Stardust landt veilig op Aarde

De onbemande NASA-ruimtesonde is teruggekeerd op Aarde, na 7 jaar, in Utah. Het ruimtevaarttuig, dat in 1999 werd gelanceerd heeft stofdeeltjes van een komeet verzameld. Dat is nog nooit eerder gebeurt. De stofdeeltjes zijn twee jaar geleden opgevangen van de komeet Wild 2.

De lading van de Stardust is bijzonder: komeetstof. Het is voor het eerst sinds 1972, toen de Apollo 17 maanstenen meebracht, dat er materiaal uit de ruimte wordt meegenomen naar Aarde.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hoopt dat de stofdeeltjes meer duidelijk kan maken over het ontstaan van ons zonnestelsel. Mogelijk bieden de monsters ook meer gegevens over het ontstaan van leven op Aarde.

Begin 2000 ving Stardust sterrenstof op. In 2004 vloog Stardust door de stofwolk rond de kern van de komeet Wild 2. Ook toen werden de deeltjes van de komeet opgevangen voor het eerst.

De Stardust heeft sinds de lancering 3 rondjes om de zon gemaakt en heeft een afstand van 4,63 miljard kilometer afgelegd en landde vanmorgen in de staat Utah.

Ook de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaat onderzoek doen naar een komeet. Maar dat zal heel anders in zijn werk gaan. ESA zal met zijn Rosetta namelijk gaan landen op de komeet. Maar dat zal allemaal pas in 2014 gebeuren. Rond die tijd zal de NASA ook de verre planeet Pluto verkennen. Die missie gaat komende dinsdag van start.


Landing Stardust om 11.12 uur Nederlandse tijd

Bron: NASA