Doorzoek september 2006

Twee exoplaneten ontdekt

Een Brits-Frans-Zwitsers team heeft twee nieuwe planeten buiten ons zonnestelsel of exoplaneten ontdekt, zo heeft het Instituut voor Astrofysica van Parijs (IAP) dinsdag bekendgemaakt.

Drie miljoen jaar geleden dat het nog zo warm was op aarde

De temperatuur op aarde is in geen duizenden jaren zo hoog geweest en de door mensen veroorzaakte opwarming begint haar stempel te drukken op de dieren- en plantenwereld. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers in een rapport dat dinsdag in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences is gepubliceerd. De leider van het onderzoeksteam, James Hansen van het Goddard-instituut van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA, waarschuwt al jaren voor klimaatveranderingen door zogenoemde broeikasgassen.

Delta-raket lanceert succesvol GPS-satelliet

Van op de basis Cape Canaveral in Florida heeft een Delta-draagraket succesvol een nieuwe satelliet voor het GPS-navigatiesysteem gelanceerd, zo hebben gezaghebbende websites op gezag van raketbouwer Boeing gemeld. De lancering past in een modernisering van de GPS-vloot. Op lanceerplatform SLC-17A vertrok om 20.50 uur Nederlandse tijd een Delta-2 van Boeing. Zowat 68 minuten later kwam uit de nok van de klassieke drietrapsraket de door Lockheed Martin gebouwde GPS 2R-15 satelliet vrij. Het duurde enige tijd vooraleer telemetrie aangaf dat de lancering geslaagd lijkt.

Missie van NASA Marsjeeps verlengd

De NASA heeft de missie van de twee robotjeeps op Mars en van twee onbemande sondes rond de Rode Planeet verlengd, zo heeft het vluchtleidingscentrum, het Jet Propulsion Laboratory, woensdag bekendgemaakt.

Vierde trap Vega-raket met succes getest op ESTEC

De vierde trap van ESA’s nieuwe, kleine lanceerraket Vega heeft zijn vibratietests op ESTEC met vlag en wimpel doorstaan. Vega’s onderdelen worden op verschillende plaatsen in Europa gebouwd en getest. De eerste lancering vindt eind 2007 plaats vanaf Kourou, Frans Guyana.

Lockheed stapt in ruimtevaart

Het Amerikaanse luchtvaart-, ruimtevaart- en defensieconcern Lockheed Martin is met Bigelow Aerospace overeengekomen te onderzoeken in hoeverre zijn krachtige Atlas-V draagraket mensen naar een privaat ruimtestation kan brengen, zo heeft de gezaghebbende ruimtevaartsite spacedaily maandag gemeld.

Nieuw bewijsmateriaal oudste geregistreerde supernova

Recente observaties hebben bewijsmateriaal aan het licht gebracht dat helpt om de identificatie van de overblijfselen van één van de vroegste stellaire explosies te bevestigen die door mensen ooit werd geregistreerd. Een nieuwe studie toont aan dat de supernova RCW 86 veel jonger is dan eerder gedacht. De waarnemingen werden uitgevoerd door het Chandra X-ray Observatory.

Astronomische herfst begonnen

De herfst is officieel begonnen en met een maximumtemperatuur van 27 graden en flink wat zon wordt het zaterdag zelfs zomers weer. Dat meldt het KNMI zaterdag. De zomerse weersomstandigheden nemen na het weekeinde al weer af en de kans is groot dat de eerste herfstbuien over ons land trekken.

Astronaut van missie STS-115 opgenomen in ziekenhuis

Astronaut Heidemarie Stefanyshyn-Piper van STS-115 (de missie die afgelopen week ten einde liep) is tijdens een ceremonie vandaag tweemaal ineengezakt. Na 12 dagen lang in de ruimte geleefd te hebben heeft Stefanyshyn-Piper nog fysieke problemen. Ze werd na de ineenzakkingen direct naar het ziekenhuis gebracht en haar toestand is stabiel.

NASA overweegt reparatievlucht voor Hubble

Door de veilige terugkeer van de Shuttle Atlantis donderdag na een geslaagde missie en twee andere succesvolle missies na het ongeluk met de Columbia, groeit de kans dat de NASA inderdaad nog een ruimteveer naar de Hubble Ruimtetelescoop stuurt voor herstellingen en opwaardering, zo hebben functionarissen van de NASA gezegd.

Grote opening in ijskap Noordpool door dooi en stormen

Door een warme zomer en stormen in de afgelopen maanden is er voor het eerst een fikse opening in de gewoonlijk bevroren ijskap in het Noordpool-gebied geweest. Dat blijkt uit satellietbeelden die eind vorig maand zijn genomen, meldde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA woensdag op zijn website.

Ruimteveer Atlantis succesvol geland in Cape Canaveral

Het ruimteveer Atlantis is na een bewogen en cruciale twaalfdaagse missie veilig geland op het Kennedy Space Center (KSC) in Florida, zo was rechtstreeks te volgen op NASA TV. De wielen van het ruimteveer stonden op de 4.500 meter lange en in 1975 aangelegde landingspiste 33 stil om 12.22 uur Nederlandse tijd, na een missie van elf dagen en ongeveer achttien uur.

ISS en Space Shuttle Atlantis voor de zon

Wanneer je direct in de zon kijkt, kun je een oogbeschadiging oplopen. Toch heeft het heldere zonlicht een prachtige foto kunnen bezorgen van het ISS en de Space Shuttle Atlantis. De afstand tussen het ISS en de Space Shuttle is 200 meter.

Space Shuttle Atlantis klaar voor terugkeer op aarde

Het Amerikaanse ruimteveer Atlantis landt morgen op het Kennedy Space Center in Florida, zo heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA woensdag officieel meegedeeld na alle extra-inspectie van de buitenwand van de Space Shuttle. De eerste landingsmogelijkheid morgen is om 12.21 uur Nederlandse tijd, de tweede is om 13.57 uur Nederlandse tijd.

Honderden ver verwijderde sterrenstelsels ontdekt

Een internationaal team van sterrenkundigen heeft honderden sterrenstelsels ontdekt. Foto’s, gemaakt met de Hubble Ruimtetelescoop (HST), tonen meer dan vijfhonderd stelsels uit de periode minder dan een miljard jaar na het ontstaan van het heelal. De onderzoekers beschrijven hun bevindingen in het volgende nummer van het vakblad Astrophysical Journal, maar het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft ze donderdag al bekend gemaakt.

Eclips Saturnus; spectaculaire beelden en een nieuwe ring

Het ruimtevaartuig Cassini heeft een paar dagen geleden de kans gekregen om het gehele ringenstelsel van planeet Saturnus te onderzoeken en te fotograferen. Saturnus bedekte op 17 september jongstleden enkele uren lang de zon, waardoor de ringen te zien waren als nooit tevoren. De zonsverduistering heeft enkele spectaculaire beelden opgeleverd van de ringen. Tevens werd een nieuwe, diffuse ring ontdekt door de sonde, tussen de manen Janus en Epimetheus.

Mysterieus object oorzaak uitstel landing Atlantis

Er is vannacht een onverklaarbaar object gezien langs het ruimteveer, die met dezelfde snelheid als Atlantis door de ruimte vloog en ook in dezelfde richting. Het object heeft mogelijk ook negatieve invloed gehad op enkele instrumenten in Atlantis. Een camera aan boord van het ruimteveer heeft een video gemaakt van het object. De landing van woensdag is uitgesteld door de verschijning van het object.

Ruimtetoeriste mag dagje langer blijven

De eerste ruimtetoeriste zal een dag langer in de ruimte kunnen blijven, zo heeft de Russische vluchtleider Vladimir Solovyov bekendgemaakt. De Amerikaanse Anousheh Ansari vertrok maandagmorgen vroeg van op Baikonoer, in gezelschap van de Rus Mikhail Tjoerin en de Amerikaan Michael Lopez-Alegria, met de Sojoez TMA-9 naar de Internationale spacemeccano, om er morgen/woensdag om 07.24 uur Nederlandse tijd aan te meren.

Zonsverduistering helpt Cassini’s onderzoek naar ringenstelsel

Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben al jaren gewacht op een grote gebeurtenis in ons zonnestelsel. Het ruimtevaartuig Cassini krijgt binnenkort de grootste kans in zijn gehele missie om het ringenstelsel van planeet Saturnus te onderzoeken en te fotograferen. Saturnus bedekt binnenkort enkele uren lang de zon, waardoor de ringen te zien zullen zijn als nooit tevoren.

Eerste ruimtetoeriste de ruimte in

Het zal de conservatief religieuze elite in Teheran niet meevallen, maar de eerste Iraniër in de ruimte is een vrouw. De 40-jarige Iraans-Amerikaanse zakenvrouw Anousheh Ansari is maandagochtend vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan aan boord van een Sojoez-raket vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS.

Atlantis losgekoppeld van ISS; terugreis naar aarde begonnen

Na een reis van meer dan een week in de ruimte is het Amerikaanse ruimteveer Atlantis met zes astronauten aan boord zondagmiddag op de terugweg naar de aarde gegaan. Als alles volgens plan verloopt, landt het ruimteveer woensdag op de basis Cape Canaveral in Florida. Nadat Atlantis was losgekoppeld van het ISS, werden er nog enkele film- en foto-opnamen gemaakt.

Ruimtebezoeker Ansari doet ESA-experimenten aan boord ISS

De Iraans-Amerikaanse ondernemer Anousheh Ansari vertrekt op maandag 18 september voor tien dagen naar het Internationale Ruimtestation ISS. Tijdens haar missie voert ze vier ESA-experimenten uit. Twee daarvan deed de Nederlandse ESA-astronaut André Kuipers eerder tijdens missie DELTA in 2004.

Bemanning missie STS-115 maakt derde ruimtewandeling

Twee astronauten van het ruimteveer Atlantis zijn vrijdag aan de laatste van drie ruimtewandelingen van deze missie begonnen, zo was rechtstreeks op NASA TV te volgen. Joe Tanner en Heide Piper startten om 12.01 uur Nederlandse tijd aan hun uitje dat vooral dient om de geslaagde installatie op het Internationaal Ruimtestation ISS en ontplooiing van twee gigantische zonnepanelen (P3/P4) af te ronden.

Hoe leven vinden op andere planeten?

Het is slechts een kwestie van tijd alvorens astronomen een aardse planeet vinden die om een verafgelegen ster draait. Wanneer ze dit doen, zal de eerste vraag die men stelt zijn: "Is het bewoonbaar? Nog belangrijker, is er reeds leven op aanwezig?”. Voor aanwijzingen die tot de antwoorden leiden kijken wetenschappers eerst naar hun thuisplaneet, de Aarde.

Nieuwe maanmeteoriet gevonden

Op Antarctica is eind vorig jaar een stukje maan gevonden. De maanmeteoriet, die lang geleden bij een inslag op de maan moet zijn weggeschoten, is iets groter dan een golfbal en weegt 142 gram. De samenstelling van het exemplaar komt overeen met die van de basaltlava’s waarmee de maanzeeën gevuld zijn, maar bevat ook zeer grote kristallen, wat op een langzame afkoeling duidt.

Nieuwe exoplaneet heeft de dichtheid van kurk

Amerikaanse sterrenkundigen hebben met behulp van een klein netwerk van geautomatiseerde telescopen (HAT geheten) een bijzondere planeet ontdekt. Met een middellijn die 1,38 keer zo groot is als die van de planeet Jupiter is ‘HAT-P-1’ de grootste planeet die we kennen.

Nieuwe zonnepanelen ISS ontvouwen zich langzaam

De nieuwe zonnepanelen van het ISS zich bezig om zich te ontvouwen. De uitvoering van deze mijlpaal voor de uitbreiding van het ISS is live te volgen via NASA TV (klik hier). Eerder deze week hebben twee Amerikaanse astronauten tijdens een ruimtewandeling (dinsdag) het onderdeel van de energievoorziening van het International Space Station (ISS) aangesloten.

Astronomen ontdekken twee bijzondere exoplaneten

Astronomen van het Harvard-Smithsonian Center (HSC) zullen vanmiddag een persconferentie houden op het Smithsonian Kasteel om 16.00 uur Nederlandse tijd, om twee bijzondere ontdekkingen van exoplaneten bekend te maken. Exoplaneten zijn planeten die zich buiten ons zonnestelsel bevinden. Het bestaan van deze planeten is voornamelijk afgeleid van metingen en berekeningen.

Smeltende ijskap smelt ook in de winter

Het ijs op de Noordpool smelt in de winter veel sneller dan voorheen. Dat maakte de NASA woensdag bekend. Volgens onderzoekers van de ruimtevaartorganisatie is de temperatuurstijging een duidelijk gevolg van het broeikaseffect. “Het is alarmerend. Voor het eerst krimpt het ijs ook in de winter”, aldus een NASA-wetenschapper.

Astronauten klaar met tweede ruimtewandeling

Twee astronauten van het ruimteveer Atlantis hebben een ruimtewandeling gemaakt die zeven uur en elf minuten duurde. In die tijd hebben ze enkele zonnepanelen op het internationaal ruimtestation ISS verder gebruiksklaar gemaakt. De twee astronauten, Dan Burbank en Steve MacLean, slaagden om 18.16 uur in hun opdracht om de zonnepanelen te installeren.

Pluto officieel gedegradeerd tot 134340

Eens de kleinste en meest verafgelegen planeet van het zonnestelsel is Pluto nu officieel gedegradeerd tot de status van een bankrekeningnummer. Het Kleine Planetencentrum van de Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft de voormalige planeet de officiële naam 134340 Pluto gegeven.

Mars Reconnaissance Orbiter in baan om planeet Mars

Vanaf nu kan je hoog gedetailleerde foto’s verwachten van NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter, een nieuwe sonde die in augustus 2005 gelanceerd werd richting planeet Mars. MRO heeft enkele dagen geleden na enkele maanden zijn permanente baan om de planeet succesvol gevestigd. De sonde zal het oppervlak van Mars bestuderen om landingsplaatsen te vinden voor toekomstige missies van de NASA, zowel bemande als onbemande missies.

ISS heeft nieuwe zonnepanelen gekregen

Twee Amerikaanse astronauten hebben dinsdag tijdens een ruimtewandeling een onderdeel van de energievoorziening van het Internationale Ruimtestation (ISS) aangesloten. Het duo was maandag samen met vier andere astronauten met het ruimteveer Atlantis bij het ISS aangekomen.

Over 5 jaar donkere sterrenhemel in Nederland

Nederlandse gemeenten moeten in de komende vijf jaar een miljoen lantaarnpalen verwijderen of dimmen. De verlichting op de buitenwegen voegt weinig toe aan de verkeersveiligheid. Bovendien ondervinden mens en natuur veel hinder door het teveel aan verlichting.

Lancering proefsatelliet Galileo uitgesteld

De lancering van de tweede proefsatelliet in het kader van het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo, Giove-B, is naar de lente van 2007 verschoven, meldt een woordvoerder van Galileo Industries. De eerste proefsatelliet Giove-A ging in december succesvol de ruimte in.

Japan lanceert spionagesatelliet voor Noord-Korea

Japan heeft maandag een raket gelanceerd die een satelliet in een baan om de aarde heeft gebracht waarmee Noord-Korea in de gaten kan worden gehouden. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo. De raket H-2A werd de ruimte ingeschoten vanaf het ruimtevaartcentrum Tanegashima in de zuidelijke prefectuur Kagoshima.

Atlantis succesvol gekoppeld aan International Space Station

De Space Shuttle Atlantis heeft zich maandag aan het International Space Station (ISS) vastgekoppeld, dit was rechtstreeks te volgen op NASA TV. Het zaterdag op Cape Canaveral gelanceerde ruimteveer koppelde om 12.48 uur Nederlandse tijd aan de Amerikaanse laboratoriummodule Destiny. Dit gebeurde op 335 kilometer hoogte boven de Stille Oceaan, ten westen van Chili.

Isolatiemateriaal raakt opnieuw los van externe tank

De lancering van gister leek perfect te gaan, maar er zijn al weer problemen gevonden. Opnieuw blijkt dat er isolatieschuim van de externe brandstoftank van de Shuttle zijn losgekomen. Een dergelijk probleem leidde drie jaar geleden een dramatische ongeluk met de Columbia tijdens de terugreis.

Astronomen ontdekken wederom Jupiter-achtige planeet

Een internationaal team van astronomen heeft een Jupiter-achtige exoplaneet ontdekt rondom een ster op een afstand van 500 lichtjaren van de aarde in het bekende sterrenbeeld Draco (Draak). Er zijn inmiddels al meer dan 200 exoplaneten ontdekt, hemellichamen die zich buiten ons zonnestelsel bevinden en om een andere ster dan onze zon draaien.

Lancering Space Shuttle Atlantis succesvol! [video]

Na 6 uitgestelde lanceerpogingen is de Space Shuttle Atlantis om 17.15 uur Nederlandse tijd vandaag succesvol gelanceerd vanop het Kennedy Space Center! De missie STS-115 staat in het teken van het bevoorraden van het International Space Station (ISS) en het vervangen van enkele instrumenten. Lees snel verder en bekijk foto’s en updates van de voorbereidingen en de lancering!

Word journalist bij AstroVersum!

AstroVersum is een site met nieuws en artikelen met betrekking tot astronomie en ruimtevaart. Er is momenteel een klein groepje die nieuws plaatst. Wil jij meehelpen om AstroVersum nog actueler te maken, meld je dan nu aan als journalist!

Lancering Atlantis onmogelijk door falen sensor

Het is ongelofelijk maar waar: de lancering van Space Shuttle Atlantis is opnieuw uitgesteld. Door het uitvallen van een sensor die zich in de vloeibare brandstoftank bevindt kan de lanceerpoging van vandaag niet voortgezet worden. Het is inmiddels de zesde keer dat de lancering uitgesteld wordt door het weer of een technisch probleem.

Genesis sonde stortte twee jaar geleden neer in Utah

Precies twee jaar geleden, op 8 september 2004, stortte de ruimtesonde Genesis van NASA neer in de woestijn in Utah door een falende parachute. Genesis is de eerste ruimtesonde die probeert zonnewind op te vangen. Na verder onderzoek blijkt dat er toch enkele stalen gebruikt kunnen worden voor verder onderzoek.

Geslaagde maansverduistering 7 september 2006

Op 7 september vond er een gedeeltelijke maansverduistering plaats in Europa. In Nederland was de maan tijdens het maximum voor 18 procent in de schaduw van de aarde gedompeld. In Nederland was het op verschillende plaatsen slecht weer, maar op sommige plaatsen was het ook erg helder. Lees snel verder en bekijk foto’s van verschillende bezoekers van AstroVersum!

Thee zetten in de ruimte?

Maleisië wil zijn eerste astronaut thee laten zetten in de ruimte. Dat vertelde Haniff Omar, hoofd van het Maleisische selectieprogramma dat twee kandidaat-astronauten naar voren heeft geschoven, aan persbureau Reuters. Volgend jaar zal de eerste Maleisische astronaut de ruimte betreden, een uitvloeisel van een deal tussen Rusland en Maleisië die drie jaar geleden werd afgesloten.

Lancering Space Shuttle uitgesteld

De NASA heeft de voor vandaag voorziene lancering van het ruimteveer Atlantis wegens een technisch mankement met zeker 24 uur uitgesteld. Het betreft een niet makkelijk op te lossen probleem met een brandstofcel.

Cassini fotografeert sterrenhoop Pleiaden

Op een nieuwe foto van de Cassini ruimtesonde die op 1 augustus jongstleden werd gemaakt is een open sterrenhoop te zien, genaamd M45. De Pleiaden, Zevengesternte (M45), is een open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier (Taurus). De sterrenhoop bevindt zich op ongeveer 440 lichtjaren van de aarde.

Cassini fotografeert maan Dione

De Cassini ruimtesonde heeft een nieuwe foto gemaakt waarop Saturnus’ maan Dione te zien is. De foto werd op 24 juli 2006 gemaakt door de sonde op een afstand van 263.000 kilometer. De schaal van de afbeelding is 2 kilometer per pixel. De maan is in 1684 ontdekt door Giovanni Cassini en bestaat voornamelijk uit ijs.

Gedeeltelijke maansverduistering op 7 september a.s.

Op donderdag 7 september 2006 vindt er een gedeeltelijke maansverduistering plaats in Europa. In Nederland zal de maan tijdens het maximum voor 18 procent in de schaduw van de aarde gedompeld zijn. Omdat de maan pas om 20.15 uur boven de horizon verschijnt, zal vanuit onze streken alleen het maximum en het tweede deel van de eclips te zien zijn. Tijdens het maximum om 20.51 uur staat de maan slechts 4 graden boven de horizon.

SMART-1 stort neer op maanoppervlak

Europa’s eerste ruimtevaartmissie naar de maan eindigde zondag zijn drie jaar durende reis. Het ruimtevaartuig stortte onder luid applaus van de missieleiding in Duitsland neer op een vulkanische vlakte op de maan om 7:42 uur Nederlandse tijd. SMART-1 werd op 27 september 2003 gelanceerd als een testplatform voor nieuwe ruimtevaarttechnologie. De satelliet gebruikte voor het eerst een elektrisch aangedreven ionenmotor.

‘First light’ voor camera New Horizons: Messier 7

De Amerikaanse ruimtesonde New Horizons heeft de camera ‘Long Range Reconnaissance Imager (LORRI)’ de eerste foto gemaakt tijdens zijn missie. De foto toont Messier 7, een open sterrenhoop in ons Melkwegstelsel. New Horizons zal verschillende ijsdwergen in ons zonnestelsel onder de loep nemen vanaf 2015.

SMART-1 eindigt morgen met een crash

De missie van de maansonde SMART-1 eindigt zondag met een harde klap op de maan. De gecontroleerde crash van het Europese ruimtevaartuig wordt het laatste kunstje van de SMART-1, die de maan de afgelopen zestien maanden vanuit een polaire omloopbaan heeft onderzocht.

Lockheed Martin bouwt nieuw NASA-ruimteveer

Een kwart eeuw nadat de eerste Space Shuttle van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn eerste vlucht maakte, heeft de NASA Lockheed Martin het contract gegund voor het ontwerp en de bouw van de opvolger.