Meteorietenveiling in New York brengt veel geld op

Iedereen die wou kon brokken steen uit het heelal kopen. Zoals stukjes maan en meteorieten. De grootste en mooiste meteorieten werden voor ruim 80.000 euro verkocht.

Af en toe komt er uit het heelal naar beneden gesuisd. We noemen het een vallende ster, maar meestal een meteoriet.

Een meteoriet is een steen uit de ruimte die op de aarde is gevallen. Die is afkomstig is van een kleine planeet, asteroïden. Dat veel mensen meteoren en veel andere stukjes uit de ruimte bijzonder vinden, merkten ze op de veiling in New York. Er werd voor honderd duizenden euro’s geboden.

Tegenwoordig kan iedereen een meteoriet kopen. Je kunt ze op allerlei sites op internet meteorieten vinden die worden aangeboden. Die variëren van halve gram of tientallen kilo’s. De hele grote zijn zeldzaam, de kleinere iets minder.

Er vallen per jaar zo’n 100 meteorieten op aarde. Soms ook in Nederland, maar dat zijn er niet zoveel. In Nederland zijn er 4 meteorieten bekend, die dus in Nederland zijn gevallen. De oudste is in Uden gevallen, Noord Brabant, in 1840. Daarna in Utrecht in 1843, daarna in Ellemeet in 1925 en in Glanerbrug in 1990, de meest recente meteoriet in Nederland.

De meeste meteorieten komen trouwens toevallig of niet terecht in onbewoond gebied. Er komt zelden dat er een door een dak naar binnenkomt.

Steeds meer mensen gaan op zoek naar meteorieten om ze te verhandelen. Niet gek als je je bedenkt dat er zo’n 80 000 euro ervoor gegeven wordt.

Wil je zelf meteorieten zien? Volgende maand is er een tentoonstelling over in de sterrenwacht van Utrecht.