Stuur een boodschap naar de maan

Iedereen die dat wil, kan met de Japanse Maansonde Selene een boodschap naar de maan sturen, zo heeft het Japanse ruimtevaartbureau JAXA bekendgemaakt. Een Japanse H-IIA draagraket moet in de zomer van volgend jaar de Selene naar de maan slingeren om er meer te weten te komen over haar oorsprong en evolutie. Daarom heeft het JAXA beslist een ‘Maanwensencampagne’ op te zetten.

(meer…)

Lees verder Stuur een boodschap naar de maan

‘Mens moet andere planeten koloniseren’

De mens zal andere planeten in andere planetenstelsels moeten koloniseren, anders zal hij uitsterven. Dat heeft de wereldberoemde Britse wetenschapper Stephen Hawking donderdag gezegd. Volgens Hawking moet het in theorie mogelijk worden zulke kolonies te realiseren naarmate de snelheid van de ruimtevaart door technologische ontwikkelingen toeneemt.

(meer…)

Lees verder ‘Mens moet andere planeten koloniseren’

Nieuwe foto’s MRO tonen airbags Marsrover in Eagle krater

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft nieuwe foto’s vrijgegeven van de Mars Reconnaissance Orbiter – met inbegrip van een foto die de airbags van Marsrover Opportunity toont in de bekende Eagle krater. De airbags zorgde er voor dat de rover na de landing stuiterde over een lengte van ongeveer een kilometer op het oppervlak totdat hij stil lag.

(meer…)

Lees verder Nieuwe foto’s MRO tonen airbags Marsrover in Eagle krater

Europa gaat aardes zoeken

Met het project COROT luidt Europa een nieuw tijdperk in bij de zoektocht naar planeten in andere zonnestelsels. Voor het eerst zal vanuit een baan om de aarde gezocht worden naar andere planeten die er als de aarde uitzien. De mens vraagt het zich al heel lang af: bestaan er andere planeten zoals de aarde in de onmetelijke kosmos? In 1995 werd voor het eerst een planeet rond een andere ster ontdekt. Nu, elf jaar later, zijn al 210 van dergelijke exoplaneten ontdekt in 180 andere zonnestelsels.

(meer…)

Lees verder Europa gaat aardes zoeken

Chinese satelliet werkt niet

Een Chinese satelliet die minder dan een maand geleden in de ruimte werd gebracht, blijkt niet te werken. Dat maakte het Chinese bedrijf Sino Satellite Communications dinsdag bekend. De communicatiesatelliet werd op 29 oktober gelanceerd, maar de zonnepanelen en communicatieantenne blijken niet te werken.

(meer…)

Lees verder Chinese satelliet werkt niet

KNMI aan de slag met eerste gegevens MetOp-A

Het KNMI is enthousiast over de eerste resultaten van de nieuwe Europese polaire weersatelliet MetOp-A. De weerorganisatie verwerkte gegevens van de Advanced Scatterometer (ASCAT) tot een windrichtingenkaart. De gebruikte gegevens moeten nog gecontroleerd worden, maar de kaart beantwoordt nu al aan de hoge verwachtingen.

(meer…)

Lees verder KNMI aan de slag met eerste gegevens MetOp-A

Planeet Mercurius nu te zien aan de ochtendhemel

Vele mensen hebben met hun eigen ogen nog nooit planeet Mercurius mogen aanschouwen aan de sterrenhemel, omdat de planeet zich dicht bij de zon bevindt. In dezer dagen is Mercurius rond zeven uur ’s morgens te zien aan de hemel, komt voor de opkomst van de zon. De planeet staat ruim 35 graden onder de heldere ster Arcturus en 20 graden linksonder de ster Spica. Grijp dus nu je kans!

(meer…)

Lees verder Planeet Mercurius nu te zien aan de ochtendhemel

Mars Global Surveyor is spoorloos verdwenen

NASA’s oude Mars-satelliet Mars Global Surveyor laat al twee weken niets meer van zich horen. Een geblokkeerd zonnepaneel zou energieproblemen hebben veroorzaakt. Een poging om MGS met de pas aangekomen Mars Reconnaissance Orbiter op te sporen is nu mislukt. NASA probeert nog één keer MGS aan de lijn te krijgen.

(meer…)

Lees verder Mars Global Surveyor is spoorloos verdwenen

Ruimtegolf niet voor beginners

Golfen in de ruimte is geen spelletje voor beginners. Dat ondervond de Russische cosmonaut Michail Tsjoerin donderdag op het internationale ruimtestation ISS. De Rus had moeite de bal met een hand weg te slaan.

(meer…)

Lees verder Ruimtegolf niet voor beginners

NASA’s ruimtesonde ‘Vesper’ reist in 2014 richting Venus

Terwijl planeet Venus even groot is als onze planeet, komt er geen leven voor op de planeet. Waarom kreeg Venus miljarden jaren geleden een zeer dik wolkendek en is daarom de kans op leven op de planeet uitgesloten? Op die vragen moet de nieuwe ruimtesonde Vesper van de ruimtevaartorganisatie NASA een antwoord zien te vinden door de bodem en atmosfeer van Venus te onderzoeken. Naar verwachting cirkelt de sonde vanaf maart 2015 in een baan om de planeet.

(meer…)

Lees verder NASA’s ruimtesonde ‘Vesper’ reist in 2014 richting Venus

Einde missie Mars Global Surveyor komt in zicht

De Amerikaanse sonde Mars Global Surveyor, die al negen jaar rond de rode planeet cirkelt en in die tijd 240.000 foto’s naar onze planeet heeft doorgestuurd, lijkt aan het eind van zijn missie aan te zijn gekomen. NASA krijgt sinds 2 november geen contact meer met de sonde, zo luidt het dinsdag vanuit het controlecentrum in Pasadena, Californië. Naar verluidt werkt één van de zonnepanelen niet meer, waardoor er geen gegevens meer naar de aarde kunnen worden verstuurd.

(meer…)

Lees verder Einde missie Mars Global Surveyor komt in zicht

Leoniden door bewolking niet te zien in Nederland

De meteorenregen Leoniden, het stofspoor dat zondagochtend rond zes uur de aarde passeerde, is in Nederland niet of nauwelijks te zien geweest. De toenemende bewolking in de nacht van zaterdag op zondag heeft roet in het eten gegooid, aldus Hans Molema van de Vereniging van Landelijk Samenwerkende Publiekssterrenwachten (VLSP).

(meer…)

Lees verder Leoniden door bewolking niet te zien in Nederland

Volgende week recordpoging golfen

Het Russische ruimtevaartagentschap doet volgende week in de ruimte een recordpoging, waarmee tevens reclame voor een fabrikant van golfspullen wordt gemaakt. De boordingenieur van het Internationaal Ruimtestation (ISS), de Rus Michail Tjoerin, slaat volgende week een golfballetje, dat twee à drie dagen rond de aarde moet vliegen voordat het in de dampkring verbrandt.

(meer…)

Lees verder Volgende week recordpoging golfen

Waarschijnlijk te bewolkt om meteorenzwerm te zien

Het KNMI verwacht dat het zondagochtend te bewolkt is om vallende sterren te zien. Om ongeveer zes uur komt de aarde in aanvaring met de meteorenzwerm Leoniden. De zwerm is een stofspoor dat in 1932 door een komeet is achtergelaten. In een tijdspanne van twee uur is de aarde door de zwerm heen. Dat heeft het KNMI vrijdag laten weten.

(meer…)

Lees verder Waarschijnlijk te bewolkt om meteorenzwerm te zien

Raket met GPS-satelliet gelanceerd

Van op Cape Canaveral heeft een Delta-raket vrijdag met succes een nieuwe GPS-satelliet gelanceerd, zo was rechtstreeks op het internet te volgen. Om 20.12 uur Nederlandse tijd vertrok de 125ste Delta-2 raket sinds 1989. 68 minuten na de start kwam uit de nok van de twaalf verdiepingen hoge drietrapsraket van Boeing de GPS 2R-16 navigatiesatelliet van de Amerikaanse Luchtmacht vrij. Het betreft een nieuwe telg in de GPS-constellatie die in wezen militair is, maar die naar goeddunken van het Amerikaanse leger ook in meerdere of mindere mate ten dienste van burgers staat.

(meer…)

Lees verder Raket met GPS-satelliet gelanceerd

Stel, een asteroïde stormt op onze planeet af…

Een asteroïde stormt met een snelheid van 45.000 kilometer per uur op de aarde af en dreigt in te slaan. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA stuurt een bemande vlucht naar de asteroïde, die de ruimterots een zetje geeft en de planeet redt van een zekere ondergang.

(meer…)

Lees verder Stel, een asteroïde stormt op onze planeet af…

Asteroïde K4 geen gevaar voor onze planeet

De (binaire) asteroïde KW4 vormt geen bedreiging voor de aarde. Dit heeft de Cornell Universiteit donderdag bekendgemaakt, vooruitlopend op een publicatie in het vakblad Science. KW4 werd in 1999 ontdekt. Pas in mei 2003 zagen wetenschappers dat het in werkelijkheid om twee poreuze clusters van steengruis gaat die om elkaar wentelen. Zij draaien een baan van een punt dat dichter bij de zon staat naar buiten toe en passeren af en toe dicht de aarde.

(meer…)

Lees verder Asteroïde K4 geen gevaar voor onze planeet

Warmterecord gevestigd in Nederland met 16,4 graden

Het zachte herfstweer heeft donderdag een warmterecord opgeleverd. Nog nooit was het zo laat in het jaar nog zo warm in De Bilt, meldt het KNMI. De temperatuur liep op tot 16,5 graden, net iets warmer dan het record van 13 november 1938. Toen werd het 16,4 graden. Het absolute warmterecord voor november staat in De Bilt op 18,7 graden. Die temperatuur werd echter veel eerder in de maand gemeten, op 3 november vorig jaar.

(meer…)

Lees verder Warmterecord gevestigd in Nederland met 16,4 graden

ESA en Google Earth brengen aarde in beeld

Hoe ziet een vulkaanuitbarsting, stofstorm of een veranderende gletsjer eruit vanuit de ruimte? De Europese ruimtevaartorganisatie ESA geeft antwoord met een speciale informatielaag voor Google Earth. Vanaf nu beschikt het programma over 130 nieuwe satellietbeelden van natuurverschijnselen en historische monumenten. De beelden zijn eenvoudig op te roepen door in de zijbalk van Google Earth op ‘Featured Content’ te klikken, en daarna op het ESA-pictogram.

(meer…)

Lees verder ESA en Google Earth brengen aarde in beeld

Grote zonnevlek nu zonder telescoop te zien

Zonnevlek 923, die nog steeds groeit, is nu zonder telescoop te aanschouwen (uiteraard wel met een filter). De zonnevlek was enkele weken al gezien door de ruimtesonde SOHO op de achterkant van de zon, maar de zonnevlek bevindt zich sinds enkele dagen aan de kant van onze ster die naar de aarde gericht is. Pak nu je telescoop en zonnefilter en bekijk de zonnevlek!

(meer…)

Lees verder Grote zonnevlek nu zonder telescoop te zien

Help mee en word journalist van AstroVersum!

Weet jij veel van astronomie en ruimtevaart en vind je het leuk om artikelen en nieuwsberichten over het heelal te schrijven? Word dan journalist bij AstroVersum, één van de grootste en actuele websites van Nederland over astronomie en ruimtevaart! Tevens zal je kennis over de Engelse en Nederlandse taal flink verbeteren. Lees snel verder voor meer informatie.

(meer…)

Lees verder Help mee en word journalist van AstroVersum!

Astronomen ontdekken twintig nieuwe zonnestelsels

Astronomen hebben, dicht in de buurt van ons zonnestelsel, twintig lokale zonnestelsels ontdekt, met inbegrip van twee sterren die erg dicht bij onze zon zijn geïdentificeerd. Wanneer dit aantal zonnestelsels toegevoegd aan de veertien eerder ontdekte stelsels, is de bekende bevolking van de melkweg binnen 33 lichtjaren van de zon met 16 procent gegroeid in de afgelopen zes jaar.

(meer…)

Lees verder Astronomen ontdekken twintig nieuwe zonnestelsels

Problemen voor VS-sonde Mars Global Surveyor

De Amerikaanse sonde Mars Global Surveyor (MGS), de oudste nog werkzame verkenner van de Rode Planeet, kent problemen, zo heeft de NASA meegedeeld. De MGS werd op 7 november 1996 gelanceerd, voor een missie die aanvankelijk zowat twee aardse jaren zou duren.

(meer…)

Lees verder Problemen voor VS-sonde Mars Global Surveyor

Reusachtige storm raast over Zuidpool Saturnus

Een orkaanachtige storm die ongeveer even groot is als tweederde van de aarde, raast momenteel over de Zuidpool van Saturnus. Dit maakte NASA vrijdag bekend. De storm heeft een diameter van meer dan 8000 kilometer en is de eerste orkaan die ooit op een andere planeet is waargenomen.

(meer…)

Lees verder Reusachtige storm raast over Zuidpool Saturnus

Eerste resultaten Mercuriusovergang stromen binnen

Op 8 november heeft er in onder andere de westkust van Noord-Amerika (inclusief het centrale en zuidelijke deel van Alaska), Hawaii, Nieuw Zeeland en de oostkust van Australië een Mercuriusovergang plaatsgevonden. In Australië en Nieuw Zeeland was de overgang in de morgen van 9 november te zien. Via de populaire wetenschappelijke site Spaceweather stromen de eerste resultaten van amateur-astronomen binnen. Lees snel verder voor de mooiste foto’s.

(meer…)

Lees verder Eerste resultaten Mercuriusovergang stromen binnen

Chileense autoriteiten arresteren vier NASA-hackers

De Chileense autoriteiten denken met vier arrestaties een bende hackers te hebben opgerold die onder meer wordt verdacht van een aanval op de websites van de NASA en enkele Latijns-Amerikaanse regeringen. Het viertal werd opgepakt in en rond de Chileense hoofdstad Santiago.

(meer…)

Lees verder Chileense autoriteiten arresteren vier NASA-hackers

SOHO satelliet ziet inslag komeet op de zon

De satelliet SOHO heeft afgelopen vrijdag de inslag van een komeet op de zon gefotografeerd. SOHO of het Solar and Heliospheric Observatory is een samenwerking tussen ESA en NASA en is nu aan zijn tiende operationele jaar in de ruimte bezig. Het ruimtetuig zorgde voor een ware revolutie in onze kennis van de zon, de ster die het dichtst bij ons staat en die zo belangrijk is voor al het leven op onze planeet.

(meer…)

Lees verder SOHO satelliet ziet inslag komeet op de zon

NASA’s Swift satelliet ziet dodelijke zonnevlam op ster

Wetenschappers hebben met NASA’s Swift satelliet een extreme dodelijk zonnevlam op de ster II Pegasi ontdekt. De zonnevlam werd in december 2005 gezien op de ster en was ruim honderd miljoen keer energieker dan een normale uitbarsting op onze eigen zon. II Pegasi bevindt zich op een afstand ongeveer 135 lichtjaren.

(meer…)

Lees verder NASA’s Swift satelliet ziet dodelijke zonnevlam op ster

Lancering Discovery in december mogelijk uitgesteld

De Space Shuttle Discovery moet tijdens de jaarwisseling aan de grond staan. De boordcomputers hanteren een andere kalender dan de computers aan de grond. Het is de bedoeling dat de Discovery op 7 december vertrekt voor een vlucht van 12 dagen tijdens welke verder gewerkt wordt aan het half afgebouwde International Space Station (ISS) dat in een baan om de aarde draait.

(meer…)

Lees verder Lancering Discovery in december mogelijk uitgesteld

NASA-medewerkers doen dutje tijdens diensturen

Drie medewerkers van het NASA-ruimtecentrum in Huntsville, Alabama, zijn betrapt toen ze een schoonheidsslaapje hielden tijdens hun diensturen. Een vierde man werd gefilmd terwijl hij op zijn computer een kaartspel aan het spelen was. De foto’s van de flagrante slaapsessies werden op de waakhondsite NASA Watch geplaatst. De mannen werkten voor een onderaannemer op de afdeling ‘wetenschappelijke operaties’ van het Internationale Ruimtestation.

(meer…)

Lees verder NASA-medewerkers doen dutje tijdens diensturen

Lange ruimtevluchten beschadigen genmateriaal astronauten

Tengevolge van kosmische straling beschadigen langdurige ruimtevluchten het genetisch erfgoed van astronauten. Tot deze bevinding kwam de Duitse geneticus Christian Johannes. De wetenschapper van de Universiteit van Essen-Duisburg onderzocht bloedstalen van twaalf ruimtevaarders, afgenomen voor en na hun vlucht. Hij ontdekte dat zelfs in relatief lage banen, op 500 kilometer hoogte, rondom de aarde kosmische straling de chromosomen beschadigd.

(meer…)

Lees verder Lange ruimtevluchten beschadigen genmateriaal astronauten

ESA’s Envisat fotografeert rookpluimen bosbranden Californië

Op 27 oktober jongstleden heeft ESA’s satelliet Envisat de rookpluimen van de bosbranden die momenteel woeden in Californië gefotografeerd. Honderden mensen hebben hun huis moeten verlaten wegens brandgevaar. De brand begon in de plaats Cabazon, circa 145 kilometer ten oosten van Los Angeles en verspreidde zich snel.

(meer…)

Lees verder ESA’s Envisat fotografeert rookpluimen bosbranden Californië

49 jaar geleden: Laika in de ruimte

Gisteren was het precies 49 jaar geleden dat de ruimtehond Laika gelanceerd werd. ’s Werelds tweede ruimtesatelliet, Spoetnik II, werd op 3 november 1957 vanaf vanaf het Baikonur Cosmodrome in Kazachtstan gelanceerd, met aan boord Laika. Het Russische hondje Laika was het eerste wezen dat levend rond de aarde cirkelde.

(meer…)

Lees verder 49 jaar geleden: Laika in de ruimte

Originele banden landing Apollo 11 nog steeds zoek?

De originele banden van de landing van Apollo 11 zijn teruggevonden door Australische studenten. De banden waren bijna in de prullenbak gegooid, maar gelukkig werden ze in het op tijd onder het stof gehaald. De beelden van de bemanning van de Apollo 11 die in 1969 op de maan landde waren al een jaar kwijt, zo maakte een woordvoerder eerder bekend.

(meer…)

Lees verder Originele banden landing Apollo 11 nog steeds zoek?

Kans op mogelijke inslag asteroïde in 2029 van de baan

De kans dat een grote asteroïde in 2029 op de aarde terechtkomt is nihil, aldus de Russische astronoom Boris Shustov. De asteroïde Apophis had eind 2004 nog een raakkans van 1 op 37, maar na enkele dagen daalde de inslagkans al snel. Nu blijkt dat er geen kans meer bestaat dat de asteroïde over ruim 20 jaar inslaat op onze planeet.

(meer…)

Lees verder Kans op mogelijke inslag asteroïde in 2029 van de baan

Minder lichtvervuiling door licht van kassen te beperken

Om de lichtvervuiling uit kassen verder te beperken gaan tuinders vanaf 2014 de verlichting ’s avonds zes uur lang helemaal afschermen. Dat hebben stichting Natuur en Milieu en landbouworganisatie LTO donderdag bekendgemaakt. Het Platform Lichthinder becijferde eerder dat de helft van het licht dat ’s nachts brandt afkomstig is van de glastuinbouw. Natuur en Milieu wijst erop dat onnatuurlijk licht het dag-en-nachtritme van mens en natuur verstoort.

(meer…)

Lees verder Minder lichtvervuiling door licht van kassen te beperken

End of content

No more pages to load