric Julien, een wetenschapper die beweert dat fragmenten van de komeet 73P/Schwassmann-Wachmann inslaan op de aarde, schrijft op zijn website (savelivesinmay.com) dat niet exact op 25 mei de inslag van de fragmenten plaats had moeten vinden. Volgens Julien vindt de inslag van komeetfragmenten in de komende 48 uur pas plaats, in de buurt van de eilandengroep “de Azoren” in de Atlantische Oceaan.

(meer…)

Lees verder Vooralsnog geen inslag van komeetfragmenten

Astronomen ontdekken drie Neptuniaanse exoplaneten

Astronomen hebben drie exoplaneten rondom een zonachtige ster ontdekt, die veel gelijkenissen tonen met de gasplaneet Neptunus. Het trio exoplaneten bevindt zich op een afstand van 41 lichtjaren bij de aarde vandaan in het sterrenbeeld Achtersteven. Eén van de drie planeten ligt in een leefbare zone en daarom kan niet worden uitgesloten dat er vloeibaar water op de exoplaneet voorkomt.

(meer…)

Lees verder Astronomen ontdekken drie Neptuniaanse exoplaneten

Wetenschappers onthullen theorie ingevangen maan Triton

Wetenschappers hebben een theorie waarom Triton een maan is van Neptunus. Uit deze theorie blijkt dat Triton samen met een andere planetoïde door de ruimte vloog en bij een passage voorbij Neptunus, werd Triton aangetrokken door de planeet. De planetoïde reisde vervolgens verder.

(meer…)

Lees verder Wetenschappers onthullen theorie ingevangen maan Triton

Instrument Venus Express mogelijk defect

Een instrument aan boord van de ruimtesonde Venus Express is defect, zo hebben wetenschappers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bekendgemaakt. De ruimtesonde kan de spiegel van de Planetary Fourier Spectrometer niet 90º draaien, maar slechts 30º.

(meer…)

Lees verder Instrument Venus Express mogelijk defect

End of content

No more pages to load