Atlantis krijgt tijd tot 8 september

In overleg met Moskou heeft de NASA het lanceervenster voor het ruimteveer Atlantis met een dag verlengd tot 8 september. De shuttle diende vorige zondag te vertrekken naar het Internationaal Ruimtestation ISS, maar een blikseminslag en de tropische storm Ernesto zorgden voor herhaaldelijk uitstel.

(meer…)

Lees verder Atlantis krijgt tijd tot 8 september

Er draait een planeet rondom ster Pollux

Tot nu toe hebben astronomen meer dan 200 exoplaneten ontdekt in het universum, bijna allemaal planeten die cirkelen rond een duistere, onbekende ster met een vaak onuitspreekbare naam. Maar onlangs hebben astronomen een planeet rond een heldere ster gevonden, een van de meeste bekende sterren onder amateurastronomen in de wereld: Pollux. De ster is een van de helderste sterren aan de hemel en staat in het sterrenbeeld Tweeling.

(meer…)

Lees verder Er draait een planeet rondom ster Pollux

Astronomen ontdekken twee nieuwe exoplaneten

Een Europese groep heeft bekendgemaakt dat ze een systeem rond een andere type ster hebben gevonden waar vier planeten rond draaien. De vier planeten cirkelen rond Mu Arae (HD 160691), een ster die zich 350 lichtjaren van de Aarde bevindt. Het was al bekend dat er twee planeten om de ster cirkelden, maar nieuwe observaties toonden aan dat er nog twee planeten om Mu Arae cirkelen.

(meer…)

Lees verder Astronomen ontdekken twee nieuwe exoplaneten

Hoogste wolken boven Mars ontdekt

Wetenschappers hebben met de sonde Mars Express de hoogste wolken boven het oppervlak van een planeet gevonden. Dat heeft het Europese ruimtevaartbureau ESA bekendgemaakt. Het is een nieuw stuk in de puzzel die de werking van de Martiaanse atmosfeer is.

(meer…)

Lees verder Hoogste wolken boven Mars ontdekt

Lancering Space Shuttle Atlantis voor derde keer uitgesteld

De Space Shuttle Atlantis gaat deze week niet meer de ruimte in. Ruimtevaartorganisatie NASA maakte maandag 28 augustus bekend de Space Shuttle weg te halen van zijn lanceerplek in verband met de nadering van de tropische storm Ernesto. De bemanning van de Atlantis moet tijdens de geplande vierdaagse missie verder bouwen aan het International Space Station (ISS).

(meer…)

Lees verder Lancering Space Shuttle Atlantis voor derde keer uitgesteld

Ruimtesonde Mariner 4 vloog door staart van komeet

Op 14 juli 1965 zorgde de Mariner 4 voor de eerste close-up foto’s van Mars. Het ruimteschip passeerde Mars, nadat het 228 dagen onderweg was geweest, op een afstand van 9846 kilometer. De sonde nam 22 foto’s (1% van het Marsoppervlak). Op de foto’s stond een groot niemandsland, met een zandtapijt en overal kraters. Nu, na ruim 40 jaar, blijkt dat de sonde aan het einde van zijn missie geteisterd is door een hevige meteorenstorm, die enkele instrumenten blijvend beschadigden, aldus Paul Weigert.

(meer…)

Lees verder Ruimtesonde Mariner 4 vloog door staart van komeet

Lancering Space Shuttle Atlantis op dinsdag

Het Amerikaanse ruimteveer Atlantis wordt pas dinsdag gelanceerd. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie NASA zondag laten weten. Tot het verdere uitstel is besloten om technici de tijd te geven voor een uitvoerige controle op eventuele schade door de blikseminslag van vrijdag in het lanceerplatform.

(meer…)

Lees verder Lancering Space Shuttle Atlantis op dinsdag

Mogelijke downtime AstroVersum verwacht

Aankomende dinsdag en misschien woensdag, 29 en 30 augustus, wordt er een downtime verwacht op AstroVersum. De downtime zal hopelijk niet al te lang duren, maar enkele uren. Onze hosting zal dan de zijn gehele infrastructuur van de provider verhuizen naar een andere datacenter. 30 augustus is een uitloopdag, mocht de verhuizing op 29 augustus nog niet helemaal voltooid zijn.

(meer…)

Lees verder Mogelijke downtime AstroVersum verwacht

Lancering Space Shuttle Atlantis voor dag uitgesteld

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft besloten om de lancering van Space Shuttle Atlantis 1 dag uit te stellen. Door onweer op het Kennedy Space Center in Florida kan de Shuttle morgen niet de ruimte in. De NASA schatte eerder de kans dat het vertrek moet worden uitgesteld op 60 procent.

(meer…)

Lees verder Lancering Space Shuttle Atlantis voor dag uitgesteld

Het geheim van het poollicht

Het poollicht verschijnt uiteraard bij de polen van de Aarde. Dit gebeurd wanneer deeltjes van de zon in aanraking komen met het magnetische veld van de Aarde. ESA’s Cluster ruimteschip heeft geholpen met het exact bepalen van hoe de energetische deeltjes die het poollicht veroorzaken ontstaan. Cluster heeft bevestigd dat de interactie met het magnetisch veld van de aarde tot gevolg heeft dat een stroom van gas die aan meer dan 300 km/seconde voortsnelt, op onze atmosfeer terecht komt en het licht doet ontstaan.

(meer…)

Lees verder Het geheim van het poollicht

Toch leven op Mars?

Aan de binnenkant van een Marsiaanse meteoriet zijn misschien tekenen van leven gevonden. Wetenschappers hebben kleine tunneltjes ontdekt, die er misschien zijn ingeboord door micro-organismen. Maar de onderzoekers zijn voorzichtig, het is al vaker voorgekomen dat er van daken werd afgeschreeuwd dat er leven op Mars was gevonden. Na verder onderzoek moesten de wetenschappers dan schoorvoetend op deze bekendmaking terugkomen.

(meer…)

Lees verder Toch leven op Mars?

Aftellen lancering Atlantis begonnen

Op Cape Canaveral in Florida is donderdag de klok beginnen tikken voor de lancering van het ruimteveer Atlantis zaterdag, zo heeft de NASA bekendgemaakt. Het gaat om de 116de Shuttlemissie. De aftelklok stak om 18.00 uur van wal op minus 43 uur voor lancering, voorzien voor zondag 22.30 uur Nederlandse tijd. Er is voor en na de lancering een speling van vijf minuten. Binnen de 43 uur dat de klok tikt, zijn traditionele stops voorzien.

(meer…)

Lees verder Aftellen lancering Atlantis begonnen

Ons zonnestelsel telt nog maar acht planeten

Wetenschappers van de Internationale Astronomische Unie (IAU) degradeerden Pluto donderdag in de Tsjechische hoofdstad Praag tot een “dwergplaneet”, een nieuwe categorie. De sterrenkundigen stemden over een nieuwe definitie voor het woord ‘planeet’. Pluto valt niet langer onder die definitie.

(meer…)

Lees verder Ons zonnestelsel telt nog maar acht planeten

Astronomen beslissen over lot Pluto

Wetenschappers van de Internationale Astronomische Unie (IAU) beslissen donderdag in de Tsjechische hoofdstad Praag over het lot van Pluto, nu nog de kleinste planeet in ons zonnestelsel. Als de sterrenkundigen het eens worden over een nieuwe definitie voor het woord ‘planeet’, kan Pluto echter worden gedegradeerd tot een flinke rots die om de zon draait.

(meer…)

Lees verder Astronomen beslissen over lot Pluto

Gedeeltelijke maansverduistering op 7 september a.s.

Op donderdag 7 september 2006 vindt er een gedeeltelijke maansverduistering plaats in Europa. In Nederland zal de maan tijdens het maximum voor 18 procent in de schaduw van de aarde gedompeld zijn. Omdat de maan pas om 20.15 uur boven de horizon verschijnt, zal vanuit onze streken alleen het maximum en het tweede deel van de eclips te zien zijn. Tijdens het maximum om 20.51 uur staat de maan slechts 4 graden boven de horizon.

(meer…)

Lees verder Gedeeltelijke maansverduistering op 7 september a.s.

China en Rusland samen naar Mars

China en Rusland gaan samenwerken in een ruimtevaartmissie naar Mars. Volgens de Chinese krant People’s Daily zal in 2009 een Russisch ruimtevaartuig naar Mars gaan om bodemmonsters te nemen. Ook zal worden geland op een van de kleine manen van die planeet. De Chinezen leveren voor de missie belangrijke technologie voor bodemonderzoek.

(meer…)

Lees verder China en Rusland samen naar Mars

Eerste vrouwelijke ruimtetoerist komt uit Iran

Anousheh Ansari, een Amerikaanse vrouw van Iraanse afkomst, mag in september als toerist naar het Internationaal Ruimtestation vliegen, zo heeft een woordvoerder van het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos bekendgemaakt. De Japanner Daisuke Enomoto, die eerder voor de trip in aanmerking kwam, is om medische redenen uit de boot gevallen.

(meer…)

Lees verder Eerste vrouwelijke ruimtetoerist komt uit Iran

Lancering Sojoez afhankelijk van Atlantis

De lancering van de Sojoez kan worden verdaagd indien de Space Shuttle Atlantis zondagavond (Nederlandse tijd) niet naar het ISS zou kunnen vertrekken. Dit heeft voorzitter Nikolai Sevastjanov van de Russische raketbouwer Energija woensdag gezegd. De Atlantis moet normaal vanaf zondag omstreeks 22.30 uur de jacht op het ruimtestation inzetten voor een cruciale constructiemissie.

(meer…)

Lees verder Lancering Sojoez afhankelijk van Atlantis

Crew Exploration Vehicle (CEV) krijgt naam: Orion

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de opvolger van de Space Shuttle de naam Orion gegeven. Het bemande ruimtevaartuig is het stadium van de tekentafel nog niet ontgroeid. Het zal volgens planning uiterlijk 2014 voor het eerst astronauten naar het internationaal ruimtestation (ISS) brengen. Zes jaar later moet de eerste maanlanding een feit zijn.

(meer…)

Lees verder Crew Exploration Vehicle (CEV) krijgt naam: Orion

Lancering van NASA’s STEREO-missie uitgesteld

De NASA gaat niet op 31 augustus maar pas ten vroegste op 18 september met een Delta-raket de twee sondes van de Stereomissie lanceren, zo heeft een gezaghebbende ruimtevaartsite gemeld. De sondes moeten meer leren over uitbarstingen op de zon en de gevolgen daarvan voor de Aarde.

(meer…)

Lees verder Lancering van NASA’s STEREO-missie uitgesteld

Zuid-Koreaanse satelliet succesvol gelanceerd

In het kader van het gedurfde Sea Launch project is dinsdag succesvol een Zuid-Koreaanse satelliet gelanceerd, zo was rechtstreeks op het internet te volgen. Het was al de 22ste lancering van het internationale Sea Launch. Volgens woordvoerder Hwang Dae-Woon is men er 75 minuten na de lancering reeds in geslaagd contact te leggen met de kunstmaan die eveneens met de naam Mugunghwa-5 door het kosmische leven gaat. De satelliet moet Seoel meer in staat stellen zijn communistische noorderbuur in de gaten te houden.

(meer…)

Lees verder Zuid-Koreaanse satelliet succesvol gelanceerd

Meld je aan en ontvang de nieuwsbrief van AstroVersum!

Wanneer je jezelf aanmeldt voor de nieuwsbrief van AstroVersum, ontvang je 1 keer in de maand een zeer uitgebreide nieuwsbrief, met onder andere het opvallendste nieuws uit de wereld van astronomie en ruimtevaart, de komende hemelverschijnselen en specials. Meld je dus nu aan!

(meer…)

Lees verder Meld je aan en ontvang de nieuwsbrief van AstroVersum!

Belgisch-Chinese samenwerking in de ruimte… tot aan de maan

De wetenschappelijke vergadering van het Committee on Space Research (COSPAR) van de Verenigde Naties in juli in Beijing was een gelegenheid om de basis te leggen voor een akkoord tussen de Chinese Academie van Wetenschappen enerzijds en het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) en het Centre Spatial de Liege (CSL) anderzijds.

(meer…)

Lees verder Belgisch-Chinese samenwerking in de ruimte… tot aan de maan

11-jarige zonnecyclus

Astronomen melden dat de zon in een volgende periode zit van haar 11-jarige cyclus van zonnevlekken en zonneflitsen. Maar dat er weinig zonnevlekken ontstaan en zonneflitsen zijn, is zeldzaam, maar op juli 31 verscheen een klein zonnevlekje en verdween weer na een paar uur. Dit is een normaal verschijnsel, behalve dat bij dit het zonnevlekje magnetisch omgekeerd was. “We hebben op dit gewacht”, zei David Hathaway, een zonnefysicus aan het Marshall Space Flight in Huntsville, Alabama. “Een omgekeerde zonnevlek is het teken dat de volgende zonnecyclus is begonnen.”

(meer…)

Lees verder 11-jarige zonnecyclus

Delfste studensatelliet volgend jaar de ruimte in

De satelliet Delfi-C3, ontwikkeld door studenten van de TU Delft, gaat op 30 juni volgend jaar vanuit India de ruimte in. De TU heeft hierover deze week een overeenkomst gesloten met de universiteit in Toronto, die fungeert als ‘lanceringsmakelaar’ en de Indian Space Research Organisation.

(meer…)

Lees verder Delfste studensatelliet volgend jaar de ruimte in

Herstel ozongaat gaat langer duren

Het herstel van de ozonlaag, aangetast door chemicaliën in de vorige eeuw, gaat langer duren. Volgens het milieuprogramma van de Verenigde Naties (Unep) en de meteorologische organisatie van de VN zal volledig herstel zeker vijftien jaar langer op zich laten wachten dan gedacht, tot zeker 2065.

(meer…)

Lees verder Herstel ozongaat gaat langer duren

Geen leven op Mars, wel stofduivels

Het ambitieuze NASA-project uit de zeventiger jaren waarbij men op zoek ging naar leven op de planeet Mars, heeft een staartje gekregen. De antwoorden die de wetenschappers destijds kregen na het onderzoek zorgden eigenlijk voor alleen maar meer hoofdbrekens. Men dacht een teken van leven te hebben gevonden, experimenten lieten sporen van chemische activiteiten zien. Bijna een teken dat er sprake moest zijn van organische materie. Maar vervolgstudies toonden aan dat dit laatste onmogelijk waar kon zijn.

(meer…)

Lees verder Geen leven op Mars, wel stofduivels

STEREO-missie klaar voor lancering

De Amerikaanse ruimteorganisatie NASA is van plan om op 31 augustus twee sondes van de missie ‘STEREO’ te lanceren. De Solar TErrestrial RElations Observatory (STEREO), zal met een Delta 2 raket gelanceerd worden. De sondes moeten onderzoek doen over uitbarstingen van de zon en de gevolgen voor aarde.

(meer…)

Lees verder STEREO-missie klaar voor lancering

Microben kunnen zich in de ruimte vermenigvuldigen

Russische wetenschappers hebben microben ontdekt die lange tijd in de ruimte kan overleven. Dit zijn de eerste resultaten van het ‘Biorisk’-project. Vorig jaar zijn drie containers met sporen van verschillende schimmels en sommige bacillen aan de buitenkant van het ruimtestation ISS geplaatst.

(meer…)

Lees verder Microben kunnen zich in de ruimte vermenigvuldigen

Astronomen verwachten meteorenstorm in september 2007

Volgens twee astronomen mogen we volgend jaar een extreme meteorenstorm verwachten. Volgens Esko Lyytinen en Peter Jenniskens zullen veel meteoren van de zwerm ‘Aurigiden’ op 1 september 2007 te zien zijn aan de hemel. Het radiant van de storm ligt in het sterrenbeeld Voerman (Auriga). De laatste keer dat de Aurigiden aan de hemel verschenen, was in 1935, 1986 en 1994.

(meer…)

Lees verder Astronomen verwachten meteorenstorm in september 2007

Bemanning Discovery bezoekt het JPL

De bemanning van het ruimteveer Discovery, dat vorige maand de lucht inging, hebben donderdag een stop gemaakt bij het JPL om te discussiëren over hun recente missie met wetenschappers, ingenieurs en toekomstige astronauten.

(meer…)

Lees verder Bemanning Discovery bezoekt het JPL

De maan wordt in toekomst mogelijk planeet

Als astronomen het eens worden over de onlangs voorgestelde definitie van een planeet, zal zoals eerder bekend werd gemaakt Ceres als planeet erkend worden en zullen Pluto en Charon een dubbelplaneet vormen. Maar over miljoenen jaren kan onze natuurlijke satelliet de maan ook als planeet erkend worden, wanneer het zwaartepunt in de ruimte gesitueerd is en niet meer in de aarde.

(meer…)

Lees verder De maan wordt in toekomst mogelijk planeet

Hubble neemt zwakste sterren bolvormige sterrenhoop waar

Met de Hubble ruimtetelescoop is een inventarisatie gemaakt van de allerzwakste sterren in de bolvormige sterrenhoop NGC 6397. Hierbij zijn de zwakste sterren ooit in een bolhoop waargenomen. Bolvormige sterrenhopen, die uit vele honderdduizenden sterren bestaan, behoren tot een van de oudste objecten uit het heelal.

(meer…)

Lees verder Hubble neemt zwakste sterren bolvormige sterrenhoop waar

NASA’s nieuwe maanproject krijgt een logo

Van NASA’s nieuwe Crew Exploration Vehicle (CEV) en maanlandingsprogramma wordt verwacht dat ze het Moniker Orion (Engels) project samenvoegen met het hunne. Het ruimteagentschap heeft nog geen naam voor het project aangekondigd, maar een logo en titel is gezien in een NASA document dat is goedgekeurd.

(meer…)

Lees verder NASA’s nieuwe maanproject krijgt een logo

Telt het zonnestelsel voortaan 12 planeten?

Op het congres van de Internationale Astronomische Unie (IAU) is gisteren bekendgemaakt dat het zonnestelsel vanaf nu twaalf planeten telt. Het zonnestelsel zal uit acht klassieke planeten bestaan die het systeem overheersen (Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus) en drie Pluto-achtige planeten, Ceres, Pluto en maan Charon en het onlangs ontdekte object 2003 UB313.

(meer…)

Lees verder Telt het zonnestelsel voortaan 12 planeten?

De platte planeet Saturnus

De Cassini sonde heeft weer een prachtige foto van Saturnus gemaakt. Op de foto ziet Saturnus eruit als een platte maan. De platte vorm van Saturnus komt door de lage dichtheid met de combinatie van snelle rotaties. De ringen verdwijnen in het midden waar de schaduw van de planeet het donkerst is.

(meer…)

Lees verder De platte planeet Saturnus

Voyager 1 op een afstand van 100 AE

Voyager 1, het verste mensgemaakte object in de ruimte, heeft een afstand van 100 AE (astronomische eenheden = ~ 150 miljoen kilometer) tegenover de zon bereikt op dinsdag 15 augustus omstreeks 14.13 uur. Dit betekend dat het ruimtetuig, dat bijna 30 jaar geleden gelanceerd is, 100 keer zo ver van de zon verwijderd is dan de aarde.

(meer…)

Lees verder Voyager 1 op een afstand van 100 AE

Spitzer brengt jonge sterbevolking Orionnevel in kaart

Met behulp van de infraroodsatelliet Spitzer hebben sterrenkundige de stellaire bevolkingsopbouw van de bekende Orionnevel en zijn omgeving onderzocht. Bij deze onderzoek is vooral gekeken naar jonge sterren die omringd zijn door een zogenaamde protoplanetaire schijf; een planetenstelsel in geboortestatus.

(meer…)

Lees verder Spitzer brengt jonge sterbevolking Orionnevel in kaart

Hubble fotografeert stervormingsgebied in Magelhaense wolk

Op het congres van de Internationale Astronomische Unie (IAU) in de Tsjechische hoofdstad Praag is een nieuwe foto van de Hubble Space Telescope verschenen. De foto laat een gebied zien in de Grote Magelhaense wolk, waar sterren worden gevormd. Op de foto zijn zowel jonge als oudere sterren te zien (te herkennen aan de verschillende kleuren).

(meer…)

Lees verder Hubble fotografeert stervormingsgebied in Magelhaense wolk

Hyperion, één van de manen van Saturnus

In tegenstelling tot de meeste doffe grijze maantjes in ons zonnestelsel heeft Hyperion, één maan van Saturnus, een roze tint. Hyperion is een maan van Saturnus, ontdekt door Bond en Lassell in 1848. Hyperion is het grootste onregelmatig gevormde (niet-bolvormige) object in het zonnestelsel.

(meer…)

Lees verder Hyperion, één van de manen van Saturnus

Verjaardag Deimos gevierd met nieuwe foto

Ter gelegenheid van de verjaardag van de Martiaanse maan Deimos heeft de ruimtesonde Mars Global Surveyor een foto genomen van de maan. Deimos werd 129 jaar geleden ontdekt op 11 augustus 1877 door de astronoom Asaph Hall. De afstand tussen de sonde en de maan bedroeg op het moment dat de foto werd gemaakt ruim 23.000 kilometer. Op de foto zijn twee kraters zichtbaar: Swift en Voltaire.

(meer…)

Lees verder Verjaardag Deimos gevierd met nieuwe foto

Winter voor de Spirit en Opportunity

NASA’s door de zon aangedreven voertuigen op Mars hebben de donkerste tijd van het Marsjaar bereikt op dinsdag met de aankomst van de winterzonnewende* op het zuidelijke halfrond. De voertuigen hebben wel verouderde apparatuur, maar ze blijven nieuwe dingen ontdekken over Mars.

(meer…)

Lees verder Winter voor de Spirit en Opportunity

Meer kleine ijsdwergen dan verwacht in zonnestelsel

Uit observaties met verschillende telescopen op aarde en in de ruimte blijkt dat er meer ijsdwergen zijn in de buitenste oorden van ons zonnestelsel dan verwacht. De objecten, tussen 20 en 100 meter in grootte, maken deel uit van een klasse die trans-neptuniaanse objecten (TNO’s) worden genoemd, die voorbij de baan van planeet Neptunus verblijven.

(meer…)

Lees verder Meer kleine ijsdwergen dan verwacht in zonnestelsel

Duizendste Kreutz-komeet ontdekt op beelden SOHO

Onlangs heeft de Pool Arkadiusz Kubczak (amateur-kometenjager) voor de derde keer een komeet op beelden ontdekt op beelden van de ruimtesonde SOHO, die onderzoek doet naar de zon. Later bleek dat het om een bijzondere ontdekking ging, het betrof namelijk de duizendste Kreutz-komeet die op beelden van SOHO gezien is.

(meer…)

Lees verder Duizendste Kreutz-komeet ontdekt op beelden SOHO

Cassini fotografeert Rhea en F-ring Saturnus

Op een nieuwe foto van de ruimtesonde Cassini is de maan Rhea te zien achter de F-ring van ringplaneet Saturnus. Rhea is een 1528 kilometer grote maan, na Titan de grootste maan van die in een baan om de gasplaneet draait. De kleurenfoto werd op 1 juli jongstleden gemaakt door Cassini.

(meer…)

Lees verder Cassini fotografeert Rhea en F-ring Saturnus

Spelers F.C. Barcelona in contact met ISS

De spelers van de Spaanse voetbalclub F.C. Barcelona hebben enkele dagen geleden het vluchtleidingscentrum in NASA’s Johnson Space Center in Houston bezocht. Nadat de selectie en de drie bemanningsleden van Expeditie 13 contact legde, daagde coach Frank Rijkaard astronaut Thomas Reiter uit om zijn voetbalkunsten in de ruimte te vertonen.

(meer…)

Lees verder Spelers F.C. Barcelona in contact met ISS

Cassini fotografeert bedekking Rigel door Saturnus

De Amerikaanse ruimtesonde Cassini heeft een bijzondere foto gemaakt van een bedekking door planeet Saturnus van ster Rigel. Voor de amateurastronomen onder ons is Rigel bekend als één van de helderste sterren van het bekende sterrenbeeld Orion. Cassini maakte deze foto op 30 juni 2004, toen de afstand tussen de planeet en de ruimtesonde 446.000 kilometer bedroeg.

(meer…)

Lees verder Cassini fotografeert bedekking Rigel door Saturnus

De Hubble constante

Bijna elke astronomische meting hangt af van de Hubble constante. Dit is een cijfer dat de expansie van het heelal berekent. NASA’s Chandra X-Ray Observatory heeft dit getal berekend en kwam uit op 77 km per seconde per megaparsec (3.26 miljoen lichtjaar) met een foutmarge van maximaal 15%. Dit is bewijs dat het heelal tussen 12 en 14 miljard jaar oud is.

(meer…)

Lees verder De Hubble constante

Lancering opvolger Genesis in 2007

Vanaf januari 2007 zal een tweede ruimtehotel in een baan rond onze planeet draaien: Genesis 2. Genesis 2 zal veel lijken op zijn ‘broeder’ Genesis 1, een opblaasbaar ruimtehotel dat sinds enkele weken haar baantjes om de aarde voltooid. Een Russiche Dnepr-raket zal het ruimtehotel lanceren.

(meer…)

Lees verder Lancering opvolger Genesis in 2007

Hubble Space Telescope ontdekt exoplaneet

De Hubble Space Telescope heeft in een verre planeet buiten ons zonnestelsel waargenomen, zo maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekend. Bij de waarnemingen werd gebruik gemaakt van microlensing, dat betekent dat de zwaartekracht van de exoplaneet gebruikt wordt als lens. Met microlensing-methode is al twee keer eerder een exoplaneet gevonden.

(meer…)

Lees verder Hubble Space Telescope ontdekt exoplaneet

NASA test instrument GLAST satelliet succesvol

Wetenschappers en de ingenieurs van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben een laatste, definitieve test van de GLAST Burst Monitor, een instrument voor het bestuderen van gammaflitsen in het heelal voltooid. Een gammaflits of gammaburst is een heftige uitbarsting van hoog energetische gammastraling en duurt van enkele milliseconden tot enkele minuten.

(meer…)

Lees verder NASA test instrument GLAST satelliet succesvol

Astronomen vinden erg kleine ster met reuzenplaneet

Astronomen van de Universiteit van Toronto en het European Southern Observatory (ESO) hebben een erg kleine ster waargenomen met een reuzenplaneet. De ster, die door het leven gaat onder de naam ‘Oph1622’, is een uiterst kleine bruine dwerg en heeft een massa die gelijk is aan 14 Jupiters.

(meer…)

Lees verder Astronomen vinden erg kleine ster met reuzenplaneet

Wordt journalist bij AstroVersum!

AstroVersum is een site met nieuws en artikelen met betrekking tot astronomie en ruimtevaart. Er is momenteel een klein groepje die nieuws plaatst. Wil jij meehelpen om AstroVersum nog actueler te maken, meld je dan nu aan als journalist!

(meer…)

Lees verder Wordt journalist bij AstroVersum!

Enceladus bedekt maan Rhea

De Amerikaanse ruimtesonde Cassini heeft opnieuw een prachtige foto gemaakt. Op de pas vrijgegeven foto die op 4 juli jongstleden werd gemaakt is te zien dat Saturnus’ maan Enceladus de maan Rhea bedekt. Rhea is een ruim drie keer grotere maan dan Enceladus, de diameter van Enceladus’ telt 505 kilometer en dat van Rhea telt ruim 1500 kilometer.

(meer…)

Lees verder Enceladus bedekt maan Rhea

Rusland simuleert toekomstige ruimtevlucht naar Mars

De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos zoekt naar vrijwilligers voor een 520-daagse ‘vlucht naar planeet Mars’. Om kans te maken op een plek in de definitieve selectie, moet je tussen de 25 en 50 jaar oud zijn, zo maakte Roskosmos op zijn officiële website bekend.

(meer…)

Lees verder Rusland simuleert toekomstige ruimtevlucht naar Mars

MetOp wordt gelanceerd in oktober

De lancering van de MetOp, de eerste van Europa’s nieuwe serie weersatellieten, is nu gepland op 7 oktober 2006. De nieuwe datum is vorige week besloten bij een bijeenkomst van ESA, EUMETSAT, CNES, NOAA en Starsem, het lanceringbedrijf.

(meer…)

Lees verder MetOp wordt gelanceerd in oktober

Kometen vormen het begin van het leven

Het bewijsmateriaal van atoomstikstof in interstellaire gaswolken verklaart dat er op kometen moleculen in een vroeg stadium leven, dat leidt tot de vorming van het leven, aldus onderzoekers van de Universiteit van Michigan en het Harvard-Smithsonian Centrum. De verklaring verandert ook het begrip van chemie in de ruimte.

(meer…)

Lees verder Kometen vormen het begin van het leven

Stofdeeltjes ontdekt rondom dode ster

Ongeveer 160.000 jaar geleden ontplofte een ruim 20 keer massievere ster in de Grote Magelhaense Wolk. In 1987 bereikte het licht van deze supernova de aarde en de overblijfselen van de ster werden aan het zuidelijk halfrond duidelijk zichtbaar aan de nachthemel. Bijna twee decennia na de uitbarsting van de ster, zijn er stofdeeltjes in de gaswolken ontdekt die wetenschappers duidelijk maken hoe het proces tijdens de vorming van planeten en sterren in elkaar zit.

(meer…)

Lees verder Stofdeeltjes ontdekt rondom dode ster

Astronomen ontdekken zwakste ster aan de hemel

Astronomen hebben een bruine dwerg onder de naam ‘DEN 0255-477’ ontdekt dat momenteel het zwakste object is dat ooit werd waargenomen in het universum, want de kleine ster straalt ruim 100 keer minder licht dan onze ster: de zon. De afstand tussen de aarde en de bruine dwerg bedraagt ‘slechts’ 16,2 miljoen lichtjaar, en dat maakte het waarnemen van het object erg makkelijk.

(meer…)

Lees verder Astronomen ontdekken zwakste ster aan de hemel

Wetenschappers denken dat heelal ouder is

Wetenschappers van de Ohio State University de precieze afstand bepaald tot het sterrenstelsel M33 en M31, ofwel het Driehoekstelsel en het Andromedastelsel. De sterrenstelsel zijn allebei een naaste buur van ons melkwegstelsel en bevinden zich respectievelijk op 3 miljoen en 3,5 miljoen lichtjaar van de aarde af, ruim 15 procent verder dan de oorspronkelijke afstand van 2,6 miljoen en 2,9 miljoen lichtjaar.

(meer…)

Lees verder Wetenschappers denken dat heelal ouder is

Isolatieschuim vormt geen gevaar voor maanraket

Volgens ingenieurs van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die momenteel een raket ontwerpen voor een toekomstige reis naar de maan, zal hetzelfde soort isolatieschuim als bij de Shuttlemissies gebruikt worden voor de externe de brandstoftank van het ruimteveer. NASA denk dat dit geen probleem zal veroorzaken.

(meer…)

Lees verder Isolatieschuim vormt geen gevaar voor maanraket

Dark Energy Telescope moet bron donkere energie aan het licht brengen

NASA heeft gisteren besloten een nieuwe telescoop na 2010 te lanceren: de ‘Dark Energy Telescope’. Deze telescoop moet de bron van donkere energie in het heelal aan het licht brengen, want deze kracht versnelt de uitdijing van het heelal. Volgens de ruimtevaartorganisatie kan de nieuwe telescoop per jaar ruim 1500 supernova’s traceren.

(meer…)

Lees verder Dark Energy Telescope moet bron donkere energie aan het licht brengen

AstroPlaza.nl en AstroVersum.nl presenteren nieuwe site

Vanaf vandaag werken de sites AstroPlaza.nl en AstroVersum.nl samen. In de afgelopen maanden werden er al plannen gemaakt om de sites samen te voegen en zoals je ziet is het resultaat deze prachtige, grote site geworden onder de naam AstroVersum. Naast de lay-out heeft de nieuwe site veel nieuwe functies gekregen, zoals een vernieuwd forum en nieuwe artikelen.

(meer…)

Lees verder AstroPlaza.nl en AstroVersum.nl presenteren nieuwe site

Wetenschap blijft handen vol hebben met Titan

Toen de Europese sonde Huygens landde op de Saturnusmaan Titan op 14 januari 2005 keken en luisterden een hele batterij telescopen in de wereld mee. Ondertussen heeft het moederschip Cassini, in een baan om Saturnus, op Titan sporen van meren gevonden.

(meer…)

Lees verder Wetenschap blijft handen vol hebben met Titan

Ruimtewandeling astronauten ISS geslaagd

Op 3 augustus om 15.55 uur verliet ESA-astronaut Thomas Reiter het internationale ruimtestation ISS voor een 6,5 uur durende ruimtewandeling (EVA). Samen met NASA-collega Jeff Williams heeft hij het nodige installatiewerk succesvol verricht om de verdere opbouw van het ISS in de toekomst mogelijk te maken.

(meer…)

Lees verder Ruimtewandeling astronauten ISS geslaagd

Astronomen ontdekken planeten zonder ster

Een team astronomen heeft een bizarre ontdekking gedaan. Op vierhonderd lichtjaren van onze planeet zijn twee hemellichamen ontdekt die om elkaar heen draaien in plaats van om een moederster. In de afgelopen jaren zijn er zijn er verschillende soortgelijke ontdekkingen gedaan, maar bij deze ontdekking ging het nooit om twee planeten bij elkaar.

(meer…)

Lees verder Astronomen ontdekken planeten zonder ster

Word lid van AstroVersum en geniet van de vele opties!

Wanneer je als bezoeker gratis lid wordt van AstroVersum heb je voortaan vele extra opties tot je beschikking. Als lid kan je onder andere gebruik maken van het forum (waar gediscussieerd kan worden over verschillende sterrenkundige onderwerpen), een fotoalbum (waar eigen foto’s van objecten in het heelal kunnen worden gepost) en nog veel meer!

(meer…)

Lees verder Word lid van AstroVersum en geniet van de vele opties!

Komende tijd veel meteoren aan de hemel

Van vrijdag 11 tot en met zondag 13 augustus 2006 mogen we weer veel meteoren verwachten. De meeste daarvan zullen behoren tot de meteorenzwerm de Perseïden, dus schijnbaar komend uit het bekende sterrenbeeld Perseus. Het maximum van de zwerm valt dit jaar op zaterdag 12 augustus om 22.00 uur.

(meer…)

Lees verder Komende tijd veel meteoren aan de hemel

End of content

No more pages to load