Bemanning ISS maakt ruimtewandelingen

De dertiende hoofdbemanning van het Internationaal Ruimtestation ISS heeft voorbije nacht een ruimtewandeling van bijna zes uur gemaakt voor onderhoudswerk en het terughalen van experimenten.

Twee wandelingen
Gezagvoerder en MIR-veteraan Pavel Vinogradov en zijn Amerikaanse collega Jeffrey Williams startten hun uitje omstreeks 00.45 uur Nederlandse tijd in de Russische Pirs-module van het complex. Het duo blijft in principe vijf uur 40 minuten buiten tijdens de eerste van de twee voor hen voorziene EVA’s.

Onderhoudswerken
Bovenop het binnenhalen van experimenten aan de buitenwand van de spacemeccano heeft het duo onderhoudswerk te verrichten. Zo moet het een waterstofventiel vervangen van de dikwijls haperende Elektron zuurstofgenerator. Die splitst via hydrolyse water in zuurstof en waterstof. Dit laatste moet overboord. De Rus en de Amerikaan moeten ook een defecte camera op het Mobiel Transportsysteem vervangen, alsmede antennes en kabels op de Zvezda-module checken.

Golfballetje
In tegenstelling tot de aanvankelijke plannen gaat Vinogradov geen golfballetje als stunt ten behoeve van een Canadese vervaardiger van golfuitrusting slaan. De NASA vreest dat het balletje het ISS zelf of een ander ruimtetuig kan beschadigen. Van Russische kant is niet uitgesloten dat het exploot later dit jaar wel door de volgende hoofdbemanning van het complex wordt volbracht. Vinogradov heeft al vijf ruimtewandelingen op zijn naam staan, en is een van de twee kosmonauten die in 1997 het Russische ruimtestation heeft hersteld na een botsing met een onbemande cargo. Voor Williams is het de tweede EVA.

Bron: HLN