New Horizons succesvol gelanceerd!

Vandaag is de New Horizons met succes gelanceerd vanaf Cape Canaveral. De lancering is wel vele malen uitgesteld, maar om 20.00 uur ging die toch de ruimte in. Hieronder een samenvatting wat er allemaal vanmiddag gebeurde.

Om half vier begonnen ze de eerste voorbereidingen om de Atlas 5 raket vol te tanken. Tot nu toe waren er geen problemen. Om 5 voor half 5 deed Range Safety checks om te kijken of er niets mis was met de raket. Enkele minuten later bereidden alle werknemers zich voor om lanceerplatform 41 te verlaten. Acht minuten na half vijf kwamen nieuwe berichten over het weer. Er was 80% kans op goed weer, maar er kwamen wel wolken aan, die voorlopig geen dreiging waren. De wind was geen probleem; de windsnelheden lagen tussen de 14 en 20 knopen. Om kwart voor vijf verlieten alle werknemers lanceerplatform 41, waar de Atlas 5 staat. Het weer zag er nog steeds goed uit, en er waren nog geen problemen ontdekt.

Enkele minuten na half zes waren het conditioneren van de systemen van de vloeibare zuurstoftank voltooid. Om kwart voor zes was de Centaur-zuurstoftank helemaal gevuld. De eerste trap van de Atlas 5 was vijf minuten later pas voor 30% gevuld. Twintig minuten na zes was de Atlas 5 helemaal vol met vloeibare waterstof. Centaur is pas voor ongeveer 80% vol.

Om zeven uur kwam er in de verte een wolkendek aan die de lancering liet uitstellen tot 19.30 uur. Er zijn nog steeds geen problemen gevonden aan de raket. De lancering werd weer uitgesteld naar 19.40 uur, maar weer werd later door het weer weer uitgesteld, dit keer naar 19.55 uur, maar werd weer uitgesteld. Nu is de lanceertijd om 20.00 uur.

Om 20.00 werd het niet uitgesteld. De lancering kon door, en werd uiteraard succesvol gelanceerd.

Klik hier voor een filmpje van de lancering!

Bron: Spaceflight Now