Astronomen ontdekken extreem warme exoplaneet

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Geen categorie

Op een afstand van 63 lichtjaren is een bijzonder warme exoplaneet ontdekt uit observaties van de Amerikaanse Spitzer Space Telescoop. De planeet heeft een grootte die te vergelijken is met 1,26 keer de diameter van gasreus Jupiter, en staat op een relatief kleine afstand van zijn moederster. De pas ontdekte exoplaneet, HD-189733b genaamd, is een erg bijzondere exoplaneet, want de temperatuur van de planeet bedraagt maarliefst 844 graden Celsius.

De exoplaneet HD-189733b en zijn moederster bevinden zich in de bekende Dumbell Nevel op 63 lichtjaren van ons zonnestelsel. De afstand tussen planeet en moederster is slechts 3 procent van die van de aarde tot de zon. Door dit feit kon er snel geconcludeerd worden dat het moest gaan om een planeet met een temperatuur van boven de 500 graden Celsius.

Uit observaties van de Amerikaanse Spitzer Space Telescoop bleek dat ook de massa en dichtheid van HD-189733b veel overeenkomsten vertonen met gasreus Jupiter. De massa van de extreem warme exoplaneet telt 1,15 keer de massa van de gasreus, terwijl de exoplaneet een dichtheid heeft van 0,75 gram per kubieke centimeter.

De ontdekking werd gedaan door een internationaal team van astronomen, dat onder leiding stond van de Fransman Francois Bouchy van het Marseille Astrophysics Laboratory in Frankrijk. Tijdens de observaties werd gebruik gemaakt van infrarood-telescoop Spitzer, die aan de hand van de hitte die HD-189733b uitstraalde, de extreem warme exoplaneet ontdekte.

‘’Leven op HD-189733b is uitgesloten. Bij zulke hoge temperaturen is het vrijwel onmogelijk dat er op het oppervlak van de exoplaneet vloeibaar water kan voorkomen, laat staan dat er leven voorkomt in de vorm van bacterieën. Het is een erg bijzondere ontdekking, maar geen doorbraak in de zoektocht naar aardse planeten’’, aldus Bouchy.

Bron: Spaceref