SMART-1 gaat ‘zelfmoord’ plegen

Na zestien maandjes rondjes om de maan te hebben doorgebracht, bereidt ESA haar onbemande satelliet SMART-1 voor op het einde van zijn wetenschappelijke missie. Op 19 juni begon de sonde aan een serie manoeuvres die 17 dagen in beslag zullen nemen. Tijdens de ‘zelfmoord’ kan de SMART-1 nog steeds wetenschappelijke gegevens doorsturen. De crash is gepland op 3 september op het maanoppervlak.

(meer…)

Lees verder SMART-1 gaat ‘zelfmoord’ plegen

Asteroïde scheert maandag langs de aarde

Een asteroïde met een geschatte doorsnee van tussen de 400 en ruim 900 meter scheert maandag rakelings langs de aarde. Het object vliegt langs op een afstand van slechts 400.000 kilometer, een bijna-botsing in ruimtevaart begrippen, meldde de Britse krant The Times woensdag.

(meer…)

Lees verder Asteroïde scheert maandag langs de aarde

Nog een paar dagen tot de lancering van Space Shuttle!

Wanneer er geen problemen meer opduiken voor de Space Shuttle, dan zal de Discovery op 1 juli om 21.49 uur Nederlandse tijd gelanceerd worden. Zoals eerder in een persbericht werd gezegd, zijn de terugkerende isolatie- en sensorproblemen geen reden voor het NASA-management om de vlucht uit te stellen. De missie STS-121, onder het bevel van Steven Lindsey, heeft het doel om de Shuttle verder te testen van veiligheidsprocedures en het bevoorraden van het ISS. Ook zal er weer een ESA-astronaut meegaan, Thomas Reiter.

(meer…)

Lees verder Nog een paar dagen tot de lancering van Space Shuttle!

Onbekend voorwerp bedreigt het ISS

Een onbekend object is in de buurt van het Internationaal Ruimtestation ISS geraakt, zo heeft een medewerker van de Russische vluchtleiding dinsdag bekendgemaakt. Het voorwerp is tot op 2,8 km genaderd, en baart de vluchtleiding zorgen. Indien het nog dichterbij komt, dient de tweekoppige bemanning over te stappen in de Sojoez die aan het ISS hangt en die als reddingssloep fungeert.

(meer…)

Lees verder Onbekend voorwerp bedreigt het ISS

Computermodel voorspelt corona

Gedetailleerde computermodellen zijn erin geslaagd het uiterlijk van de corona van de zon tijdens de eclips van 29 maart te voorspellen. Een corona is een extreem hete en ijle gasomhulsel van de zon dat alleen zichtbaar is tijdens een totale zonsverduistering, wanneer het heldere oppervlak van de zon door de maan wordt afgedekt. Een corona heeft de vorm als uitwaaierende ‘streamers’ en lussen. Dit wordt bepaald door het magnetische veld.

(meer…)

Lees verder Computermodel voorspelt corona

ESA gaat nieuwe weersatelliet lanceren

Het Europese ruimtevaartbureau ESA en de Europese operator van weersatellieten Eumetsat hebben het licht op groen gezet om effectief op 17 juli van op Bajkonoer met een Sojoez-draagraket de eerste Europese polaire weersatelliet, Metop-1, te lanceren.

(meer…)

Lees verder ESA gaat nieuwe weersatelliet lanceren

Belangrijkste instrument Hubble defect

Volgens medewerkers van het Space Telescope Science Institute in Baltimore is de belangrijkste camera van de Hubble Space Telescope, de Advanced Camera for Surveys (ACS), defect. De twee andere camera’s van Hubble werken momenteel wel naar behoren. Technici op aarde proberen het probleem te verhelpen, maar het einde van de bekende telescoop komt steeds dichterbij.

(meer…)

Lees verder Belangrijkste instrument Hubble defect

Nieuwe maantjes Pluto krijgen namen

De nieuwe, pas ontdekte manen van planeet Pluto hebben gisteren hum officiële namen gekregen. De manen zullen voortaan door het leven gaan als Nix en Hydra. Nix en Hydra werden in mei 2005 ontdekt door de Hubble Space Telescope uit verschillende observaties gedurende het hele jaar. De maantjes gingen voorheen nog door het leven als S/2005 P1 en S/2005 P2.

(meer…)

Lees verder Nieuwe maantjes Pluto krijgen namen

Drie nieuwe Trojanen bij Neptunus ontdekt

In Chili zijn met de 6,5 meter Magellan-Baade-telescoop drie nieuwe planetoïden ontdekt die dezelfde baan volgen als de planeet Neptunus. De planetoïden bevinden zich in een van de stabiele libratiepunten, die op 60 graden aan weezijden van de planeet liggen.

(meer…)

Lees verder Drie nieuwe Trojanen bij Neptunus ontdekt

Meteorietinslag Noorwegen was 700 ton TNT zwaar

De vuurbal die op 7 juni werd gesignaleerd in Noorwegen is volgens professor Peter Brown van de University of Western Ontario gelijk aan 700 ton TNT. Brown’s student, Wayne Edwards, kwam tot dit resultaat met behulp van seismologische gegevens. Eerdere gegevens zeiden dat de inslag even zwaar was als de atoombom die op Hiroshima viel (12000+ ton TNT).

(meer…)

Lees verder Meteorietinslag Noorwegen was 700 ton TNT zwaar

ISS dit weekeinde goed zichtbaar boven Nederland

Dit weekeinde zijn de omstandigheden ideaal om het Internationale ruimtestation ISS te zien overvliegen. Soms zelfs vier keer per nacht. Het internationale ruimtestation draait vierhonderd kilometer hoog in een baan rond de aarde en vliegt met een snelheid van 7,7 kilometer per seconde. Toch is het niet moeilijk om het te zien. Als je tenminste weet waar je moet kijken.

(meer…)

Lees verder ISS dit weekeinde goed zichtbaar boven Nederland

Binnen 20 jaar op de maan en 40 jaar op Mars

De eerste mensen zullen zich binnen twintig jaar op de maan vestigen. Rond 2046 zullen zij een kolonie op de planeet Mars stichten. Dat voorspelde de vermaarde Britse natuurkundige Stephen Hawking volgens het radiostation RTHK dinsdag tijdens een bezoek aan Hongkong.

(meer…)

Lees verder Binnen 20 jaar op de maan en 40 jaar op Mars

Meteoriet slaat in op de maan

Op 2 mei jongstleden is in de Mare Nubium (‘Zee van wolken’) op de maan een meteoriet met grote snelheid, ruim 137.000 km per uur ingeslagen. De krachtige inslag veroorzaakte een krater van 3,5 meter diep en 14 meter in doorsnede. Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben de inslag van de meteoriet op video vastgelegd.

(meer…)

Lees verder Meteoriet slaat in op de maan

Nederlandse meteorieten in tentoonstelling Sonnenborgh

Meteorieten spelen een sleutelrol in het onderzoek naar ons zonnestelsel. Tegelijkertijd zijn ze een bedreiging voor de mens en al het leven op aarde. Hoe dat precies zit, vertelt Museum en Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht met de tentoonstelling ‘Dreiging uit de ruimte’.

(meer…)

Lees verder Nederlandse meteorieten in tentoonstelling Sonnenborgh

Inslag meteoriet Noorwegen gefotografeerd

De plaats waar de inslag in Noorwegen afgelopen week heeft plaatsgevonden, is gisteren gefotografeerd. Volgens enkele Noorse wetenschappers had de meteoriet tijdens de inslag een snelheid van honderden kilometers per uur en woog het restant ruim twaalf kilo.

(meer…)

Lees verder Inslag meteoriet Noorwegen gefotografeerd

End of content

No more pages to load