Brokstukken komeet slaan op 25 mei in

Eric Julien, een voormalig luchtverkeersleider van het Franse leger, heeft een studie met betrekking tot de komeet 73P Schwassmann-Wachmann afgerond. Uit de studie is gebleken dat er diverse brokstukken van de komeet op 25 mei 2006 gaan inslaan op aarde, waarvan sommige stukken even groot zijn als een personenauto.

Komeet Schwassman-Wachmann volgt een vijfjarige baan rondom de zon. In 1995 viel de komeet plotseling uit elkaar. Volgens Julien verscheen er toen in dat jaar ook een graancirkel van het binnenste zonnestelsel zonder aarde. Volgens hem was de “missende aarde” een waarschuwing van een buitenaardse intelligentie. Hij koppelt de graancirkel van 25 mei 2006 dan ook aan de komeet Schwassmann-Wachmann.

Julien heeft simulaties van NASA gebruikt en kwam erachter dat de aarde op 25 mei door de baan van de komeet kruist. Het eerste, grootste fragment is dan al echter allang weg, maar er zullen waarschijnlijk veel delen achter blijven die te klein zijn om geobserveerd te worden. Astronomen denken dan ook dat we rond die datum een mooie nieuwe meteorenstorm mogen verwachten.

Julien denkt dat sommige brokstukken een grootte hebben van een auto. Mocht zo’n brokstuk inslaan, dan zou dit hetzelfde effect hebben als tientallen Hiroshima-bommen.

Julien voorspelt tevens dat delen van de komeet in de Atlantische oceaan zullen inslaan tussen de evenaar en kreeftskeerkring. De inslag van een object met de grootte van een auto kan golven veroorzaken met een hoogte van 200 meter. Wat voor effect het voor Nederland heeft, is nog niet bekend.

Volgens Julien is het belangrijk dat “elk persoon met deze informatie anderen moeten waarschuwen die in gevaar zitten”.

Bron: AstroStart