AstroVersum wenst u een gelukkig nieuwjaar!

AstroVersum wenst u bij deze een gelukkig nieuwjaar! 2006 bracht weer een heleboel interessant nieuws, zoals de lancering van de sonde New Horizons richting ijsdwerg Pluto, de ontdekking van de eerste Aardse exoplaneet ooit, de nieuwe definitie van het woord ‘planeet’ en de ontdekking van stromend water op onze buurplaneet, de rode planeet Mars. Hopelijk ziet u een fijn en gezond 2007 tegemoet!

(meer…)

Lees verder AstroVersum wenst u een gelukkig nieuwjaar!

Helft van de Duitsers geloven in aliens

Bijna de helft van de Duitsers gelooft in buitenaardse wezens. Van onze oosterburen denkt 40 procent dat we niet alleen zijn in het heelal. Vrijwel hetzelfde percentage Duitsers vermoedt dat aliens al een bezoek brachten aan de aarde. Dat blijkt uit een onderzoek, waarvan Duitse media donderdag de resultaten presenteerden.

(meer…)

Lees verder Helft van de Duitsers geloven in aliens

Gigantische ijsschots afgescheurd in Canada

Een gigantische ijsschots heeft zich 16 maanden geleden in de Arctische Eilanden in Canada, op 800 kilometer van de Noordpool, afgescheurd. De massa ijs, even groot als 11.000 voetbalvelden, dreef zo’n 50 kilometer verder en hechtte zich daar aan het bevroren zeewater. “Dit is dramatisch”, zegt Vincent Warwick van de universiteit van Laval. “Delen van Canada, die voor duizenden jaren intact zijn gebleven, gaan verloren door het warme weer. Dit is een signaal van de versnelde opwarming van de aarde.”

(meer…)

Lees verder Gigantische ijsschots afgescheurd in Canada

Frankrijk publiceert archief met UFO-waarnemingen

Het Franse ruimtevaartagentschap CNES gaat zijn archief over vermeende waarnemingen van vliegende schotels publiceren op het internet. De database is waarschijnlijk vanaf januari of februari te raadplegen op de website van de organisatie. Dat heeft een woordvoerder vrijdag gezegd. Volgens de zegsman bevat de database rond de 6000 verslagen over circa 1600 incidenten in de afgelopen dertig jaar. De namen van de mensen die de waarnemingen hebben gemeld, worden niet gepubliceerd om te voorkomen dat zij het mikpunt worden van pesterijen.

(meer…)

Lees verder Frankrijk publiceert archief met UFO-waarnemingen

KNMI: 2006 is het warmste jaar ooit

Dit jaar gaat de boeken in als het warmste ooit in Nederland gemeten. De gemiddelde jaartemperatuur komt ruim boven de elf graden uit, blijkt uit gegevens van het KNMI. Daarmee wordt het in 1990 gevestigde en in 1999 en 2000 geëvenaarde record van 10,9 graden overtroffen. De gemiddelde jaartemperatuur is 9,8 graden. Dit jaar is de tiende keer op rij dat de gemiddelde temperatuur boven de tien graden uitkomt.

(meer…)

Lees verder KNMI: 2006 is het warmste jaar ooit

COROT gelanceerd met Sojoezraket

Op de basis Baikonoer in Kazachstan is woensdag een Sojoez draagraket met de Franse satelliet COROT gelanceerd, dit was rechtstreeks op het internet te volgen. De kunstmaan moet in het bijzonder op zoek gaan naar planeten buiten ons zonnestelsel.

(meer…)

Lees verder COROT gelanceerd met Sojoezraket

KNMI: Ook na kerstdagen geen kans op sneeuw

Volgens het KNMI houdt het zachte weer ook na de Kerst nog aan. Vanaf aankomende donderdag wordt het weer wisselvalliger en loopt de temperatuur overdag op tot ongeveer tien graden, zo blijkt uit recente voorspellingen. Op oudejaarsdag is de kans op regen erg groot en een schaatsperiode ligt nog lang niet in het verschiet. In de wintersportgebieden ontbreekt het aan verse sneeuw en wintersporters moeten dit jaar genoegen nemen met enkele sneeuwkanonnen.

(meer…)

Lees verder KNMI: Ook na kerstdagen geen kans op sneeuw

COROT wordt morgenmiddag gelanceerd

Woensdag gaat de zoektocht naar aardse planeten een stap verder. Met de lancering van de COROT wordt het voor wetenschappers mogelijk om buiten ons eigen zonnestelsel te speuren naar soortgelijke planeten die slechts een paar keer groter zijn dan de aarde.

(meer…)

Lees verder COROT wordt morgenmiddag gelanceerd

Zonnevlek 930 groeit uit tot gigantische vlek op de zon

De zonnevlek 930 is op dit moment op de achterkant van de zon verder aan het groeien. De zonnevlek, die in midden december zorgde voor enkele spectaculaire uitbarstingen op de zon, heeft zich nu in tweeën gesplitst en is groter dan ooit tevoren. De zonnevlek produceerde een week geleden een X9, X6, X3 en X1 zonnevlam, wat er voor zorgde dat mensen in de noordelijk gelegen landen op aarde poollicht te zien kregen en verschillende satellieten werden beschadigd. Zal de zonnevlek ons de komende week ook in de problemen gaan brengen?

(meer…)

Lees verder Zonnevlek 930 groeit uit tot gigantische vlek op de zon

België reikt ruimtevaartprijs Odissea uit

Afgelopen dinsdag reikte Senaatsvoorzitter Anne-Marie Lizin de ruimtevaartprijs Odissea uit, genoemd naar de gelijknamige ruimtemissie van Frank de Winne. De prijs wordt uitgereikt aan een laatstejaarsstudent van een universiteit of hogeschool, die een thesis of studie heeft gemaakt rond ruimtevaart in de breedste betekenis van het woord.

(meer…)

Lees verder België reikt ruimtevaartprijs Odissea uit

Adverteren op AstroVersum? Dat kan!

Wil je adverteren op één van de grootste en actueelste websites over astronomie en ruimtevaart: AstroVersum? Dat kan! Je banner komt dan onder de horizontale menubalk op elke pagina, dus ook op ons forum! Dagelijks bezoeken vele mensen AstroVersum, dus je advertentie is het zeker waard. Voor de mogelijkheden en tarieven (vast bedrag, dus niet per klik), gelieve ons te mailen via de pagina ‘Contact’.

(meer…)

Lees verder Adverteren op AstroVersum? Dat kan!

Very Large Telescope fotografeert bekende Tarantulanevel

De Very Large Telescope van ESO heeft een fantastische foto gemaakt van de bekende Tarantulanevel. De foto is een mozaïek van vier foto’s, ieder afzonderlijk gemaakt met een 64-megapixel camera. Het uiteindelijke mozaïek bestaat uit 256 miljoen pixels! Aan zijn spinachtige uiterlijk dankt het gebied zijn populaire naam, de Tarantulanevel, zij het dat deze vogelspin een afmeting van ongeveer 1000 lichtjaar heeft en zich op een afstand van 180.000 lichtjaar in de richting van het zuidelijke sterrenbeeld Dorado (Goud- of Zwaardvis) bevindt.

(meer…)

Lees verder Very Large Telescope fotografeert bekende Tarantulanevel

Astronaute Sunita Williams knipt haar af voor goede doel

De 41-jarige Sunita Williams, astronaute van missie STS-116, doneert haar paardenstaart nu aan een organisatie die pruiken maakt voor kinderen die hun haar hebben verloren door chemotherapie of andere medische problemen. Williams heeft haar haar speciaal maandenlang laten groeien, vertelde haar moeder in de krant USA Today van vrijdag.

(meer…)

Lees verder Astronaute Sunita Williams knipt haar af voor goede doel

Tsjechië vanaf januari volwaardig lid van ESO

Tsjechië is met ingang van 1 januari 2007 volwaardig lid van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO). Tsjechië wordt alweer de dertiende lidstaat van de ESO (European Southern Observatory). Tsjechië is het eerste niet-West-Europese land dat lid is van de ESO. De overeenkomst werd gisteren, op 22 december, in Praag ondertekend door directeur-generaal Catherine Cesarsky van de ESO en onderwijsminister Miroslava Kopicová van Tsjechië.

(meer…)

Lees verder Tsjechië vanaf januari volwaardig lid van ESO

Ruimtesonde Hinode (Solar-B) maakt eerste foto’s

De Japanse ruimtesonde Hinode (Solar-B) heeft zijn eerste foto’s gemaakt van de zon. Het betreft enkele veelbelovende röntgen- en ultravioletfoto’s. Solar-B, een internationale missie om de zon te bestuderen, is op 22 september jongstleden vanuit Japan gelanceerd. In de ruimte kreeg Solar-B een nieuwe koosnaam: Hinode, dat zonsopkomst betekent.

(meer…)

Lees verder Ruimtesonde Hinode (Solar-B) maakt eerste foto’s

Compacte groep sterren dient als grote zwaartekrachtlens

Met de Canada-France-Hawaii-telescoop op de berg Mauna Kea is de werking van een zwaartekrachtlens ontdekt bij een groep sterrenstelsels. Een zwaartekrachtlens is een benaming voor het verschijnsel dat een zeer sterk zwaartekrachtsveld, zoals dat om een sterrenstelsel of een zwart gat kan heersen, het licht van een ver voorwerp kan afbuigen. Het licht buigt zich dan net zoals door een lens van glas.

(meer…)

Lees verder Compacte groep sterren dient als grote zwaartekrachtlens

In afwachting van een enorme supernova

Op dit moment van jaar schijnt het bijna traditioneel voor waarnemers te zijn om na te denken over de eeuwenoude kwestie van de oorsprong van de Ster van Bethlehem. De verschijning van de ‘ster’ 2000 jaar geleden is waarschijnlijk één van de bekendste gebeurtenissen die geregistreerd zijn aan de sterrenhemel. Maar zal er deze Kerst ook een heldere ‘ster’ zichtbaar zijn aan de hemel? Wie weet..

(meer…)

Lees verder In afwachting van een enorme supernova

Sterrenhopen overleven in dubbelsystemen

Sterrenhopen blijken veel langer in een dubbelsysteem te kunnen bestaan dan tot nu toe werd verondersteld. Meer dan 400 sterrenhopen in de Grote Magelhaense Wolk, een satellietstelsel van onze melkweg, zijn tegen de verwachting in stabiel en draaien in paren om elkaar heen in een dubbelsysteem. Dat blijkt uit simulaties die zijn uitgevoerd door Simon Portegies Zwart van de Universiteit van Amsterdam en Stephanie Rusli van de Universiteit Leiden. Hun bevindingen worden begin volgend jaar gepubliceerd in ‘Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’.

(meer…)

Lees verder Sterrenhopen overleven in dubbelsystemen

Astronomen observeren helderste supernova ooit

Volgens astronomen is de supernova, die in september dit jaar is waargenomen in het object NGC 1260, de helderste is die ooit is waargenomen in de geschiedenis. Tevens blijkt dat de ster vroeger (voordat hij stierf) zeer massief was, wat in contrast staat met het feit dat de meeste massieve sterren een supernova van type I kunnen veroorzaken. Op grond van lichtkromme en spectrum onderscheidt men twee type supernovae: type I en type II.

(meer…)

Lees verder Astronomen observeren helderste supernova ooit

Stofschijf rondom witte dwerg laat einde zonnestelsel zien

De astronoom Boris Gänsicke van de Universiteit in Warwick heeft onlangs een stofschijf ontdekt rondom een witte dwerg die aan het eind van haar leven is gekomen. Volgens wetenschappers is de stofschijf waarschijnlijk ontstaan door het verdampen van een asteroïde. Met gaat er vanuit dat zoiets over 4,5 miljard jaar ook zal gebeuren, wanneer de zon explodeert. Wetenschappers zijn erg benieuwd of dit over een paar miljard jaar ook met onze planeet gaat gebeuren.

(meer…)

Lees verder Stofschijf rondom witte dwerg laat einde zonnestelsel zien

Space Shuttle Discovery veilig geland in Florida

Het Amerikaanse ruimteveer Discovery is vrijdag om 23.32 uur Nederlandse tijd veilig geland op het terrein van het Kennedy Space Center in Florida. Gezagvoerder Mark Polansky van de Discovery zei na de landing dat hij zeer trots was op het hele team van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

(meer…)

Lees verder Space Shuttle Discovery veilig geland in Florida

Jacht geopend op aardachtige planeten

Bestaan ze eigenlijk in de rest van het heelal, planeten die net als de aarde uit rots bestaan? Vermoedelijk wel, maar geen mens heeft ze ooit gevonden. De Europese satelliet COROT, die 27 december wordt gelanceerd, moet de komende jaren starend naar de sterren antwoorden geven.

(meer…)

Lees verder Jacht geopend op aardachtige planeten

Landing Space Shuttle Discovery vanavond

Het ruimteveer Discovery zal vandaag, vrijdag, landen. Dat heeft NASA beslist. Alleen is nog steeds niet duidelijk waar dit moet gebeuren. De astronauten van de Discovery zijn op de terugweg van het Internationaal Ruimtestation ISS, waar ze zich van een uiterst complexe en bewogen assemblagetaak heeft plaatsgevonden. Ze moesten op hun missie een extra ruimtewandeling maken om de problemen met één van de zonnepanelen op te lossen. Omdat de missie met een dag werd verlengd kan de Shuttle – indien de weersomstandigheden zouden tegenvallen – een dag minder rond de aarde wentelen.

(meer…)

Lees verder Landing Space Shuttle Discovery vanavond

Excursie ruimtewandelen in Space Expo

Ruimte-instructeurs van Space Expo in Noordwijk geven tijdens de kerstvakantie twee keer per dag speciaal voor kinderen uitleg over wandelen in gewichtloosheid. Tijdens de informatieve doe-presentatie wordt met de hulp van de aanwezige kinderen de ruimte verklaard en ervaren ze hoe het is om in een ruimtepak te werken. Als exemplarisch voorbeeld wordt de Hubble Space Telescope gebruikt. De presentaties zijn niet alleen geschikt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar maar ook voor volwassenen interessant en fascinerend.

(meer…)

Lees verder Excursie ruimtewandelen in Space Expo

De aarde botste vierduizend jaar geleden met een asteroïde

Vierduizend jaar geleden is een asteroïde of komeet met een diameter van een kilometer ingeslagen in de Noordelijke IJszee. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van een Franse geologe. “De impact heeft destijds miljoenen fragmenten van de aardkorst in de atmosfeer gekatapulteerd”, zegt geologe Marie-Agnès Courty. “Die zijn over de hele aarde neergedaald als een meteorietenregen.”

(meer…)

Lees verder De aarde botste vierduizend jaar geleden met een asteroïde

Hitteschild Discovery kreeg laatste inspectie

De astronauten van het Amerikaanse Space Shuttle Discovery hebben woensdag de laatste inspectie gedaan van het hitteschild van de Shuttle. De Discovery nam gisteren afscheid van het Internationaal Ruimtestation ISS na een complexe en bewogen maar geslaagde assemblagemissie.

(meer…)

Lees verder Hitteschild Discovery kreeg laatste inspectie

Scholieren gaan ‘satelliet’ bouwen in frisdrankblikje

De TU Delft daagt middelbare scholieren uit om een satelliet te bouwen in een frisdrankblikje. De zogenoemde CanSats worden in mei 2007 gelanceerd naar een hoogte van een kilometer. Aan boord van de satellieten vinden twee experimenten plaats, een atmosfeermeting en een eigen proef. De competitie gaat donderdag van start.

(meer…)

Lees verder Scholieren gaan ‘satelliet’ bouwen in frisdrankblikje

Nieuwe verklaring gammaflitsen houdt astronomen bezig

De natuur heeft de astronomen weer eens bij de neus genomen. Net toen ze meenden te weten wat verantwoordelijk is voor gammaflitsen, de energierijkste verschijnselen in de kosmos, blijkt er een nieuwe verklaring te zijn. Volgens ESO zou een en ander terug te voeren zijn op een nieuw ontstaan zwart gat dat het merendeel van de materie van zijn tot verdwijnen gedoemde moederster opslokt.

(meer…)

Lees verder Nieuwe verklaring gammaflitsen houdt astronomen bezig

Uitbarsting zon alleen lastig voor satellieten

Een uitbarsting op de zon, waarbij op 13 december grote hoeveelheden geladen deeltjes naar de Aarde zijn gestuurd, heeft enkele satellieten van ESA last bezorgd, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau zelf meegedeeld. De krachtige geomagnetische storm bereikte onze planeet op 14 december. Technici op de grond kregen te kampen met anomalieën bij verschillende satellieten.

(meer…)

Lees verder Uitbarsting zon alleen lastig voor satellieten

Google en NASA gaan met elkaar samenwerken

De NASA gaat nauw samenwerken met Google. Het eerste van verschillende gezamenlijke projecten concentreert zich op het online plaatsen van data die NASA verzamelt. Het Amerikaanse ruimteagentschap, dat regelmatig moet strijden voor het behoud van zijn budget, hoopt via de samenwerking het grote publiek warm te krijgen voor zijn activiteiten.

(meer…)

Lees verder Google en NASA gaan met elkaar samenwerken

Japan lanceert grootste telecomsatelliet

Japan heeft maandag met een H-2A draagraket succesvol een van de grootste telecomsatelieten ooit in de ruimte gebracht. Na twee dagen uitstel vanwege slecht weer steeg de H-2A om 07.32 uur Nederlandse tijd op vanuit de basis Tanegashima. Zowat een half uur later kwam de 5,8 ton wegende en (eenmaal alles uitgeklapt) 40 op 40 meter metende Kiku-8 vrij.

(meer…)

Lees verder Japan lanceert grootste telecomsatelliet

Venus, avondster na zonsondergang

Op 27 oktober stond de planeet Venus in conjunctie met de zon. Sindsdien stond de tweede planeet van ons zonnestelsel te dicht bij de zon om waargenomen worden. Niettemin, Venus is op dit moment naar het oostelijke deel van de hemel op weg en zal in de komende week langzaam maar zeker ontsnappen uit het felle zonlicht, die Venus een maand lang overstraalde.

(meer…)

Lees verder Venus, avondster na zonsondergang

Derde ruimtewandeling gedeeltelijk een succes

De astronauten van het ruimteveer Discovery zijn er tijdens hun derde ruimtewandeling niet in geslaagd om een zonnepaneel van het Internationale Ruimtestation ISS volledig in te klappen. Mogelijk komt er een vierde ruimtewandeling. “De astronauten maakten vorderingen waardoor de oude zonnepanelen al 65 % zijn ingeklapt, maar een nieuwe ruimtewandeling om ze volledig in te klappen, blijft mogelijk”, aldus een woordvoerder van het ruimtevaartorganisatie NASA.

(meer…)

Lees verder Derde ruimtewandeling gedeeltelijk een succes

VS-spionagesatelliet succesvol gelanceerd

Van op de basis Vandenberg in Californië heeft een Deltaraket van Boeing donderdag een geheime Amerikaanse spionagesatelliet gelanceerd, zo was live op het internet te volgen. Het was de eerste lancering van de nieuwe joint venture United Launch Alliance, die de raketbouwers Boeing en Lockheed Martin bijeenbrengt.

(meer…)

Lees verder VS-spionagesatelliet succesvol gelanceerd

Geomagnetische storm op weg naar de aarde

Op dit moment is er een sterke geomagnetische storm op weg naar de aarde. Dat wil zeggen dat de kans groot is dat er in de komende uren verschillende satellieten en elektriciteitsnetwerken zullen uitvallen of blijvend beschadigd zullen worden. De storm (die kleine geladen deeltjes bevat) is afkomstig van de zonnevlek 230, die gisteren voor de derde keer is uitgebarsten in een week tijd.

(meer…)

Lees verder Geomagnetische storm op weg naar de aarde

NASA plant extra ruimtewandeling voor zonnepaneel

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft beslist een extra ruimtewandeling in te lassen tijdens de lopende missie van het ruimteveer Discovery. De bemanning en het personeel op de grond zijn er niet in geslaagd een zonnepaneel van het International Space Station (ISS) weer in te klappen.

(meer…)

Lees verder NASA plant extra ruimtewandeling voor zonnepaneel

Wetenschappers vinden een ander Mars onder het Marsoppervlak

Onder het oppervlak van Mars ligt een ouder, verweerder gezicht van de planeet begraven. Dat tonen de resultaten van de MARSIS radar van Mars Express. Volgens de hoofdonderzoeker van MARSIS, Giovanni Picardi van de Universiteit van Rome ‘La Sapienza’, geeft dit ongekende nieuwe aanwijzingen over de nog steeds raadselachtige geologische geschiedenis van Mars.

(meer…)

Lees verder Wetenschappers vinden een ander Mars onder het Marsoppervlak

Eerste ruimtewandeling geslaagd

De eerste ruimtewandeling van twee astronauten van het ruimteveer Discovery is succesvol verlopen. Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA woensdag bekend. De ervaren Amerikaan Robert Curbeam en de Zweed Christer Fuglesang, die als astronaut van het Europese ruimtevaartbureau ESA zijn eerste ruimtetrip maakt, startten hun uitje om 21.31 uur Nederlandse tijd vanuit het Amerikaanse luchtsas Quest.

(meer…)

Lees verder Eerste ruimtewandeling geslaagd

Discovery mogelijk geraakt door object

De linkervleugel van het ruimteveer Discovery is maandagmorgen mogelijk met een object in botsing gekomen, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Tijdens een visuele inspectie van de linkervleugel van het Amerikaanse ruimteveer Discovery werden echter geen sporen van een inslag gevonden.

(meer…)

Lees verder Discovery mogelijk geraakt door object

Hitteschild Discovery onbeschadigd

De missie van het zondagmorgen naar het Internationaal Ruimtestation ISS gelanceerde ruimteveer Discovery loopt als gepland. Volgens de NASA is bij de lancering zondagochtend het hitteschild van de Shuttle niet beschadigd.

(meer…)

Lees verder Hitteschild Discovery onbeschadigd

EADS vraagt geld om Ariane krachtiger te maken

De Europese luchtvaart-, ruimtevaart- en defensiegroep EADS wil meer geld om de Ariane-5 draagraket krachtiger te maken. Dat vertelde het hoofd van ruimtevaartdochter Astrium ST, Alain Charmeau, aan de Franse zakenkrant La Tribune gezegd. Het geld zou moeten komen van het Europese Ruimtevaartbureau EAS en van de Franse zusterorganisatie CNES.

(meer…)

Lees verder EADS vraagt geld om Ariane krachtiger te maken

TU-kristallen gaan naar Mars

In Delft ontwikkelde detectiekristallen gaan naar verwachting in 2009 op weg naar de Mars-maan Phobos. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bevestigd tegen dr. Pieter Dorenbos van de afdeling radiation, radionuclides and reactors. De Russen zouden de Delftse vinding willen gebruiken in stralingsdetectoren voor hun Phobos-Grunt-missie, bedoeld om bodemmonsters van Phobos terug te halen. Phobos is de grootste van de twee satellieten van Mars. De missie heeft 25 experimenten aan boord en geldt als de belangrijkste Russische planetaire onderzoeksmissie van het decennium.

(meer…)

Lees verder TU-kristallen gaan naar Mars

ASTRON en IBM werken aan grootste radiotelescoop ooit

ASTRON, een van de toonaangevende onderzoeksorganisatie op het gebied van astronomie ter wereld, ondertekende een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met IBM, gericht op het ontwerp, de engineering en de productie van specifieke, high-performance verwerkingschips, voor zowel analoge als digitale signalen. De krachtige, weinig energie verbruikende, specifieke chips worden gebruikt in duizenden antennes als onderdeel van ASTRON’s project om een nieuw prototype radiotelescoop met de naam SKADS/EMBRACE te bouwen.

(meer…)

Lees verder ASTRON en IBM werken aan grootste radiotelescoop ooit

Zware Ariane-raket gelanceerd

Vanuit de basis Kourou in Frans-Guyana heeft een zware Ariane-5 draagraket vrijdagavond met succes twee Amerikaanse telecomsatellieten gelanceerd, dit was rechtstreeks op het internet te volgen. Het was de dertigste lancering van een Ariane-5 en de vijfde, ook laatste van dit jaar, met applaus in het vluchtleidingscentrum en volgens het boekje afgesloten.

(meer…)

Lees verder Zware Ariane-raket gelanceerd

Lancering COROT nu op 27 december

De nieuwe missie om exoplaneten te zoeken, COROT, is nu één week verplaatst naar 27 december. De eerdere geplande datum was 21 december. De COROT wordt gelanceerd vanaf lanceerbasis Baikonoer cosmodrome in Kazachstan. Na de lancering zal de COROT in een polaire baan om de aarde draaien. Het eerste doel van CORAT wordt Orion en daarna richt de satelliet zich op het centrum van ons melkwegstelsel.

(meer…)

Lees verder Lancering COROT nu op 27 december

Brandstoftank Discovery is klaar met vullen

Ondanks vrij ongunstige weersvoorspellingen had de NASA het licht op groen gezet voor het vullen van de brandstoftank van het ruimteveer Discovery. De Discovery moet, met een speling van tien minuten, vrijdag om 03.36 uur Nederlandse tijd vertrekken naar het Internationaal Ruimtestation voor de meest complexe assemblagemissie ooit.

(meer…)

Lees verder Brandstoftank Discovery is klaar met vullen

NASA adviseert bemanning ISS binnen te blijven

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA moeten de bemanningsleden van het International Space Station (ISS) binnen blijven uit voorzorg voor de grote hoeveelheid radioactieve straling die is vrijgekomen bij een uitbarsting van de zonnevlek 230. Het NOAA zegt ook dat de kans groot is dat satellieten zullen uitvallen de komende uren.

(meer…)

Lees verder NASA adviseert bemanning ISS binnen te blijven

Activiteit zon stijgt; spectaculaire uitbarstingen waargenomen

Twee dagen geleden ontstond er een X9-zonnevlam op het zonneoppervlak, maar ook gisteren vond er een uitbarsting plaats van de zonnevlek 930. De zonnevlam van gisteren betrof een X6-flare zonnevlam. Verwacht wordt dat er in de komende dagen nog meer zware uitbarstingen zullen plaatsvinden. Dit betekent dat er misschien poollicht te zien is in het noorden van Europa.

(meer…)

Lees verder Activiteit zon stijgt; spectaculaire uitbarstingen waargenomen

Stromend water gezien op planeet Mars

Er stroomt nog steeds water op Mars. In twee kraters op de rode planeet zijn stromingspatronen gevonden die er een paar jaar geleden nog niet waren. Dat maakte de Amerikaanse planeetonderzoeker Michael Malin woensdagavond bekend op een NASA-persconferentie. De nieuwe geulen, met afmetingen van enkele honderden meters, zijn gefotografeerd door de planeetverkenner Mars Global Surveyor.

(meer…)

Lees verder Stromend water gezien op planeet Mars

Problemen brengen lancering Discovery in gevaar

Op Cape Canaveral tikt de aftelklok voor het vrijdagmorgen vroeg lanceren van het ruimteveer Discovery naar het Internationaal Ruimtestation ISS. Maar het is nog niet zeker of Discovery dan wel zal kunnen vertrekken. Het ruimteveer moet vrijdag om 03.36 uur Nederlandse tijd, met een speling van tien minuten, vertrekken voor een uiterst complexe assemblagemissie naar het ISS.

(meer…)

Lees verder Problemen brengen lancering Discovery in gevaar

Koerscorrectie ruimtestation ISS geslaagd

Drie dagen voor de geplande lancering van het Amerikaanse ruimteveer Discovery is het Internationale Ruimtestation ISS met succes in een andere baan gebracht. Door de koerscorrectie kan de Space Shuttle straks gemakkelijker aankoppelen. Dat hebben de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en het Russische controlecentrum in Moskou maandag laten weten.

(meer…)

Lees verder Koerscorrectie ruimtestation ISS geslaagd

Potentieel gevaar: meer meteorietinslagen op de maan

Er zijn meer potentiële gevaarlijke meteorieten die op de maan inslaan dan gedacht, zo blijkt uit een onderzoek. “We hebben nu elf of twaalf inslagkraters ontdekt sinds we een jaar geleden het onderzoek zijn gestart”, aldus Bill Cooke, hoofd van NASA’s Meteoroid Environment Office. “Dat is ruim vier keer zo veel als verschillende computermodellen vooraf berekenden.”

(meer…)

Lees verder Potentieel gevaar: meer meteorietinslagen op de maan

Poging om baan ruimtestation te wijzigen mislukt

Pogingen om het Internationale Ruimtestation ISS in een hogere baan om de aarde te brengen, zijn donderdag gedeeltelijk mislukt. Russische en Amerikaanse experts overleggen of dit gevolgen heeft voor de lancering van het ruimteveer Discovery, die voor volgende week vrijdag gepland staat.

(meer…)

Lees verder Poging om baan ruimtestation te wijzigen mislukt

Oude meteorieten waren mogelijk de basis van het leven

Wetenschappers hebben in een zeer oude meteoriet een soort organische oermaterie gevonden. De materie bevindt zich in holtes die te vergelijken zijn met celwanden van cellen in het menselijk lichaam. De vondst is uiterst interessant, omdat het zeer nuttige informatie over het ontstaan van het leven op aarde kan geven.

(meer…)

Lees verder Oude meteorieten waren mogelijk de basis van het leven

COROT is begin van nieuw tijdperk in astronomie

Voor astronomen die op zoek zijn naar planeten buiten ons zonnestelsel wordt 21 december een belangrijke dag. CNES en ESA lanceren dan COROT, de eerste ruimtemissie die volledig is gewijd aan het onderzoek naar exoplaneten. COROT moet tijdens zijn twee jaar durende missie het aantal gevonden exoplaneten drastisch vergroten. En bovendien de eerste rotsachtige planeten waarnemen, misschien wel met slechts een paar keer de massa van onze aarde.

(meer…)

Lees verder COROT is begin van nieuw tijdperk in astronomie

Welkom op de vernieuwde website!

Welkom op de vernieuwde website van AstroVersum, één van de grootste en actueelste websites over astronomie en ruimtevaart in Nederland. Zoals je ziet heeft de website een geheel nieuwe lay-out gekregen met een aantal nieuwe functies. Naar onze mening is de lay-out flink verbeterd en veel overzichtelijker.

(meer…)

Lees verder Welkom op de vernieuwde website!

End of content

No more pages to load