Stardust arriveert Aarde

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Geen categorie

Wanneer alles volgens plan gaat, komt morgen de Stardust – een ruimtesonde die stof van een komeet heeft opgevangen – in de atmosfeer terecht, en zal met parachutes landen in de staat Utah, Verenigde Staten.

Om precies 11.12 uur Nederlandse tijd, zal de sonde landen en vragen beantwoorden over de opbouw van kometen, het verleden van ons zonnestelsel en het ontstaan voor leven op Aarde.

De deeltjes zijn twee jaar geleden opgevangen. ‘De deeltjes die zijn opgevangen van de komeet stammen uit vier en een half miljard jaar geleden’ zegt Donald Brownlee, een professor over astronomie van de Universiteit van Washington in Seattle.

Wetenschappers geloven dat de deeltjes die van de komeet Wild 2 zijn verzameld zijn samengesteld uit mineralen en structuren dat miljarden jaren geleden zijn ontstaan.

De sonde heeft de deeltjes opgevangen van de komeet op 2 januari 2004, het tegenovergestelde kant van de collector loshangend dat door ons zonnestelsel is gegaan heeft stof opgevangen van andere sterren in het melkwegstelsel.

De ruimtesonde heeft na zeven jaar, drieëneenhalf miljard kilometer afgelegd en zal zondag de grond weer raken.

Om 9 uur Nederlandse tijd zal de Stardust zijn sonde met verzamelde deeltjes loslaten. Vier uur later komt de losgekoppelde sonde in de atmosfeer boven de Noord Atlantische Zee met een snelheid van 44,446 kilometer per uur.

Bron: National Geograpic