Ariane-5 brak met geslaagde lancering eigen record

Een Ariane-draagraket heeft in de nacht van zaterdag op zondag met succes twee telecomsatellieten in de ruimte gebracht, zo heeft het lanceerbedrijf Arianespace bekendgemaakt. Bij de tweede missie van dit jaar heeft de Ariane-5 zijn eigen record aan nuttige lading scherper gesteld. Op de basis Kourou in Frans-Guyana vertrok om 23.09 uur Nederlandse tijd een opgewaardeerde Ariane-5.

Deze 50,5 meter hoge Ariane-5 ECA kan tot tien ton aan nuttige lading meenemen. Die capaciteit was nodig, want de twee meegevoerde satellieten plus de adapter in de nok van de Europese superraket wogen samen 9,212 ton. Dat is meteen de zwaarste lading die ooit door een Ariane is meegenomen en in de ruimte is afgezet.

De Ariane-5 ECA bevestigde daarmee zijn status van superraket en een zeer belangrijke speler op de commerciële lanceermarkt. Zowat 27 minuten na de start kwam eerst de Satmex 6 satelliet vrij van de Mexicaanse operator Satelites Mexicanos, die voor de vierde keer een Ariane voor een lancering had uitgekozen.

De 5,5 ton wegende satelliet is door het Amerikaanse Space Systems/Loral gebouwd en moet een geosynchrone baan volgen op 113 graden westerlengte. De kunstmaan heeft een levensduur van vijftien jaar. Met 36 antwoordzenders in de C-band en 24 stuks in de Ku-band wil de uitbater zijn telecom- en internetdiensten uitbreiden voor klanten in Mexico zelf, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Hawaï.

Ruim vijf minuten na de Mexicaanse kunstmaan zette de tweede trap van de Ariane ook de Thaicom 6 uit van de Thaise operator Shin Satellite, die voor de vijfde keer de Europese draagraket koos voor een satellietlancering. De 2,8 ton wegende kunstmaan is door Alcatel Alenia Space gebouwd en zal een geosynchrone baan op 78,5 graden oosterlengte draaien.

Minstens twaalf jaar lang moet het tuig met 25 antwoordzenders in de C-band en veertien in de Ku-band allerhande telecom- en televisiediensten leveren voor de Asia-Pacific, en uiteindelijk de Thaicom 3 gaan vervangen.

Bron: HLN