Lancering New Horizons uitgesteld

Vanavond stond de lancering van New Horizons op het programma, maar is helaas niet doorgegaan. Deze ruimtesonde zal voor het eerst naar de planeet Pluto gaan. Hieronder een verslag wat er eerder vandaag gebeurd is.

Vanmiddag was alles klaar bij NASA, geen problemen met raket en het weer zag er goed uit. De lancering kon door! Vanaf 17.00 uur werden de brandstoftanks van de onderste trap Atlas-raket gevuld, maar het waaide hard. Rond half zeven waren de onderste brandstoftanks bijna helemaal gevuld, er waren nog geen problemen gevonden aan de raket.

Om 19 uur werden de eerste problemen ontdekt: met windsnelheden van nu kon de lancering niet doorgaan, ook is er een probleem met het vullen van vloeibare brandstof van de eerste trap van de brandstoftank.

Iets na 19 uur werd de tank, gevuld met vloeibare zuurstof, nog een keer nagekeken. Volgens een eerdere test was er geen probleem.

Tien minuten na 19 uur kon de ‘arm’ die aan de derde trap vast zat, weggedraaid worden van de raket. Dit zal pas enkele minuten voor de lancering gebeuren. Enkele minuten later werd er geconstateerd dat er niets aan de hand is met de eerste trap van de Atlas raket. Dat probleem is over, maar nu is de wind de mogelijke boosdoener.

Om 19.13 uur werd de lancering uitgesteld naar 19.45 uur door te hoge windsnelheden. Om half acht waaide het nog steeds hard en het bleef hard waaien waardoor de lancering weer werd uitgesteld. Dit keer naar 20.10 uur.

Enkele minuten voor acht werd de lancering weer uitgesteld. Dit keer is het om 20.30 uur.

Om acht uur was er nog steeds op enkele honderden meters hoogte te harde windsnelheden gemeten, waardoor geen ‘go’ werd geroepen voor lancering.

Vijf minuten voor 20.30 uur werd het weer uitgesteld. Nu staat de lancering gepland voor 20.50 uur. Maar het werd weer uitgesteld, dit keer is het naar 21.05 uur.

De wind boven in de lucht is goed, maar nu waaide het weer aan de grond te hard. Lancering uitgesteld naar 21.23 uur, dit is de laatste mogelijkheid voor vandaag.

Lancering geannuleerd door een monitor fout! De lancering zal morgen plaatsvinden tussen 19.16 en 21.15 uur!

Bron: Spaceflight Now